się zmniejsza. Zapraszamy zatem na przepis! KOTLETY DROBIOWE Z ŻÓŁTYM SEREM Składniki: pierś z kurczaka: 4 szt. Nadzienie: żółty ser: 150 g majonez: 1 łyżka Panierka: jajka: 3 szt. bułka tarta sól i pieprz do smaku słodka papryka: 1 łyżeczka olej do smażenia KOTLETY DROBIOWE Z ŻÓŁTYM SEREM Wykonanie: 1. Piersi przecinamy na pół, lekko rozbijamy, a następnie lekko oprószamy(...)słodką paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. 4. Na jednej połowie kotleta kładziemy nadzienie, potem przykrywamy drugą. Ostrożnie przenosimy do roztrzepanych jajek. Następnie dokładnie w nich kąpiemy, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. INNE NASZE KOTLETY : KOTLETY Z MORTADELI JAK KIEDYŚ KOTLETY SIEKANE WEDŁUG SZWAGRA ZBYCHA PYSZNE ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Smacznego! Artykuł Kotlety drobiowe z żółtym serem
Kuchnia Na Wypasiemąki. Można również do ciasta dodać jajko lub olej. Kopytka powinny być delikatne, miękkie i lekkie, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością mąki. Tradycyjnie kopytka je się z bułką tartą i masłem (chyba każdy zna ten smak z dzieciństwa), ale można też je podać z sosem grzybowym lub jako dodatek do innego dania. Nie ma więc chyba co przedłużać(...)woreczków). Jeśli natomiast chcemy je od razu ugotować to przenosimy do lekko osolonego wrzątku (porcjami) i gotujemy (maksymalnie 2 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch). Propozycje podania: bułka tarta i olej kokosowy lub masło (po 30 g) – podsmażamy na patelni i posypujemy kopytka; sos grzybowy; okrasa z cebulką; dowolny sos, na przykład pomidorowo-paprykowy . Artykuł Kopytka pochodzi
rabarbarowoInstagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Strudel z jabłkami Składniki na strudel jabłkowy. 80 dkg jabłek (u mnie Jonagold) 10 dkg masła bez soli 5 dkg bułki tartej 1 pełna łyżeczka cynamonu 5 dkg cukru kryształu 25 dkg ciasta filo (phyllo) 1 łyżka octu jabłkowego cukier puder do posypania Jak zrobić strudel jabłkowy. Do garnka włożyć(...)masła wraz z bułką tartą. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, po czym dodać cukier, cynamon, ocet i obrane jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć przez 4-5 minut i kiedy gotowe wystudzić. 7 dkg masła rozpuścić. Roztopionym masłem posmarować każdy płat ciasta filo, zostawiając nieco masła do posmarowania góry strudla. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, wyłożyć jabłka. Jabłka
MeCooksBułki z owsianki to pyszny pomysł na domowe pieczywo. Ci co owsianki nie lubią mogą zacząć ją lubić, ale właśnie w formie wypieków. Do upieczenia tych bułeczek użyłam suchych drożdży, jeśli użyjecie świeżych to zalecam by zrobić wcześniej zaczyn. Odjąć z mąki pszennej dwie łyżki, dodać drożdże, ciepłe mleko i dodać jeszcze szczyptę cukru, pozostawić [...] Artykuł Bułki z owsianki pochodzi
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczki drobnej soli 220 ml bardzo gorącej wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego FARSZ Z GRZYBAMI 70 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków) 1 cebula 1 łyżka bułki tartej sól i grubo mielony czarny pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ GRZYBOWY Suszone grzyby zalej chłodną wodą do przykrycia i odstaw na 3 godziny(...)pozostaw do wystudzenia. Ostudzone posiekaj w drobną kosteczkę. Cebulę obierz z łupiny posiekaj drobno. Podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju, do złocistego rumianego odcienia. Grzyby, smażoną cebulkę i bułkę tartą wymieszaj ze sobą. Farsz dopraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. CIASTO NA USZKA Do wysokiego naczynia z dzióbkiem wlej gorącą wodę, olej rzepakowy i wsyp sól. Mąkę
ProstePesto.plPyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie! składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam kapustę(...)obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu. Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut. Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek. Na liście kapusty nałożyłam porcję
