bułki - 33926 przepisów (strona:587/2262)

Ryba po grecku 366

znacznie szybciej. Ryba po grecku Ryba po grecku – przepis Składniki: ryba po grecku 700 g filetów z dorsza (lub innej, białej ryby np. mintaja, waga po rozmrożeniu) Mąka Bułka tarta Sól, pieprz Jajko Olej Farsz warzywny: Dwie marchewki Dwie pietruszki Nieduży kawałek selera Jedna duża cebula Dwa ząbki czosnku 150 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody Jeden liść laurowy(...)Podziel filety rybne na mniejsze kawałki o szerokości 3-4 centymetrów. Każdy z nich oprósz solą oraz opieprzem. Następnie opanieruj rybę obtaczając ją kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Wszystkie kawałki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą złociste. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj liść laurowy

okolicepalnika.pl
Ciasto łabędzi puch 172

Składniki biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 2 bułki kajzerki 3 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g wiórek kokosowych 200 g masła Posypka: 1 łyżka masła 100 g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Dodatkowo: słoiczek dżemu(...)Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: 1. Bułki kajzerki rozdrabniamy na mniejsze, wkładamy do miski i zalewamy 2 szklankami mleka. Odstawiamy na chwilę, żeby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem.  2. Do papki wrzucamy 100 g wiórek kokosowych

kruche babeczki
Ciasto orzechwo miodowe 88

wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia ok 15 minut.  Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno żółtka(...)następnie mieszamy z orzechami, bułką tartą, mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut. Masa kawowo-orzechowa: 200 g orzechów mielonych 1 szkl. mleka 100 g cukru pudru 200 g masła 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy mielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej

Cynamonowe szczęście
szybkie krokiety w waflu dla zapracowanych 329

kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 mała cebula ok. 50 g marchewki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól tłuszcz do smażenia 3 arkusze wafla 3 jajka bułka tarta wykonanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wkładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnię, doprawiamy solą oraz pieprzem(...)wafel trochę zmiękł i zwijamy w rulon. Następnie, każdy rulon niemy na 5 równych kawałków (po ok. 6 cm dł.). Każdy kawałek panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Gotowe krokiety podajemy z barszczem czerwonym lub sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczny orzechowiec 94

szklanka = 250 ml Ciasto: 8 białek 220-250 g drobnego cukru 200 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe) 50 g posiekanych drobno orzechów (włoskie lub laskowe) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 45 g masła, roztopionego, przestudzonego Masa orzechowa: 300 g masła Lumiko Ekstra KREMOWE 85% 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego(...)drobnego cukru, miksujemy aż cukier się rozpuści, a masa stanie gęsta i błyszcząca. Wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło, miksujemy do połączenia. Na sam koniec dodajemy orzechy zmieszane z mąką i bułką tartą, mieszamy szpatułką. Masę wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia

Smaki Na Talerzu
Pieczeń z królika 137

liść laurowy marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule Przygotowanie: Podzielone mięso z królika ugotować do miękkości z marchewką, pietruszką i cebulami oraz kilkoma ziarenkami pieprzu, liściem laurowym oraz solą Bułkę namoczyć w mleku Surowy boczek zmielić, mięso z królika po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielić od kości i zmielić razem z marchewką, pietruszką i cebulą oraz odciśniętą bułką Mięsa połączyć, dodać

Proste Potrawy
Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie 192

ulubionej ryby (dałam mirunę) średniej wielkości czerwona papryka cebula (może być czerwona) 5 ogórków konserwowych średniej wielkości marchew   Panierka do ryby: sok z połówki cytryny 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz   Zalewa: 6 łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody 5 łyżek octu 10% 3 łyżki cukru 4 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz(...)Odstawiamy przynajmniej na 15 minut, następnie kroimy na paski szerokości około 4 cm. Dłuższe paski przekrawamy na pół. Każdy pasek obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i bułce tartej. Rybę układamy na patelni z rozgrzaną warstwą (około 1 cm) oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy

e-PrzepisyKulinarne
pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym... 98

ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki mielona łopatka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, cebula rozdrobniona 1 sztuka średnia, bułka pszenna 2 sztuki, kasza manna 4 łyżki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba śmietana 12% 200 gram, mleko 3,2% 3 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek(...)minut na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce. Świeże mielone mięso łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać na kleistą masę z kucharkiem, jajkami, rozdrobnioną w rozdrabniaczu cebulą, pieprzem mielonym bułkami moczonymi w wodzie i z wody odciśniętymi, kaszą manną. Formować zwilżonymi dłońmi nie duże pulpety, obtaczać je w mące pszennej (mąkę mam w woreczku i nie sypie się na blat

