bułki - 33426 przepisów (strona:653/2229)

Meksykański Raj 114

mięsa mielonego z łopatki ·        Cebula ·        jajko ·        2 łyżki bułki tartej ·        1 łyżeczka majeranku ·        Trochę papryki ostrej ·        Sól ·        Olej(...)Opakowanie makaronu świderki Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko doprawiamy solą oraz papryką ostrą, wsypujemy majeranek, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe okrągłe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki mięsne smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę

Kulinarna Chwila
Kotlety z cukinii, kaszy kus kus i mozarelli 94

wypróbowania tego przepisu. Z podanych składników wyszło mi 10 kotlecików. Składniki: - pół szklanki kaszy kus-kus - 1, 5 cukinii - 1 mozarella - 1 łyżka natki pietruszki - 1 duże jajko - bułka tarta do związania  - sól, pieprz, czosnek do smaku. Kaszę kus kus, zalałam ciepłą wodą - tak 1 cm nad powierzchnię kaszy i poczekałam aż kasza napęcznieje. Cukinię umyłam, obrałam i starłam(...)tarce o dużych oczkach. Mozarellę porwałam na drobne kawałeczki. Połaczyłam kaszę , cukinię i ser. Dodałam do tego jajko, pietruszkę, doprawiłam do smaku - na koniec bułka tarta do uzyskania klejącej się masy. Z masy zaczęłam formować kotleciki, które następnie usmażyłam

Kuchnia Pełna Emocji
Mielone z kapuście 149

łyżeczka majeranku ·        Olej do smażenia ·        Mała główka kapusty ·        2 łyżki bułki tartej ·        1 marchew ·        ½ łyżeczki octu ·        1 łyżeczka Vegety(...)Cebulę obieramy drobno kroimy i łączymy z mięsem. 3.    Następnie dodajemy obraną i starta na tarce o dużych oczach marchew, wsypujemy majeranek oraz 2 łyżki bułki tartej i dokładanie wyrabiamy. 4.    Robimy okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. 5.    Kapustę drobno szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach

Kulinarna Chwila
Pulpeciki w sosie musztardowym z gorczycą 74

wołowego w sosie musztardowym z gorczycą i koperkiem. Sos z dodatkiem pikantnej musztardy sarepskiej smakuje obłędnie. Składniki: PULPETY 500 g mięsa mielonego wołowego 1 surowe jajko ekologiczne 3 bu bułki tartej garść posiekanego koperku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka gorczycy sól i pieprz SOS MUSZTARDOWY 1 litr bulionu jarzynowego garść posiekanego koperku 5 łyżeczek musztardy sarepskiej 100 ml śmietanki(...)łyżki mąki pszennej sól i pieprz DODATKOWO DO PODANIA 2 woreczki kaszy gryczanej Sposób przygotowania: PULPETY Mięso mielone zagnieć ręką do uzyskania gładkiej, napowietrzonej struktury. Dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę i odrobinę świeżego koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Z mięsa uformuj niewielkie okrągłe kulki. SOS MUSZTARDOWY Na głębokiej patelni rozgrzej klarowny bulion. Dodaj posiekany koperek, nasiona

ProstePesto.pl
Kotleciki z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 98

pomidorów w proszku sól pieprz 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Cebulę i czosnek obrać i również zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie. Suszone pomidory dokładnie odcedzić i drobno pokroić. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcedzić dociskając go to sitka. Do miski włożyć mięso, odciśniętą, namoczona bułkę i szpinak. Dodać jajko

Krylowa Kuchnia
Kapuściane Pizzerki 80

Szczypta Chili ·        Mała główka kapusty ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        10 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros i prużymy na rozgrzanym oleju(...)koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili. 3.    Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i kroimy w 2 cm plastry. 4.    Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 5.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.    Kapustę po usmażeniu układamy na żaroodpornym półmisku i nakładamy farsz mięsny. 7.    Ser ścieramy

