papryki czerwonej · ½ brokuł · 3 plastry sera żółtego · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia · Sól · Pieprz(...)każdym kawałku mięsa układamy po połówce plasterka sera żółtego i po łyżce farszu z warzyw 7. Zwijamy w roladki i panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej 8. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju 9. Roladki gotowe 10. Smacznego
Kulinarna Chwilakowalsku - krok po kroku SKŁADNIKI : (na 2 porcję) 2 plastry schabu 6 pieczarek 3-4 ogórki konserwowe 100 tartego sera gouda 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka ketchup 1 jajko bułka tarta smalec lub olej do smażenia 2 łyżki masła sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Zostawiamy doprawione kotlety na około 20 minut(...)czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto.W międzyczasie ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości. Odstawiamy. Kotlety rozkładamy na papierze do pieczenia. Łączymy majonez z ketchupem, mieszamy
Smaki NataliiCzeskie knedle bułczane Dzisiaj polecam czeskie knedle bułczane. Składniki 2 czerstwe bułki ale nie twarde ½ kg mąki krupczatki sól 250 ml mleka cukier 10g drożdży jajko Wykonanie Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i 3-4 łyżkami mąki, odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia
Pomysłowa kuchniaDość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 2 łyżeczki bułki tartej 1,5 l wody 2-3 marchewki 2-3 młode ziemniaki 1 pietruszka mały seler 150 g pieczarek 1 łyżka masła 6 serków topionych po 100g liść laurowy, ziele(...)wody, dodać przyprawy, zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć chwilę na łyżce masła, wrzucić do bulionu. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, wyrobić na gładką masę. Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki układać na desce. Następnie wrzucić do bulionu i gotować zupę, kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjąć pulpeciki do miseczki
gotuj ze mnąCzas czytania: 4 min Syrop kwiatu czarnego bzu jest naturalnym lekiem znanym od pokoleń. Krzew czarnego bzu jest bardzo rozpowszechniony w Polsce. Rośnie niemal wszędzie, dlatego
SprawdzonaKuchnia.plCebula mała · Marchew · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Serek topiony · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy(...)dodajemy serek topiony i mieszamy do chwili roztopienia 6. Farszem sm arujemy każdy kawałek mięsa 7. Zwijamy w roladki i panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej 8. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju 9. Roladki gotowe 10. Smacznego
Kulinarna ChwilaSól · Szczypta papryki ostrej · 2 Cebule · 2 łyżki bułki tartej · Papryka żółta · Papryka czerwona · 4 ogórki konserwowe(...)łyżki ketchupu pikantnego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, sól, paprykę ostrą. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną jedną cebulę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy 2. Z masy mięsnej robimy kuleczki, w środek wciskamy kieliszek a brzegi mięsa podnosimy do góry tak żeby powstałam nam otwór, wyjmujemy kieliszek 3. Układamy
Kulinarna ChwilaCzas czytania: 2 min Chciałam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi
SprawdzonaKuchnia.plpieprzem i polane stopioną słoninką ze skwarkami. Przepis na łazanki jest łatwy w wykonaniu i robi się go naprawdę szybko. Łazanki wymieszane kapustą można też zapiec w piekarniku, posypane bułką tartą. Łazanki z kapustą: sprawdzony przepis z kilku prostych składników. Łazanki z kapustą i grzybami. Składniki i przyprawy na łazanki z kapustą: ok. 300g makaronu typu łazanki - ugotować wg. przepisu(...)wymieszać z kapustą, mocno podgrzać przed podaniem. Łazanki podawać polane stopioną słoniną ze skwarkami. Łazanki wymieszane z kapustą można też zapiekać w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym tłuszczem i posypanych bułką tartą. Smacznego :) Łazanki z kapustą
Moja Książka Kucharskawody 5 jajek (żółtka oddzielone od białek) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli ok. 500 – 600 g truskawek (ilość zależy od ich wielkości) dodatkowo: bułka tarta do obsypania formy tłuszcz do smarowania formy wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i przecinamy na pół, większe na cztery części. Masło przekładamy do garnka. Dodajemy olej, kakao(...)sztywno białka z solą i dodajemy w dwóch turach do ciasta mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – tyko dno, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą – boki i dno). Na wyrównanym cieście układamy kawałki truskawek przecięciem do góry. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez
Domowy Smak Jedzeniaziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "XL", sól 1 łyżeczka woda wrząca + 1łyżka oleju + 1 łyżeczka soli kotleciki z sosem: mielona łopatka 70 dag, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 3/4 szklanki, oregano 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka średnia, jarzynka 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok pomidorowy 1 litr Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przepuścić przez(...)wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz. Mielone mięso z łopatki wymieszać z posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano. Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem - smaczne, delikatne kopytka
W Mojej Kuchni Lubięzalewie kilka łyżek zielonego i czerwonego pesto 1/2 czerwonej papryki garść liści świeżej bazylii 1 łyżka soli ziołowej 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia wykałaczki Przygotowanie: 1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę wielkości ok. 3x3 cm. 2. W misce mieszamy ze sobą sos sojowy(...)chili - dodajemy pokrojonego kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut (u mnie stał całą noc). 3. Kawałki kurczaka panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 4. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. 5. Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z tłuszczu - odstawiamy do ostygnięcia. 6. Bagietkę kroimy
Prosto z Kotłaniej szynkę parmeńską, tarty ser np. mozzarellę lub pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki szalotkę. Bruschetta: prosty przepis na pyszną przekąskę. Bruschetta - przepis. Bruschetta - składniki i przyprawy: wybrany rodzaj długiej bułki np. bagietka, ciabatta. oliwa extra vergine czosnek - obrany i starty na tarce lub przeciśnięty 2 pomidory świeża bazylia świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska dodatkowo: tarty ser np. mozzarella bardzo(...)cienko pokrojona szalotka sos balsamiczny świeży tymianek Jak zrobić bruschettę - przepis krok po kroku: Krok1. Bułkę pokroić na kromki. W miseczce wymieszać oliwę i czosnek - natrzeć kromki. Krok 2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę - osączyć na sicie z nadmiaru soku. Krok 3. Odsączone pomidory ułożyć na kromkach, można posypać tartym serem i dodać cebulę. Krok 4. Bruschetty
Moja Książka KucharskaCzas czytania: 3 min Wczesne lato to pora na kwiaty czarnego bzu i przetwory z niego. Napój z kwiatu czarnego bzu jest pierwszym przepisem z serii
SprawdzonaKuchnia.pltarce wędzoną mozzarellę, pokrojony w drobną kosteczkę boczek oraz pokrojone w nie duże kawałeczki suszone pomidory odsączone z zalewy. ( odłożyć po trochę cukinii pomidorów oraz boczku do dekoracji bułki). Ciasto delikatnie zwinąć w rulon i ułożyć w okrągłej formie ( może być z kominkiem) tak aby łączenie było widoczne u góry. Ja ułożyłam dodatkowo papier pod spód ale nie jest(...)konieczne. Wtedy ładniej wypiecze się pod spodem. Końce bułki połączyć. Wierzch udekorować pozostałą cukinią, pomidorami oraz boczkiem.. Odstawić jeszcze na około 30 minut do lekkiego napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut (w zależności od piekarnika), musi być dobrze wypieczona i mieć złoty kolor. Podawać na ciepło, pokrojoną na porcje. Normal
W garach u Gosi