babka w formieTekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu
SprawdzonaKuchnia.plprzykładem są bułeczki zapiekane z boczkiem i serem. Przepis na zapiekane bułeczki Jest szybko, ale bardzo smacznie, a podgrzane bułeczki są chrupiące! SKŁADNIKI: - 6 bułek (kajzerek) - 6 cienkich plasterków surowego boczku - 6 plasterków sera żółtego - odrobina masła (można wcześniej przygotować ziołowe) - jajko - sól - kminek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PRZEKĄSKI KROK 1: Natnij bułki tworząc
Związek na patelnisosem koperkowym. Zapieczone w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PULPECIKI Z INDYKA 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko z chowu ekologicznego 2 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej 1 cebula odrobina oleju rzepakowego 1/2 pęczka posiekanego koperku sól i grubo mielony pieprz SOS KOPERKOWY 500 ml mleka 1/2 pęczka posiekanego koperku 2 łyżki masła(...)muszkatołowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PULPECIKI Cebulkę poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni przesmarowanej odrobiną oleju i przestudź. Mięso mielone z indyka, smażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, zieleninę i przyprawy wymieszaj w dłoniach, dokładnie przeciskając przez palce. Uformuj z masy maleńkie pulpeciki i układaj je na dnie naczynia żaroodpornego. SOS KOPERKOWY W rondelku rozpuść masło
ProstePesto.plpyszności. Wypróbujcie koniecznie! Składniki (na 2 duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz laskowych 2 łyżki masła Do podania: ubita śmietanka kremówka, może być delikatnie osłodzona Zaczynamy od przygotowania śliwek – umyte(...)tego dania lubię jak nie jest ubita całkowicie na sztywno. Przygotowujemy kruszonkę – na dużej patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy na nie bułkę tartą oraz zmielone orzechy – całość prażymy, często mieszając, aż całość stanie się rumiana i pachnąca – około 3-4 minuty, na dużym ogniu. W czasie przygotowywania kruszonki, wrzucamy kopytka
Smaczna StronaCałość miksujemy blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami. Dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy małe kotleciki, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
VioletoweKucharzeniedobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną(...)wychodzą zwarte, choć miękkie. Kotlety zapanierowaliśmy w pokruszonych na pył chlebkach żytnich typu Wasa. To kolejny zdrowy i prosty trick na panierkę. Od dość dawna nie używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy
Niedzielny kucharzłyżeczki Kapusta zasmażana: kapusta: mała główka pieczarki: 150 g słonina: 150 g marchew: 1 szt. cebula: 1 szt. mąka: 1 łyżka ulubione przyprawy Kotlety schabowe: schab: 4 kotlety bułka tarta mąka jajka smalec do smażenia sól i pieprz do smaku OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY Wykonanie: 1. Kotlety rozbijamy, a następnie przez godzinę marynujemy w jajkach, soli i pieprzu(...)żeby były nieco większe od kotletów schabowych. 3. Kapustę przygotowujemy według tego PRZEPIS – u. Dodajemy do niej zrumienione na patelni grzyby. 4. Kotlety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. 5. Układamy kolejno: placek ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie kapusty. Podajemy na ciepło. INNE NASZE PROPOZYCJE
Kuchnia Na WypasieSchab w cieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad . Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta, a nie miałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam SKŁADNIKI : kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru sól(...)smaku 2-3 łyżki soku z cytryny około 2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła, podsmażamy. Dodajemy liśc, ziele, sól i wodę, dusimy warzywa. Nastepnie
Kulinarne Fantazje Marioli