bułki - 33426 przepisów (strona:651/2229)

Kotleciki z Zanzibaru 122

łyżki maki pszennej ·        Papryka ostra ·        Sól ·        Olej do smażenia bułka tarta do panierki ·        Opakowanie Pomysł na spaghetti Carbonara ·        1 szk. śmietany 18% Sposób przygotowania: 1.   Mięso bardzo drobno kroimy(...)przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, wsypujemy mąki i wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. 2.   Robimy okrągłe kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju 3.   Po usmażeniu układamy w naczyniu i robimy sos 4.   Pomysł na spaghetti Carbonara gotujemy ze śmietaną, po ugotowaniu polewamy kotlety

Kulinarna Chwila
Szaszłyki z mięsa mielonego 142

mielonego mięsa wieprzowego, 1/2 czerwonej cebuli, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, szczypta kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki czerwonej papryki, sól, pieprz do smaku, Sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego, 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżki posiekanej mięty, sól, pieprz do smaku. Szaszłyki z mięsa mielonego, to świetna alternatywa(...)grillowe wyjazdy. Z podanych składników wychodzi 6 porcji szaszłyka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć chwilę na 1 łyżce oleju. Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, zeszkloną cebulę i przyprawy. Wyrobić wszystko na gładką masę, wilgotnymi dłońmi podzielić mięso na 6 części. Uformować podłużne kotlety. Nabić każdy na patyczki do szaszłyków

Świat Domowej Kuchni
Steki z kalafiora w ziołowej panierce 142

dania, np. do pysznej, zawiesistej zupy z soczewicy i kalafiora . Przepis na steki z kalafiora znaleźliśmy w serwisie Epicurious.com Składniki: Steki Duży kalafior 2,5 łyżki oleju 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki parmezanu 2 starte ząbki czosnku 4 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka majonezu(...)miękkości – około 10 minut. Odcedź. Krok 3 W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Do większej misy wsyp posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dodaj starte ząbki czosnku, skórkę z cytryny, bułkę tartą, parmezan i łyżkę oleju. Wymieszaj całość. Krok 4 Wyjmuj steki z piekarnika, posmaruj je – najlepiej pędzlem – musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na każdego steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni

Niedzielny kucharz
Pulpety rybne z ryżem czarnym 117

względu na kolor (po ugotowaniu z czarnego nabiera fioletowej barwy). PRZEPIS PULPETY RYBNE Z RYŻEM Składniki: pulpety: 0,5 kg filetów ryby np dorsza, mintaja, morszczuka 3 łyżki bułki tartej 0,5 szkl ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej 1 jajko 1 mała cebula sól pieprz sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl mleka 1 pęczek koperku 1 łyżeczka(...)pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą. Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą i przyprawy oraz jajko. Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się. W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki i układamy je na talerzu jeden obok drugiego. Teraz

Dorota Smakuje
KLUSKI KŁADZIONE - zobacz prosty przepis 105

kładzione. Zobacz jak w domu przygotować mięciutkie kluseczki kładzione łyżką. Kluski kładzione z boczkiem i cebulką. Oto składniki na kluski kładzione: 400g mąki pszennej 2 jajka woda sól masło + bułka tarta do polania klusek kładzionych Przepis na kluski kładzione: Krok 1. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto(...)około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde); ugotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć. Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości). Smacznego

Moja Książka Kucharska
Żeberka duszone w aromatycznym sosie z pomidorami 109

Składniki: ok 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku zioła (świeże lub suszone): bazylia, oregano, majeranek, itp. 500ml bulionu lub wody 1 ciemna bułka (lub 2 skibki ciemnego chleba albo mąka do zaciągnięcia sosu) Marynata: 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1 płaska łyżeczka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka(...)wodą i zagotowujemy *** *** Na wierzchu wykładamy ponownie warzywa i całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy ciemną bułkę lub chleb, przykrywamy i gotujemy, aż pieczywo zmięknie *** *** Mięso wyjmujemy z patelni, a wywar z warzywami i chlebem blendujemy, aż powstanie jednolity, gładki sos (zamiast pieczywem sos możemy zagęścić mąką wymieszaną