Kulinarna Chwila
Placek z cukinii 69

ziaren, lub mała puszka kukurydzy, 250 g sera białego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 5 jajek, 180 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do wysypania formy. Kukurydzę obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżką masła. Gotować 5 minut. Nie dłużej. Lekko(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić. Wymieszać delikatnie z mąką z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z cukinią. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu można ułożyć plasterki cukinii, kwiaty cukinii, pomidorki koktajlowe.... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut

królestwo garów
Koperty z ciasta filo z jabłkami 105

zrobienia kopert z jabłkami. Koperty z ciasta filo z jabłkami Składniki: 6 płatów ciasta filo 3 łyżki masła 2 jabłka szara reneta 2 łyżki rodzynków 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru łyżeczka cynamonu syrop: 2 łyżki miodu 3 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Masło roztopić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, cukrem, rodzynkami i bułką tartą

Obiad gotowy
Błyskawiczna babka z malinami. 90

szklanki oleju - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - maliny ( u mnie czerwone, czarne i żółte plus kilka poziomek ) Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania keksówki Wykonanie Całe jajka zmiksowałam z cukrem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodałam olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksowałam krótko tylko(...)połączenia składników. Połowę malin wsypałam do ciasta i delikatnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu dość gęsto poukładałam drugą część malin, lekko je docisnęłam. Ciasto włożyłam do średnio nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra/dół ) 45-50 minut. Smacznego :) źródło przepisu Idealne Ciasta

Kuchnia z widokiem na ogród
Bułki do hamburgerów 106

Rozczyn: Mleko letnie 300 ml Drożdże 20 g Cukier łyżka Mąka łyżka Ciasto: Mąka pszenna Tortowa 500 g Masło 50 g Miód łyżka Sól łyżeczka Dodatkowo: Jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Sezam Przygotowanie: Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę, cukier i całość zalewamy letnim mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce(...)równych części. Formujemy bułeczki i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczamy dłonią , aby bułki nie były zbyt wyrośnięte do góry. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Serowe kotlety w kapuście 70

torebka ryżu ·        Jajko ·        10 dag sera żółtego ·        Bułkę tartą do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Paprykę ostrą Sposób przygotowania: 1.    Ryz gotujemy(...)dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy. 3.    Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju. 4.    Kapustę myjemy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrana, pokrojoną marchew i gotujemy. 5.    Pod koniec gotowania wsypujemy Vegetę, wlewamy

Kulinarna Chwila
Kiełbasiane kotleciki 92

Jajko ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        1 łyżeczka majeranku ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia Składniki na sos chrzanowy: ·        1 ½ szklanka wody ·        1 kostka rosołowa(...)łyżki chrzanu Sposób przygotowania: 1.    Kiełbasę białą wyciskami z flaczka do miski, wbijamy jajko, doprawiamy papryką ostrą oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2.    Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. 3.    Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę

Kulinarna Chwila
PUSZYSTE, DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ 134

drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Dodatkowo : kilka sztuk świeżych brzoskwini pokrojonych w małą kostkę. Oczywiście brzoskwinie zastępujemy dowolnymi owocami, którymi(...)nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Kotlety Ziemniaczane Z Sosem Kurkowym 127

jajko kl M lub jedno duże żółtko około 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy więcej ) troszkę mąki do obtoczenia kotletów lub bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Sos kurkowy do kotletów: 150 g kurek umytych (jak czyścić i mrozić kurki podaje Tutaj <- klik(...)wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto. 6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rolujemy na dłoni na kształt kotleta  i obtaczamy w mące lub bułce tartej ;) 7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż kotlety się ładnie zrumienią z obydwóch stron. Sos przekładamy do sosjerki. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Wiśniowy strudel 83

masła 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Nadzienie: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 szklanka cukru 1/2 szklanki bułki tartej 100 g masła Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy również na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt (ja to zrobiłam na papierze do pieczenia, wyciętym(...)wielkość, dużej płaskiej blaszki z piekarnika) i smarujemy grubą warstwą roztopionego masła, a następnie posypujemy bułką tartą. Z wiśni odlewamy nadmiar soku i rozkładamy je równomiernie na cieście, które teraz ostrożnie zwijamy jak roladę, przekładamy do blaszki do pieczenia, smarujemy resztką roztopionego masła i pieczemy w 175 st. C przez 45 minut. Zapisz

Cynamonowe szczęście