bułki - 33426 przepisów (strona:651/2229)

Przepis na Pasztet z Cukinii 87

pracy. PRZEPIS NA PASZTET Z CUKINII Składniki: 1 kg cukinii (3 średnie sztuki) 1 cebula 1 marchewka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju  1/4 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki płatków owsianych zblendowanych   5 łyżek kaszy manny pęczek natki pietruszki 3 jajka po 1 łyżeczce kurkumy, pieprzu, soli, oregano 1/3 łyżeczki chili  (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)cebulę zasolić w 2 łyżeczkach soli i odstawić na pół godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Do odciśniętej cukinii i cebuli dodać startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, oliwę, bułkę tartą, płatki owsiane, kaszę manną, natkę pietruszki, żółtka i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałych składników delikatnie mieszając. Pasztet wyłożyć do małej keksówki

Przepiski.pl
Udka z kurczaka po kujawsku. 96

smakował również z innymi dodatkami jak na przykład ryż. Składniki - 3 udka z kurczaka - czosnek mielony - sól - papryka czerwona mielona - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki pikantnego keczupu - 1 łyżka bułki tartej - 1 łyżka oleju Wykonanie Oczyszczone, umyte i osuszone udka z kurczaka nacieram z obu stron solą, czosnkiem i papryką. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Naczynie do zapiekania smaruję(...)przy pomocy pędzelka olejem, przekładam do niego doprawione udka. W małej miseczce mieszam majonez z keczupem. Mieszaniną smaruję po wierzchu udka i posypuję delikatnie bułką tartą. Naczynie z mięsem wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, po tym czasie naczynie odkrywam i piekę kolejne 20-25 minut do miękkości udek

Kuchnia z widokiem na ogród
Ala krokiety z parówką 138

serze z chrupiącą panierką. Nie rad byłam zmuszona coś zrobić. I tak powstały ala krokieciki. Składniki: 2 cienkie parówki 4 plasterki sera żółtego jajko łyżka mąki dwie łyżki bułki tartej szczypta soli olej Przygotowanie: Parówki przeciąć na pół. Każdą parówkę owinąć plasterkiem sera. Na talerzyku roztrzepać jajko ze szczyptą soli.  Na tym etapie możemy nastawić olej. I teraz zaczynamy(...)panierowanie czyli jak zawsze: parówkę owiniętą serem obtoczyć w mące, następnie parówka ląduje w jajku a na końcu w bułce tartej. Gdy olej jest dobrze rozgrzany delikatnie wkładamy nasze ala krokiecik na głęboki olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Smażone kwiaty cukinii 97

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis na smażone kwiaty cukinii . Męskie kwiaty cukinii najczęściej marnują się, a przecież można wykorzystać je

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z kurkami i mięsnymi kulkami 111

mąki, 180 g masła, żółtko łyżeczka soli, 5 jajek, 250 ml śmietany 30%, 150 g sera typu gouda, 200 g kurek, cebula, 500 g mięsa mielonego, białko jajka, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, masło Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, żółtkiem i zimnym masłem. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto. Formujemy kulkę. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na godzinę. Cebulę kroimy(...)większą kostkę, kurki kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle przez 3-4 minuty. Do mięsa mielonego dodajemy białko, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażamy przez 2 minuty, aby mięso się lekko ścięło. Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu - mieszamy. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy

Lena Gotuje
Kaczka faszerowana grzybami suszonymi 101

cała skórę. Ale można rozciąć skórę na grzbiecie i delikatnie, przy pomocy noża oddzielać skórę od mięsa. Mięso oddzielić od kości (na kościach, skrzydełkach oraz szyi polecam ugotować zupę). Bułkę namoczyć w wodzie. Grzyby suszone wrzucić na roztopione masło i chwilę przesmażyć. Wlać 100 ml wody i dusić aż grzyby zmiękną. Mięso kaczki, grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce

królestwo garów
Mielone kotlety chrzanowe 93

wyjmuję składnik główny, później patrzę, co mam pod ręką. Mielone wyszły tak, jak sobie wymyśliłem. Pysznie. Składniki: 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżka chrzanu 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mieszamy z chrzanem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety, które smażymy na oleju z dodatkiem maggi. Prosto

R'n'G Kitchen
Dookoła świata. Dania i smaki Australii 71

pasty raczej nie smakuje. Innym przysmakiem typowo australijskim jest burger z burakiem. I ten w odróżnieniu od drożdżowej pasty smakuje wszystkim, nawet tym jedzącym go po raz pierwszy. Wewnątrz bułki znajduje się mięso wołowe, roztopiony ser i plaster marynowanego buraka. Podobno taki burger to pycha. Wszystkim smakuje również ryba z frytkami. Frytki i ryby, to także ulubione danie zwłaszcza(...)terenach nad oceanem. Natomiast na śniadanie mieszkańcy Australii uwielbiają jeść bułkę z jajkiem i boczkiem, która jest polana keczupem lub sosem barbecue. Lecz to nie wszystko w kuchni australijskiej. Bo współczesna kuchnia australijska lubi czerpać wiele z innych kuchni świata. Ludzie wciąż poszukują nowych smaków, nawet z najdalszych zakątków świata. Również smaki i dania polskie nie są w Australii obce

