Tekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy
SprawdzonaKuchnia.plpyszne. ciasto mąka pszenna 200 g masło lub margaryna 75 g jajko 1 małe cukier puder 75 g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki śmietana 18 proc ew. 1 łyżeczka Bułka tarta klasyczna do podsypania nadzienie masa makowa 850 g (z bakaliami) jabłka 200-210 g(obrane) Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy schłodzone i posiekane masło(...)lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną. Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej. Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową. Jabłka przykrywamy resztą maku. Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie
Smaczne mojejajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 200 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 1 łyżka ciemnego kakao (ja dodałam czarne kakao), 120 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy krem : 50 g masła, 300 g skondensowanego słodzonego mleka, 200 g czekolady deserowej, 100 g posiekanych migdałów, do nasączenia : 120 ml mocnego naparu z herbaty(...)masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (u mnie kwadratowa forma o boku 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Odstawić do ostudzenia, najlepiej na 12 godzin. Do nasączenia : napar
królestwo garównajbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki: 2 rozmącone jajka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Robimy farsz, kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, zalewamy wodą. Po zagotowaniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę(...)dusimy na patelni, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. 3. Na naleśnik nakładamy po pełniej łyżce farszu, składamy. Dobrze zwinięte krokiety panierujemy najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Rumienimy z obu stron na patelni z olejem na małym ogniu. Smacznego
Kuchnia domowa AniMleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Kapusta kiszona 800 g Grzyby suszone 40 g Cebula średnia Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Bułki tarta Jajko Przygotowanie: Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę. Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem soli(...)środek każdego naleśnika nakładamy farsz (ok. jedna pełna łyżka farszu). Zwijamy najpierw boki a następnie od dołu na trzy razy. (Patrz film poniżej). Zwinięte obtaczać w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodyszkl octu 10% 4 szkl wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól pieprz mielony liść laurowy, pieprz, ziele angielskie Karpia oczyściłam, umyłam, podzieliłam(...)lodówki.Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oleju do zeszklenia. Z wody, octu, cukru, soli, ziela, pieprzu i liści laurowych (3) ugowałam zalewę.Karpia panierowałam w jajku i bułce i usmażyłam na złoto.Wystudziłam, przełożyłam do słoika i kiedy wystygł zalałam go letnią zalewą.Po 2 dniach był gotowy do zjedzenia
Co w garnkach piszczyrzepakowego około 1/3 łyżeczki soli Na farsz do uszek: 60 g suszonych borowików Leśne Skarby 1 średnia cebula 2-3 łyżki oleju do smażenia 1 żółtko jajka 1 łyżka bułki tartej 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu* szczypta soli (około 1/4 łyżeczki)* *lub do smaku Przygotowanie: Uwaga: Z podanych składników wyjdzie około 90 uszek (ilość zależy od grubości ciasta(...)oleju, następnie dodajemy posiekane grzyby i przyprawy. Podsmażamy całość mieszając (smażmy około 5 minut). Zawartość patelni przekładamy do miski, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy żółtko i łyżkę (płaską) bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy. Rada: Farsz można można dodatkowo zmielić w maszynce. Blat posypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta przykrywamy wilgotną ściereczką). Układamy ciasto na blacie lekko posypując je mąką
Słodkie okruszkimoże zjeść potrawę z bajki. Nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia. Jest szybka wersja "z ręki". SKŁADNIKI Pulpety: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) łyżka ciemnego sou sojowego lub przyprawy w płynie Vegeta Natur sól, świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki(...)łyżka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur sól, pieprz, oregano Dodatkowo: makaron typu spaghetti opcjonalnie nieco startego sera WYKONANIE Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, tartą bułkę, mąkę, sos sojowy lub przyprawę w płynie (u mnie to drugie) i doprawić solą i pieprzem. Następnie dobrze zagnieść, oprószyć dłonie mąką i lepić małe kulki. Mięsne kulki układać na tacy
Passions hobbies lifemrożonych grzybów leśnych-prawdziwki , maślaki 3 cebule 2 łyżeczki majeranku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła do podsmażenia Panierka: 4 jajka Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki: Jajka wbijamy do miski miksujemy ze szczyptą soli, wlewamy mleko i gazowaną wodę, wsypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta(...)porcję farszu i zawijamy go ciasno w rulon. Postępujemy tak z każdym naleśnikiem. Panierka: Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli oraz pieprzu maczamy zawnięte krokiety w jajku oraz panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem. Smacznego. KONKURS! Przy okazji chciałabym Was zaprosić do fajnej zimowej akcji #WyluzujNaŚwięta organizowanej
Wanilia i KardamonSkładniki: papryka 8 sztuk większa, ryż 2 woreczki, mielona łopatka 35 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzony, dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, pokrojoną cebulą i koperkiem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryką ostrą, bułką odciśniętą z wody
W Mojej Kuchni Lubięmięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula · 1 bułka zwykła · 10 dag boczku · 4 ogórki kiszone · 20 dag grzybów suszonych podgrzybków(...)zalewamy ponownie wodą i gotujemy. 2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę. 3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety. W środek każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki. 4. Każdy kotlet obtaczamy
Kulinarna Chwilamięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula · 3 łyżki bułki tartej oraz do panierki · 1 szk. śmietany 12 % · Sól · 1 łyżeczka papryki ostrej(...)miski, wbijajmy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wsypujemy bulkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 2. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju warzywa ( marchewkę z groszkiem) podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy kostkę, solimy i gotujemy
Kulinarna Chwilamoże być inny dżem, np. z czarnej porzeczki lub truskawkowy) garść suszonej żurawiny garść rodzynek 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: 1 łyżka masła do wysmarowania blachy 1 łyżka bułki tartej do wysypania blachy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta łyżką mieszanego: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao. Dodać cukier. Całość wymieszać drewnianą(...)wyjść za bardzo zbite). Rodzynki i żurawinę przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki pszennej i obtoczyć. Przełożyć do ciasta. Całość delikatnie wymieszać (nie za długo). Keksówkę wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli patyczek jest wilgotny to wydłużyć czas pieczenia
Danka Pichcipowinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Czerstwą chałkę pokroić w plastry. Tradycyjnie kroi się w cieniutkie kromki, ale do tej w kwadratowej formie kroiłam na grubość 1 cm. Masę i bułkę układamy warstwami w salaterce ( lub w foremce). Pierwsza warstwa to pokrojona bułka, ostatnia wierzchnia to mak. Potrawa powinna stać kilka godzin w chłodnym miejscu. Wierzch dekorujemy orzechami i obranymi migdałami
Smaczne mojePaszteciki z pieczarkami – składniki: Składniki na farsz: 2 cebule około 1 kg pieczarek 3 łyżki oleju do smażenia 2 – 3 łyżki masła do smażenia 2 czubate łyżki bułki tartej sól i pieprz Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 580 g mąki pszennej ( typ 650 ) 2 jaja rozmiar M 330 ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki ) 1 łyżeczka(...)palnika zrobiłam na największą. Smażyłam i mieszałam do czasu ,aż odparowała z nich woda. Następnie dodałam masło. Doprawiłam solą i pieprzem. chwilę jeszcze smażyłam. Gdy farsz ostygł dodałam bułkę tartą i wymieszałam. Po tym czasie przygotowałam ciasto. W naczyniu rozkruszyłam drożdże, dodałam cukier, łyżkę mąki ( mąkę wzięłam z tej 580 gram ). Zalałam połową letniego mleka. Suchą ściereczką przykryłam i odstawiłam
Olcia gotuje!