bułki - 33926 przepisów (strona:657/2262)

Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 158

Składniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor Sól i pieprz Sałata Colesław 1 szklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty 1 łyżeczka soli 1 duża marchew starta(...)Wyciągnij. Pokrój mozzarellę na 4 plastry, połóż po jednym na każdym burgerze. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż ser się rozpuści – 4-5 minut. Krok 4 Przekrój bułki w poprzek. Włóż do każdej burgera, połóż na wierzchu plaster pomidora. Podawaj z sałatką coleslaw. Artykuł Zdrowe burgery Toma Kerridge’a pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szarlotka z lukrem 174

skórka starta z pomarańczy 2 łyżki, nadzienie: jabłka obrane i starte 1 kg, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 3-5 łyżek, dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, które przenosimy na ciasto za pomocą wałka. Pieczemy w 170 st. C przez 1 h. Gdy szarlotka będzie już upieczona to robimy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy energicznie łyżką. Jeśli lukier będzie zbyt płynny

kulinarne odsłony pati
Kotleciki wołowe z cukinią 145

sól, pieprz 11)    masło do smażenia 12)    250-300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu) 13)    łyżka mąki Sposób przygotowania: 1.     Bułkę namaczamy w wodzie (albo w bulionie warzywnym), cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce. 2.   Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni(...)wysmarowanej olejem. 3.      W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. 4.     Z masy formujemy małe kotleciki, układamy je na patelni wysmarowanej masłem i smażymy z dwóch stron. 5.      Łyżkę mąki

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym 163

żółtej soczewicy 2)       jajko 3)       1 ugotowana marchewka 4)       1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 5)       cebula 6)       olej do smażenia 7)       sól 8)       pieprz(...)czubrycą i mieszamy. Na koniec dodajemy do masy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 lub 2 łyżki bułki tartej. 3.     Foremkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą tak, aby wystawała na zewnątrz i aby można nią było przykryć pasztet. Na spód formy wykładamy trochę masy z soczewicy

Na kulinarnym poligonie
Zielony burger 136

pół małej cukinii 8)       oliwa 9)       świeżo mielony pieprz czarny 10)    sól 11)    bułka tarta 12)    jajko 13)    sok z cytryny Sposób przygotowania: 1.     Pierś kurczaka kroimy w plastry. Każdy plaster delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem(...)Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Każdy plaster obtaczamy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. 2.     Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na długie cienkie paski, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą podsmażamy paski cukinii wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (około 2 minut

Na kulinarnym poligonie
Słodkie bułeczki z marmoladą 131

Wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek kłaść marmoladę i dokładnie zlepić (uważać, żeby marmolada nie znalazła się w miejscu zlepienia). Pozostałe jajko roztrzepać i zmieszać z pozostałym mlekiem. Posmarować bułki mieszaniną jajka z mlekiem. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Piec 25 minut w 180st. https://www.bardzogrubysmok.pl/slodkie-buleczki-z-marmolada/ Składniki na ciasto drożdżowe Wyrobione ciasto przed

Bardzo Gruby Smok
Hiszpańskie crocquetas 102

keywords":"kuchnia hiszpa\u0144ska,na imprez\u0119,przek\u0105ski"} Drukuj Hiszpańskie crocquetas Porcje: 6 Składniki: 2 jajka, 50g sera parmezan, 250g fleta z indyka, 100g świeżych liści szpinaku, bułka tarta, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepać na talerzu. Dodać sól i pieprz. Dodać ser, filet z indyka i szpinak. Całość rozdrobnić blenderem. Dodać 15g bulki tartej y wymieszać. Formować kule(...)obtaczać je w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju. Smocze porady: Można nie dawać szpinaku - wtedy wyjdą piękne pomarańczowe kule. Zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek - będzie bardziej hiszpańsko. https://www.bardzogrubysmok.pl/hiszpanskie-crocquetas/ Artykuł Hiszpańskie crocquetas pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
Pasztet z cielęciny 109

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z cielęciny Składniki 1 kg cielęciny z kością 40 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 20 dkg podgardla 20 dkg słoniny 8 dkg bułki czerstwej 1 dkg grzybów suszonych 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, cebula) 4 jajka 2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól 2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy Instrukcje Ze słoniny(...)koniec gotowania osolić. Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry i dusić przez 10 minut w niewielkiej ilości wywaru z mięsa. Ostudzone u obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z klopsikami 189

czerwonej cebuli 12,5 dkg sera Parmezan 50 dkg pomidorków koktajlowych Klopsiki: 50 dkg mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki bułki tartej szczypta pieprzu Sos: 25 dkg jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka soli szczypta zielonego pieprzu duży pęczek świeżej bazylii (10 gr) Jak zrobić sałatkę z klopsikami. Klopsiki: do miski włożyć mięso mielone, dodać(...)sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiać mięso dłonią przez kilka minut. Mięso warto lekko oklepywać i uderzać nim o dno miski tak aby wybić z niego powietrze. Po 4-5 minutach wyrabiania mięso odstawić na 30 minut . Następnie formować z mięsa mini klopsy o średnicy 2-ch centymetrów. Klopsiki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać

MeCooks
Schab faszerowany kapustą i grzybami 155

kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Farsz nakładamy na wcześniej rozbite kotlety i składamy na pół. Brzeg przybijamy tłuczkiem. Oprószamy mąką, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Artykuł Schab faszerowany kapustą i grzybami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Jaja eklery 119

samodzielne danie lub z młodymi ziemniakami i lekką sałatą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jaja eklery Składniki 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki tartego sera np.parmezan 5 łyżek bułki tartej 1 jajko do panierowania olej rzepakowy sól pieprz 2 łyżki octu 10% 2 l wody Instrukcje -Do 2 litrów gotującej się wody wlewamy ocet. Jajka wbijamy kolejno na spodek(...)miski z zimną wodą (żeby zatrzymać proces gotowania). -Osączamy na papierowym ręczniku, solimy z każdej strony, możemy również posypać pieprzem. Oprószamy mąką -Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej zmieszanej ze startym serem. – Smażymy krótko z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Artykuł Jaja eklery pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Paluszki rybne 155

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paluszki rybne Składniki 300 g pieczonego łososia (może być gotowany) 1 średni ziemniak 1 jajko 4 małe pieczarki 2 plastry żółtego sera olej rzepakowy masło bułka tarta Instrukcje Upieczoną rybę rozdrabniamy widelcem, dodajemy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka, mieszamy dokładnie. Pieczarki kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na odrobinie masła aż się zrumienią, dodajemy do masy ziemniaczano-rybnej(...)kostkę i dodajemy do masy, doprawiamy do smaku solą. Do zimnej masy wbijamy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy, możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Formujemy paluszki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, a pod koniec dodajemy odrobinę masła żeby się ładnie zrumieniły. Podajemy na ciepło z gotowanymi warzywami. Artykuł Paluszki rybne pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta owocowa 133

śmietanki 30 % 2 żółtka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczane Dodatkowo: około 300 g owoców ja użyłam 300 g malin i garść czerwonych porzeczek 2 łyżki bułki tartej do obsypania tarty Instrukcje W misce mieszamy mikserem mąkę, miękkie masło i cukier do uzyskania konsystencji piasku. ¾ ciasta wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, dokładnie ugniatamy, spód nakłuwamy

To co lubię - gotuję i polecam
Klopsiki duszone w kapuście 148

Składniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy- jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki bułki tartej i część tartej na małych oczkach marchewki. Uformować klopsiki

W garach u Gosi
Faszerowane ziemniaki 121

słonecznego weekendu życzę, u mnie pada deszcz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faszerowane ziemniaki Składniki 4 duże ziemniaki 30 dag pieczarek 1 cebula 3 łyżki śmietany 22 % 1 łyżka bułki tartej 40 g startego parmezanu 2 łyżeczki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut. Studzimy(...)dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Połówki ziemniaków solimy i posypujemy pieprzem, farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków. Odrobinę skrapiamy oliwą i posypujemy bułką tartą. Każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180 C. Artykuł Faszerowane ziemniaki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania