bułki - 33426 przepisów (strona:639/2229)

Pasztet z cukinii 81

jest dowolna i sądzę, że Wam posmakuje.  Porcja na duża blachę keksową Składniki:  3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 200 g żółtego sera  2 szklanki bułki tartej  1 duża cebula 4 łyżki oleju 200 g pieczarek obranych 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pierz do smaku pęczek(...)Przygotowanie: Cebule posiekaj i podduś na oleju, następnie dodaj pieczarki i podsmażaj, aż odparuje woda. W misce wymieszaj cukinię,ser starty na dużych oczkach z bułka tartą i podsmażonymi pieczarkami z cukinią i tłuszczem. Dodaj posiekaną pietruszkę, żółtka, posiekany czosnek, dopraw do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj białka ubite na sztywna pianę i jeszcze raz wszystko

Niezły Młynek
Świąteczne kulki z żurawiną 80

kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną :) porcja ok 25-28 kulek  Składniki:  400 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko ok 1 łyżki bułki tartej 70 g suszonej żurawiny 70 g suszonych pomidorów  płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego  do smaku sól, pieprz, papryka słodka , majeranek Przygotowanie: żurawinę i pomidory siekamy, dodajemy mięso, jajko(...)bułkę tartą i przyprawy. Wszystko mieszamy i doprawiamy.  Formujemy kulki i smażymy na oleju, aż się zarumienią. Ciepłe podajemy z konfiturą żurawinową.  Smacznego

Niezły Młynek
Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce 61

Dziś mam kolejny fajny przepis na kurczaka, tym razem w parmezanowej panierce.  Palce lizać. Składniki:  2 duże piersi kurczaka 0,5 szklanki startego parmezanu  2 szklani bułki tartej  2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 0,6 łyżeczki pieprzu mielonego  1 ząbek czosnku  0,5 łyżeczki curry  0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki oliwa(...)misce i dopraw solą, posiekanym czosnkiem, curry, pieprzem. Dobrze przyprawy wmasuj w mięso i został pod przykryciem na noc lub na 4-5 h.  W oddzielnej misce połącz bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki. Jaja ubij w oddzielnej misce. kawałki kurczaka obtocz w panierce, zanurz w jajku i znowu obtocz w panierce. Pozostaw go na 10 minut

Niezły Młynek
Maślane jagodzianki z kruszonką 76

prószony blat i rozwałkować na grubość ok 0,5 .  Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu. kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać robotem

Niezły Młynek
BAŁAGANIARZ ( ciasto z jabłkami ) 80

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie : jabłka kwaskowe 1000-1100 g 1 łyżka cynamonu 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej cukier puder do posypania mąka ryżowa lub bułka tarta    Tłuszcz kroimy w kostkę. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy(...)cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy. Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy mąką ryżową, lub bułką tartą. Na ciasto równomiernie rozkładamy plasterki jabłek, wszystko lekko dociskamy. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Smaczne moje
Szarlotka z rabarbarem na ucieranym ciescie 67

cukru waniliowego 1/2 kostki miękkiego masła 2 łyżki oleju 50 ml mleka 2 szklanki mąki 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 gałązki rabarbaru 1 jabłko bułka tarta Kruszonka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich ( opcjonalnie ). Wykonanie: Rabarbar i jabłko kroimy w drobną kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy(...)pieczenia, na zmianę z mlekiem i olejem ( wszystkie produkty w temperaturze pokojowej ). Ciasto wykładamy do formy kwadratowej o boku 22 cm - może być również tortownica. Posypujemy wierzch niewielką ilością bułki tartej, wykładamy odciśnięte owoce. Na owoce wykładamy kruszonkę ( jej składniki wcześniej mieszamy w miseczce, schładzamy w czasie przygotowywania ciasta ). Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach - sprawdźcie patyczkiem, jeśli jest

Kronika Piekarnika
Makowiec z masą serową na kruchym spodzie 61

tradycyjnej potrawy nie podzieliło. Dziś zostały dwa kawałki. Składniki: Ciasto makowe z serem: 100 gram zmielonego maku 100 gram cukru 100 ml mleka 3 łyżki kaszki manny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka ( 3 żółtka, 4 białka ) 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 gram sera - użyłam kremowego śmietankowego i ricotty 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko(...)formie kwadratów, lub w zastępstwie - gotowe kakaowe herbatniki. Wykonanie: Ciasto z makiem : Mak w misce zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wsypujemy cukry,  3 żółtka, kaszkę, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie. 4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy delikatnie do masy makowej i mieszamy dokładnie. Wylewamy ciasto do formy 20 cm / 20 cm,  wyłożonej

Kronika Piekarnika
Babka kakaowa, beztłuszczowa z czekoladą 68

oryginale u mnie: 1 szklanka wody 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 cukier waniliowy 25 dag mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 25 dag cukru 2 jaja duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej Wykonanie: Ja zaczęłam od zagotowania szklanki wody z mlekiem w proszku(...)biała - zajmuje to około 5 minut. W tym momencie wlewamy powoli kakao - tak 1/2 szklanki, przesiewamy połowę mąki i delikatnie mieszamy. Kolejno dodajemy pozostałe 1/2 szklanki kakao, resztę mąki, bułkę tartą, proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masa powinna być dość gęsta. Wsypujemy poszatkowaną gorzką czekoladę i mieszamy łyżką. Pokusiłabym się tu również o dodanie orzechów

