Wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek kłaść marmoladę i dokładnie zlepić (uważać, żeby marmolada nie znalazła się w miejscu zlepienia). Pozostałe jajko roztrzepać i zmieszać z pozostałym mlekiem. Posmarować bułki mieszaniną jajka z mlekiem. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Piec 25 minut w 180st. https://www.bardzogrubysmok.pl/slodkie-buleczki-z-marmolada/ Składniki na ciasto drożdżowe Wyrobione ciasto przed
Bardzo Gruby Smokkeywords":"kuchnia hiszpa\u0144ska,na imprez\u0119,przek\u0105ski"} Drukuj Hiszpańskie crocquetas Porcje: 6 Składniki: 2 jajka, 50g sera parmezan, 250g fleta z indyka, 100g świeżych liści szpinaku, bułka tarta, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepać na talerzu. Dodać sól i pieprz. Dodać ser, filet z indyka i szpinak. Całość rozdrobnić blenderem. Dodać 15g bulki tartej y wymieszać. Formować kule(...)obtaczać je w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju. Smocze porady: Można nie dawać szpinaku - wtedy wyjdą piękne pomarańczowe kule. Zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek - będzie bardziej hiszpańsko. https://www.bardzogrubysmok.pl/hiszpanskie-crocquetas/ Artykuł Hiszpańskie crocquetas pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok
Bardzo Gruby Smokadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z cielęciny Składniki 1 kg cielęciny z kością 40 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 20 dkg podgardla 20 dkg słoniny 8 dkg bułki czerstwej 1 dkg grzybów suszonych 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, cebula) 4 jajka 2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól 2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy Instrukcje Ze słoniny(...)koniec gotowania osolić. Wątróbkę opłukać, pokroić w plastry i dusić przez 10 minut w niewielkiej ilości wywaru z mięsa. Ostudzone u obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać
To co lubię - gotuję i polecamczerwonej cebuli 12,5 dkg sera Parmezan 50 dkg pomidorków koktajlowych Klopsiki: 50 dkg mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki bułki tartej szczypta pieprzu Sos: 25 dkg jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka soli szczypta zielonego pieprzu duży pęczek świeżej bazylii (10 gr) Jak zrobić sałatkę z klopsikami. Klopsiki: do miski włożyć mięso mielone, dodać(...)sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiać mięso dłonią przez kilka minut. Mięso warto lekko oklepywać i uderzać nim o dno miski tak aby wybić z niego powietrze. Po 4-5 minutach wyrabiania mięso odstawić na 30 minut . Następnie formować z mięsa mini klopsy o średnicy 2-ch centymetrów. Klopsiki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać
MeCookskotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Farsz nakładamy na wcześniej rozbite kotlety i składamy na pół. Brzeg przybijamy tłuczkiem. Oprószamy mąką, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Artykuł Schab faszerowany kapustą i grzybami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamsamodzielne danie lub z młodymi ziemniakami i lekką sałatą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jaja eklery Składniki 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki tartego sera np.parmezan 5 łyżek bułki tartej 1 jajko do panierowania olej rzepakowy sól pieprz 2 łyżki octu 10% 2 l wody Instrukcje -Do 2 litrów gotującej się wody wlewamy ocet. Jajka wbijamy kolejno na spodek(...)miski z zimną wodą (żeby zatrzymać proces gotowania). -Osączamy na papierowym ręczniku, solimy z każdej strony, możemy również posypać pieprzem. Oprószamy mąką -Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej zmieszanej ze startym serem. – Smażymy krótko z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Artykuł Jaja eklery pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paluszki rybne Składniki 300 g pieczonego łososia (może być gotowany) 1 średni ziemniak 1 jajko 4 małe pieczarki 2 plastry żółtego sera olej rzepakowy masło bułka tarta Instrukcje Upieczoną rybę rozdrabniamy widelcem, dodajemy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka, mieszamy dokładnie. Pieczarki kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na odrobinie masła aż się zrumienią, dodajemy do masy ziemniaczano-rybnej(...)kostkę i dodajemy do masy, doprawiamy do smaku solą. Do zimnej masy wbijamy 1 jajko i całość dokładnie mieszamy, możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Formujemy paluszki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, a pod koniec dodajemy odrobinę masła żeby się ładnie zrumieniły. Podajemy na ciepło z gotowanymi warzywami. Artykuł Paluszki rybne pochodzi
