bułki - 33426 przepisów (strona:636/2229)

Krokiety z kaszą gryczaną i grzybami 65

kaszy gryczanej palonej, 1 łyżka masła lub oleju do gotowania kaszy, 1 jajko, tłuszcz do smażenia (masło lub olej), sól, pieprz, do panierowania : 1 – 2 jajka, 60 – 80 g bułki tartej, masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia, Naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem(...)solą i pieprzem. Jajko rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać. Na naleśniku układać trochę farszu,   zwijać.  Panierka: jajka rozbełtać. Maczać naleśniki w jajkach, a następnie obtaczać w bułce tartej. Naleśniki podsmażyć na maśle klarowanym, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. talerz

królestwo garów
Kotleciki ziemniaczano-pieczarkowo-cebulowe 51

szybki pomysł na obiad, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym podniebieniom. Składniki: 6 sporych ziemniaków 0,5kg pieczarek 1 duża cebula 1/3 natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta ok. 1,5 szklanki mąka do obtoczenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i ugnieść na gładko. W międzyczasie posiekaną cebulę i posiekane pieczarki usmażyć (smażyć do czasu(...)woda z pieczarek odparuje). Zostawić do ostygnięcia. Ostygnięte ziemniaki wymieszać z pieczarkami i cebulą i surowym jajkiem. Doprawić przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem. Dosypać bułkę tartą (żeby masa była bardziej zwarta). Na koniec pokroić natkę i wszystko dobrze wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować kotleciki obtaczając je w mące. Smażyć na oleju (Ja użyłam oleju z pestek winogron). Autor przepisu: Joanna Dominika

Wasze Przepisy
Kotlety mielone z pieczarkami i papryką 63

mielonego wieprzowego 15 średniej wielkości pieczarek 1 duże jajko cebula połowa kajzerki sól, pieprz, mielona papryka ostra tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Surowe, umyte pieczarki rozdrabniamy np. ścierając na tarce Bułkę moczymy w wodzie Cebulę kroimy drobno i przesmażamy by straciła surowość Do mięsa dodajemy pieczarki, jajko, przestudzoną cebulę oraz odciśniętą bułkę Doprawiamy do smaku solą, papryką i pieprzem, dokładnie wyrabiamy

Proste Potrawy
Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami 96

Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa opakowanie boczku w plastrach 1 szalotka bananowa 130g pieczarek 4 suszone śliwki duża szczypta ziół prowansalskich 2 łyżki mielonej bułki sól, pieprz Polędwiczka faszerowana przepis: Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę. Gdy cebula się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki(...)Wszystko chwilę smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Usmażone pieczarki przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone śliwki i bułkę tartą, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Przygotowanie polędwiczki: Polędwiczkę umyć i osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu.  Polędwiczkę delikatnie rozciąć wzdłuż, aby powstał w miarę płaski filet. Oprószyć ją solą i pieprzem

Codzienne Gotowanie
Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej 75

angielskie 4 liście laurowe 1 opakowanie Knorr Fix do gulaszu 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i mielony pieprz DODATKOWO kromki świeżego białego pieczywa lub pszenna bułka masło (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe pokrój w niewielką kostkę. Na dnie garnka z nieprzywierającym dnem (najlepiej gotuj w garnku niskociśnieniowym, np. marki Zwieger , który przyspieszy proces) rozgrzej(...)minut. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, fix do gulaszu oraz dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Gulasz wieprzowy podawaj na gorąco z kawałkiem świeżej pszennej bułki posmarowanej warstewką masła. Uwagi: Wpis powstał we współpracy ze sklepem z wyposażeniem kuchni Garneczki.pl ( https://www.garneczki.pl/ ) Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku

ProstePesto.pl
Kotlety drobiowe w panierce orzechowej 74

każdemu smakowały bardzo. Polecam Wam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka 100 g orzechów włoskich 4 łyżki startego sera parmezan papryka słodka 4 łyżki bułki tartej sól pieprz natka pietruszki 2 jajka M olej do smażenia 1. Filety z kurczaka przekrawamy w poziomie na pół. Następnie każdą część rozbijamy tłuczkiem. 2. Orzechy siekamy na drobno(...)wrzucamy do miseczki, dodajemy starty ser, drobno posiekaną natkę, sól, pieprz, paprykę słodką i bułkę tartą. Mieszamy  przekładamy na płaski talerz. 3. Na drugi talerz wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kotlet maczamy najpierw w jajku a potem obtaczamy w panierce.  5. Przekładamy na patelnię i smażymy z obu stron

kruche babeczki
Krokiety wigilijne 584

wigilijne Farsz: 500 g grzybów leśnych (mrożonych) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu (ew. wody) Sól, pieprz olej Panierka: 2 jajka 5 łyżek bułki tartej Olej do smażenia Ciasto Przepis na naleśniki na krokiety Jak zrobić krokiety wigilijne Oba rodzaje grzybów posiekaj na niewielkie kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć przy pomocy(...)farsz i powstało coś w rodzaju prostokąta. Zwiń w całość w ciasny rulon, uważając aby nie przerwać naleśnika. Każdy z krokietów obtocz w rozbełtanym jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej, strząsając jej nadmiar. Krokiety wigilijne smaż na niedużym ogniu, tak aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Możesz podawać je na ciepło lub zimno. Doskonale smakują solo lub jako dodatek

