bułki - 33426 przepisów (strona:557/2229)

Pyzy ziemniaczane z mięsem. 33

łyżki mąki ziemniaczanej boczek do przygotowania skwarków, aby polać pyzy 1 cebula SKŁADNIKI NA FARSZ: 300 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pół kilograma ziemniaków gotujemy. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mielimy przez maszynkę i chwilowo odstawiamy. Przygotowujemy farsz: Cebulkę drobno(...)siekamy i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ją do mielonego mięsa. Dodajemy również jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko wyrabiamy. Jeden kilogram ziemniaków surowych obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z surowych potartych ziemniaków wyciskamy sok z pomocą ściereczki kuchennej lub gazy. Bardzo mocno wycisnąć sok. Najlepiej zrobić to nad miską. Z miski z sokiem

Olcia gotuje!
Torcik z żelka jagodową 27

białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut. BISZKOPT CIEMNY  Żółtka oddzielić(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę i kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut. KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy

słodki bratek
Pyszne bajgle 30

jakąś świeżą pyszną bułeczkę. U mnie zagościły bajgle! Okrągła bułeczka z dziurką z makiem wypełniona pysznościami zaspokoi głód. Nie piekłam, kupiłam w piekarni. Co nam trzeba? na 4 porcje Bułki typu bajgiel- 4 serek kanapkowy- u mnie z czosnkiem 100g dobrej jakości plastry szynki- 4 majonez ser camembert- 1 szt ser mozzarella- 1 kulka rukola sos pomidorowy cebula pokrojona(...)cieniutkie wiórka Robimy! Bułkę rozkrajamy, na spód nakładamy obficie serek kanapkowy, następnie kładziemy trochę rukoli i wędlinę, smarujemy ją majonezem, następnie kładziemy plaster mozzarelli i plaster camemberta, nakładamy sos pomidorowy i sporo rukoli i troszkę cebuli Przykrywamy górą bajgla, lekko ściskamy i gotowe Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Pyszne bajgle first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Stripsy z kurczaka 23

nich pasuje. Można też użyć innego np. sosu czosnkowego , dipu serowego lub po prostu ketchupu Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 łyżki bułki tartej 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chili sól pieprz olej do smażenia Dodatkowo: domowy sos Kentucky Gold , sos czosnkowy lub dip serowy. Przygotowanie(...)Płatki kukurydziane pokruszyć dłońmi lub przez chwilę zmiksować w malakserze. Można też przełożyć do woreczka foliowego i przejechać wałkiem do ciasta. Następnie przełożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i wymieszać. Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na podłużne paski, mniej więcej tej samej grubości i przełożyć do miseczki. Dodać słodką paprykę, chili, sól i pieprz. Wymieszać

Oryginalny smak
Mazurek bakaliowy 27

mnie to daktyle, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, siekane orzechy, płatki migdałów) 90 g masła ½ szklanki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 2-3 garście płatków migdałów 200 g ulubionego dżemu (u mnie malinowy bez cukru) Masło, cukier puder, jajko, żółtko, bułkę tartą, mąkę i sok z cytryny wyrabiam

Słodki sentyment
Tarta migdałowa ze śliwkami 25

misce i zagniatam, można również mikserem. Formuję kulkę, zawijam w folię i wkładam do lodówki. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście) 3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli śliwki są kwaśne) 150 g dżemu z czarnej porzeczki(...)stopni na 15 minut (żeby boki nie opadły mi podczas pieczenia, wstawiam ciasto najpierw do zamrażarki na 10 minut, a później bezpośrednio do piekarnika ). Następnie gorące ciasto posypuję bułką tartą lub kaszą manną i układam na cieście ciasno śliwki pod kątem, skórką do dołu. Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszam do 170 stopni i piekę tartę 45-50 minut

Słodki sentyment
Pulpety wieprzowe w sosie własnym z warzywami 37

podanych składników otrzymasz około 15 pulpetów. 500 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) 100 g cebuli (1 mniejsza sztuka) ząbek czosnku 1 średnie jajko 3 płaskie łyżki bułki tartej łyżeczka ulubionych przypraw (oregano, bazylia, zioła prowansalskie) łyżeczka soli po pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej papryki dodatkowo kilka łyżek mąki do obtoczenia pulpetów oraz kilka łyżek tłuszczu(...)Najlepiej wybrany kawałek zmielić samodzielnie w domu lub poprosić ekspedientkę, aby zrobiła to przy nas. Krok 1 – masa na pulpety Do miski wrzucam zmielone mięso. Wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Dodaję także pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą dłoni przez około 3 minut, aż otrzymam jednolitą

Ania gotuje
Jak zrobić mega duże kotlety schabowe 122

desce i rozbiciu. Zapraszam po przepis krok po kroku :))     Składniki na dwa kotlety: ok 12-15cm schabu w kawałku 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia     *** Schab kroimy na pół aby powstały dwa bardzo grube plastry *** *** Każdy plaster nacinamy przez środek, tak na 3/4 głębokości, uważając(...)spożywczą *** *** Cienko rozbijamy *** *** Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem (możemy też dodać inne ulubione przyprawy) *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące *** *** Następnie w rozbełtanych jajkach *** *** A na końcu w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim pierwszy kotlet *** *** Zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Tak samo postępujemy z drugim kotletem

