Takie bułeczki ostatnio wymodziłam. Nie wiedziałam co zrobić na kolację i powstały, takie zawijane bułki. Często robię takie zawijaski na słodko, pomyślałam, ze wytrawne też mogą być fajne. Miałam rację, wyszło super. Zrobiłam ze szpinakiem, ale nadzienie może tu być dowolne. Kto, co lubi. Bułki zostają u mnie na stałe, więc na pewno jeszcze Wam podrzucę pomysły na inne nadzienia
Agusiowe smakołykiczekoladowy : 180 g miękkiego masła, 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy krem : 750 g owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny, jeżyny, czarna porzeczka, jagody), 6 łyżek cukru, 300 ml śmietany kremówki 30%, 18 g żelatyny(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm, jeżeli weźmiemy mniejsza tortownicę biszkopt będzie wyższy))wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Krem/mus : owoce wrzucić do garnka, wlać 50 ml wody. Gotować na małym ogniu aż owoce będą miękkie
królestwo garówsprawdzają się też na kolację albo do podjadania. Dobre na ciepło, na zimno też PRZEPIS NA KROKIETY ZIEMNIACZANE Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta soli bułka tarta olej Jak zrobić krokiety ziemniaczane: Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Potem mieszamy wszystko i zagniatamy delikatne, miękkie ciasto(...)ziemniaczane. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta i formujemy płaskie, podłużne krokieciki. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Finalnie smażymy na oleju na złoto z obi stron. Artykuł Krokiety ziemniaczane – tanie danie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewypiekami, zrozumiesz moją słabość do tej słodkości. Zapach cynamonowych rollsów roznosi się nie tylko po całej kuchni, ale też po domu. Słodka i korzenna woń, miękkie i puszyste bułki z kremową polewą. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Cynamonowe rollsy bu\u0142eczki \u00e0 la Cinnabons","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/cynamonowe-rollsy.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/cynamonowe-rollsy-500x500.jpg(...)Kalorie 300 kcal Bułeczki cynamonowe à la Cinnabons z gęstą, kremową polewą z serka Philadelphia. Cynamonowe rollsy z nadzieniem z cynamonu i brązowego cukru. Składniki: CIASTO NA BUŁKI 500 g mąki pszennej tortowej 7 g suchych drożdży lub 20 g mokrych 2 jajka mniejsze 1 szklanka letniego mleka 60 g zwykłego cukru 60 g roztopionego, płynnego masła szczypta soli NADZIENIE
ProstePesto.plszklanki mrożonego, zielonego groszku (poj.250ml) 1/2 cebuli 1 ząbka czosnku 1/2 małej kajzerki 1 jajko L sól pieprz Olej w spray'u lub 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę namoczyć i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na 1 łyżce oleju. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, cebulę, groszek
Krylowa Kuchniaskładniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Kotlety karkowe - lista składników: ok. 500g karkówki wieprzowej sól, pieprz, suszony majeranek 2 ząbki czosnku roztarte z solą 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) dodatki do kotletów z karkówki młode ziemniaki z wody z posiekanym koperkiem ziemniaki z curry kasza jęczmienna na sypko surówka z marchewki(...)pieprzem i majerankiem oraz natrzeć czosnkiem roztartym z solą - pozostawić na około pół godziny. Krok 3. Przed smażeniem kotlety karkowe oprószyć mąką, panierować w rozmieszanych jajkach, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Smacznego
Moja Książka Kucharskazbierajmy kurki:)) Składniki 1 kg obranych ziemniaków, startych na miałko 4 jajka 200 g żółtego, startego sera 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 cebule, posiekane 2 ząbki czosnku, posiekane olej bułka tarta do formy sól, pieprz Sos 250 g kurek 200 g śmietany kremówki 30 % 2-3 ząbki czosnku, obrane, posiekane 1 kostka rosołowa, warzywna 1/2 szklanki wrzątku sól, pieprz(...)Ziemniaki wymieszać z żółtym serem, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania, wielkości talerza płaskiego obiadowego, posmarować oliwą i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę ziemniaczaną, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Zapiekać 1h. Kurki oczyścić, opłukać. Jeżeli są drobne to pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Rozgrzać masło
gotuj ze mnąpszennej typ 650 400 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 duże garście pestek dyni Ponad to: olej w spray'u lub łyżka oleju do wysmarowania blaszki 1 łyżka bułki tartej Wszystkie mąki wymieszać z solą. Do mąki dodać zakwas i ciepłą wodę. Wyrobić jednolite ciasto. Robotem planetarnym zajmuje mi to ok. 10 minut. Następnie dodać 2/3 ziaren dyni(...)ponownie wyrobić ciasto na chleb. Keksówkę o wymiarach 31 cmx 11 cm wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Do keksówki włożyć ciasto na chleb. Odstawić blaszkę w temperaturze pokojowej na 12 h, a by miało czas wyrosnąć. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, a na drugi dzień rano upiec. Przed pieczeniem chleb posmarować zimną wodą i posypać pozostałymi ziarnami dyni. Piekarnik
Krylowa KuchniaFarsz: brokuł (około 400 g) 400 g pieczarek 150 g sera gorgonzola (jeśli nie lubicie serów pleśniowych, można go zamienić na inny np. cheddar) sól, pieprz Dodatkowo: jajko, bułka tarta Przygotowanie Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut(...)się rozpuści. Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia. [caption id="attachment_9315" align="aligncenter" width="1200"] Krokiety z brokułem i pieczarkami[/caption] Zobacz inne przepisy na krokiety: Krokiety
e-PrzepisyKulinarneklopsy. Mięciutkie, nic suche. Polecam Z tej porcji wychodzi 8 klopsów. Smacznego Mięso mielone wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekane drobno i oczyszczone surowe kurki, jajko, wodę, bułkę tartą, natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować owalne klopsiki, każdy obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć
Kuchnia Pokoleńmaśle 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub innych ulubionych ziół) Dodatkowo: 10 szt parówek kilka plasterków dobrze topiącego się sera (u mnie Mozarella) 1 roztrzepane żółtko+odrobina mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub czarnuszka do posypania bułek Wykonanie: Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru
Walijskie PichcenieTekst przeczytasz w 4 min Tarta owocowa bez cukru to propozycja głównie dla osób, które liczą kalorie i tych, którzy cukru jeść nie mogą. Zamiast cukru
SprawdzonaKuchnia.plpyszny gulasz cygański z klopsikami : Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: cebula lub mały por, duża(...)klopsiki w sosie paprykowym, przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę
Lekcje w kuchniprószony blat i rozwałkować na grubość ok 0,5 . Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu. kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać robotem
Niezły Młynekjajka pół szklanki groszku (dałam mrożony) cebula szklanka włoszczyzny (np. marchew, pietruszka i seler z rosołu, albo mrożonka) sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, natka pietruszki, ostra papryka,papryka wędzona, bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie nieco dłużej niż wg instrukcji na opakowaniu, aby się lekko rozpadał. Cebulę kroimy w kostkę, włoszczyznę również. Na patelnię z rozgrzanym(...)środku kotleta, warzywa można po prostu rozgnieść widelcem. Do masy dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. [caption id="attachment_9302" align="aligncenter" width="1200"] Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad[/caption] Zobacz
e-PrzepisyKulinarne