dodaj startą na tarce mozzarellę, sół, zioła, passattę, wymieszaj całość, w środek wkładaj kostkę 2cm x 2 cm mozzarelli, formuj kulkę. Arancini panierujemy: - 2 jajka - 80 ml śmietanki - bułka tarta Jajko wymieszaj ze śmietanką, zamocz kulkę arancini, obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym w temp. 170 stopni C. Do podania: sos pomidorowy: - passata z pomidorów pellatti
SMYKWKUCHNIniego cebulkę lub przysmażony boczek a danie nabierze intensywność. Polecam szczególnie męskiemu gronu 😉 Składniki : 500g kaszanki 700g ziemniaków 1 cebula 70g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Składniki na zapiekankę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie : Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie do miękkości z dodatkiem soli. Możesz też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego(...)kroimy w plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na warstwę z kaszanki wykładamy cebulkę,a na wierzch masę ziemniaczaną. Całość posypujemy tartą bułką i startym zimnym masłem. Masło możesz również ułożyć pokrojone w plastry. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 min-na złoty kolor. Smacznego Zapiekanka
Do Garów!inaczej - przygotowałam roladki z kurczaka. Roladki z kurczaka do kanapek - przepis Do przygotowania roladek będziesz potrzebować: 500g filetów z kurczaka, 2 jajka, 250g pieczarek, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Pieczarki obierz i posiekaj. 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane pieczarki, dopraw solą i pieprzem, po czym smaż(...)koniec smażenia wbij jajko i wymieszaj. 4. Gotowe pieczarki odstaw do przestudzenia. 5. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. 6. Kurczaka zmiel, dodaj jajko, tartą bułkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wyrób. 7. Przygotowane mięso podziel na 2 porcje, każdą z nich rozłóż na pergaminie w kształt prostokąta. Jedną z nich posmaruj usmażonymi wcześniej pieczarkami
Z notatnika dietetykaChrupiące kotleciki z gotowanego kalafiora. To danie ma szansę przebić tradycyjne mielone! Składniki średniej wielkości kalafior 2 jajka 3 ząbki czosnku cebula 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny pęczek pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżki parmezanu sól pół łyżeczki ostrego chili 2 łyżeczki curry Przygotowanie Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć po 3 minutach(...)być chrupki. Rozgnieść tłuczkiem. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej bułki. Kotlety smażyć z obu stron na zloty kolor. Autor przepisu: Urszula Kita Artykuł Kotlety z kalafiora pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymleku, odciśnięta 3-4 łyżki mleka w razie potrzeby (może być także majonez lub śmietana) 1 jajko sól, pieprz, mielony czosnek do smaku 1/2 łyżeczki ziół np. majeranek masło bułka tarta do panierowania Kotlety mielone: przepis Krok 1. Cebulę podsmażyć na maśle na rumiano, oprószyć odrobiną cukru i soli. Krok 2. Mięso mielone włożyć do miski, dodać namoczoną w mleku(...)ręką), o ile potrzeba, wkropić kilka łyżek mleka. Masa powinna być delikatna, miękka i bardzo dobrze wyrobiona. Krok 3. Uformować z masy mielonej około 8 kotletów. Panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt silnym ogniu z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia na każdy kotlet położyć trochę masła i dosmażyć na bardzo malutkim ogniu
Moja Książka KucharskaPotrzebujesz: Klopsiki: 1 średnia cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 500g mielonej wieprzowiny 500g mielonego mięsa z indyka 1 duże jajko 1 czubata łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielksiego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej lub masło klarowane do smażenia Sos: 2 łyżki masła(...)Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju. 2. Cebulę dopraw pieprzem cayenne i odstaw do ostygnięcia. 3. W misce połącz oba rodzaje mięsa z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. 4. Do mięsa przełóż cebulę i dodaj natkę pietruszki - wymieszaj na jednolitą masę. 5. Zmocz dłonie wodą i formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. 6. Smaż klopsiki na rozgrzanym oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klasyczne kotlety mielone z pewnością każdy z Was dobrze zna. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe, obtoczone w bułce tartej, smażone na tłuszczu. Danie to jest bardzo smaczne, jednak czasem, kiedy przygotowujemy je zbyt często, zwyczajnie nam się przejada. Idealną alternatywą dla tradycyjnych mielonych będą pyszne kotlety wołowe z dodatkiem warzyw , zapiekane w piekarniku. Sprawdźcie jak wykonać pyszne kotlety(...)bardzo delikatne, soczyste, a jednocześnie sycące. Świetnie smakują z zapiekanymi ziemniakami i marchewką. Możecie je także serwować z tradycyjnymi ziemniakami czy frytkami. Tak przygotowane kotlety można także wsadzić w bułkę, polać ketchupem i podawać w formie burgera. KOTLETY WOŁOWE Z PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g mięsa wieprzowego 1/2 cebuli 1 marchewka 200 g kapusty pieprz, sól, słodka papryka
