dzisiejszą ostatnią sobotę karnawału, o ile ktoś obchodzi specjalnie karnawał, bo ja mam karnawał wtedy kiedy chcę - jakoś musiałem na tą ekskomunikę zasłużyć :) Składniki: - jakieś parówki - cebula - długa bułka - kimchi - majonez - szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Parówkę jeśli trzeba też obieramy, ale już kroimy na całe plasterki, nawet takie trochę grubsze. Pieczemy chwilę razem w piekarniku(...)Kimchi miksujemy z odrobiną majonezu, żeby powstał nam taki krem. Bułkę przekrajamy wzdłuż, wkładamy upieczoną parówkę z cebulą, przykrywamy sosem, posypujemy szczypiorkiem
Kryzysowa Książka Kucharskałyżeczka soli 2 jajka 1/4 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 dkg bułki tartej bezglutenowej olej słonecznikowy do smażenia Jak zrobić kotlety z batatów i komosy ryżowej. Ziarna quinoa wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wylać na gęste(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz, paprykę, kminek i mąkę ziemniaczaną. Następnie wstawić miskę na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki z masy formować kulki, które obtaczać w bułce tartej i spłaszczać lekko na dłoni. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy olej jest gorący wkładać kotlety. Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron, około 10 minut
MeCooksZiemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Filet z kurczaka 2 małe Natka pietruszki garść Ser żółty tary 100 g Ulubione przyprawy do kurczaka Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Fileta z kurczaka drobno pokroić, doprawić ulubionymi przyprawami do kurczaka lub porostu solą i pieprzem. Usmażyć na patelni. przestudzony filet przełożyć do miski dodać natkę pietruszki oraz(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje
Kulinarne przygodydodaj startą na tarce mozzarellę, sół, zioła, passattę, wymieszaj całość, w środek wkładaj kostkę 2cm x 2 cm mozzarelli, formuj kulkę. Arancini panierujemy: - 2 jajka - 80 ml śmietanki - bułka tarta Jajko wymieszaj ze śmietanką, zamocz kulkę arancini, obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym w temp. 170 stopni C. Do podania: sos pomidorowy: - passata z pomidorów pellatti
SMYKWKUCHNIniego cebulkę lub przysmażony boczek a danie nabierze intensywność. Polecam szczególnie męskiemu gronu 😉 Składniki : 500g kaszanki 700g ziemniaków 1 cebula 70g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Składniki na zapiekankę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie : Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie do miękkości z dodatkiem soli. Możesz też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego(...)kroimy w plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na warstwę z kaszanki wykładamy cebulkę,a na wierzch masę ziemniaczaną. Całość posypujemy tartą bułką i startym zimnym masłem. Masło możesz również ułożyć pokrojone w plastry. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 min-na złoty kolor. Smacznego Zapiekanka
Do Garów!inaczej - przygotowałam roladki z kurczaka. Roladki z kurczaka do kanapek - przepis Do przygotowania roladek będziesz potrzebować: 500g filetów z kurczaka, 2 jajka, 250g pieczarek, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Pieczarki obierz i posiekaj. 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane pieczarki, dopraw solą i pieprzem, po czym smaż(...)koniec smażenia wbij jajko i wymieszaj. 4. Gotowe pieczarki odstaw do przestudzenia. 5. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. 6. Kurczaka zmiel, dodaj jajko, tartą bułkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wyrób. 7. Przygotowane mięso podziel na 2 porcje, każdą z nich rozłóż na pergaminie w kształt prostokąta. Jedną z nich posmaruj usmażonymi wcześniej pieczarkami
Z notatnika dietetykaChrupiące kotleciki z gotowanego kalafiora. To danie ma szansę przebić tradycyjne mielone! Składniki średniej wielkości kalafior 2 jajka 3 ząbki czosnku cebula 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny pęczek pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżki parmezanu sól pół łyżeczki ostrego chili 2 łyżeczki curry Przygotowanie Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć po 3 minutach(...)być chrupki. Rozgnieść tłuczkiem. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej bułki. Kotlety smażyć z obu stron na zloty kolor. Autor przepisu: Urszula Kita Artykuł Kotlety z kalafiora pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymleku, odciśnięta 3-4 łyżki mleka w razie potrzeby (może być także majonez lub śmietana) 1 jajko sól, pieprz, mielony czosnek do smaku 1/2 łyżeczki ziół np. majeranek masło bułka tarta do panierowania Kotlety mielone: przepis Krok 1. Cebulę podsmażyć na maśle na rumiano, oprószyć odrobiną cukru i soli. Krok 2. Mięso mielone włożyć do miski, dodać namoczoną w mleku(...)ręką), o ile potrzeba, wkropić kilka łyżek mleka. Masa powinna być delikatna, miękka i bardzo dobrze wyrobiona. Krok 3. Uformować z masy mielonej około 8 kotletów. Panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt silnym ogniu z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła i dosmażyć na bardzo malutkim ogniu