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet drobiowy z mięsa po rosole 97

Składniki:       1 kg mięsa drobiowego z rosołu 1 ugotowana włoszczyzna (bez pora) 2 jajka 6 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu       Przygotowanie:       Mięso wraz z włoszczyzną mielimy. Razem z jajkami, bułką tartą i przyprawami wyrabiamy na jednolitą masę

R'n'G Kitchen
Schab z farszem warzywno-pieczarkowym 85

ciepło. Co nam trzeba? 1 kg schabu bez kości 2 średnie marchewki 1 pietruszka 300g pieczarek 1 duża cebula żółta po pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej 2 łyżki bułki tartej Mieszanka przypraw do schabu (ja mieszam sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką i ostrą, trochę majeranku). Wykałaczki Trochę oleju rzepakowego-2 łyżki folia aluminiowa (lub brytfanka) Robimy! Schab myjemy(...)obieramy kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na łyżce oleju, podlewamy wodą i dusimy do miękkości około pół godziny. Doprawiamy solą pieprzem i papryką, na koniec podsypujemy 2 łyżkami bułki tartej, by farsz lekko nam się zagęścił 3/4 Farszu pakujemy do kieszonki, Zszywamy wykałaczkami. 1/4 farszu rozsmarowujemy delikatnie na wierzchu schabu Zawijamy w folię aluminiową (może być w zakrytej brytfance

Latosiowydom
Wigilijne krokieciki z pieczarkami 87

też w trakcie roku jak tylko najdzie nas ochota. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami kojarzą się z Wigilią. Na blogu jest już przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , polecam jednak(...)ilością oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy farsz z pieczarek, zwijamy naleśniki w rulon. Kroimy na 3-4 kawałki, krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako przystawkę do czerwonego barszczu. Kroję je wcześniej przed panierowaniem, gdyż wtedy wychodzi trochę więcej małych krokiecików. Można też usmażyć w całości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis 94

makreli, 3 cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liść laurowy, 4 łyżki cukru, ½-1 szt. cytryny, 1 szklanka oleju, 10 dag mąki, 200 g koncentratu pomidorowego 10 dag bułki tartej do smaku sól i pieprz, Makrela w sosie pomidorowym najlepszy przepis , ryba w pomidorach. Filety z makreli kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy(...)mące wymieszanej z bułką tartą. Panierowane kawałki makreli smażymy w oleju na złoty kolor. Ryby układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń warzywna z pieczarkami 88

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 średniej dyni piżmowej 2 pory (średnie lub większe) 250-300 g pieczarek (białych lub brązowych) 2 jajka rozmiar M 6-8 łyżek bułki tartej kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki sól i pieprz 1 jajko do nasmarowania pieczeni Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej(...)jednej miski i wymieszaj. Warzywa powinny nieco przestygnąć i dopiero wtedy spróbuj je, dopraw solą, pieprzem, dodaj dwa rodzaje papryki. Jak uzyskasz odpowiedni smak nadzienia, dodaj jajka i bułkę tartą i wymieszaj. Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na 2 części o długości 40% i 60% ciasta. Ta mniejsza będzie częścią spodnią, a większą przykryjesz górę. Na blaszce na papierze

nietylkopasta.pl
Smoczy de volaille dla leniwych 148

u0142o,obiad"} Drukuj Smoczy de volaille dla leniwych Składniki: 2 filety z kurczaka 4 kawałki sera żółtego 50g zimnego masła tymianek, bazylia, oregano czosnek granulowany, sól, pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka przekroić na połowy. Rozbić tłuczkiem. Wszystkie przyprawy ze sobą zmieszać. Masło pokroić na kawałeczki i obtoczyć w przyprawach. Na każdym(...)kawałku kurczaka położyć kawałki masła w przyprawach i po kawałku sera żółtego. Zawinąć. Na głębokim talerzu rozbełtać jajka. Maczać w nich zwinięte filety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni ok 10-15 min z dwóch stron. https://www.bardzogrubysmok.pl/smoczy-de-volaille-dla-leniwych/ Kurczak z zawartością przed zawinięciem Smażenie de vollaillów Artykuł Smoczy de volaille dla leniwych pochodzi z serwisu

Bardzo Gruby Smok
Makowiec z kremem budyniowym 516

maku 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki płynnego miodu 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki orzechów włoskich 10 suszonych fig skórka starta z 1 pomarańczy 3 łyżki bułki tartej Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 6 żółtek 500 g mascarpone 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 7 łyżek cukru Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Kruchy spód: Mąkę przesiać i dodać(...)Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć i dodać drobno posiekane orzechy włoskie, posiekane figi, skórkę startą z pomarańczy, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak