pyszny gulasz cygański z klopsikami : Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: cebula lub mały por, duża(...)klopsiki w sosie paprykowym, przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę
Lekcje w kuchniprószony blat i rozwałkować na grubość ok 0,5 . Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu. kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać robotem
Niezły Młynekjajka pół szklanki groszku (dałam mrożony) cebula szklanka włoszczyzny (np. marchew, pietruszka i seler z rosołu, albo mrożonka) sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, natka pietruszki, ostra papryka,papryka wędzona, bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie nieco dłużej niż wg instrukcji na opakowaniu, aby się lekko rozpadał. Cebulę kroimy w kostkę, włoszczyznę również. Na patelnię z rozgrzanym(...)środku kotleta, warzywa można po prostu rozgnieść widelcem. Do masy dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. [caption id="attachment_9302" align="aligncenter" width="1200"] Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad[/caption] Zobacz
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: kiszona kapusta 1 kg, suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki, woda 1,5 litra, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, bułka tarta 4-5 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru, mąka 4 łyżki, śmietana 18% 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz(...)grzybów. Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić. Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić. Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety. Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz
W Mojej Kuchni Lubięrazu produkuję porcje na dwa obiady. Jednego dnia jemy od razu, drugie robię burgery. Czasem też zamrażam tą drugą porcję i mamy na szybki obiad kiedy nie będzie czasu. Bułki, parowce też zawsze piekę w większej ilości i mrożę – jak to się mówi – jak już robić bałagan w kuchni to przynajmniej by finalnie trochę tej produkcji wyszło(...)wystarczyło na jakiś czas, kiedy będzie się można trzymać od garów z dala. Burgery podane w parowcach to był nasz pierwszy test smaku z taką bułką – akurat robiłam kluski na parze a poprzedniego dnia kotlety mielone z ciecierzycą więc pomysł nasunął się sam. Naprawdę smaczne danie wyszło wyszło! Polecam spróbować! PRZEPIS NA BURGERY W PAROWCACH Składniki: 4 parowce / kluski
Dorota Smakujepapryki czerwone · Sól · pieprz · bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w 2 cm plastry(...)następnie Paprykę kroimy w długie paski i przeplatamy wtykając w dziurki zrobione w schabie. 2. Doprawiamy solą oraz pieprzem, panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej. 3. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 4. Kotlety gotowe. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilasmakują każdemu. SKŁADNIKI : 500 -600 g mięsa mielonego 1 średniej wielkości cukinia 1 cebula 1 jajko 5 -6 pieczarek 1 i 1/2 duża bułka namoczona i wyciśnięta pokrojona natka pietruszki ( opcjonalnie ) 1 płaska łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku słodka i ostra papryka dowolne zioła do mięsa mąka do obtoczenia mięsa(...)Cukinię, pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i odkładamy na 15 minut aby puściły sok. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, namoczoną bułkę i wyciśnięte warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujmy owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Odkładamy
Kulinarne Fantazje Mariolimomentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy, zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy tylko do połączenia. Dodatkowo: około 500 g wiśni 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki cukru cukier puder do obsypania Wiśnie myjemy, drylujemy i mieszamy z cukrem i bułką tartą. 2/3 ciasta z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33
Cynamonowe szczęścieSoczyste klopsiki z ryżem i warzywami Bardzo szybkie, proste i przepyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 100g białego ryżu 1 pełna łyżeczka kurkumy 1 łyżka(...)masła 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie, z dodatkiem kurkumy
Blog z Apetytemmiseczka posiekanej kapusty) 1 mała marchewka 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki bułka tarta (do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 2-3 łyżki) Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół(...)pomocą Botti Electronic Flavio 2 w 1 . Przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą (najpierw mniejszą ilość, później w razie potrzeby można dodać więcej). Całość dokładnie wyrabiamy ręką i formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej
Słodkie okruszkipęczka szczypiorku · 5 plasterków sera żółtego · 5 łyżek majonezu · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia · Sól(...)żółtego i po dwa plasterki pomidora. 4. Szczypiorek drobno siekamy, posypujemy pomidory i przykrywamy farsz pozostałym schabem. 5. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej. 6. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 7. Kotlety gotowe. 8 . Smacznego
Kulinarna ChwilaTekst przeczytasz w 4 min Chleb , bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody
SprawdzonaKuchnia.plMozzarella · Olej do smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy(...)mozzarelli i po łyżce farszu z grzybów 5. Zwijamy w roladki i panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku a następnie w bułce tartej 6. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 7. Roladki gotowe
Kulinarna Chwilałyżeczki kurkumy, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, świeżo zmielony pieprz i sól, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki kaszy mannej, 4 jajka od szczęśliwej kurki, bułka tarta i masło do przygotowania foremki do pieczenia. Pasztet z cukini – sposób przygotowania Na początek myję i osuszam cukinie, a następnie ścieram je na tarce o grubych oczkach. Dodaję(...)również ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję także kaszę manną, jajka, curry, kurkumę, natkę pietruszki oraz zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszam łyżką i przekładam masę do keksówki obtoczonej bułką tartą. Pasztet wstawiam do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piekę przez 1 godzinę. Mam także sposób na cukinię w słodkiej wersji – wypróbuj cukiniowe brownie Jeśli chcesz być
Natka Pietruszkicała skórę. Ale można rozciąć skórę na grzbiecie i delikatnie, przy pomocy noża oddzielać skórę od mięsa. Mięso oddzielić od kości (na kościach, skrzydełkach i szyi polecam ugotować zupę). Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso kaczki, migdały, rodzynki i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać miód pitny, bulion i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka rozbełtać
królestwo garów