ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny namoczone przez 10 minut w cieplej wodzie 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko mały pęczek natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia kawałki cytryny do podania Przygotowanie: W dużej misce wyrobić mięso mielone z cebulą startą na tarce(...)grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz cynamonem. Dodać orzeszki pinii, żurawinę, słodką paprykę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie, lekko podłużne kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki przez około 10 minut, obracając je co jakiś czas, aby były równo usmażone z każdej strony
Codzienne Gotowanieobiad w kilka chwil. A czas pieczenia możemy wykorzystać na przygotowanie ulubionej surówki. Polecam :) Składniki - 500 gram mięsa mielonego ( u mnie z łopatki wieprzowej ) - 1 jajko - 1 mała czerstwa bułka - 1-2 ząbki czosnku - 0,5 łyżeczki majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - sól, pieprz do smaku - 200 gram pieczarek - 150 gram sera żółtego - łyżka oleju(...)Wykonanie Bułkę przekładam do małego garnuszka, zalewam wodą, chwilkę moczę aż zmięknie odciskam z wody i przekładam do mięsa mielonego, dodaję jajko, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Całość mieszam na początku łyżką, potem wyrabiam masę ręką aż składniki dokładnie się połączą. Tak przygotowane mięso odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie z mięsa formuję rękoma większe kulki
Kuchnia z widokiem na ogróddusiłam delikatne pulpeciki. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, do którego pasuje ryż albo makaron. Składniki: * około 400 g mięsa mielonego z indyka * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 700 g passaty pomidorowej * 1 nie duża cebula * 1 ząbek czosnku * odrobina oleju Wykonanie: W misce umieścić mięso mielone, wbić jajko, dodać(...)bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mięso wyrobić dobrze, najlepiej dłonią. Łyżka nabierać porcje mięsa, formować niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobine oleju. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Kolejno wlać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego sosu włożyć
Zrób to smacznieBagietki czosnkowo-ziołowe Cieplutkie, chrupiące oraz pachnące czosnkiem i ziołami domowe bułeczki. Świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz jako imprezowy dodatek do sałatek
Blog z ApetytemKucharek Nadzienie: 1 podwójna pierś z kurczaka lub filet z indyka 1 opakowanie warzyw mrożonych "po chińsku" ok 15 dag żółtego sera olej , sól, pieprz, Vegeta Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby, dla odpowiedniej konsystencji dodać trochę mąki lub dolać trochę wody. Ciasto odstawić(...)przyprawami. Przesmażone warzywa z mięsem przestudzić. Usmażyć naleśniki. Do przestudzonego farszu dodać starty ser, wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć krokiety, po czym panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor
Praktyczna pluwielbia. Jeśli nie mam czasu na tradycyjne pierogi, kluski leniwe są idealnym i szybszym rozwiązaniem. Zazwyczaj podaję je z podsmażoną na maśle cebulką, czasem także z dodatkiem podsmażonej bułki tartej. Oba warianty są bardzo dobre. A Wy, z czym podajecie leniwe? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na kluski leniwe w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że posmakują(...)pokroić na kluseczki. Gotowe leniwe wrzucać na gotującą się wodę i gotować ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki podawać z podsmażoną na maśle cebulką lub podsmażoną bułką tartą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kluski Leniwe pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pljedząc klopsiki które uwielbiają do tego z sosem pomidorowym zasiądą z apetytem do stołu. pulpety: 300 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz natka pietruszki mąka pszenna sos: 1 kawałek por biała część 300 ml sosu pomidorowego tortellini olej rzepakowy Pulpety: Filet z łososia, cebulę i czosnek mielę maszynką(...)mięsa. Dodaję sól, pieprz, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i wyrabiam masę. Formuję nieduże pulpety które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaję sól, liść laurowy, ziele angielskie do wody. Wkładam pulpety i gotuję około 7 minut na wolnym ogniu. Pulpety wykładam na talerz. Na patelni przesmażam olej, dodaję pokrojony por i przesmażam, dodaję sos pomidorowy. Mój
wesoła kuchniakrążki cebulowe: 2 duże cebule 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli szczypta czosnku w proszku 1 jajo (L) 250 ml mleka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki płatków kukurydzianych ( rozgniecionych) olej do smażenia Cebulę obieramy. Kroimy w plastry( ok 0,5 cm) – plastry rozdzielamy na pierścienie. (*mój sposób na krojenie cebuli: obraną wkładam(...)deskę. Do reszty mąki dodajemy mleko, jajo i dokładnie mieszamy. ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Krążki zanurzamy w cieście i dokładnie obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans
Domowe ciastakorzyść;) 1 kg ziemniaków około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu) 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g) 2 żółtka curry sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz(...)przyprawą curry. Mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluseczki, lekko je spłaszczamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem
Smaki Na Talerzucałości 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki ostrej ½ łyżeczki cynamonu 1 jajko bułka tarta (około 3 łyżek) olej sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oleju. Dodajemy przyprawy(...)kumin, cynamon i paprykę. Smażymy około 5 minut. Na suchej patelni prażymy słoneczniki i sezam. Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp.180 st.C. Można też usmażyć je na patelni
Smakowity Blog KulinarnyPuszyste i lekkie bułeczki śniadaniowe. Łatwe i szybkie do zrobienia, bez czekania aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są bardzo delikatne i smakują wspaniale. Podane z waszymi ulubionymi
Pani M - kuchnia smakowitałyżeczka mąki pszennej 3-4 łyżki śmietanki 30-36% sól, pieprz natka pietruszki Pulpety: 150 g mięsa mielonego z indyka trochę startej cebuli do środka pulpetów 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny) 1 żółtko natka pietruszki mąką do obtoczenia sól, pieprz 1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy(...)dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. 2.Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już grzybków. 3. Przekładam całość do gotującego się garnka
Gotowanie...to proste !porcji: 2 Składniki: – 2 średnie pstrągi, patroszone i wyczyszczone z łusek – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól i pieprz – pół szklanki migdałów w plasterkach – pół szklanki bułki tartej – 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – skórka i sok z połowy cytryny – 1 jajko Przygotowanie : Piekarnik rozgrzej(...)Rybę umyj i osusz. Przygotuj duże naczynie do zapiekania lub blaszkę. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub nasmarować olejem. Migdały niedbale posiekaj, wrzuć do miseczki, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, startą skórkę z połowy cytryny i sok z tej połówki, spore szczypty soli oraz pieprzu. W drugiej miseczce rozkłóć jajko i dodaj
nietylkopasta.plpudru 250 g margaryny lub masła 20 g drożdży 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na masę orzechową: 6 jajek 250 g cukru kryształu 300 g mielonych orzechów 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką aż drożdże zamienią się w płyn. Dodajemy pozostałe(...)składniki, siekamy i krótko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zacznie robić się gęsta. Dodajemy do niej zmielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko i delikatnie. Na brytfankę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę orzechową i przykrywamy
Trzeci talerzziemniaki - 1/2 kg mąka pszenna - 25 dag żółtka - 2 szt margaryna - 5 dag sól pieprz papryka słodka bułka tarta olej ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. dodać żółtka, mąkę i rozpuszczoną margarynę. doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. zagnieść gładkie ciasto, formować wałeczki wielkości 7-8 cm, panierować w bułce tartej
przepisy- Milki