bułki - 33426 przepisów (strona:632/2229)

Krokiety z kapustą i grzybami 119

angielskiego 6 ziarenek pieprzu sól do smaku pieprz do smaku SKŁADNIKI NALEŚNIKI: 260 g mąki 2 jajka 400 ml mleka 100 ml wody 3 łyżki oleju szczypta soli DODATKOWO: bułka tarta 2-3 jajka olej do smażenia 1. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. 2. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę(...)zaczynamy od nałożenia farszu na naleśnika i zwinięcia boków do środka. Następnie zwijamy w rulon, odkładamy i robimy następne. 5. Przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy. Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu

karolgotuje
Kartoflaniki – grzybowe paszteciki 102

paszteciki Składniki: ziemniaki gotowane: 1kg mąka pszenna: ok 250 g jajko: 1 szt. Nadzienie: suszone grzyby: 80 g cebula: 2 szt. masło: 2 łyżki sól i pieprz do smaku bułka tarta: 2 łyżki Kartoflaniki – grzybowe paszteciki Wykonanie: 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą, gotujemy ok 30 minut. Następnie odcedzamy i kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy z cebulą na maśle(...)będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, aby ściągnęła nadmiar wilgoci. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. dodajemy jajko i ok 200 g mąki, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Na folii spożywczej z połowy ciasta tworzymy placek. Następnie na krawędzi układamy cienką porcję nadzienia i podnosząc folię zwijamy „roladkę”. 3. Kroimy

Kuchnia Na Wypasie
Ziemniaczane kotlety z cebulką i szpinakiem 139

gotowanych i wystudzonych ziemniaków ¾ szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajko ½ cebuli 1 szklanka świeżego szpinaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia   Dip jogurtowy: 400 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Szczypta mielonej ostrej papryki Sól morska(...)dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem , zagnieść ciasto. Uformować gruby wałek, nożem odkrajać porcje, lekko uformować na owalne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.   Dip: Jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i szczyptą

Wanilia i Kardamon
kotlety pieczarkowo-ryżowe... 122

cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sól 1-2 łyżeczki, tarta bułka 1-1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba Ryż ugotować w nie osolonej wodzie do miękkości i dobrze odcedzić z wody, pieczarki rozdrobnić(...)podsmażać z 10 minut na średnim ogniu co jakiś cza mieszając. Wystudzone pieczarki dodać do ryżu, wsypać sól, pieprz ziołowy i czarny, paprykę słodką, natkę pietruszki. Wsypać tartą bułkę, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić. Na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy - bardzo smaczne kotlety bez mięsa, połączenie ryżu

W Mojej Kuchni Lubię
Mini zapiekanki 118

Mini zapiekanki to fajny pomysł na ciepłą kolację lub przekąskę podczas domówki. Moja córka jest szczególną miłośniczką takich zapiekanek. Składniki: bagietka lub zwykle bułki pieczarki cebula olej do smażenia sól, pieprz mozzarella keczup masło Sposób wykonania: 1. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać.  2. Rozgrzać olej, dodać cebulę, a potem starte pieczarki. Dusić, aż woda wyparuje(...)pieczarek. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 3. Bagietkę lub bułki pokroić na kromki, cienko posmarować masłem. Na każdą kromkę nałożyć farsz pieczarkowy i posypać tartą mozzarellą. Zapiekanki zapiec w piekarniku do rozpuszczenia sera. 4.  Gotowe zapiekanki lekko posmarować keczupem. Podawać na ciepło.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jak zrobić puder z owoców 104

potraw. Poniżej kilka przykładowych zastosowań. Pudry owocowe możesz dodawać do jogurtów, mleka, owsianki i muesli słodkich wypieków  lukru i polewy do wypieków i pierników lodów i sorbetów chlebów, bułek i innego rodzaju pieczywa W pudrze owocowym możesz też obtoczyć domowe trufle, bajaderki oraz domowe cukierki i galaretki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych.   Najbardziej uniwersalny(...)jest moim zdaniem puder jabłkowy. Często dodaję go m.in. do ciasta marchewkowego, jako zagęszczacz do masy na szarlotkę i jabłecznik i do pszennych bułek, którym nadaje cudowny smak. Pudrem jabłkowym nacieram też kaczkę przed pieczeniem.  Na puder staram się wybierać jabłka o wyraźnym, intensywnym aromacie. Doskonale nadają się do tego Jabłka Grójeckie ponieważ oprócz walorów smakowych mają  nieco

Cztery Fajery
Kotlety mielone z brokułami zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 93

pogoda nie dopisuje, takie właśnie danie się wpisuje <3 Przepis na 12 sztuk SKŁADNIKI NA KOTLETY: 600g mięsa mielonego 1 brokuł 1 bułka kajzerka 3 małe cebule sól pieprz sól czosnkowa papryka słodka SKŁADNIKI NA SOS: 200g śmietany 18% 350g śmietany 30% 200g mozzarelli (starta na tarce) 125g parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz WYKONANIE: 1. Brokuła gotujemy(...)najlepiej na parze do miękkości. Studzimy i rozdrabniamy. 2. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy rozgniecionego brokuła, cebulę pokrojoną w kostkę oraz bułkę rozmoczoną w wodzie. Całość doprawiamy do smaku, wyrabiamy. 3. Z wyrobionego mięsa formujemy podłużne kotlety. Układamy jeden koło drugiego w pojemniku żaroodpornym. 4. W misce umieszczamy wszystkie składniki na sos. Całość doprawiamy wedle uznania, ale pamiętajmy

