łyżka masła, 200 g sera białego półtłustego, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, sól, świeżo mielony pieprz, 150 g boczku wędzonego surowego w wersji dla mięsożerców , bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło, olej) Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli. Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień(...)śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj. Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron. Można podać ze śmietaną
królestwo garówdługoziarnistego np. basmati, ponieważ zwykły może nam się rozgotować. Składniki: 200g białego ryżu długoziarnistego 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 opakowanie mrożonki warzywnej (u mnie brokuł, kalafior, marchew) opcjonalnie: pół czerwonej papryki 500ml gorącego bulionu(...)warzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony ) masło do wysmarowania formy *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) *** *** Na ryż wykładamy warzywa. Ja dodatkowo dodałam pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę. Całość zalewamy gorącym bulionem
Blog z Apetytempapryka: 1 łyżka przecier pomidorowy: 0,5 litra suszona bazylia: 1 łyżeczka woda: ok. 300 ml sól i pieprz do smaku KLOPSKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD ZE SŁOIKA Wykonanie: 1. Bułkę namoczoną w wodzie odciskamy. Mięso mielimy lub miksujemy razem z cebulą i czosnkiem, a na koniec dodajemy bułkę. Dodajemy przyprawy i mocno wyrabiamy. Następnie łączymy z jajkami i mąką
Kuchnia Na Wypasiesałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku w plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku(...)siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Jeżeli boczek jest mało tłusty, to możemy dodać odrobinę oleju. Do boczku dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą oraz szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmy formujemy z masy kotlety
Kuchnia MagdaLenysałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku w plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku(...)siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Jeżeli boczek jest mało tłusty, to możemy dodać odrobinę oleju. Do boczku dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą oraz szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmy formujemy z masy kotlety
Kuchnia MagdaLenyCarpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy(...)kaszę mannę – każde osobno. Odcedzamy. Kapustę, ryż, obie kasze, mięso i jajka doprawiamy dobrze solą oraz pieprzem i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy niewielkie kotleciki i po obtoczeniu ich w bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie gołąbki i nie tylko w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
Trzeci talerzpyszną, puszystą kołderką. 8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia · 3 jajka ugotowane(...)Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ser żółty ścieramy na tarce
Kulinarna Chwilakostkę zagęszczona maślaną zasmażką z mąką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KOTLETY MIELONE 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego z łopatki 1 jajko z chowu ściółkowego 2 łyżki bułki tartej garść posiekanego koperku garść posiekanego szczypiorku garść poszatkowanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli grubo mielony czarny pieprz olej rzepakowy do smażenia MARCHEWKA Z ZASMAŻKĄ 400 g świeżej marchwi 2 łyżki(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka zwykłego cukru sól i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KOTLETY MIELONE Mięso mielone przełóż do misy. Wbij jedno całe jajko, wsyp bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę, dodaj przyprawy. Zarób dłońmi jednolitą, dobrze wymieszaną mięsną masę. Uformuj 6 niewielkich lekko spłaszczonych kotlecików, okrągłych kształtem. Lepiej przygotować niewielkie mielone, gdyż szybciej usmażą się szczególnie
ProstePesto.plpierogów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kotlety ruskie – składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego około 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule tarta bułka sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kotlety ruskie – sposób wykonania: Ziemniaki ugotować. Dokładnie odparować i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)sól i pieprz do smaku. Po tym czasie do masy wbijamy 2 jajka i mieszamy ,aż składniki się połączą. Jeżeli przygotowana masa będzie zbyt rzadka to można dodać trochę bułki tartej. Wlać olej na patelnie tak około na 0,5 cm i smażyć z obu stron na rumiano. Kotleciki podajemy z lubianymi dodatkami .My uwielbiamy z sosem pieczarkowym i surówką
Olcia gotuje!łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny jajko kilka kropel ekstraktu waniliowego Nadzienie: 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie: Jabłka obrać(...)odparuje a jabłka będą się rozpadać. Przestudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka a na nie poskubać resztę ciasta. Szarlotkę piec ok 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni. Podawać posypaną cukrem pudrem
Smakołyki Asiosoby: 4 dość grube plastry schabu, dobrej jakości, bez żył, tłuszczy itp. 1 jajko 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wędzonej, słodkiej papryki 1 szklanka kefiru 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka drobno pokruszonych, płatków śniadaniowych, kukurydzianych 4 łyżeczki ostrej musztardy chili lub innej o dowolnym smaku, jeśli tej nie lubisz lub nie masz sól do smaku 8 plastrów serka(...)smażenia, kiedy mięso się kurczy Złóż w zgrabną kieszonkę, dociśnij żeby wypuścić powietrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczaj w jajku roztrzepanym z kefirem, wędzoną papryką i brązowym cukrem. Następnie w bułce tartej wymieszanej z drobno zmielonymi (pokruszonymi) płatkami. Czynność tą powtórz dwukrotnie, gruba panierka lepiej utrzyma zawartość w ryzach i będzie bardziej chrupiąca Smaż najlepiej na klarowanym maśle ale możesz też
Ogrodnik w podróżywypróbowania 😎 Na końcu postu wstawiłam instruktażowy filmik Tomka z youtube. Składniki: zmielony schab (ja miałam 1,20 kg) 1/2 szkl bardzo zimnej wody sól pieprz czarny 2-3 jajka bułka tarta smalec lub masło klarowane do smażenia Wykonanie: Do zmielonego schabu dodajemy wodę, sól, pieprz. Masę wyrabiamy bardzo dokładnie około 3-4 min minimum. Po wyrobieniu kilkakrotnie rzucamy masę mięsną(...)podczas smażenia. Z wyrobionej masy lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotlety (grubości ok 1 cm). I jak przy klasycznych schabowym panierujemy je: w mące, rozkłóconych jajkach (lekko posolonych) i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
Walijskie PichcenieMichałków ✅ 200 g prażonych orzechów włoskich ✅ 200 g płatków migdałowych ✅ 500 ml śmietany ✅ 100 ml mleka ✅ 30-50 g cukru ✅ 15 g żelatyny ✅ Kilka kropel olejku miętowego ✅ Masło ✅ Bułka tarta 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Formę z odpinanymi bokami wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą. 🛠️ Ser wraz ze śmietaną, cukrem, jajkami, mąka i ekstraktem kawowy bardzo dobrze wymieszaj przy pomocy robota kuchennego. 🛠️ Teraz dodaj
RafalCook