czerwonej soczewicy (suchej) 1 szklanka ciecierzycy (suchej) 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki masła (do podsmażenia cebuli) 3 łyżki oleju (do podduszenia jarzyn) przyprawy: sól - ok. 2 płaskie łyżeczki pieprz czarny - 1 płaska łyżeczka pieprz(...)ciecierzycę, jarzyny i podsmażoną cebulę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podałam orientacyjne ilości, najlepiej jednak próbować masę w trakcie mieszania i doprawić według własnego uznania. Na końcu dodajemy jajko i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Formę keksówkę (u mnie wymiary 9 cm x 27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Wyrównujemy i posypujemy z wierzchu ulubionymi ziarnami
bistro mamasody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. U mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)olej, wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników, dodać przesiane suche składniki. Wymieszać łyżką, tylko do połączenia, bardzo krótko, ciasto powinno być gęste. Przełożyć do formy, wyrównać, wysypać cienką warstwę bułki tartej lub owoce oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć owoce rozcięciami do góry. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, 20 min studzić
moj przepis napodniebienia wszystkich smakoszy! Składniki: 3-4 plastry schabu 1 cebula 3/4 szklanki mleka masło klarowane lub olej – do smażenia PANIERKA: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki SALSA POMIDOROWA: 2 pomidory 1/2 cebuli 1 mała papryczka(...)zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce) *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obtaczamy równomiernie w mące *** *** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną *** *** Kotlety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty
Blog z Apetytempieczywo też piekę sama. Swojskie pieczywo i samodzielnie zrobiony serek, to ogromna satysfakcja. Jeśli znajdziecie trochę czasu, to bardzo Was zachęcam do upieczenia własnego chleba, lub bułek. Do tego domowa ricotta i będziecie w niebie :) Przepisy na chleb i bułki znajdziecie na blogu, jest tego sporo. Sprawdźcie , może coś wybierzecie :) Z tej ilości mleka zrobiłam
Agusiowe smakołykizalewę. Zimne nóżki z kurczaka to połączenie gotowanych warzyw – marchewki, pietruszki z delikatnym drobiowym mięsem. Galaretę możemy podać z cytryną, albo z odrobiną octu. Do tego świeża bułka z masłem. Sprawdź przepis jak zrobić klasyczne pszenne bułki Składniki 1 filet z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 2-3 marchewki 2 pietruszki 3 ziela angielskie 4 liście laurowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prażoną : * 500 g ugotowanych ziemniaków * 1 jajko * 3 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki cebulki prażonej * 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze ugnieść tłuczkiem. Do miski z ziemniakami wbić całe jajko, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną(...)cebulkę prażona i ser starty. Wszystko dobrze wymieszać. Łyżką nabierać porcje masy, formować z nich kule a potem spłaszczyć. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów ziemniaczanych. Zapraszam do skorzystania z przepisu na sos pieczarkowy--> przepis tutaj
Zrób to smaczniezałączonym linku. Smacznego! Składniki: 2 kotlety schabowe po 200 g 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek mąki 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki smalcu gęsiego sól, pieprz Przygotowanie: Mięso rozbijamy, z obu stron smarujemy musztardą. Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi(...)dzień wyjmujemy kotlety z folii, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenniezmieniony czyli zdrowy. SKŁADNIKI: KLOPSIKI: * mielone mięso wołowe – 500 g * mielone mięso wieprzowe – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * jajko – 1 szt * bułka tarta – 100 g * mleko – 5 łyżek * sól, pieprz – do smaku * olej rzepakowy – do smażenia klopsików SOS: * masło – 40 g * mąka pszenna – 40 g * bulion(...)sojowy – 2 łyżeczki * musztarda Dijon – 1 łyżeczka * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KLOPSIKI: Mieszamy oba gatunki mięsa. Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą. Wszystkie składniki doprawiamy, wyrabiamy dłońmi. Przygotowujemy w małej miseczce trochę wody. Zwilżamy w niej dłonie i formujemy małe klopsiki – wielkości orzecha włoskiego każdy. Układamy na talerzu, przykrywamy
Ostra na Słodkodwóch stron – u mnie słabo widoczne). Bułeczki układamy, zachowując odstępy, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułki nacinamy z boku ostrym nożem. Dodatkowo możemy oprószyć je mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni (grzanie góra-dół) z włożonym na dnie naczyniem żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością gorącej wody
Smaki Na Talerzumakaronu (może być udon lub inny ulubiony- obgotowane) 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżeczka mąki z tapioki 100 ml zimnej wody 5 łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka sezamu Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w piórka szalotkę, po chwili wrzucamy posiekany czosnek. Dosłownie kilka sekund później dodajemy ananasa wraz z zalewą(...)tapioki, zagęszczamy. W tym samym czasie przygotowujemy dorsza. Mięso kroimy na kawałki (jakie wolicie), oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na rumiano (najlepiej na oleju rzepakowym). Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchenwypiekanej ilości potrzeba będzie połowy składników z głównego przepisu. Składniki: soczewica czerwona - 1 szklanka dynia kawałek ok. 1 szklanki marchew - 1 szt. czosnek 1 sztuka cebula mała 1 szt. bułka tarta bezglutenowa lub mielone siemię lniane- 1 łyżka kurkuma - 1 łyżeczka rozmaryn - 1 łyżeczka cząber - 1 łyżeczka sól do smaku papryczka chili do smaku koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka olej(...)pokroić na małe kawałki. Rozgrzać rondel, wlać olej i dodać warzywa. Udusić do miękkości ( ok. 15 minut) pod koniec dodając koncentrat pomidorowy. Soczewicę i warzywa przełożyć do malaksera dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane zmiksować oraz przyprawy. Przełożyć do foremek na babeczki ( użyłam silikonowych) posmarowanych cienką warstwą olejem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. Podawać z chrzanem
AZgotuj!mielonego mięsa (zmieliłam wieprzowe i wołowe, po połowie) 2 pieczarki średniej wielkości 1 mała cebula 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 pełne łyżki bułki tartej 1 jajko Na sos pomidorowy: 300 ml bulionu (u mnie drobiowy) 1 ząbek czosnku około 100 g przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatkowo(...)kostkę. Na Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Składniki przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy 0,5 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli, bułkę tartą i wbijamy jajko. Wyrabiamy składniki przez dłuższy czas ręką. Następnie formujemy z nich małe kulki (pulpeciki). Podsmażamy pulpeciki na oleju. Gdy pulpeciki się rumienią z jednej strony, obracamy
Słodkie okruszkibezglutenowej) i oczywiście ulubiony ser. Szybko i smacznie :) Składniki (3-4 porcje): Klopsiki: 250 g mielonego mięsa z kurczaka 150 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka oregano sól i pieprz Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)papryki bazylia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru brązowego (opcjonlnie) Dodatkowo: 150 g makaron spaghetti świeżo starty parmezan lub inny ulubiony ser Wykonanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Z mięsa uformować małe pulpeciki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Healthy food explorerDomowa ciabatta przepis na włoski chleb ciabatta. Domowa ciabatta jest lekka, miękka w środku i z idealnie chrupiącą skórką. Bułka ciabatta najlepiej smakuje świeża, posmarowana masłem albo jako pieczywo do zupy. Przepis na włoski chleb ciabatta nie jest skomplikowany, ale musimy pamiętać, aby dzień wcześniej przygotować starter tzw. bigę, zajmie to mniej niż 5 minut. Ciasto na oryginalną włoską(...)parą wodną sprawia, że ciabatta ma super chrupiącą skórkę. 9. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciabattę jeszcze na około 15 minut w wyłączonym piekarniku. Przepis na włoską bułkę ciabatta przepis dla robotów Magimix 1. Dzień wcześniej przygotowuję zaczyn. Drożdże rozpuszczam w zimnej wodzie, dodaję mąkę, mieszam na jednolitą masę, przykrywam luźno folią spożywczą i pozostawiam na kuchennym blacie
Cztery Fajery