bułki - 33926 przepisów (strona:621/2262)

pyszne pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami... 122

kasza gryczana 3 szklanki, woda 3 litry kapusta biała 2 główki duże, olej rzepakowy 2 łyżki pieczarki 50 dag, papryczka ostra 1 sztuka mała, jajka 2 sztuki "L", tarta bułka 3/4 szklanki, sól - ile potrzeba sos: wywar około 2 szklanki, woda 1 litr, kostka rosołowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana 12% 100 gram + 1/2 szklanki wody, mąka pszenna(...)olejem rzepakowym ( lepiej liście schodzą z główki ), ściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw. Kaszę wymieszać z kapustą, papryczką ostrą pokrojoną drobno, solą, posiekanymi pieczarkami, jajkami, tartą bułką, nakładać na liść kapusty i zwijać ciasno gołąbki. Na dnie dwóch brytfanek ( na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec ) położyć zbędne małe liście, układać

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka a’la hamburger 158

pewnością wszystkim posmakuje. ZAPIEKANKA A’LA HAMBURGER – PRZEPIS Składniki 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 5 ogórków kiszonych 1 cebula czerwona 200 g żółtego sera 2 bułki na hamburgery 1 łyżka musztardy 3 łyżki ketchupu sól pieprz Przygotowanie 1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na odrobinie masła. 2. Do zarumienionej cebuli dodać mięso, ketchup, musztardę(...)ogórki kiszone pokroić w kostkę. 4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso. Następnie rozprowadzić pokrojone ogórki, a na nie ser żółty. 5. Na wierzch zapiekanki ułożyć pokrojone w kostkę bułki na hamburgery. 6. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-20 minut. 7. Podawać odrazu po przygotowaniu. Artykuł Zapiekanka

Alle Dobre!
Kalafior w panierce 101

jako smaczna przystawka podana z dowolnym sosem lub po prostu jako dodatek obiadowy.  Polecam!    Kalafior w panierce - składniki: 1 kalafior 2 jajka + 2-3 łyżki mleka bułka tarta olej sól Kalafior w panierce - przygotowanie: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Jajka rozmieszać z mlekiem. Różyczki kalafiora dokładnie obtoczyć kolejno w jajku oraz(...)bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. (Nie żałować tłuszczu.) Gotowe kawałki kalafiora ułożyć na ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć z nadmiaru oleju

Di gotuje
Mięciutkie i puszyste Jagodzianki z kruszonką+FILM 154

świeżych drożdży 70g rozpuszczonego i ostudzonego masła 3 jajka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1,5 szkl ciepłego mleka nadzienie ok 250g jagód 2-3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej kruszonka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru  mąka dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek Do miski dajemy drożdże, ok 2 łyżki cukru, ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży(...)można troszkę podsypać mąką, ale trzeba je bardzo dobrze wyrobić, tak by odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jagody dajemy do miski, dodajemy cukier i bułkę tartą-mieszamy. Składniki na kruszonkę dajemy do miski, czyli mało, cukier i mąka-ile zabierze. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, urywamy kawałek, rozpłaszczamy na dłoni, dajemy nadzienie i dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Frykadelki z serem + film 106

pyszny obiad dla całej rodziny.     składniki na około 10 sztuk 500 g mielonego mięsa 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania 10 plastrów żółtego sera olej do smażenia szczypta ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę dość drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego(...)czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, następnie dodajemy wystudzoną cebulę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą, wszystko doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i solą. Mięsną masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy niewielkie, podłużne kotlety i panierujemy je w mące. Frykadelki smażymy

Smakowite Dania
Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy 101

jedną z moich ulubionych letnich zup. Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy, to idealna propozycja na upalne dni. Zupę zrobimy z trzech podstawowych składników, ktore każdy mam w domu, czyli pomidorów, bułki i oliwy. Dosłownie chwila w kuchni i pyszne danie gotowe. W Andaluzji salmorejo jest podawane z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkami szynki serrano, więc jeśli macie ochotę(...)zupę, czyli znane pewno wszystkim gazpacho . Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy  Czas przygotowania: 20 minut Składniki:  1000 g dojrzałych pomidorów 200 g miąższu z bułki 100 ml oliwy z oliwek EV duży ząbek czosnku sól pieprz opcjonalnie łyżeczka octu winnego   Wykonanie Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części, wkładamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity
Klopsiki z bobem w sosie pesto 158

zrobiłam na bazie pesto. Do tego fasolka szparagowa i wyszło pyszne danie z patelni sezonowe.         klopsiki: 1pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka 125 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawa do mielonego 2 łyżki posiekany koperek,szczypiorek 300 g bobu 300 g fasolki szparagowej żółta i zielona pesto: 1 garść liście bazylii(...)pastę blenderem.  Cebule drobno szatkuję i przesmażam na odrobinie oleju. Dodaję pesto, wlewam śmietanę około szklanki wody i zagotowuję.  Klopsy: Filet z kurczaka, cebulę, czosnek mielę. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam z nadmiaru płynu. Dodaję do mięsa. Dokładam koper, szczypior, przyprawy, jajko. Mięso wyrabiam i formuję klopsy. W środek każdego wkładam po kilka ziaren bobu. Klopsy