Przepiski.plKurczak po kujawsku pieczony w piekarniku to danie idealne na obiad lub kolację. Świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych pieczonych udek. Składniki udka z kurczaka bułka tarta czosnek sól pieprz słodka papryka zioła prowansalskie majonez ketchup Przygotowanie Udka posypać czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć do miseczki, przykryć i odstawić na około pół godziny. Następnie udka przełożyć(...)blaszkę, posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem posypać bułką tartą. Blaszkę z mięsem przykryć folią i do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopni. Autor przepisu: Jolanta Gozdal Artykuł Kurczak po kujawsku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisykotlety mielone to koniecznie spróbujcie tego dania. Sprawdź przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka Składniki (6 pulpetów) 200g mięsa mielonego, wołowego 1 jajko 4 łyżki tartej bułki szczypta soli pieprz szczypta oregano odrobina majeranku mała cebula 200ml bulionu wołowego/warzywnego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 5 łyżek wody olej do smażenia Pulpety wołowe w sosie(...)pomidorowym – przepis W misce mieszamy mięso mielone (powinno być w temperaturze pokojowej) wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Z mięsa formujemy, nieduże, okrągłe pulpety. Następnie smażymy je dosłownie przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumieniły. Na patelnię wlewamy bulion i gotujemy pulpety około 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wieprzowina w burgerach amerykańskich Burgery amerykańskie z szarpaną wieprzowiną to propozycja dla osób, które cenią sobie doskonały smak mięsa w połączeniu z pyszną pszenną kanapką. Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną Amerykańskie burgery
ProstePesto.plsosu ciemnego do pieczeni · 1 jajko · Olej do smażenia · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12% · 1 łyżeczka papryki ostrej · Sól(...)łyżka majeranku · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. Następnie robimy duże okrągłe kotlety, spłaszczamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 2. Pieczarki kroimy w plastry, prużymy
Kulinarna Chwilapieczenia – 2 łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka jajka – 4 szt sól – szczypta cukier – 2 szkl margaryna stopiona – 250 g marchew starta – 2 szklanki tłuszcz do formy bułka tarta KREM: serek mascarpone - 400 g masło - 250 g cukier puder - 4 łyżki kakao - 2 łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty(...)suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek macarpone
przepisy- MilkiNALEŚNIKI – Mleko – 500 ml – Woda – 100 ml – Mąka typ 550 – 280 g – Jajka – 2 sztuki – Masło rozpuszczone 50g – Sól szczypta – Oliwa do nacierania patelni DO PANIEROWANIA – Jajko / lub 2 – Bułka tarta PRZEPIS: 1. Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż(...)NALEŚNIKI: – Mleko – 500 ml – Woda – 100 ml – Mąka typ 550 – 280 g – Jajka – 2 sztuki – Masło rozpuszczone 50g – Sól szczypta – Oliwa do nacierania patelni DO PANIEROWANIA: – Jajko - 2 sztuki – Bułka tarta Instructions Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie
globuskulinarnysmaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃 Polecam gorąco! Składniki: kalafior 2 jajka sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki bułka tarta do panierowania Wykonanie: Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór. Lekko studzimy(...)czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
Walijskie Pichceniełyżka cukru trzcinowego – 2 łyżeczki drożdży instant – 2 łyżeczki soli – 1 jajko – 25 g masła – słonecznik do posypania – tłuszcz do smarowania formy – bułka tarta do posypania formy Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody oraz dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Mąki(...)ciasta formujemy kulkę, miskę przykrywamy folią spożywcza i ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy ciasto na chleb, wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto odpoczęło. Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy chleb przez
Zdrowy Styl Joanny