Moja Książka KucharskaPotrzebujesz: Klopsiki: 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 500g mielonej wieprzowiny 500g mielonego mięsa z indyka 1 duże jajko 1 czubata łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielksiego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej lub masło klarowane do smażenia Sos: 2 łyżki masła(...)Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju. 2. Cebulę dopraw pieprzem cayenne i odstaw do ostygnięcia. 3. W misce połącz oba rodzaje mięsa z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. 4. Do mięsa przełóż cebulę i dodaj natkę pietruszki - wymieszaj na jednolitą masę. 5. Zmocz dłonie wodą i formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. 6. Smaż klopsiki na rozgrzanym oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klasyczne kotlety mielone z pewnością każdy z Was dobrze zna. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe, obtoczone w bułce tartej, smażone na tłuszczu. Danie to jest bardzo smaczne, jednak czasem, kiedy przygotowujemy je zbyt często, zwyczajnie nam się przejada. Idealną alternatywą dla tradycyjnych mielonych będą pyszne kotlety wołowe z dodatkiem warzyw , zapiekane w piekarniku. Sprawdźcie jak wykonać pyszne kotlety(...)bardzo delikatne, soczyste, a jednocześnie sycące. Świetnie smakują z zapiekanymi ziemniakami i marchewką. Możecie je także serwować z tradycyjnymi ziemniakami czy frytkami. Tak przygotowane kotlety można także wsadzić w bułkę, polać ketchupem i podawać w formie burgera. KOTLETY WOŁOWE Z PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa wieprzowego 1/2 cebuli 1 marchewka 200 g kapusty pieprz, sól, słodka papryka
Przepiski.plKurczak po kujawsku pieczony w piekarniku to danie idealne na obiad lub kolację. Świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych pieczonych udek. Składniki udka z kurczaka bułka tarta czosnek sól pieprz słodka papryka zioła prowansalskie majonez ketchup Przygotowanie Udka posypać czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć do miseczki, przykryć i odstawić na około pół godziny. Następnie udka przełożyć(...)blaszkę, posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem posypać bułką tartą. Blaszkę z mięsem przykryć folią i do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopni. Autor przepisu: Jolanta Gozdal Artykuł Kurczak po kujawsku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisykotlety mielone to koniecznie spróbujcie tego dania. Sprawdź przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka Składniki (6 pulpetów) 200g mięsa mielonego, wołowego 1 jajko 4 łyżki tartej bułki szczypta soli pieprz szczypta oregano odrobina majeranku mała cebula 200ml bulionu wołowego/warzywnego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 5 łyżek wody olej do smażenia Pulpety wołowe w sosie(...)pomidorowym – przepis W misce mieszamy mięso mielone (powinno być w temperaturze pokojowej) wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Z mięsa formujemy, nieduże, okrągłe pulpety. Następnie smażymy je dosłownie przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumieniły. Na patelnię wlewamy bulion i gotujemy pulpety około 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wieprzowina w burgerach amerykańskich Burgery amerykańskie z szarpaną wieprzowiną to propozycja dla osób, które cenią sobie doskonały smak mięsa w połączeniu z pyszną pszenną kanapką. Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną Amerykańskie burgery
ProstePesto.plsosu ciemnego do pieczeni · 1 jajko · Olej do smażenia · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12% · 1 łyżeczka papryki ostrej · Sól(...)łyżka majeranku · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. Następnie robimy duże okrągłe kotlety, spłaszczamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 2. Pieczarki kroimy w plastry, prużymy
Kulinarna Chwilapieczenia – 2 łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka jajka – 4 szt sól – szczypta cukier – 2 szkl margaryna stopiona – 250 g marchew starta – 2 szklanki tłuszcz do formy bułka tarta KREM: serek mascarpone - 400 g masło - 250 g cukier puder - 4 łyżki kakao - 2 łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty(...)suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek macarpone
przepisy- Milki