łyżeczki Kapusta zasmażana: kapusta: mała główka pieczarki: 150 g słonina: 150 g marchew: 1 szt. cebula: 1 szt. mąka: 1 łyżka ulubione przyprawy Kotlety schabowe: schab: 4 kotlety bułka tarta mąka jajka smalec do smażenia sól i pieprz do smaku OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY Wykonanie: 1. Kotlety rozbijamy, a następnie przez godzinę marynujemy w jajkach, soli i pieprzu(...)żeby były nieco większe od kotletów schabowych. 3. Kapustę przygotowujemy według tego PRZEPIS – u. Dodajemy do niej zrumienione na patelni grzyby. 4. Kotlety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. 5. Układamy kolejno: placek ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie kapusty. Podajemy na ciepło. INNE NASZE PROPOZYCJE
Kuchnia Na WypasieSchab w cieście naleśnikowym to moja propozycja na obiad. Moja mama w ten sposób panierowała schab wieprzowy, gdy nie miała w domu bułki tartej. Ja w cieście naleśnikowym często przygotowuję rybę na obiad . Postanowiłam tym razem przygotować schab w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka z prostej przyczyny, mi też skończyła się bułka tarta, a nie miałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam SKŁADNIKI : kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru sól(...)smaku 2-3 łyżki soku z cytryny około 2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła, podsmażamy. Dodajemy liśc, ziele, sól i wodę, dusimy warzywa. Nastepnie
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka masła, 200 g sera białego półtłustego, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, sól, świeżo mielony pieprz, 150 g boczku wędzonego surowego w wersji dla mięsożerców , bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło, olej) Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli. Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień(...)śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj. Jeżeli dodajesz boczek, należy go przesmażyć, ostudzić i dodać do masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na tłuszczu na rumiano z obu stron. Można podać ze śmietaną
królestwo garówdługoziarnistego np. basmati, ponieważ zwykły może nam się rozgotować. Składniki: 200g białego ryżu długoziarnistego 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 opakowanie mrożonki warzywnej (u mnie brokuł, kalafior, marchew) opcjonalnie: pół czerwonej papryki 500ml gorącego bulionu(...)warzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony ) masło do wysmarowania formy *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) *** *** Na ryż wykładamy warzywa. Ja dodatkowo dodałam pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę. Całość zalewamy gorącym bulionem
Blog z Apetytempapryka: 1 łyżka przecier pomidorowy: 0,5 litra suszona bazylia: 1 łyżeczka woda: ok. 300 ml sól i pieprz do smaku KLOPSKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD ZE SŁOIKA Wykonanie: 1. Bułkę namoczoną w wodzie odciskamy. Mięso mielimy lub miksujemy razem z cebulą i czosnkiem, a na koniec dodajemy bułkę. Dodajemy przyprawy i mocno wyrabiamy. Następnie łączymy z jajkami i mąką
Kuchnia Na Wypasiesałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku w plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku(...)siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Jeżeli boczek jest mało tłusty, to możemy dodać odrobinę oleju. Do boczku dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą oraz szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmy formujemy z masy kotlety
Kuchnia MagdaLenysałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku w plastrach 1 pęczek szczypiorku 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki + do oprószenia 1 jajko 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku(...)siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Jeżeli boczek jest mało tłusty, to możemy dodać odrobinę oleju. Do boczku dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą oraz szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmy formujemy z masy kotlety
Kuchnia MagdaLenyCarpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy(...)kaszę mannę – każde osobno. Odcedzamy. Kapustę, ryż, obie kasze, mięso i jajka doprawiamy dobrze solą oraz pieprzem i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy niewielkie kotleciki i po obtoczeniu ich w bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie gołąbki i nie tylko w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
Trzeci talerzpyszną, puszystą kołderką. 8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia · 3 jajka ugotowane(...)Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ser żółty ścieramy na tarce
Kulinarna Chwilakostkę zagęszczona maślaną zasmażką z mąką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KOTLETY MIELONE 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego z łopatki 1 jajko z chowu ściółkowego 2 łyżki bułki tartej garść posiekanego koperku garść posiekanego szczypiorku garść poszatkowanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli grubo mielony czarny pieprz olej rzepakowy do smażenia MARCHEWKA Z ZASMAŻKĄ 400 g świeżej marchwi 2 łyżki(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka zwykłego cukru sól i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KOTLETY MIELONE Mięso mielone przełóż do misy. Wbij jedno całe jajko, wsyp bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę, dodaj przyprawy. Zarób dłońmi jednolitą, dobrze wymieszaną mięsną masę. Uformuj 6 niewielkich lekko spłaszczonych kotlecików, okrągłych kształtem. Lepiej przygotować niewielkie mielone, gdyż szybciej usmażą się szczególnie
ProstePesto.plpierogów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kotlety ruskie – składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego około 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule tarta bułka sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kotlety ruskie – sposób wykonania: Ziemniaki ugotować. Dokładnie odparować i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)sól i pieprz do smaku. Po tym czasie do masy wbijamy 2 jajka i mieszamy ,aż składniki się połączą. Jeżeli przygotowana masa będzie zbyt rzadka to można dodać trochę bułki tartej. Wlać olej na patelnie tak około na 0,5 cm i smażyć z obu stron na rumiano. Kotleciki podajemy z lubianymi dodatkami .My uwielbiamy z sosem pieczarkowym i surówką
Olcia gotuje!łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny jajko kilka kropel ekstraktu waniliowego Nadzienie: 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie: Jabłka obrać(...)odparuje a jabłka będą się rozpadać. Przestudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka a na nie poskubać resztę ciasta. Szarlotkę piec ok 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni. Podawać posypaną cukrem pudrem
Smakołyki Asiosoby: 4 dość grube plastry schabu, dobrej jakości, bez żył, tłuszczy itp. 1 jajko 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wędzonej, słodkiej papryki 1 szklanka kefiru 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka drobno pokruszonych, płatków śniadaniowych, kukurydzianych 4 łyżeczki ostrej musztardy chili lub innej o dowolnym smaku, jeśli tej nie lubisz lub nie masz sól do smaku 8 plastrów serka(...)smażenia, kiedy mięso się kurczy Złóż w zgrabną kieszonkę, dociśnij żeby wypuścić powietrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczaj w jajku roztrzepanym z kefirem, wędzoną papryką i brązowym cukrem. Następnie w bułce tartej wymieszanej z drobno zmielonymi (pokruszonymi) płatkami. Czynność tą powtórz dwukrotnie, gruba panierka lepiej utrzyma zawartość w ryzach i będzie bardziej chrupiąca Smaż najlepiej na klarowanym maśle ale możesz też
Ogrodnik w podróży