ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej pół kostki sera feta garść jarmużu Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę, jajko i mleko i ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać konsystencję(...)potrzeby solą. (feta jest słona). Na każdy naleśnik wykładamy po łyżce farszu. Naleśniki zawijamy, najpierw przeciwległe boki, a potem zwijamy w rulon. Krokiety maczamy w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Smażymy na średnim ogniu rumieniąc z każdej strony. Artykuł Krokiety z kaszą gryczaną i fetą pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamkoniecznie spróbuje :) polecam. Świetnie smakują same, z pieczywem, lekką sałatką czy jako dodatek do ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Smażone boczniaki Składniki 500 g boczniaków mleko 2 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Instrukcje Boczniaki zalewamy mlekiem (tak żeby były przykryte) i odstawiamy na 15 minut. Wyjmujemy z mleka i jeśli są duże kawałki dzielimy na mniejsze(...)Oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy jak kotlety schabowe. Najpierw oprószamy niewielką ilością mąki, potem maczamy w jajku, a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczniaki na wolnym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego. Artykuł Smażone boczniaki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamdzisiaj klasycznie. Szybko, smacznie i zdrowo. Świetnie smakują również na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem Składniki 10 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka bułka tarta 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz olej do smażenia Instrukcje Ugotowane na twardo jajka, obieramy i kroimy w drobną kostkę (można je również zetrzeć na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy(...)szczypiorek i surowe jajka. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Artykuł Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamspodu i nie zrobił się mokry. Idealnie smakuje ze świeżo zrobionym domowym masłem . :) Smacznego Uwagi Przepisy, które polecam : Przepis na pyszny chleb z dodatkiem mąki krupczatki i ziarnami. Bułki pszenne Bułki drożdżowe z kruszonką Pyszne rogaliki śniadaniowe Artykuł Chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamświeżego lub suszonego 100 ml śmietanki 22 % 1 l wywaru warzywnego lub rosołu sól pieprz 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 szczypty mielonego imbiru (opcjonalnie) Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej 2 łyżki masła Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę i przesmażamy kilka minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy(...)ziele, liść, tymianek, solimy i gotujemy do miękkości. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, wyławiamy liść, ziele. Miksujemy na gładki krem. Gorącą zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Grzanki: Bułkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Artykuł Zupa krem z marchewki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamugotowanej kaszy gryczanej 140 g sera feta 1 duże jajko 500 g pieczarek 1 średnia cebula (opcjonalnie) 1-2 ząbki czosnku łyżka natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie) sól pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Instrukcje Kaszę gotujemy i studzimy. Ja zazwyczaj gotuję kaszę w ten sposób, że do garnka wlewam dwie szklanki wody i do gotującej wsypuję(...)pokruszony ser, jajko, pieczarki i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, dosypujemy zieleninę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Należy pamiętać, że ser feta jest dość słony, dlatego trzeba uważać z dodatkową solą. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Artykuł Kotlety
To co lubię - gotuję i polecamdodatkiem sosu czosnkowego. Najlepiej smakują małe cukinie, które nie mają dużych nasion. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Cukinia panierowana Składniki 1 średnia lub 2 małe cukinie 1-2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na 0,5 cm plastry. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem soli (2 duże szczypty). Cukinię maczamy w jajku i obtaczamy w bułce
To co lubię - gotuję i polecamsosem czosnkowym. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta z cukinii Składniki 500 g (waga cukinii bez pestek) 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g sera żółtego (dowolny) 1 średnia cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie) sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy (nie obieramy(...)ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy cukiniowej i delikatnie mieszamy. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm (możecie użyć okrągłej blaszki) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę przekładamy do naczynia, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-50 minut, aż się ładnie zrumieni. Smacznego :) Artykuł Tarta z cukinii pochodzi