To co lubię - gotuję i polecamśmietanki 30 % 2 żółtka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczane Dodatkowo: około 300 g owoców ja użyłam 300 g malin i garść czerwonych porzeczek 2 łyżki bułki tartej do obsypania tarty Instrukcje W misce mieszamy mikserem mąkę, miękkie masło i cukier do uzyskania konsystencji piasku. ¾ ciasta wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, dokładnie ugniatamy, spód nakłuwamy
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy- jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki bułki tartej i część tartej na małych oczkach marchewki. Uformować klopsiki
W garach u Gosisłonecznego weekendu życzę, u mnie pada deszcz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Faszerowane ziemniaki Składniki 4 duże ziemniaki 30 dag pieczarek 1 cebula 3 łyżki śmietany 22 % 1 łyżka bułki tartej 40 g startego parmezanu 2 łyżeczki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól Instrukcje Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut. Studzimy(...)dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Połówki ziemniaków solimy i posypujemy pieprzem, farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków. Odrobinę skrapiamy oliwą i posypujemy bułką tartą. Każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180 C. Artykuł Faszerowane ziemniaki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamulubiony przepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba po grecku Składniki 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna) 3-4 jajka bułka tarta 3-4 łyżki mąki olej 1-1,5 kg marchewki 1 duży seler 2 pietruszki 2 średnie cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 100 ml oleju rzepakowego Instrukcje(...)Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie miękka dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. W miarę potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Dusimy
To co lubię - gotuję i polecamszklanka mleka Składniki na masę: około 500 g malin 1 mały serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: olej lub masło klarowane do smażenia 1 jajko bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie(...)cukrem pudrem Każdy naleśnik smarujemy serkiem i wykładamy po kilka malin. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Każdy rulonik maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na oleju na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej strony. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem świeżych malin. Smacznego. Artykuł Krokiety z malinami
To co lubię - gotuję i polecamPorcje 8 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka Pozostałe składniki: 800 g pieczarek łyżka masła 1 średnia cebula sól pieprz jajko bułka tarta masło lub olej Instrukcje W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Na środek naleśnika układamy farsz około 1 łyżki, naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Każdy rulonik maczamy w jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy na oleju lub maśle na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej strony. Artykuł Krokiety z pieczarkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamoraz grzyby. Gotujemy do miękkości około 2,5 – 3 godzin. Wyjmujemy mięso, wywar odcedzamy przez sitko. Do części wywaru dodajemy wątróbki i gotujemy kilka minut, w pozostałym wywarze namaczamy bułki. Ostudzone mięso wraz z grzybami i odciśniętą bułką mielimy trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Całość doprawiamy solą, mielonym pieprzem i gałką, dodajemy jajka, żurawinę, dokładnie mieszamy. Formę o długości
To co lubię - gotuję i polecamtarce wędzoną mozzarellę, pokrojony w drobną kosteczkę boczek oraz pokrojone w nie duże kawałeczki suszone pomidory odsączone z zalewy. ( odłożyć po trochę cukinii pomidorów oraz boczku do dekoracji bułki). Ciasto delikatnie zwinąć w rulon i ułożyć w okrągłej formie ( może być z kominkiem) tak aby łączenie było widoczne u góry. Ja ułożyłam dodatkowo papier pod spód ale nie jest(...)konieczne. Wtedy ładniej wypiecze się pod spodem. Końce bułki połączyć. Wierzch udekorować pozostałą cukinią, pomidorami oraz boczkiem.. Odstawić jeszcze na około 30 minut do lekkiego napuszenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut (w zależności od piekarnika), musi być dobrze wypieczona i mieć złoty kolor. Podawać na ciepło, pokrojoną na porcje. Normal
W garach u Gosi