ProstePesto.pl
Mi merienda i opuszczony dworzec w Nieborowicach 152

tych, bardzo popularna była właśnie gotowa przekąska - półbagietka z tabliczką czekolady o nazwie  Mi merienda - co oznacza Moja przekąska. Idealne na wyprawę.  Składniki: - podłużna bułka - czekolada Wykonanie: Bułkę przekrajamy i wkładamy tabliczkę czekolady. Jak nam się trochę roztopi to tym lepiej

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto kakaowe z cukinią 127

cukru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 1/2 szklanki oleju - 2 szklanki mąki pszennej - 2 pełne łyżki ciemnego kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Cukinię posypuję solą i odstawiam na chwilkę aby puściła soki. Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej, puszystej(...)kakao. Miksuję krótko, tylko do połączenia składników. Cukinię odciskam dokładnie z soku i dodaję do ciasta. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.  Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( grzałka góra/dół ) i piekę 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotleciki z gotowanych ziemniaków z sosem porowo-brokułowym 85

posiekanego koperku około 150 g tartego żółtego sera 1 jajko 2 duże pory 1-2 brokuły 150-200 ml śmietanki 30% kilka pieczarek jajka (do panierowania oraz do sadzenia) bułka tarta sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przepuszczamy przez praskę. Gdy przestygną dodajemy rozbełtane jajko, mąkę, tarty ser oraz koperek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem(...)masy ziemniaczanej formujemy okrągłe lub podłużne kotleciki. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (na średnim ogniu), z obu stron na złoto. W międzyczasie (w trakcie gotowania ziemniaków), kroimy pory na półplasterki. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy w osłodzonej 1 łyżeczką cukru i lekko osolonej wodzie przez około

Smaki Na Talerzu
Kotlety z cukinii 99

osób na dietach wege. Smażona cukinia jest chrupiąca na wewnątrz a mięciutka wewnątrz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z cukinii – Składniki 1 sztuka sporej cukinii 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania sól pieprz czosnek granulowany papryka słodka kilka łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z cukinii – Wykonanie Przepis na kotlety z cukinii jest bardzo prosty. Wykonanie(...)papryką, czosnkiem. Pozostaw na 2-3 minuty. Następnie każdy z przygotowanych kotlecików z cukinii obtocz dokładnie w mące pszennej, następnie w dobrze rozbitym jajku a w ostatnim kroku w bułce tartej. Na patelnie wylej olej, musi być go odrobinę więcej, tak, by cukinia była lekko zanurzona w oleju. Po rozgrzaniu oleju zmniejszyć moc palnika do bardzo małego. Smażyć na takim

To Musisz Wiedzieć
PYSZNA ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 83

mięsa mielonego * 1 łyżeczka soli+ do posypania na wierzch * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego+ do posypania na wierzch * 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam  Skworcu ) * 1 jajko * 3 łyżki bułki tartej * 3 ziemniaki * 3 mniejsze pomidory * 2 średnie cebule * 4 plasterki bekonu * 1 łyżeczka majeranku (użyłam  Skworcu ) Sos: * 150 g jogurtu naturalnego gęstego * 2 łyżki majonezu * 1 płaska łyżeczka(...)płaska łyżeczka czosnku granulowanego * 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Dodatkowo garść startego sera mozzarella Wykonanie: Mięso mielone wymieszać z przyprawami, jajkiem i bułką tartą, dobrze wyrobić dłonią. Łyżką nabierać mięso i formować klopsiki, lekko spłaszczać. Cebulę, pomidory, ziemniaki i bekon pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem. W naczyniu układać na przemian

Zrób to smacznie
Duszone kotlety mielone z sosem kurkowym 109

niewielka cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta suszonego lubczyku 3 łyżki kaszy manny 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu wołowego bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Składniki na sos kurkowy: 200 g świeżych kurek 200 ml śmietanki 30% 6 ząbków czosnku 3 łyżki masła 1 mała cebulka 1 łyżka świeżego(...)oczkach. W misce umieszczamy mięso, cebulę, natkę pietruszki, jajko, kaszę mannę i przyprawy - dokładnie wszystko wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy 5 owalnych, spłaszczonych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na patelni z dwóch stron. Przekładamy kotlety do garnka i zalewamy bulionem. Przykrywamy garnek i dusimy kotlety na małym ogniu przez 30 minut. Przygotowanie sosu kurkowego: Kurki

Prosto z Kotła