wesoła kuchnia
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 121

porcje, jedna to ok. 685kcal, B: 32,8g, T: 35,5g, W: 55,6g. Składniki: – 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego – 300g makaronu spaghetti – 1 cebula – 1 jajko – 1 łyżka bułki tartej – 1 łyżka posiekanej bazylii – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Składniki na sos: – 800g pomidorów krojonych (2 puszki) – 1 cebula – 3 ząbki(...)pieprz oraz cukier, mieszamy. Makaron dodajemy do sosu razem z posiekanymi liśćmi bazylii i czekamy, aż wchłonie część sosu, ściągamy z ognia. PULPETY: W misce łączymy składniki (mięso, jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę – ja lubię grubo :), przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, natkę, sól oraz pieprz) i dokładnie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią uformowane z mięsa

Be Fit Be Strong
Napój z hibiskusa 122

Orzeźwiający napój z hibiskusa przygotowany na zimno na kompocie truskawkowym. To bardzo prosty przepis na fantastyczny napój. Zdecydowanie lepiej ugasi pragnienie w upalne dni i dostarczy

SprawdzonaKuchnia.pl
Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem 108

Składniki: 8 ziemniaków, 1 jajko, 15 dkg mąki pszennej, 1 nieduża cebula, grzyby leśne wedle uznania, starty ser żółty wedle uznania, odrobina masła, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie (żeby zrobiły się bardzo miękkie). Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i wrzucić na patelnię(...)pieprz. Wymieszać i urobić ciasto na kluski. Z ciasta formować kule, spłaszczyć je i nakładać farsz grzybowo-serowy. Zlepić boki szczelnie. Lekko rozpłaszczyć. Zlepione kluski obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju po 5 minut z każdej strony. Smocze porady: Kluski ziemniaczane są bardzo sycące, więc na jedną osobę najlepiej liczyć 1-2 kluski. Najlepiej smakują podane

Bardzo Gruby Smok
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 133

chwil zamieniłam mięso i pieczarki w pyszne, aromatyczne danie. Kto się skusi? Składniki dla ok 6 osób: 700g mielonego mięsa z szynki 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sos: 3 łyżki oleju 1 cebula 500g pieczarek 700ml wody 100g kwaśnej śmietany 18% 1 pełna łyżka mąki(...)50ml zimnej wody posiekana natka pietruszki 1 łyżka bazylii sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem i zimną wodą. Doprawiamy do smaku solą (płaska łyżeczka) i pieprzem (ok ¹⁄₃ łyżeczki). Wyrabiamy dokładnie i formujemy małe pulpeciki (u mnie wyszło 22 sztuki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju. Układamy pulpety obok siebie

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym. 126

tygodnie i będziemy działać.  Z podanych składników zrobiłam obiad dla trzech osób. Składniki: 350 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich  sól, pieprz Sos: 500 g. przecieru pomidorowego (miałam swojski) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz(...)g.makaronu spaghetti  Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Zmielone mięso wyłożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,  bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wymieszać i wyrobić  chwilę ręką.  Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.  Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć pulpety, obracając je.  Smażyć przez 5 minut, żeby się  przyrumieniły.  Do podsmażonych pulpetów dodać cebulę

Agusiowe smakołyki
Kotlety rybne z tuńczykiem i ziemniakami 124

zalewy) 450 g ugotowanych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 4 łyżki szczypiorku (bardzo drobno posiekanego) 4 łyżki zielonej pietruszki (bardzo drobno posiekanej) 1 jajko 50 g bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku sól pieprz  Dodatkowo: olej do smażenia Przygotować średnią miskę i wrzucić do niej: drobno posiekany szczypiorek, drobno posiekaną pietruszkę oraz papryczkę chili(...)pół godziny do lodówki. Ugotowane i wystudzone ziemniaki ubić na puree (można to zrobić jak jeszcze ziemniaki są ciepłe, a później dopiero wystudzić).  Zimne ziemniaki, jajko i bułkę tartą dodać do miski z tuńczykiem. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować z masy około 10-12 kotletów równej wielkości. Smażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać od razu po przygotowaniu

Świat Domowej Kuchni
Mielone z cukinią 181

przy patelni. 40 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki na kotlety: ·        1 kg mięsa mielonego ·        3 łyżki bułki tartej ·        1 duża marchew ·        1 cebula ·        1 całe jajko(...)sera mozzarelli ·        1 papryka czerwona Sposób przygotowania: 1.      Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety. 2.      Cukinie

Kulinarna Chwila
Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka 184

Ziemia Brzozowska. Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g wątróbki drobiowej (może być również wieprzowa lub cielęca) 1-2 szklanki mleka 5 łyżek mąki pszennej 2-3 jajka bułka tarta masło do smażenia (polecam olej) Wątróbkę drobiową dokładnie płuczemy i oczyszczamy z błon (wątróbkę wieprzową lub cielęcą kroimy na mniejsze kawałki lub plastry). Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około(...)godzinę. Po tym czasie wątróbkę osuszamy, oprószamy mąką pszenną i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru panierki. Solimy dopiero po usmażeniu. Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka   Więcej regionalnych specjałów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania