wiórków kokosowych - 190 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru - 300 ml mleka - 1 łyżka prawdziwego kakao Dodatkowo - papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy Wykonanie Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cukier i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszam, wlewam mleko i znów dokładnie mieszam łyżką, do połączenia(...)składników. 3/4 ciasta wylewam na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam na jasne tworząc zygzaki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra-dół ) do suchego patyczka. Gotowe ciasto można polać polewą, lub dowolnie ozdobić. Smacznego :) Po więcej prostych i smacznych
Kuchnia z widokiem na ogródszybko znika z talerzy. PRZEPIS: 400 g mięsa wołowego, 400 g mięsa wieprzowego, 2 łyżki musztardy, kolendra, cebula, czosnek, sól, + opcjonalnie 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny i wody. Całość mieszamy, ugotowane jajka na twardo formujemy z mięsem jako mini kotlety- klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju
SMYKWKUCHNIfont-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA Składniki na ciasto pomarańczowe : 3 pomarańcze średniej wielkości 9 jaj 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 12 łyżek bułki tartej 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1i1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich Dzień przed pieczeniem pomarańcze myjemy i gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy i zalewamy zimną(...)drugi dzień mielimy w maszynce. ---------- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem, bułkę tartą, kakao i mieszamy dokładnie. Na koniec delikatnie wmieszajmy zmielone pomarańcze i orzechy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. p { margin-bottom: 0.25cm; direction
Domowe ciastamigdałowego dodatkowo papier do pieczenia do zawinięcia makowca 1 białko do masy makowej Masa makowa Możesz użyć 850 g masy makowej z puszki wymieszanej z 3 łyżkami bułki tartej, albo przygotować własną masę do makowca korzystając z przepisu domowa masa makowa 500 g suchego maku całego lub mielonego, 120 g cukru 2 łyżki masła 4 łyżki miodu(...)makową (przepis znajdziesz na końcu tego tekstu) to od niej zacznij przygotowywanie makowca. Jeśli korzystasz z masy z puszki, to przełóż ją do miseczki i wymieszaj z 3 łyżkami bułki tartej, ponieważ sklepowe gotowce są zazwyczaj zbyt wilgotne. 1. Suche drożdże dodaj do mąki i wymieszaj. 2. Mleko, masło i cukier umieść w rondelku i podgrzewaj na najmniejszym
Cztery Fajerysię minimalizmem w najlepszym wydaniu, a więc sosem na bazie majonezu i ketchupu, doprawionego solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 8 sztuk: 200 g ryżu 8 jajek 1 cebula szczypiorek bułka tarta sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Wsypujemy do miski. Studzimy. Sześć jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę(...)Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie formujemy okrągłe kotleciki. Panierujemy je w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Smażymy kotleciki z obu stron na złoto. Kotleciki bardzo dobrze smakują podane z sosem – majonezowo-ketchupowym lub koperkowym. Podajemy je solo
Smaki Na Talerzumnie to daktyle, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, siekane orzechy, płatki migdałów) 90 g masła ½ szklanki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 2-3 garście płatków migdałów 200 g ulubionego dżemu (u mnie malinowy bez cukru) Masło, cukier puder, jajko, żółtko, bułkę tartą, mąkę i sok z cytryny wyrabiam
Słodki sentymentSkładniki: 1 brokuł 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu lub sera grana padano 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka granulowanego czosnku 1/2 łyżki oregano 1/2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób wykonania: Brokuł dzielimy na różyczki i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy całe pieczarki. Warzywa polewamy oliwą z oliwek, posypujemy parmezanem(...)bułką tartą oraz wszystkimi przyprawami. Mieszamy. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20-25 minut
Qchnia po prostuwymiarach 25x10cm) 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół(...)mięsa trzykrotnie. Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może
Pyry na Gazwielu, wielu tygodniach szukania, sprawdzania i porównywania w moim domu pojawił się Tefal Optigril+XL :) No po prostu cudowne urządzenie! SERIO :) Z tym urządzeniem domowe grillowanie to dosłownie bułka z masłem. Warzywa, mięso, bułki itd. grilluje w kilka minut; urządzenie zawiera ponadto 9 automatycznych programów do grillowania (czerwone mięso, drób, panini/kanapki, burger, owoce morza, boczek, kiełbaski, wieprzowina). Cudowne, intuicyjne urządzenie
Moja Książka Kucharskanowy poziom. Jednym słowem – pysznie. Przepis na klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym z serem Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, indyk lub mieszane), 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie (razem 800 gramów), suszona bazylia, 1 kulka mozzarelli, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym(...)serem? Mięso przełóż do miski, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wyrób dłońmi na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie pulpeciki, na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przesmaż je co najmniej raz obracając, zdejmij, odłóż. Teraz na patelnię wrzuć posiekaną cebulę, smaż kilka minut, dorzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej pomidory razem z zalewą, sos dopraw
Kulinarna Polskamożna zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem), cukier puder do posypania babki lub kilka łyżeczek cukru pudru i soku z cytryny na lukier cytrynowy do polania zimne masło i bułka tarta do obsypania formy Babka piaskowa, przygotowanie: Masło utrzeć na pulchną masę, stopniowo dodawać żółtka, ucierając długo i dokładnie po każdym dodaniu (około minuty na każde żółtko). Stopniowo dodawać przesiany(...)połączenia składników (nic nie szkodzi, jeśli ciasto się rozwarstwi po dodaniu piany, bo wróci do normy po dodaniu całości mąki). Wyłożyć ciasto do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką formy (o pojemności ok. 2 l). Piec w 170 C około 40 minut. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem lub oblać cytrynowym lukrem z cukru pudru i soku
Lekcje w kuchnicieciorki, olej rzepakowy, majeranek, cząber, papryka wędzona, sól, pieprz. Jak pierwszego spróbowałam burgera buraczanego, którego przed zjedzeniem podsmażałam na patelni z odrobiną oleju. Po podgrzaniu przygotowałam go z bułką, ogórkiem konserwowym, sałatą i pomidorem. Całość była pyszna, a sam kotlet był bardzo wyczuwalny, co według mnie jest plusem, bo nie lubię gdy smak burgera roślinnego znika po dodawaniu warzyw. Buraki(...)też były dość wyczuwalne,choć nie przytłaczały całego burgera. Podsumowując, kotlet był bardzo smaczny i świetnie sprawdził się jako typowy burger w bułce. Burger a'la kurczak Składniki: soja, ryż brązowy, mąka z ciecierzycy, mąka z tapioki, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz Na drugi ogień poszedł burger, który najbardziej chciałam spróbować, czyli a'la kurczakowy. Podobnie jak w poprzednim
wegujemyPyszny obiad błyskawicznie będzie gotowy. Składniki: • 70 dag mięsa mielonego z szynki • 1 duża cebula • 2 jajka • 1 marchewka • 1 mała cebulka • 1 bułka kajzerka • oliwa • przyprawa uniwersalna • pieprz • 1 puszka pomidorów bez skórki • mąka pszenna • szczypta cukru Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć mięso mielone(...)dodać 2 całe jajka i przyprawy. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobne wiórki. 3. Dużą cebulę pokroić w drobną kosteczkę. 4. Kajzerkę namoczyć w wodzie. 5. Gdy bułka rozmięknie, odcisnąć wodę i zmiksować na gładką masę, którą dodać do miski z mięsem. 6. Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Lekko zezłocić cebulkę. Odłożyć do ostygnięcia, a potem dodać do mięsa
W mojej kuchnijedno z ulubionych dań Polaków, czyli kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Krótko mówiąc schaboszczak. Ale tym razem w wersji bezglutenowej, gdyż panierka nie jest z pieczywa, ani z bułki, ani z chleba, jest z dodatkiem jajka, jogurtu i mąki kukurydzianej z odrobiną kurkumy. Ta panierka, a właściwie ciasto, daje po usmażeniu efekt chrupiącej skórki na schabie, do tego jest smaczna(...)Mąkę kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, to mąka naturalnie pozbawiona glutenu o żółtej barwie, która nadaje potrawom ten kolor. Polecam. Oprócz tradycyjnego kotleta schabowego w panierce z bułki tartej robię różne wersje kotletów wieprzowych czy kotletów drobiowych, w wersji bezglutenowej robiłam np. schab w cieście naleśnikowym , stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej. Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię