bułki - 33426 przepisów (strona:649/2229)

Orzechowiec znad Sekwany 122

białek ·        3 łyżki cukru ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia ·        2 łyżki bułki tartej ·        180 g orzechów włoskich Składniki na masę: ·        2 szklanki mleka(...)wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 ° C. Sposób przygotowania ciasta orzechowego: 1.    Białka ubijamy mikser razem z cukrem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą, oraz pokruszone drobno orzechy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 ° C. Sposób przygotowania masy: 1.    Półtora szklanki mleka wlewamy

Kulinarna Chwila
Chleb z kawą 87

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy

SprawdzonaKuchnia.pl
szybkowar-papryka faszerowana "dwa smaki"... 142

woreczki, kasza gryczana jasna 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka wędzona 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki, bułka tarta 4 łyżki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek Można razem ugotować ryż i kaszę gryczaną w woreczkach w wodzie bez soli, po ugotowaniu dobrze woreczki(...)kaszę. Dodać do każdej miski porcję mięsa mielonego z łopatki, pokrojoną cebulę podsmażoną na złocisto na oleju, dodać paprykę wędzoną, słodką, kucharka, sól czosnkową, pieprz mielony, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki posiekaną wszystko dobrze wymieszać ręką. Papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki, opłukać, do każdej połówki papryki nakładać porcję nadzienia, paprykę z ryżem i kaszą układać

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki w sosie własnym 128

obiadu.  Delikatne i mięciutkie klopsiki w pysznym sosie własnym.  ok 6 sporych porcji 400 gramów mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki gęstej śmietany 4 płaskie łyżki bułki tartej 4 łyżki zimnej wody sól pieprz  mały ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie wegeta mąka do panierowania odrobina tłuszczu do smażenia 500 ml wody(...)bulion mięsny lub warzywny Mięso przełożyć do miski dodać śmietanę, wodę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy małe klopsiki o wielkości małej moreli. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Klopsiki obtaczamy w mące i wkładamy na patelnię. Smażymy z każdej strony na złoty kolor, następnie wlać wodę

Andzia Pichci
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym 111

uważamy za bardzo udany. Udostępnij Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym – składniki Pulpeciki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia klopsików Sos pomidorowy: 1 kg świeżych pomidorów 2 ząbki czosnku(...)olej, zeszklić. Pod koniec dodać obrany i drobno posiekany ząbek czosnku, smażyć ok. minutę. Zestawić z ognia, zostawić do przestygnięcia. Do miski włożyć mięso drobiowe mielone, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą oraz pieprzem. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w mące

niecodziennikpary
Schabowe z pieczarkami i serem 135

schabem w roli głównej. Danie dość ciężkie, syte ale od czas do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę przyjemności :) Składniki: schab bez kości  Do smażenia: mąka jajo bułka tarta smalec/olej sól i pieprz Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych) 2 cebule pieprz, sól masło/olej Dodatkowo: ser żółty Przygotowanie: Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, pokroić drobno(...)koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, panierować: mąka, jajko, bułka tarta. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron. Na usmażone kotlety rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulką, posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterki żółtego sera na wierzch. Następnie

Kocham..lubię..gotuję..
Kotlety schabowe po amerykańsku 690

łyżka ketchupu 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej pół łyżeczki oregano po szczypcie ostrej papryki i pieprzu mielonego 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia     *** Kotlety schabowe rozbijamy i nacieramy delikatnie solą i pieprzem *** *** Do miski wbijamy jajka, dokładamy ketchup, majonez, mąkę oraz przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą(...)całe się nią okleiły. Zamarynowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY

Blog z Apetytem
Domowe bułeczki – bardzo łatwy przepis 54

razem czas na domowe bułeczki – bardzo łatwy przepis. Są one wykonane w połowie z mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej, dzięki temu stanowią nieco zdrowszą alternatywę dla klasycznych bułek pszennych. Polecam je także dzieciom. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, choć na drugi dzień też są wspaniałe! Tak wyglądają po wyjęciu z piekarnika A tak w trakcie pieczenia Domowe bułeczki – składniki

Natka Pietruszki
Rolada mięsna z jajecznicą 71

Sól ·        Papryka ostra ·          1 Jajko całe ·        2 łyżki bułki tartej ·        6 plasterków sera żółtego Składniki na jajecznicę: ·        4 jajka całe ·        Sól(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, wsypujemy majeranek oraz bułkę tartą. 2.    Dokładnie mieszamy i wykładamy na folię aluminiową robiąc prostokąt. 3.    Na mięsie rozkładamy ser żółty. 4.    Robimy farsz: Jajka wbijamy do naczynia

Kulinarna Chwila
Klopsiki po bałkańsku 160

pomidorowym sosie. Obiad palce lizać! Danie możemy podać ze świeżym pieczywem, z ryżem, albo z makaronem.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula 150g pieczarek 3 papryki w różnych kolorach 3-4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)kilka listków świeżej bazylii olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę i pieczarki kroimy w paseczki i podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso

Blog z Apetytem
Szybkie ciasto z twarogiem i porzeczkami. 161

szklanki mleka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - porzeczki czerwone i kilka białych  ( mogą być inne drobne owoce ) Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodaję olej, zmniejszam obroty miksera, dodaję rozgnieciony twaróg(...)ciasta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, krótko mieszam tylko do połączenia składników. Do ciasta dodaję 2/3 porzeczek, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Na wierzch daję pozostałe porzeczki, lekko dociskam. Ciasto wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra/dół ) około 45-55 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 114

pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała czerwona cebula Kilka łyżek bułki tartej 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj ) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż(...)brokułem i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jogurt i porwaną na kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 112

Składniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor Sól i pieprz Sałata Colesław 1 szklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty 1 łyżeczka soli 1 duża marchew starta(...)Wyciągnij. Pokrój mozzarellę na 4 plastry, połóż po jednym na każdym burgerze. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści – 4-5 minut. Krok 4 Przekrój bułki w poprzek. Włóż do każdej burgera, połóż na wierzchu plaster pomidora. Podawaj z sałatką coleslaw. Artykuł Zdrowe burgery Toma Kerridge’a pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szarlotka z lukrem 113

skórka starta z pomarańczy 2 łyżki, nadzienie: jabłka obrane i starte 1 kg, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 3-5 łyżek, dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, które przenosimy na ciasto za pomocą wałka. Pieczemy w 170 st. C przez 1 h. Gdy szarlotka będzie już upieczona to robimy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy energicznie łyżką. Jeśli lukier będzie zbyt płynny

kulinarne odsłony pati
Kotleciki wołowe z cukinią 93

sól, pieprz 11)    masło do smażenia 12)    250-300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu) 13)    łyżka mąki Sposób przygotowania: 1.     Bułkę namaczamy w wodzie (albo w bulionie warzywnym), cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce. 2.   Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni(...)wysmarowanej olejem. 3.      W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. 4.     Z masy formujemy małe kotleciki, układamy je na patelni wysmarowanej masłem i smażymy z dwóch stron. 5.      Łyżkę mąki

Na kulinarnym poligonie