Blog z Apetytem
Pomysł Na Obiad - Kotlety W Panierce Z Parmezanem Oraz Szybki Sos Pieczarkowy 21

łyżki masła sól, pieprz, natka pietruszki masło klarowane do smażenia bądź olej  ewent. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kotlety z indyki: 3 sznycle z indyka na panierkę potrzebujemy bułkę tartą, mąkę kukurydzianą i 2 łyżki startego parmezanu     Przygotowanie sosu pieczarkowego 1. Na tłuszczu przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, obsypujemy je solą i pieprzem, smażymy(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej. Kotlety z panierce 2. Kotlety rozbijamy i oprószamy dowolnymi swoimi ulubionymi przyprawami (u mnie to jest zawsze papryka słodka, czosnek, sól, pieprz oraz kurkuma) 3. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą i parmezanem, obtaczamy w niej i w jajku kotlety i smażymy. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kopytkami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kotlety z piersi kurczaka w air fryer 34

zmianę z tradycyjną. PRZEPIS KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA W AIR FRYER Składniki: 500g piersi indyka sól himalajska 2 jajka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu 1 szkl bułki tartej olej roślinny Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka w air fryer: Najpierw mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mięso kroimy w plastry. Delikatnie rozbijamy mięso, by kotlety nie były(...)grube. Potem plastry mięsa oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. W kolejnym kroku kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej lekko ją dociskając do mięsa. Finalnie kotlety układamy w pojemniku air fryer i spryskujemy olejem. Włączamy pieczenie w 180 stopniach na 20 minut. W połowie czasu pieczenia kotlety przekręcamy na drugą stronę. Artykuł Kotlety z piersi kurczaka w air fryer

Dorota Smakuje
Mini hamburgerki 275

rozpłaszczyć na kotleciki wielkości bułeczek. Usmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano. 2. Pod koniec smażenia na każdym kotleciku położyć plaster sera, aby się roztopił. 3. Bułki przekroić na połówki i podgrzać na patelni lub w opiekaczu do chleba. 4. Spód bułeczek posmarować musztardą. Następnie wyłożyć rukolę, usmażone mięso z serem, 2 plasterki ogórka i palsterek pomidora. Górę(...)bułki posmarować ketchupem i przykryć burgera. 5. W bułeczki wbić wykałaczki, nabić po listku bazylii i połówkę pomidorka koktajlowego do dekoracji. Artykuł Mini hamburgerki pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
KLOPSY RYBNE Z DORSZA 26

Składniki: 1 kg filetów z dorsza (ja miałam mrożone) 1 marchewka 1 pietruszka 2 średnie cebule łyżka masła sól pieprz majeranek 1 jajko 1 kajzerka olej natka koperek bułka tarta Wykonanie: Na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone cebule, po chwili dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy całość. Kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie(...)jajko, zawartość patelni, zieleninę (koperek i natkę) oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 h. Następnie formujemy średniej wielkości klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką

Walijskie Pichcenie
Przepis na włoskie kanapki z wołowiną 33

łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1 wołowa pieczeń z udźca lub łopatki około 1,4-1,8 kg 12 włoskich bułek przekrojonych na pół Instrukcje W misce wymieszaj pierwsze 7 składników. Umieść pieczeń w wolnowarze o pojemności 4,7-5,7 litra. Zalej mieszanką pepperoncini. Gotuj pod przykryciem na niskim(...)miękkie. Wyjmij pieczeń; odstaw do ostygnięcia. Zdejmij tłuszcz z soków z gotowania. Mięso rozdrabnij za pomocą dwóch widelców. Włóż wołowinę i soki z powrotem do wolnowaru; podgrzej. Podawaj na bułkach. Notes Czy można zamrozić kanapki z włoskiej wołowiny? Zamroź ostudzoną, ugotowaną mieszankę wołową w pojemnikach do zamrażania. Do użycia, rozmroź częściowo w lodówce przez noc. Podgrzewaj w rondlu, mieszając

ale Pysznie
Skrzydełka panierowane z air fryer 40

wypróbować! PRZEPIS SKRZYDEŁKA W PANIERCE Z AIR FRYER Składniki: 8 – 10 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka jogurtu 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli(...)ostygnięcia. Tak przygotowane skrzydełka zanurzamy w jogurcie i zostawiamy na pół godziny (lub na całą noc) do zamarynowania. W tym czasie mieszamy mąkę z przyprawami, mąka ziemniaczaną i bułką tartą Skrzydełka wyjmujemy z jogurtu i obtaczamy w panierce. Tak przygotowane skrzydełka układamy w pojemniku air fryer i spryskujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 min, przekręcamy skrzydełka na drugą

Dorota Smakuje
Babka zebra z polewą czekoladową 102

łyżki kakao 200 ml wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo, dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy. Kolejno(...)ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian do formy wykładamy raz jasną, raz ciemną masę. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Polewa

Alle Dobre!