bułki - 33426 przepisów (strona:645/2229)

Francuska zupa cebulowa 88

łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 szkl. wody, a najlepiej warzywnego bulionu  1 szkl. białego wina Sól, pieprz Dodatkowo: Bagietka pszenna lub bułki pszenne, ser żółty  Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy(...)koloru. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę/bułkę kroimy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Jeżeli mamy naczynia żaroodporne na zupę to zupę przelewamy do nich, na wierzchu układamy bułkę i posypujemy serem - jeżeli nie robimy same grzanki w piekarniku, a następnie układamy na zupie przelanej do misek. Pieczemy ok. 10 minut

Czarnawisienka
DOMOWE PALUSZKI RYBNE 82

potrzebować następujących składników: 500g filetu z białej ryby morskiej np. dorsza, pokroić w paski 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz i sok z cytryny do smaku panierka: bułka tarta lub Panko sezam do posypania gotowych paluszków rybnych olej roślinny do smażenia Jak zrobić paluszki rybne - przepis : Krok 1. Pokrojone paski z fileta włożyć do miski, dodać rozkłócone(...)solą i pieprzem jajko oraz mąkę - wszystko delikatnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Jeżeli macie czas, możecie odstawić na chwilę do zamarynowania. Paluszki z fileta panierować w bułce tartej lub Panko, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Osączyć na papierowym ręczniku. Paluszki podawać jako przekąskę z ulubionymi sosami lub na obiad z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
KRUCHA TARTA Z KREMEM I BORÓWKAMI 118

150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - szczypta soli - 60g ksylitolu (lub cukru) - 25g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 1 jajko dodatkowo: - masło lub inny tłuszcz do wysmarowania formy - bułka tarta do obsypania formy Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją i schładzamy(...)Następnie rozwałkowujemy na papierze  na placek o śr. trochę większej niż blaszka.  Ciasto przenosimy z papierem do formy (przesmarowanej wcześniej masłem lub innym tłuszczem i obsypanej bułką tartą), odklejamy papier, ciastem wyklejamy dokładnie formę.  Nakłuwamy dno widelcem i odstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek 119

Składniki: – 300g kurek – 1 cebula – 1 por (zielona część) – 2 łyżeczki masła – 1 łyżka ricotty – bułka tarta – sól, pieprz, cukier Opcjonalnie: ½ gałązki świeżego rozmarynu Por drobno siekamy, oprószamy solą oraz cukrem, odstawiamy na 10-15 minut, odciskamy i ewentualnie płuczemy pod bieżącą wodą na sicie. Kurki płuczemy, większe sztuki kroimy. Cebulę kroimy(...)ponownie go wchłoną. Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem, studzimy i rozdrabniamy w malakserze. Zawartość przekładamy do miseczki, dodajemy por, ½ łyżeczki masła, ricottę mieszamy. Dosypujemy odrobinę bułki tartej, by wchłonęła ewentualny nadmiar wody i doprawiamy (teraz możemy dodać posiekane listki z ½ gałązki rozmarynu), mieszamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego! Artykuł Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek pochodzi z serwisu

Be Fit Be Strong
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym 132

Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Klopsiki 550 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki bułki tartej 40 g parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz 2-3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia Sos 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 1½ łyżeczki(...)minut. Po tym czasie mocno odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody. Zmiksuj w blenderze cebulę i czosnek. Przełóż cebulę i czosnek do miski, dodaj mięso, cukinię, starty parmezan, bułkę tartą, jajko, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Uformuj klopsiki (powinno wyjść ok. 25 sztuk). Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Układaj klopsiki

Na-talerzu.pl
„Brokulki” chrupiąca alternatywa dla ziemniaków do obiadu 106

około 0,5 kg 2 ziemniaki, średniej wielkości 1 cebula 1 mała marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta sól, pieprz do smaku 1 jajko 4 łyżki mąki bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia Marchew i ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i zostaw do ostygnięcia. Brokuł ugotuj osobno, gdyż jest bardziej delikatny. Najpierw doprowadź(...)widelcem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec wkrusz fetę, wlej roztrzepane jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wyrób na kleistą masę. Łyżeczką nabieraj małe porcje i wrzucaj do bułki tartej, obtaczając i kształtując ją w piękne brokulki Uformowane kulki wstaw do lodówki na około godzinkę, wtedy nie będą się rozpadać podczas smażenia. Smaż na średnio głębokim oleju na złoty

