szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy + ok. 1 łyżka bułki tartej do posypania dna tortownicy Składniki na 1 warstwę: 400 ml jogurtu greckiego 2 galaretki malinowe Maliny mrożone Składniki na 2 warstwę (wierzch): 300-350 ml śmietanki kremówki(...)pieczenia, mieszamy całość łyżką, najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy trochę wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej odrobiną masła i posypanej bułką tartą. Wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Biszkopt po wystygnięciu kroimy na pół, jedną część wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiadu od podstaw, ale żeby wcześniej przygotować sobie półprodukty, bazę dla potraw na dany dzień. Zobacz jak robiliśmy to w tym tygodniu: Poniedziałek: Burgery z indyka, orkiszu, cukinii z bułkami hamburgerowymi z mąki chlebowej Kaszę do burgerów ugotowaliśmy w niedzielę wieczorem – wystarczy wsypać ziarno do garnka, zalać wodą, przykryć, zagotować, nastawić zegar i zapomnieć. W poniedziałek zmiksowaliśmy kaszę(...)indyka, małą cukinią. Z połowy masy zrobiliśmy burgery, połowa trafiła do lodówki z przeznaczeniem na wtorek. Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:) Zobacz przepis Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery. W towarzystwie śmietanowego sosu z boczniakami i gryczanym makaronem smakowały zupełnie inaczej niż
Niedzielny kucharzsalsą warzywną wykonaną z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól i pieprz PANIERKA: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano *** Filety kroimy na duże kawałki *** *** Mięso rozbijamy niezbyt cienko *** *** Filety przyprawiamy z dwóch(...)stron solą oraz pieprzem *** *** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli i oregano *** *** Mięso maczamy w roztrzepanym jajku *** *** Następnie kotlety obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Kotleciki drobiowe po meksykańsku pochodzi z serwisu Blog
Blog z ApetytemTekst przeczytasz w 4 min Cukinię można wykorzystać nie tylko do dań wytrawnych, wspaniale nadaje się do przygotowania ciasta. Brownie, jest ciastem wilgotnymi, lepkim i mocno
SprawdzonaKuchnia.plSól · Pieprz · 2 całe jajka · Bułka tarta do panierki · 3 łyżki majonezu · 3 łyżki ketchupu · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania(...)Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Majonez łączymy z ketchupem i łączymy
Kulinarna ChwilaSchnitzel: - pół selera (z gotowania bulionu) - sól, pieprz Proporcje do panierki na oko: - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) - kilka plasterków cytryny (do podania) Przygotowanie: 1) Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie i schować do lodówki(...)Seler kroimy w plastry o grubości około 0,5-1 cm. Posypujemy je solą i pieprzem, panierujemy w mące pszennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej. 5) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony. 6) W międzyczasie do sałatki dodajemy olej z pestek dyni i posiekany szczypiorek. 7) Sznycle z selera
Roślinożerni urlopowiczeziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 2,5kg jabłek 2-3 łyżki cukru cynamon do smaku 3 łyżki kaszy manny Dodatkowo: ok. 2 łyżki bułki tartej sok z cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowanie szarlotki rozpoczęłam od zrobienia ciasta kruchego. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie(...)starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam cukier, kaszę manną i szczyptę cynamonu. Jabłka dokładnie wymieszałam. Blachę z ciastem wyjęłam z lodówki. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą i wyłożyłam jabłka. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut i ustawiłam temp. 170 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto się podpiekało, przygotowałam biszkopt. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam
Waniliowe Improwizacjeoleju - 3 kubki mąki pszennej - 1 kubek cukru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 4 jajka - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatowo - papier do pieczenia lub tłuszczi bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Jabłka obieram i kroję w ćwiartki, a ćwiartki(...)pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Masę mieszam drewnianą łyżką, krótko, tylko do połączenia składników. Już po chwili ciasto ładnie odchodzi od miski. Przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam, lekko dociskając pokrojone jabłka i winogrona. Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka
Kuchnia z widokiem na ogródbudyniu waniliowego bez cukru około 90-100 ml oleju Masa jabłkowa: 1,2 kg jabłek sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu opcjonalnie – cukier Dodatkowo: bułka tarta Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na tarce masło, siekamy. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części(...)dodajemy oba cukry. Obroty miksera zmniejszamy i wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy tylko do połączenia. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, ponownie miksujemy tylko do połączenia. Ciasto w formie lekko oprószamy bułką tartą lub kaszą manną. Wykładamy przygotowane jabłka, wyrównujemy. Następnie dajemy budyniową piankę. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto kruche. Pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na Talerzusparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), 1 płaska łyżeczka od kawy cynamonu, kilka kropli ekstraktu kardamonu, masło i bułka tarta do wysypania formy krem : 1 l śmietany 30%, 500 g serka mascarpone, 3 – 5 łyżek cukru pudru, 5 – 6 łyżeczek do herbaty kawy mielonej, galaretka różana (zamiast róży może(...)pianę. Mąkę wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Przygotować płyn
królestwo garówłyżki oliwy 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 szkl. wody, a najlepiej warzywnego bulionu 1 szkl. białego wina Sól, pieprz Dodatkowo: Bagietka pszenna lub bułki pszenne, ser żółty Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy(...)koloru. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę/bułkę kroimy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Jeżeli mamy naczynia żaroodporne na zupę to zupę przelewamy do nich, na wierzchu układamy bułkę i posypujemy serem - jeżeli nie robimy same grzanki w piekarniku, a następnie układamy na zupie przelanej do misek. Pieczemy ok. 10 minut
Czarnawisienkapotrzebować następujących składników: 500g filetu z białej ryby morskiej np. dorsza, pokroić w paski 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz i sok z cytryny do smaku panierka: bułka tarta lub Panko sezam do posypania gotowych paluszków rybnych olej roślinny do smażenia Jak zrobić paluszki rybne - przepis : Krok 1. Pokrojone paski z fileta włożyć do miski, dodać rozkłócone(...)solą i pieprzem jajko oraz mąkę - wszystko delikatnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Jeżeli macie czas, możecie odstawić na chwilę do zamarynowania. Paluszki z fileta panierować w bułce tartej lub Panko, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku. Paluszki podawać jako przekąskę z ulubionymi sosami lub na obiad z ziemniakami
Moja Książka Kucharska