Blog z Apetytem
młoda kapusta jak schabowy w panierce... 136

główka średnia, woda 3-4 litry, sól 1 łyżka panierka: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka, mleko 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 12 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej - z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek(...)ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody. Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem ( lepiej się trzyma panierka ), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką. Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu - młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczarkowe kulki obiadowe 136

mieści się w bulionówce z lekkim czubkiem ) 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Ziemniaki przepuść dwukrotnie przez praskę do ziemniaków, lub jeśli jej nie masz, porządnie, wielokrotnie utłucz tłuczkiem, tak żeby nie było grudek. Pieczarki i cebulę(...)gdyby była zbyt luźna, gdyż wiadomo jajka i duże łyżki różnią się od siebie Można dodać więcej mąki. Formuj z masy kulki wielkości piłeczki pingpongowej i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym smalcu na średnim ogniu, do momentu aż będą apetycznie złociste Serwuj na gorąco lub na zimno . Smacznego ! Artykuł Pieczarkowe kulki obiadowe pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Knedle z truskawkami 113

Składniki: 250 g twarogu półtłustego lub tłustego   300 g mąki pszennej  2 jajka  szczypta soli  truskawki    3-4 łyżki tartej bułki  4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ser mielimy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, jajka i sól.  Wyrabiamy jednolite ciasto, które nie powinno kleić się(...)Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 175

Czas czytania: 4 min Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu jest obłędny! Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy i żałuję, że odkryłam jego smak

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekane kotlety mielone po węgiersku 208

cukru papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól, pieprz Dodatkowo: 100 g sera (gouda lub mozzarella) Przygotowanie Najpierw przygotowujemy kotlety. Kajzerkę zalewamy zimną wodą i moczymy około 10 minut. Następnie bułkę odciskamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez kilka

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone kotlety mielone z kalafiorem w płatkach owsianych 104

kalafiorem w płatkach owsianych - składniki: (około 14 sztuk) 400g mięsa mielonego (u mnie najczęściej z indyka lub kurczaka) 300g kalafiora (waga po ugotowaniu)  1 jajko   1/2 suchej bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli   2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) 1 łyżka śmietany (płaska)  1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona(...)płatkach owsianych - przygotowanie: Kalafiora ugotować (ale nie rozgotować!) na parze lub w lekko osolonej wodzie i po ostudzeniu pokroić na większe kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki oprócz kalafiora porządnie wyrobić i na końcu połączyć z kalafiorem. Całość doprawić do smaku.   Następnie z masy mięsnej uformować kotlety, które należy

Di gotuje
Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą krówkową 126

minut. Upieczone studzimy. 6. Podanie: Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 28 sztuk sporych bułek. Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Można oprószyć cukrem pudrem

Izabelawkuchni
Krokiety z pieczarkami 109

kolację. Krokiety możesz podać z sosem pomidorowym lub z dodatkiem kiszonej kapusty na talerzu. Krokiety z pieczarki możesz przygotować także w nieco innej wersji, bez panierowania w jajku i bułce, czyli lżejszą wersję krokietów. Krokiety z pieczarkami SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 średnie jajka 1 i ½ szklanki mleka 1 i ½ szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej większa szczypta soli SKŁADNIKI(...)FARSZ: 400 g pieczarek 1 duża cebula 40 g startego żółtego sera sól, pieprz opcja: szczypta lubczyku i ostrej papryki łyżka masła PANIERKA: 1 duże jajko bułka tarta lub mielone siemię lniane Dodatkowo: olej do smażenia krokietów PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję ciasto. W tym celu w misce ubijam rózgą kuchenną jajka z wodą, mlekiem i solą. Wsypuję mąkę, mieszam do połączenia

Zasmakuj Kuchni