To co lubię - gotuję i polecamnadzienie: 400 g mięsa z rosołu lub ugotowanej wieprzowiny (może być łopatka, karkówka, drób lub wołowina) 1 jajko 1 cebula 2 łyżki masła może być klarowane pieprz 2 łyżki bułki tartej sól 1 łyżeczka tymianku Składniki na ciasto: 500 g ziemniaków ugotowanych 500 g ziemniaków surowych 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól do smaku Instrukcje(...)maszynce. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle. Jeśli lubicie cebulę również możemy zmielić. (wg uznania). Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Ciasto: 500 g ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę. 500 g ziemniaków surowych ścieramy na tarce, przekładamy na sitko i odciskamy z nadmiaru wody. Zlewamy wodę
To co lubię - gotuję i polecamkiepskiej jakości, dlatego szybko się psuje. I jest jeszcze jeden powód: nie wiemy co z tego chleba zrobić. Jak jest świeży to wiadomo: kanapka, ale na drugi dzień? Znów bułka tarta albo grzanki? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nawet jak mamy zapał i chcemy wykorzystywać nadmiar pieczywa to kiedyś nam się te grzanki i bułka tarta znudzą. I wtedy przeważnie kończy
365 dni dookoła kuchnigórskich, 2 łyżki nasion chia, 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano, odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki. Sposób przygotowania Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz(...)bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa. Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki. Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze
Natka Pietruszkimielonego wołowego 1 jajko 1 kajzerka sól pieprz 200 ml passaty pomidorowej olej do smażenia makaron spaghetti Sprawdź również: Kotlety mielone z indyka Pulpety wołowe z makaronem – przepis Bułkę namaczamy w wodzie i pozostawiamy ją w niej przez ok. 30 minut. Do miski przekładamy mięso, dodajemy bułkę, jajko, pieprz, sól i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki. Na odrobinie oleju podsmażamy pulpety
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pracy. PRZEPIS NA PASZTET Z CUKINII Składniki: 1 kg cukinii (3 średnie sztuki) 1 cebula 1 marchewka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju 1/4 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki płatków owsianych zblendowanych 5 łyżek kaszy manny pęczek natki pietruszki 3 jajka po 1 łyżeczce kurkumy, pieprzu, soli, oregano 1/3 łyżeczki chili (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)cebulę zasolić w 2 łyżeczkach soli i odstawić na pół godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Do odciśniętej cukinii i cebuli dodać startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, oliwę, bułkę tartą, płatki owsiane, kaszę manną, natkę pietruszki, żółtka i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałych składników delikatnie mieszając. Pasztet wyłożyć do małej keksówki
Przepiski.plsmakował również z innymi dodatkami jak na przykład ryż. Składniki - 3 udka z kurczaka - czosnek mielony - sól - papryka czerwona mielona - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki pikantnego keczupu - 1 łyżka bułki tartej - 1 łyżka oleju Wykonanie Oczyszczone, umyte i osuszone udka z kurczaka nacieram z obu stron solą, czosnkiem i papryką. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Naczynie do zapiekania smaruję(...)przy pomocy pędzelka olejem, przekładam do niego doprawione udka. W małej miseczce mieszam majonez z keczupem. Mieszaniną smaruję po wierzchu udka i posypuję delikatnie bułką tartą. Naczynie z mięsem wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, po tym czasie naczynie odkrywam i piekę kolejne 20-25 minut do miękkości udek
Kuchnia z widokiem na ogródserze z chrupiącą panierką. Nie rad byłam zmuszona coś zrobić. I tak powstały ala krokieciki. Składniki: 2 cienkie parówki 4 plasterki sera żółtego jajko łyżka mąki dwie łyżki bułki tartej szczypta soli olej Przygotowanie: Parówki przeciąć na pół. Każdą parówkę owinąć plasterkiem sera. Na talerzyku roztrzepać jajko ze szczyptą soli. Na tym etapie możemy nastawić olej. I teraz zaczynamy(...)panierowanie czyli jak zawsze: parówkę owiniętą serem obtoczyć w mące, następnie parówka ląduje w jajku a na końcu w bułce tartej. Gdy olej jest dobrze rozgrzany delikatnie wkładamy nasze ala krokiecik na głęboki olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Amatorka kuchenna