Kronika Piekarnika
Babka pszenno - żytnia z jabłkami 63

mleka 1 łyżka golden syropu lub miodu 1 łyżka mleka w proszku ( niekoniecznie -  ja dodałam, ponieważ miałam wodniste mleko 0,5 % ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru szczypta soli 2 garści posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Posypujemy cukrem waniliowym i odstawiamy. Mleko wlewamy(...)ubitych jaj ostudzone mleko, na przemian z przesiewaniem mieszanki mąk. Zróbcie to na dwie raty: połowa płynu i połowa mąki, szybkie miksowanie. Ponownie druga połowa płynu, reszta mąki, bułka tarta i proszek do pieczenia, sól. I znów szybkie miksowanie, tylko do połączenia składników. Odkładamy mikser, dodajemy pokrojone jabłka w cukrze waniliowym i poszatkowane niezbyt drobno orzechy. Mieszamy dokładnie łyżką, przekładamy

Kronika Piekarnika
Puszysty rabarbarowy placek z kruszonką 66

szklanki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2  cytryny 3 gałązki rabarbaru 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Rabarbar oczyszczamy z włókien, kroimy na drobne krążki, zasypujemy cukrem waniliowym i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło wkładamy(...)Miksujemy chwilkę, do uzyskania dość gęstej, kremowej masy. Blaszkę o rozmiarach 20 cm /20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub oprószamy mąką. Wykładamy łyżką ciasto, równo rozsmarowujemy. Posypujemy łyżką bułki tartej całą powierzchnię, przed wyłożeniem rabarbaru. Rabarbar dokładnie odciskamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto. Teraz kruszonka: Ilość niech zależy od Waszych upodobań, ja nie daję jej zbyt dużo

Kronika Piekarnika
Rabarbar pod pianką na kruchym cieście 51

Tylko idźcie po rabarbar znów :) Składniki: 250 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 gram masła 100 gram cukru pudru 3 jajka 2 - 3 łyżki mleka łyżka bułki tartej rabarbar - trzy gałązki 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Zaczynamy od rabarbaru - tniemy gałązki na cienkie krążki, po ich wcześniejszym oczyszczeniu i obraniu z włókien. Zasypujemy cukrem(...)mąką. Ja tnę ciasto na plastry, układam na dnie i równomiernie wyklejam blaszkę dłonią. Warstwa ciasta powinna mieć około 1 cm grubości. Dziurkujemy ciasto widelcem i posypujemy całą powierzchnie bułką tartą. Wykładamy odciśnięty z soków rabarbar. Na rabarbar wykładamy gęstą pianę białkową, rozsmarowujemy białą równą warstwę. Na pianę skubiemy resztę - 1/3 pozostawionego ciasta. Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego

Kronika Piekarnika
Dukkah uniwersalna mieszanka przypraw 72

przyprawy i zajeżdżać blendery, przeczytajcie do czego może być użyta Dukkah: świetnie sprawdza się jako posypka do kanapek (z awokado zwłaszcza) lub do owsianki, czy muesli idealna do podkręcania bułki tartej czy dowolnych panierek do ciast drożdżowych jako kop dla kruszonki lub dla samego ciasta do dowolnych chlebów i bułek do posypywania sałatek i surówek wymieszana z oliwą robi cudowny

ladykitchen
Kotlety siekane z piersi kurczaka z mozzarellą 98

ściółkowego 50 ml mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej sól i grubo zmielony pieprz olej rzepakowy SMAŻONE PIECZARKI 250 g mini pieczarek 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka miałkiej bułki tartej 30 ml oleju rzepakowego sól i grubo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KOTLETY SIEKANE W miseczce roztrzep jajko z mlekiem i mąką. Dodaj wiórki mozzarelli oraz mięso(...)tłuszczu, układając placuszki na ręczniku papierowym. SMAŻONE PIECZARKI Mini pieczarki umyj w chłodnej wodzie i osusz na ściereczce. Na patelnie rozgrzej niewielką ilość oleju, usmaż na nim pieczarki z bułką tartą do zarumienienia. Posól i popierz. Uwagi: Filet z piersi kurczaka możesz zastąpić filetem z indyka. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub

ProstePesto.pl
Kotlety Gyros w papryce 120

łyżka przyprawy Gyros ·        2 ogórki konserwowe ·        1 cebula ·        2 łyżki bułki tartej ·        ½ puszki kukurydzy konserwowej ·        20 dag sera żółtego ·        10 łyżeczek ketchupu pikantnego Sposób(...)Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, którą wcześniej pokroiliśmy, oraz cebulę. Wsypujemy bułkę tarta, odlaną z zalewy kukurydzę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 3.    Krążki z papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w środek każdej papryki nakładamy farsz. 4.    Pieczemy w piekarniku

Kulinarna Chwila
Paszteciki z kapustą i grzybami 88

pieprz młotkowany z kolentrą 50 ml oleju 2 jajka farsz do pasztecików: słoik 600 gram kapusty zasmażanej z grzybami od Spiżarnia Schronisko Smaków panierka: 1 jako 50ml mleka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Zioła dodajemy na sam koniec. Smażymy naleśniki. Na środek każdego naleśnika nakładamy czubatą łyżkę zasązanej(...)kapusty z grzybami, zawijamy w sakiwekę/kopertę. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju. Gotowe paszteciki podajemy w czerwonym barszczykiem. Przepis na czysty czerwony barszcz znajdziecie tutaj

Życie zaczyna się w kuchni