Składniki: kiszona kapusta 1 kg, suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki, woda 1,5 litra, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, bułka tarta 4-5 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru, mąka 4 łyżki, śmietana 18% 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz(...)grzybów. Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić. Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić. Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety. Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz
W Mojej Kuchni Lubięrazu produkuję porcje na dwa obiady. Jednego dnia jemy od razu, drugie robię burgery. Czasem też zamrażam tą drugą porcję i mamy na szybki obiad kiedy nie będzie czasu. Bułki, parowce też zawsze piekę w większej ilości i mrożę – jak to się mówi – jak już robić bałagan w kuchni to przynajmniej by finalnie trochę tej produkcji wyszło(...)wystarczyło na jakiś czas, kiedy będzie się można trzymać od garów z dala. Burgery podane w parowcach to był nasz pierwszy test smaku z taką bułką – akurat robiłam kluski na parze a poprzedniego dnia kotlety mielone z ciecierzycą więc pomysł nasunął się sam. Naprawdę smaczne danie wyszło wyszło! Polecam spróbować! PRZEPIS NA BURGERY W PAROWCACH Składniki: 4 parowce / kluski
Dorota Smakujepapryki czerwone · Sól · pieprz · bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w 2 cm plastry(...)następnie Paprykę kroimy w długie paski i przeplatamy wtykając w dziurki zrobione w schabie. 2. Doprawiamy solą oraz pieprzem, panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej. 3. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 4. Kotlety gotowe. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilasmakują każdemu. SKŁADNIKI : 500 -600 g mięsa mielonego 1 średniej wielkości cukinia 1 cebula 1 jajko 5 -6 pieczarek 1 i 1/2 duża bułka namoczona i wyciśnięta pokrojona natka pietruszki ( opcjonalnie ) 1 płaska łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku słodka i ostra papryka dowolne zioła do mięsa mąka do obtoczenia mięsa(...)Cukinię, pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i odkładamy na 15 minut aby puściły sok. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, namoczoną bułkę i wyciśnięte warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujmy owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Odkładamy
Kulinarne Fantazje Mariolimomentu aż cukier się rozpuści. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy, zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy olej. Miksujemy tylko do połączenia. Dodatkowo: około 500 g wiśni 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki cukru cukier puder do obsypania Wiśnie myjemy, drylujemy i mieszamy z cukrem i bułką tartą. 2/3 ciasta z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33
Cynamonowe szczęścieSoczyste klopsiki z ryżem i warzywami Bardzo szybkie, proste i przepyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 100g białego ryżu 1 pełna łyżeczka kurkumy 1 łyżka(...)masła 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie, z dodatkiem kurkumy
Blog z Apetytemmiseczka posiekanej kapusty) 1 mała marchewka 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki bułka tarta (do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 2-3 łyżki) Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół(...)pomocą Botti Electronic Flavio 2 w 1 . Przekładamy do miski. Dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą (najpierw mniejszą ilość, później w razie potrzeby można dodać więcej). Całość dokładnie wyrabiamy ręką i formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej
Słodkie okruszkipęczka szczypiorku · 5 plasterków sera żółtego · 5 łyżek majonezu · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Olej do smażenia · Sól(...)żółtego i po dwa plasterki pomidora. 4. Szczypiorek drobno siekamy, posypujemy pomidory i przykrywamy farsz pozostałym schabem. 5. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej. 6. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 7. Kotlety gotowe. 8 . Smacznego
Kulinarna ChwilaTekst przeczytasz w 4 min Chleb , bez niego ani rusz! Czy może być coś lepszego od pachnącej kromki świeżego domowego chleba? Kto jeszcze nie zaczął przygody
SprawdzonaKuchnia.plMozzarella · Olej do smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki · Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy(...)mozzarelli i po łyżce farszu z grzybów 5. Zwijamy w roladki i panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku a następnie w bułce tartej 6. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 7. Roladki gotowe
Kulinarna Chwilałyżeczki kurkumy, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, świeżo zmielony pieprz i sól, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki kaszy mannej, 4 jajka od szczęśliwej kurki, bułka tarta i masło do przygotowania foremki do pieczenia. Pasztet z cukini – sposób przygotowania Na początek myję i osuszam cukinie, a następnie ścieram je na tarce o grubych oczkach. Dodaję(...)również ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję także kaszę manną, jajka, curry, kurkumę, natkę pietruszki oraz zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszam łyżką i przekładam masę do keksówki obtoczonej bułką tartą. Pasztet wstawiam do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piekę przez 1 godzinę. Mam także sposób na cukinię w słodkiej wersji – wypróbuj cukiniowe brownie Jeśli chcesz być
Natka Pietruszkicała skórę. Ale można rozciąć skórę na grzbiecie i delikatnie, przy pomocy noża oddzielać skórę od mięsa. Mięso oddzielić od kości (na kościach, skrzydełkach i szyi polecam ugotować zupę). Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso kaczki, migdały, rodzynki i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać miód pitny, bulion i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka rozbełtać
królestwo garówPieprz · Olej do smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie, bób myjemy i również gotujemy w osolonej wodzie. 2. Bób po ugotowaniu obieramy z łupinek i przekładamy(...)doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżce farszu i zawijamy w kopertki. 6. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 8. Kotlety gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilagłówki sałaty lodowej · 1 filet z kurczaka · Jajko · Bułka tarta do panierki · Sól · Olej do smażenia · 1 papryka czerwona(...)trochę. 3. Bób gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu obieramy. 4. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, solimy i panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 6. Na dno naczynia wykładamy warzywa dodajemy bób i układamy po bokach kolendrę a w środek sałatki
Kulinarna Chwilateż będzie pyszna. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 600 g pieczarek, 250 g boczku wędzonego surowego, 1 duża cebula, masło, 1 łyżka listków tymianku, 1 jajko, 250 g śmietany 18%, 60 g sera(...)dokładnie odsączając. Na patelni powinien zostać cały płyn, który następnie należy zredukować poprzez gotowanie ( powinniśmy otrzymać bardzo gęsty sos ). Odstawić do ostudzenia. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć pieczarki. Ser zetrzeć na tarce o średnich otworach. Jajko rozbełtać. Dodać do niego śmietanę
królestwo garów