150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - szczypta soli - 60g ksylitolu (lub cukru) - 25g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 1 jajko dodatkowo: - masło lub inny tłuszcz do wysmarowania formy - bułka tarta do obsypania formy Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją i schładzamy(...)Następnie rozwałkowujemy na papierze na placek o śr. trochę większej niż blaszka. Ciasto przenosimy z papierem do formy (przesmarowanej wcześniej masłem lub innym tłuszczem i obsypanej bułką tartą), odklejamy papier, ciastem wyklejamy dokładnie formę. Nakłuwamy dno widelcem i odstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy
Smaczne ZdroweSkładniki: – 300g kurek – 1 cebula – 1 por (zielona część) – 2 łyżeczki masła – 1 łyżka ricotty – bułka tarta – sól, pieprz, cukier Opcjonalnie: ½ gałązki świeżego rozmarynu Por drobno siekamy, oprószamy solą oraz cukrem, odstawiamy na 10-15 minut, odciskamy i ewentualnie płuczemy pod bieżącą wodą na sicie. Kurki płuczemy, większe sztuki kroimy. Cebulę kroimy(...)ponownie go wchłoną. Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem, studzimy i rozdrabniamy w malakserze. Zawartość przekładamy do miseczki, dodajemy por, ½ łyżeczki masła, ricottę mieszamy. Dosypujemy odrobinę bułki tartej, by wchłonęła ewentualny nadmiar wody i doprawiamy (teraz możemy dodać posiekane listki z ½ gałązki rozmarynu), mieszamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego! Artykuł Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek pochodzi z serwisu
Be Fit Be StrongPorcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Klopsiki 550 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki bułki tartej 40 g parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz 2-3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia Sos 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 1½ łyżeczki(...)minut. Po tym czasie mocno odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody. Zmiksuj w blenderze cebulę i czosnek. Przełóż cebulę i czosnek do miski, dodaj mięso, cukinię, starty parmezan, bułkę tartą, jajko, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Uformuj klopsiki (powinno wyjść ok. 25 sztuk). Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj klopsiki
Na-talerzu.plokoło 0,5 kg 2 ziemniaki, średniej wielkości 1 cebula 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta sól, pieprz do smaku 1 jajko 4 łyżki mąki bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia Marchew i ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i zostaw do ostygnięcia. Brokuł ugotuj osobno, gdyż jest bardziej delikatny. Najpierw doprowadź(...)widelcem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec wkrusz fetę, wlej roztrzepane jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wyrób na kleistą masę. Łyżeczką nabieraj małe porcje i wrzucaj do bułki tartej, obtaczając i kształtując ją w piękne brokulki Uformowane kulki wstaw do lodówki na około godzinkę, wtedy nie będą się rozpadać podczas smażenia. Smaż na średnio głębokim oleju na złoty
Ogrodnik w podróżyłyżka przyprawy do kurczaka · Sól · Olej do smażenia · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · 1 pomidor · ½ ogórka · ½ papryki(...)topionego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, najlepiej żeby weszły nam nie za duże, rozbijamy i doprawiamy przyprawą oraz solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Wyszło nam dziesięć kotletów, więc pięć rozkładamy, układamy na każdym kawałku po plasterku sera topionego, następnie po liściu
Kulinarna Chwilaupieczeniu były dość blade, dlatego następnym razem do panierki dodam dwie łyżki roztopionego masła. Składniki na dwie porcje: dwie piersi z kurczaka 1/2 szklanki maślanki lub naturalnego jogurtu bułka tarta tarty parmezan ulubione przyprawy do kurczaka Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić na długie paski. Włożyć do miseczki, zalać maślanką lub jogurtem, doprawić. Wymieszać i włożyć do lodówki na minimum godzinę(...)Kurczaka wyjąć z maślanki i od razu panierować w miseczce wymieszanej z bułką tartą i parmezanem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni Celsjusza. Podawać np. z “Krwistymi ziemniakami” i sałatką. Ponieważ kawałki kurczaka po upieczeniu były dość blade, następnym razem dodam do panierki dwie łyżki roztopionego masła. Czytaj więcej: Pieczone nugetsy
Moja Delicjaobiad, możecie ją zjeść na kanapce. Polecam kanapkę z roladką z piersi kurczaka na rukoli. Idealna na śniadanie, śniadanie do pracy, lunch czy kolację. Składniki: (1 porcja) 1 bułka z dynią 3 plasterki roladki z piersi kurczaka nadziewanej pesto z orzechów nerkowca papryka do dekoracji łyżeczka żurawiny (opcjonalnie) masło do posmarowania kanapek garść rukoli sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Bułkę
Moja Delicjaoleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp(...)gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty
Moja DelicjaGarść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać bułką tartą. Nadmiar bułki tartej strzepnąć. Mąkę przesiać z proszkiem do jednej miski. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować. Nie przerywając ucierania
Moja Delicjałyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone lub konserwowe ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej(...)ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu podawać. źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Jamiego Olivera Czytaj więcej: Wegetariańskie burgery z czarnej
Moja Delicjazimnego masła, szklanka cukru pudru, jajko, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder i cynamon do posypania ciasta, kilka łyżek bułki tartej Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, przygotowanie: Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać lub rozetrzeć palcami z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko(...)zamrażarki na kilka minut. Śliwki pokroić w średniej wielkości kostkę. Budynie ugotować, używając 4 łyżek cukru i tylko 750 ml mleka (!). Schłodzony spód ciasta nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą. Ułożyć pokrojone owoce, wylać gorący budyń. Na budyń pokruszyć drugą część ciasta. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, nakryć
Lekcje w kuchniwymieszaj. 7. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. Print HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK Humus z ciecierzycy z salsą z oliwek to jedna z tych potraw, które rewolucjonizują kuchnię(...)dobrze wymieszaj. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. SMACZNEGO! Artykuł HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK pochodzi z serwisu Globus Kulinarny
globuskulinarnymięsa mielonego kupiliśmy w nadmiarze…powstały takie pulpeciki. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 opakowanie mini mozzarelli 600 ml bulionu warzywnego 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki posiekanej bazylii 100 ml zimnej wody sól(...)pieprz Przygotowanie: Mięso mielone wyrabiamy z jakiem, bułką tartą i przyprawami. Dzielimy na kulki. Każdą z nich „rozpłaszczamy” na cienki kotlet mielony, na którym umieszczamy kulkę mozzarelli. Zawijamy, „wyrabiamy”. Do rozgrzanego bulionu wrzucamy pulpety, chwilę gotujemy. Wlewamy passatę. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z posiekaną bazylią i zimą wodą. Dodajemy do całości. Zagotowujemy. Do smaku doprawiamy
R'n'G KitchenCzas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka maki szczypta soli 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 duże jajo 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 łyżki tartej bułki 400 g śliwek węgierek Kruszonka: 50 g masła 70 g cukru 100 g mąki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy(...)wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką, układamy śliwki posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut
Kulinarne przygody Gatitypieczarek cebula olej 1/2 łyżeczki kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1.2 łyżki majeranku 2 liście laurowe sól, pieprz dodatkowo 2-3 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 25 minut(...)każdy naleśnik na całość nakładam farsz i zwijam. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko i odrobinę soli, mieszam. Następnie każdy krokiet panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu każdej strony na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi