bułki - 33426 przepisów (strona:623/2229)

Babka bezglutenowa (z mąki ziemniaczanej) 68

skórka z otarta z dwóch cytryn opcjonalnie: łyżka kakao (bezglutenowego, jeśli potrzeba) opcjonalnie: lukier (2 łyżki soki z cytryny + ¾ szklanki cukru pudru + 2 łyżki maku) do wysypania blaszki: bułka tarta (bezglutenowa, jeśli potrzeba) lub mielone migdały Formę od babki (najlepiej większą – ja piekłam w małej i zostało mi jeszcze dwie kokilki ciasta, które upiekłam – można zrobić podobnie(...)zostawić je do święconki) smarujemy masłem i wysypujemy albo bułką tartą, albo mąką pszenną (jeśli może być odrobinę glutenu) lub – mielonymi migdałami (gdy wysypiemy mąką ziemniaczaną to ciasto może przywierać). Jajka ubijamy na dużych obrotach miksera wraz z cukrem. Robimy to dość długo – ok. 10 minut, jajka muszą potroić objętość i uzyskać stabilność. W międzyczasie rozpuszczamy masło

Poezja smaku
Zupa Ziemniaczana 80

boczku w kostkach 50 g suszonych borowików i innych grzybów 2 cebule pokrojone w kostkę Suszony majeranek 200 ml śmietany 30% Sól Pieprz świeżo zmielony 200 ml Zakwasu Bułki Elfów Jeśli mamy już składniki, zupa ziemniaczana, sama się nie zrobi Po pierwsze musisz grzyby zalać gorąca wodą, przynajmniej godzinę przed robieniem zupy ziemniaczanej. Po drugie na zimna patelnię połóż boczek(...)tyle wody by całość przykryć. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i gotuj, często mieszając, aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec dodaj powoli śmietanę, wymieszaj i zagrzej. Podawaj z Bułką Elfów . Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę, daj mi znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło. To oczywiście nie pierwsze danie Wiedźmina , które znajdziesz na mojej stronie

RafalCook
Keto krakersy lniane – 3 składniki! (wegańskie, low carb) 77

obliczona dla podstawowych składników. Z przepisu powstaje około 180 g krakersów, 6 porcji po 30 g. Jeszcze więcej keto przepisów Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Gnocci kalafiorowe Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Jajeczne placki z cukinii Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków

WegePrzepis
Wiosenne serowe kulki 86

smaku zielonej wiosny i lata. SKŁADNIKI 250 g twarogu ricotta 200 g zielonego groszku Hortex mała cebula 1 jajko szczypta soli 20 g tartego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę) 2 łyżki drobno pokrojonej kiełbaski, boczku lub szynki papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól(...)jajko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki wielkości jajka Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej Ułożyć na papierze do pieczenia Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarnika do uzyskania złotego koloru SMACZNEGO :) Przepis dodany do akcji kulinarnej

zielonacukinka
Babka bananowa z polewą czekoladową 556

pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 3 dojrzałe banany Polewa - 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady - 1 łyżka masła - 2 łyżki mleka Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy   Wykonanie Banany obieram ze skórki, kroję w plasterki i ugniatam widelcem na miazgę.  Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut(...)czas miksuję. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilkę jeszcze miksuję na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka.  Polewa : do małej miseczki przekładam połamaną czekoladę

Kuchnia z widokiem na ogród
Gyrosowe Kotlety 124

jajko ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        1 łyżeczka majeranku ·        2 łyżki bułki tartej ·        Sól Składniki pozostałe: ·        600 g danie Express kebab z kurczakiem z warzywami ·        ½ szklanki(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy papryką oraz solą, wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy masę. Robimy dłonią okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Na drugą patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wsypujemy mrożonkę danie Express. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem

Kulinarna Chwila
Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy) 227

wadze 525 g po upieczeniu. Jedna kromka to średnio 30 g. Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu. Jeszcze więcej keto przepisów Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Gnocci kalafiorowe Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Jajeczne placki z cukinii Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków

WegePrzepis
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ 108

drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)  K ruszonka:  z tego przepisu Dodatkowo :  posiekana gorzka czekolada (około 80 g) Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej(...)sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 st około 20-25 minut

Walijskie Pichcenie
Przepis na pasztet z kurczaka z żurawiną 80

smaku, 2 ziarna ziela angielskiego, rozgnieść 1 łyżka lub więcej – majeranek 1/2 łyżeczki -gałka muszkatołowa 2 jajka żurawina suszona i mrożona natka pietruszki 100 g miękkiego masła łyżka margaryny + bułka tarta ok. 1 szklanka bulionu, rosołu Przygotowanie pasztetu z kurczaka: Kajzerki moczymy w bulionie. Ugotowane mięso z kurczaka oddzielamy od kości. Skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną(...)pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane bułką tartą napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka marchewkowa z orzechami 84

soli po 1 małej garstce orzechów włoskich, ziemnych i nerkowych  Krem: 200 g. kanapkowego serka śmietankowego 60 g. cukru pudru 30 g. miękkiego masła Oraz: odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy Orzechy upraż w mocno nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu połowę posiekaj, a połowę zostaw do ozdoby. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka wbij do misy, dodaj cukier(...)solą, połącz z masą jajeczną mieszajać na najniżych obrotach miksera. Dodaj posiekane orzechy, startą marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszaj ciasto szpatułką. Przełóż ciasto do poasmarownej masłem i wysypanej bułką keksówki. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka) na środkowym poziomie z funkcją góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 minut, a następnie wyjmij babkę z formy i studź

Delicious Place
Jajka po szkocku w mięsie mielonym 77

mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu ze słoika sól i świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy mąka pszenna do obtoczenia bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: 4 jajka ugotuj na twardo przez 6 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia wody. Po ugotowaniu jajka natychmiast zalej chłodną wodą i pozostaw(...)mielonym z dodatkami. Roladki owiń srebrną folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut, gdzie stężeją zachowując swój kształt. Schłodzone roladki opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Od razu obsmaż z każdej ze stron na rozgrzanej patelni (może być patelnia grillowa) z odrobiną oleju rzepakowego, aż się zezłocą. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj

ProstePesto.pl
Razowe ciasto ucierane z borówkami FIT 58

porcji): – 250g mąki pszennej pełnoziarnistej – 100g erytrolu – 100g masła – 4 jajka (o temp. pokojowej) – 40ml mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Dodatkowo: 300g borówek, masło i bułka tarta do formy Masło, erytrol i sól miksujemy na krem. Nadal miksując, dodajemy jajka i mleko. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nakładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej(...)bułką tartą keksówki. Na wierzchu ciasta rozsypujemy borówki. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 minut, następnie wyjmujemy na kratkę kuchenną i odstawiamy do kompletnego wystudzenia. Smacznego! Artykuł Razowe ciasto ucierane z borówkami FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Drożdżowa babka panettone - najdelikatniejsze ciasto drożdżowe 89

przededniu pieczenia baby zaczyna się zabawa. Na początek biga, czyli rodzaj zaczynu drożdżowego. Jego bardziej płynna wersja zwie się poolish, obie są często elementem różnych ciast na chleb i bułki. W miseczce łączę mąkę, cukier, wodę i delikatne wkruszam drożdże. Te należy wyjąć z lodówki około 20 minut wcześniej. Wszystko rozcieram łyżką i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Tę zabezpieczyć(...)wielkości. Gotowe ciasto wyłożyć i po podzieleniu na pożądaną liczbę porcji, przykryć na krótki odpoczynek, tak z pół godziny. Teraz pozawijać szpatułką do ciasta pod spód, formując jakby wielką bułkę z każdej porcji. Delikatnie przełożyć do form. Kluczowe jest, aby nie podsypywać tu mąką , to trudne, ale inaczej nie uzyska się odpowiednej delikatności ciasta. Najlepsze formy byłyby 3 o średnicy

I tu będę miała takie te
Babka z majonezem 88

łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny + masło bułka tarta do wysypania foremki   Jajka ubić z cukrem ( kilka minut aż powstanie biała, puszysta masa). Do masy dodać majonez, sok i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać łopatką. Do miski przesiać(...)obie mąki i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie łącząc składniki łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec ok 50 minut. Odstawić do ostudzenia. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut i potem polać babkę cukrem i dowolnie ozdobić

Smaczny zeszyt
babka serowa 112

mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny  sok wyciśnięty z 1/2 cytryny    1 łyżeczka masła i 3-4 łyżki bułki tartej do wysmarowania formy cukier puder do posypania   wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieram i stopniowo wsypuję cukier i cukier waniliowy. Miksuję do uzyskania puszystej masy(...)cytryny . Następnie wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksuję na najniższych obrotach tylko do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę babkę około 60 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłą wyjmuję z foremki, a po ostudzeniu dekoruję cukrem pudrem

babka w formie