Ogrodnik w podróży
Obiadowy Burger 103

łyżka przyprawy do kurczaka ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        1 pomidor ·        ½ ogórka ·        ½ papryki(...)topionego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, najlepiej żeby weszły nam nie za duże, rozbijamy i doprawiamy przyprawą oraz solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2.    Wyszło nam dziesięć kotletów, więc pięć rozkładamy, układamy na każdym kawałku po plasterku sera topionego, następnie po liściu

Kulinarna Chwila
Pieczone nugetsy z kurczaka w marynacie jogurtowej 88

upieczeniu były dość blade, dlatego następnym razem do panierki dodam dwie łyżki roztopionego masła. Składniki na dwie porcje: dwie piersi z kurczaka 1/2 szklanki maślanki lub naturalnego jogurtu bułka tarta tarty parmezan ulubione przyprawy do kurczaka Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić na długie paski. Włożyć do miseczki, zalać maślanką lub jogurtem, doprawić. Wymieszać i włożyć do lodówki na minimum godzinę(...)Kurczaka wyjąć z maślanki i od razu panierować w miseczce wymieszanej z bułką tartą i parmezanem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni Celsjusza. Podawać np. z “Krwistymi ziemniakami” i sałatką. Ponieważ kawałki kurczaka po upieczeniu były dość blade, następnym razem dodam do panierki dwie łyżki roztopionego masła. Czytaj więcej: Pieczone nugetsy

Moja Delicja
Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca 91

obiad, możecie ją zjeść na kanapce. Polecam kanapkę z roladką z piersi kurczaka na rukoli. Idealna na śniadanie, śniadanie do pracy, lunch czy kolację. Składniki: (1 porcja) 1 bułka z dynią 3 plasterki roladki z piersi kurczaka nadziewanej pesto z orzechów nerkowca papryka do dekoracji łyżeczka żurawiny (opcjonalnie) masło do posmarowania kanapek garść rukoli sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Bułkę

Moja Delicja
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 75

oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp(...)gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty

Moja Delicja
Ciasto miodowo – orzechowe – bez cukru 78

Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać bułką tartą. Nadmiar bułki tartej strzepnąć. Mąkę przesiać z proszkiem do jednej miski. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować. Nie przerywając ucierania

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 76

łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone lub konserwowe ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej(...)ułożyć po łyżce reliszu cebulowego, następnie plaster sałaty, gorące kotlety, plastry ogórka kiszonego i pomidora. Na to ponownie (odrobinę tym razem) relisz cebulowy i plaster sałaty. Przykryć górną połówką bułki. Można wbić długą wykałaczkę w środek każdego burgera, aby wszystko się lepiej trzymało. Od razu podawać. źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Jamiego Olivera Czytaj więcej: Wegetariańskie burgery z czarnej

Moja Delicja
Ciasto ze śliwkami i budyniem / Plum and Pudding Shortcake 82

zimnego masła, szklanka cukru pudru, jajko, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder i cynamon do posypania ciasta, kilka łyżek bułki tartej Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, przygotowanie: Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać lub rozetrzeć palcami z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko(...)zamrażarki na kilka minut.  Śliwki pokroić w średniej wielkości kostkę. Budynie ugotować, używając  4 łyżek cukru i tylko 750 ml mleka (!). Schłodzony spód ciasta nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą. Ułożyć pokrojone owoce,  wylać gorący budyń. Na budyń pokruszyć drugą część ciasta. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, nakryć

Lekcje w kuchni
HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK 109

wymieszaj. 7. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. Print HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK Humus z ciecierzycy z salsą z oliwek to jedna z tych potraw, które rewolucjonizują kuchnię(...)dobrze wymieszaj. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. SMACZNEGO! Artykuł HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK pochodzi z serwisu Globus Kulinarny

globuskulinarny