Dziś Ja gotuje
Kanapka Smos najlepszy przepis 113

różne rodzaje kanapek mają różne nazwy, niby to logiczne. Przede wszystkim, kanapka, w potocznym dialekcie flamandzkim wcale nie jest kanapką. W takim razie cóż to? Jest to miękka, owalna bułka, coś w rodzaju bułki obiadowej, której często używa się do zrobienia czegoś w rodzaju minikanapki. Żeby było jasne, to sam chleb nazywa się kanapką. Proste i logiczne. Kończąc, jeśli użyjesz

RafalCook
Czerwona kapusta – przepis z myślą o dzieciach. 109

kapusty zainspirowana przepisami dla niemowlaków i podawanie potraw metodą BLW. To był sukces! Składniki: mała główka czerwonej kapusty lub połowa średniej wielkości kapusty cebula 6 łyżek mąki 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, kozieradka, kminek mielony jajko Sposób przygotowania: Kapustę oraz cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości. Odcedź i ostudź(...)można ugotować dzień wcześniej). Następnie wymieszaj z jajkiem, przyprawami, mąką i bułką tartą. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem (np. olejem rzepakowym) Kotleciki podałam z jakiem sadzonym

wysmienity
Fish&Chips 117

mrożonej to wyciągnijcie ją tuż przed smażeniem i polejcie ciepłą wodą) Mąka 1 jajko Panko (to genialna panierka, polecam kupić ale jeżeli jej nie znajdziecie to użyjcie po prostu bułki tartej) Sól Olej do smażenia Przygotowanie : Na patelni rozgrzewamy olej. Filety solimy z dwóch stron. Obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w panko lub bułce tartej

Czarnawisienka
…Tam gdzie szafran rośnie… 130

cukru 500 g pszennej mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 g szafranu, zmielonego 2 łyżki cukru pudru do posypania tłuszcz i tarta bułka do formy Tosca 150 g masła, rozpuszczonego 200 g cukru 120 g owsianych płatków 3 łyżeczki cynamonu Nastaw piekarnik na 225ºC. Przygotuj miskę i mały rondelek. Odważ masło i włóż do rondelka(...)składniki balonową trzepaczką. Następnie wlej płyn i wymieszaj ciasto. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Wbij jajko i jeszcze raz wymieszaj. Foremkę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Wyłóż ciasto do formy i rozprowadź równomiernie. Rozpuść masło na tosca. Dodaj cukier, cynamon i owsiane płatki. Rozprowadź masę na wierzchu ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez

codojedzenia
Przepis na dobry krupnik 122

schab zmielony) pęczek świeżych warzyw do zupy: minimum 3 marchewki, kawałek selera i pietruszkę (może być również kawałek pora) około 4 spore ziemniaki kasza jęczmienna 100g jajko 2 łyżki bułki tartej suszone liście selera ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku sól, pieprz do przyprawienia mięsnych gałek Zobacz jak krok po kroku zrobić pyszny krupnik z mięsnymi gałkami Do garnka(...)ogniu aż będą miękkie, jest to zwykle około 20 minut od zagotowania. W tym czasie obieram i kroje w kostkę ziemniaki oraz przyrządzam mięso: wbijam do niego jajko, zagęszczam bułka tartą i przyprawiam do smaku sola i grubo zmielonym pieprzem. Z mięsa formuję kulki wielkości mandarynki . Kasze jęczmienną płuczę na sitku, dodaję do zupy. W tej chwili do zupy dodaję

Ania gotuje
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 123

kasza jest zdrowa, bo danie jest bardziej sycące, bo mniej w nim mięsa i last but not least – dzięki kaszy nie trzeba do masy mięsnej dodawać ani jajek, ani bułki tartej, gdyż stanowi ona doskonałe spoiwo kotletów, kasz i burgerów. Jeśli napisana z pasją wyliczanka cię nie przekonuje, zrób glazurowane pulpety z kurczaka w tradycyjny sposób: dodaj do mięsa kilka(...)łyżek tartej bułki, jajko i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj tak jak w przepisie. Glazurowane pulpety z kurczaka zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com Zobacz wpis 5 obiadów za 10 zł każdy , gdzie jest też przepis na glazurowane pulpety z kurczaka. Sprawdź jak wykorzystaliśmy masę mięsno-warzywną do zrobienia stir fry z kapustą . Składniki: 200 g mielonego kurczaka 1 szklanka

Niedzielny kucharz
Błyskawiczny murzynek z powidłami 126

mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - 2 łyżki prawdziwego kakao - 1 łyżeczka sody - 4 łyżki powideł, konfitury, dżemu lub marmolady Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki Polewa - 100 ml śmietanki 30% - 100 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej  Wykonanie  Wszystkie składniki na ciasto kolejno przekładam do miski, dokładnie mieszam mikserem(...)wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gotowe wyjmuję z piekarnika, po ostudzeniu polewam czekoladową polewą. Polewa : W małym rondelku podgrzewam śmietankę, kiedy zawrze, dodaję do niej połamaną na kosteczki

Kuchnia z widokiem na ogród