bułki - 33426 przepisów (strona:658/2229)

KLUSKI KŁADZIONE - zobacz prosty przepis 75

kładzione. Zobacz jak w domu przygotować mięciutkie kluseczki kładzione łyżką. Kluski kładzione z boczkiem i cebulką. Oto składniki na kluski kładzione: 400g mąki pszennej 2 jajka woda sól masło + bułka tarta do polania klusek kładzionych Przepis na kluski kładzione: Krok 1. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto(...)około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde); ugotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć. Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości). Smacznego

Moja Książka Kucharska
Żeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami 85

Składniki: ok 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku zioła (świeże lub suszone): bazylia, oregano, majeranek, itp. 500ml bulionu lub wody 1 ciemna bułka (lub 2 skibki ciemnego chleba albo mąka do zaciągnięcia sosu) Marynata: 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1 płaska łyżeczka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)wodą i zagotowujemy *** *** Na wierzchu wykładamy ponownie warzywa i całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy ciemną bułkę lub chleb, przykrywamy i gotujemy, aż pieczywo zmięknie *** *** Mięso wyjmujemy z patelni, a wywar z warzywami i chlebem blendujemy, aż powstanie jednolity, gładki sos (zamiast pieczywem sos możemy zagęścić mąką wymieszaną

Blog z Apetytem
młoda kapusta jak schabowy w panierce... 110

główka średnia, woda 3-4 litry, sól 1 łyżka panierka: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka, mleko 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 12 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej - z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek(...)ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody. Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem ( lepiej się trzyma panierka ), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką. Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu - młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczarkowe kulki obiadowe 104

mieści się w bulionówce z lekkim czubkiem ) 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Ziemniaki przepuść dwukrotnie przez praskę do ziemniaków, lub jeśli jej nie masz, porządnie, wielokrotnie utłucz tłuczkiem, tak żeby nie było grudek. Pieczarki i cebulę(...)gdyby była zbyt luźna, gdyż wiadomo jajka i duże łyżki różnią się od siebie Można dodać więcej mąki. Formuj z masy kulki wielkości piłeczki pingpongowej i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym smalcu na średnim ogniu, do momentu aż będą apetycznie złociste Serwuj na gorąco lub na zimno . Smacznego ! Artykuł Pieczarkowe kulki obiadowe pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Knedle z truskawkami 87

Składniki: 250 g twarogu półtłustego lub tłustego   300 g mąki pszennej  2 jajka  szczypta soli  truskawki    3-4 łyżki tartej bułki  4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ser mielimy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, jajka i sól.  Wyrabiamy jednolite ciasto, które nie powinno kleić się(...)Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 139

Czas czytania: 4 min Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu jest obłędny! Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy i żałuję, że odkryłam jego smak

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekane kotlety mielone po węgiersku 181

cukru papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól, pieprz Dodatkowo: 100 g sera (gouda lub mozzarella) Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kotlety. Kajzerkę zalewamy zimną wodą i moczymy około 10 minut. Następnie bułkę odciskamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez kilka

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone kotlety mielone z kalafiorem w płatkach owsianych 72

kalafiorem w płatkach owsianych - składniki: (około 14 sztuk) 400g mięsa mielonego (u mnie najczęściej z indyka lub kurczaka) 300g kalafiora (waga po ugotowaniu)  1 jajko   1/2 suchej bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli   2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) 1 łyżka śmietany (płaska)  1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona(...)płatkach owsianych - przygotowanie: Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować!) na parze lub w lekko osolonej wodzie i po ostudzeniu pokroić na większe kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki oprócz kalafiora porządnie wyrobić i na końcu połączyć z kalafiorem. Całość doprawić do smaku.   Następnie z masy mięsnej uformować kotlety, które należy

Di gotuje
Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą krówkową 105

minut. Upieczone studzimy. 6. Podanie: Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 28 sztuk sporych bułek. Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Można oprószyć cukrem pudrem

Izabelawkuchni
Krokiety z pieczarkami 82

kolację. Krokiety możesz podać z sosem pomidorowym lub z dodatkiem kiszonej kapusty na talerzu. Krokiety z pieczarki możesz przygotować także w nieco innej wersji, bez panierowania w jajku i bułce, czyli lżejszą wersję krokietów. Krokiety z pieczarkami SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 średnie jajka 1 i ½ szklanki mleka 1 i ½ szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej większa szczypta soli SKŁADNIKI(...)FARSZ: 400 g pieczarek 1 duża cebula 40 g startego żółtego sera sól, pieprz opcja: szczypta lubczyku i ostrej papryki łyżka masła PANIERKA: 1 duże jajko bułka tarta lub mielone siemię lniane Dodatkowo: olej do smażenia krokietów PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję ciasto. W tym celu w misce ubijam rózgą kuchenną jajka z wodą, mlekiem i solą. Wsypuję mąkę, mieszam do połączenia

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z truskawkami 103

mieszamy. Dodajemy jajka, rozpuszczone masło i całość zagniatamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto rwiemy, formujemy kulki, kładziemy na blachę i odstawiamy na 15 minut. W wyrośniętych bułkach dnem szklanki robimy zagłębienie, które wypełniamy pokrojonymi truskawkami a na truskawki wykładamy kruszonkę ( wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy). Bułki pieczemy około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Tarta z cukinią 94

samej cukinii. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 150 g małej cukinii (2 cukinie), 4 kwiaty cukinii (jeżeli nie mamy kwiatów cukinii to dodajemy kolejne 2 małe cukinie), 2 jajka, 100 g śmietany(...)pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Ponakłuwać widelcem. Farsz : cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o średnich otworach. Jajka ubić na pulchną masę

królestwo garów
Bułki śniadaniowe z pestkami dyni 90

Szybkie bułki dziś zaproponuję. Szybko się je robi, szybko piecze i bardzo szybko znikają w torbach, pudełkach a potem brzuchach zjadających. Chrupiące i zdrowe pestki dyni są tutaj idealnym dodatkiem. Bułki na śniadanie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą 95

kapustą – składniki Gołąbki bez zawijania: 1,2 kg młodej kapusty 1 łyżka soli 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 2 średnie cebule 2 jajka 4-6 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej czubek łyżeczki papryki chili sól, pieprz do smaku Sok pomidorowy: 1 kg świeżych pomidorów 2 szklanki rosołu(...)zeszklić na oleju, odstawić do wystygnięcia. Do dużej miski wsypać ryż, cebulę, dobrze odciśniętą młodą kapustę oraz mięso mielone, wbić jajka. Dodać wszystkie przyprawy, całość dobrze wymieszać. Dosypać tyle bułki tartej, aby masa była zwięzła i dobrze się kleiła – jak na kotlety mielone. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Formować podłużne kotlety długości ok. 8 cm. Obtaczać

niecodziennikpary