okolicepalnika.pl
Krokiety ruskie. Kto jeszcze nie próbował, będzie zaskoczony, jakie są pyszne 341

tyle samo wody, 2 jajka, 2 łyżki oleju, ćwierć łyżeczki soli. Pozostałe składniki: około kilograma ziemniaków, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 500 gramów twarogu półtłustego, sól, pieprz, bułka tarta i jajka do panierowania, olej. Z podanych składników wykonasz około 10 obficie wypełnionych farszem krokietów. Jak zrobić krokiety ruskie? Naleśniki: Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie zmiksuj na gładkie(...)zrumień. Boczek z cebulą dodaj do ziemniaków, wymieszaj. Na każdy naleśnik nakładaj 2-3 łyżki farszu, załóż boki, następnie zwiń. Krokiety najpierw zanurz w roztrzepanym jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na dużej ilości oleju z obu stron aż krokiety zrobią się ciemnozłote. Rada: jeśli chcesz przygotować krokiety jarskie, pomiń boczek i dodaj jeszcze jedną cebulę, również wychodzą pyszne

Kulinarna Polska
SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 78

cukier drobny – 90 g – rodzynki – 80 g – dostępne TUTAJ! – orzechy laskowe – 80 g – dostępne TUTAJ! – białko – 2 szt – żółtko – 2 szt – bułka tarta – 1 łyżka – aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ! MASA SEROWA: – twaróg sernikowy 3 x mielony – 500 g – cukier drobny – ok.150 g – masło(...)MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem / do przykrycia, a następnie studzimy. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, bakalie, aromat w proszku migdałowy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą makową ( robimy to tuż przed pieczeniem! ). Wrzucamy odrobinę skórki pomarańczowej. MASA SEROWA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze

Ostra na Słodko
Pieczarkowe Roladki 77

pieczarek ·        1 cebula ·        5 dag boczku wędzonego ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka całe ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa, zwijamy w roladki. 5.    Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 6.    Roladki gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Seromakowiec-pyszne i łatwe ciasto na święta+FILM 1000

łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g miękkiego  masła lub margaryny  MASA MAKOWA -350g  suchego maku  -3/4 szkl cukru pudru -3 jajka -3 łyżki bułki tartej MASA SEROWA -1200g sera białego półtłustego lub tłustego -4 jajka  -3 białka (z ciasta) -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -2 budynie śmietankowe(...)sitku o najmniejszych dziurkach. 3 Żółtka oddzielamy od białek. Następnie ubijamy je z cukrem pudrem. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo zmielony 3 krotnie  mak-wszystko miksujemy. Dodajemy bułkę tartą. Miksujemy. Na koniec w osobnej misce ubijamy 3  białka na sztywna pianę, i dodajemy ją do masy makowej. Wszystko mieszamy do połączenia. Masę makową wykładamy na ciasto MASA SEROWA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kotleciki ziemniaczano brokułowe 128

pęczek natki pietruszki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego szczypiorku Skworcu 1 łyżeczka kuchmistrz Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Skworcu 2 łyżeczki prażonej cebulki Skworcu Dodatkowo Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: Ziemniaki i brokuł dokładnie ubijamy tłuczkiem. Dodajemy jajka , mąkę , natkę pietruszki oraz przyprawy. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy

Gotowanie Patki
Szarlotka tatrzańska 73

łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 3 kg jabłek Dodatkowo: 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego 2 - 3 łyżeczki cynamonu 2 - 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić szarlotkę tatrzańską? Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem dodać zimne masło(...)lodówce, a pozostałe włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Schłodzonym ciastem wykleić spód formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać bułką tartą. Na ciasto układać warstwami plasterki jabłek tak, aby ciasno stykały się ze sobą i nie było wolnych przestrzeni. Każdą warstwę posypywać delikatnie cukrem i cynamonem. Ilość cukru dostosować

Kuchcik gotuje
Smażony morszczuk, puree ziemniaczane z koperkiem i surówka z kiszonej kapusty 72

Jeżeli szukasz smacznego pomysłu na obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryba smażona na patelni 2 filety z morszczuka przecięte na pół jajko bułka tarta mąka olej sok z cytryny sól, pieprz Rybę obtaczam w przyprawach, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na pół godzinki. W misce roztrzepuję jajko, daję sól, pieprz i wkładam rybę. Obtaczam w mące(...)wymieszanej z bułką i smażę na rumiano z każdej strony. Kiszona kapusta (surówka) garść swojskiej kapusty 1 starta marchew 1 starte jabłko 1 cebula 1 mandarynka pokrojona natka pietruszki cukier lub ksylitol sól, pieprz olej Kapustę kroję drobniej, dodaję resztę warzyw, przyprawy i olej, mieszam i gotowe. Autor przepisu: Magda Bk Artykuł Smażony morszczuk, puree ziemniaczane z koperkiem i surówka

Wasze Przepisy
Kotlety z piersi kurczaka 112

taka alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ja osobiście wolę kotlety schabowe, a Wy które wybieracie? Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam, przekrawam wzdłuż i delikatnie rozbijam tłuczkiem.  Każdy kawałek mięsa oprószam solą i pieprze. Do miski wbijam jajka i roztrzepuję. Kotlety(...)obtaczam najpierw w mące, strzepuję nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam masło. Smażę na średnim ogniu, aż ładnie się przyrumienią. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi