bułki - 33426 przepisów (strona:614/2229)

Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem 57

Składniki: 8 ziemniaków, 1 jajko, 15 dkg mąki pszennej, 1 nieduża cebula, grzyby leśne wedle uznania, starty ser żółty wedle uznania, odrobina masła, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie (żeby zrobiły się bardzo miękkie). Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i wrzucić na patelnię(...)pieprz. Wymieszać i urobić ciasto na kluski. Z ciasta formować kule, spłaszczyć je i nakładać farsz grzybowo-serowy. Zlepić boki szczelnie. Lekko rozpłaszczyć. Zlepione kluski obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju po 5 minut z każdej strony. Smocze porady: Kluski ziemniaczane są bardzo sycące, więc na jedną osobę najlepiej liczyć 1-2 kluski. Najlepiej smakują podane

Bardzo Gruby Smok
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 80

chwil zamieniłam mięso i pieczarki w pyszne, aromatyczne danie. Kto się skusi? Składniki dla ok 6 osób: 700g mielonego mięsa z szynki 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju Sos: 3 łyżki oleju 1 cebula 500g pieczarek 700ml wody 100g kwaśnej śmietany 18% 1 pełna łyżka mąki(...)50ml zimnej wody posiekana natka pietruszki 1 łyżka bazylii sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem i zimną wodą. Doprawiamy do smaku solą (płaska łyżeczka) i pieprzem (ok ¹⁄₃ łyżeczki). Wyrabiamy dokładnie i formujemy małe pulpeciki (u mnie wyszło 22 sztuki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju. Układamy pulpety obok siebie

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym. 76

tygodnie i będziemy działać.  Z podanych składników zrobiłam obiad dla trzech osób. Składniki: 350 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich  sól, pieprz Sos: 500 g. przecieru pomidorowego (miałam swojski) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz(...)g.makaronu spaghetti  Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Zmielone mięso wyłożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,  bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wymieszać i wyrobić  chwilę ręką.  Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.  Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć pulpety, obracając je.  Smażyć przez 5 minut, żeby się  przyrumieniły.  Do podsmażonych pulpetów dodać cebulę

Agusiowe smakołyki
Kotlety rybne z tuńczykiem i ziemniakami 59

zalewy) 450 g ugotowanych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 4 łyżki szczypiorku (bardzo drobno posiekanego) 4 łyżki zielonej pietruszki (bardzo drobno posiekanej) 1 jajko 50 g bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku sól pieprz  Dodatkowo: olej do smażenia Przygotować średnią miskę i wrzucić do niej: drobno posiekany szczypiorek, drobno posiekaną pietruszkę oraz papryczkę chili(...)pół godziny do lodówki. Ugotowane i wystudzone ziemniaki ubić na puree (można to zrobić jak jeszcze ziemniaki są ciepłe, a później dopiero wystudzić).  Zimne ziemniaki, jajko i bułkę tartą dodać do miski z tuńczykiem. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować z masy około 10-12 kotletów równej wielkości. Smażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać od razu po przygotowaniu

Świat Domowej Kuchni
Mielone z cukinią 131

przy patelni. 40 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki na kotlety: ·        1 kg mięsa mielonego ·        3 łyżki bułki tartej ·        1 duża marchew ·        1 cebula ·        1 całe jajko(...)sera mozzarelli ·        1 papryka czerwona Sposób przygotowania: 1.      Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety. 2.      Cukinie

Kulinarna Chwila
Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka 118

Ziemia Brzozowska. Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g wątróbki drobiowej (może być również wieprzowa lub cielęca) 1-2 szklanki mleka 5 łyżek mąki pszennej 2-3 jajka bułka tarta masło do smażenia (polecam olej) Wątróbkę drobiową dokładnie płuczemy i oczyszczamy z błon (wątróbkę wieprzową lub cielęcą kroimy na mniejsze kawałki lub plastry). Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około(...)godzinę. Po tym czasie wątróbkę osuszamy, oprószamy mąką pszenną i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru panierki. Solimy dopiero po usmażeniu. Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka Wątróbka panierowana – kuchnia podkarpacka   Więcej regionalnych specjałów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
smaczne kotlety jajeczno-szpinakowe... 99

Składniki: jajka 20 sztuk "M", cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, szpinak odmrożony 1 opakowanie, tarta bułka 2 szklanki, jajka 2 sztuki "M", kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Jajka ugotować w osolonej wodzie ( lepiej się obierają ) na twardo, ostudzić w zimnej wodzie(...)czosnkiem na złoto, dodać odmrożony na sitku szpinak i podsmażać do odparowania płynu mieszając na średnim ogniu, wystudzić.   Obrane jajka zetrzeć na kratce do jajek, dodać szpinak, tartą bułkę, jajko, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka i wszystko dobrze, szybko wyrobić i od razu smażyć.   Na gorący olej kłaść kotlety nie za grube, lekko na patelni je widelcem spłaszczyć

W Mojej Kuchni Lubię
Boczniaki jak schabowe 77

Kotlety podałam w towarzystwie kaszy jęczmiennej perłowej i prostej sałatki z ogórka, rzodkiewek, sałaty i sosu jogurtowego. PRZEPIS NA BOCZNIAKI JAK SCHABOWE Składniki: 300g boczniaków sól pieprz 2 jajka bułka tarta mąka olej do smażenia Jak zrobić boczniaki jak schabowe: Najpierw boczniaki oczyszczamy – ja umyłam je delikatnie pod strumieniem bieżącej wody. Następnie boczniaki osuszamy lekko na kuchennym ręczniku. Potem(...)oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie każdy kotlet obtaczamy w mące potem w rozkłóconym jajku a potem w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Artykuł Boczniaki jak schabowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
10 rzeczy, które warto zjeść w Turcji, czyli nie samym kebabem człowiek żyje 72

śniadanie. 3. Pogača Pod nazwą pogača kryją się pyszne, super puszyste bułeczki, które najczęściej je się na śniadanie. Turcy naprawdę są dobrzy w drożdżowe wypieki i różnorodność rodzajów tych bułek jest tego potwierdzeniem. Pogača mogą być bez nadzienia, ale bardzo często są faszerowane serem, cebulą lub papryką. Tak naprawdę, ilu piekarzy, tyle rodzajów tych pysznych bułek. 4. Kawa po turecku

Na-talerzu.pl
Najlepsze bułki jagodzianki bez mleka 127

sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy

prawdziwe jedzenie
Gofry drożdżowe 72

Większości z nas gofry kojarzą się z latem. W każdym zakątku kraju znajdziemy wakacyjne budki z goframi. To jedno z najczęściej kupowanych dań deserowych na wakacjach

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpeciki drobiowe z ostropestem, podane z komosą. 46

białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z szynki 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki otrębów pszennych 1 łyżka ostropestu w ziarenkach odrobina koperku suszonego lub świeżego jak macie 1 duża marchewka 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, Szklanka komosy ryżowej(...)Robimy!!! Do miski wrzucamy mięso, wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę. Doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie papryką-do smaku. Dodajemy ostropest i koperek W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l), Marchewkę kroimy w drobniutką kosteczkę lub tarkujemy na malutkich oczkach w małe wiórka i wrzucamy

Latosiowydom
Dżem z czarnej porzeczki 71

Początek lipca to pełnia lata i bogactwo świeżych owoców i warzyw prosto z ogrodu. Jest to również czas przygotowania przetworów na zimę. Jednym z dżemów, których

SprawdzonaKuchnia.pl
KALAFIOR W PANIERCE + FILMIK 52

kalafior w panierce, idealny jako dodatek obiadowy lub przekąska.  SKŁADNIKI :  1 duży kalafior  1 łyżka kurkumy 3 jajka  1/4 szklanka mleka sól do smaku  bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE :  Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku, z kurkumą 10 minut licząc czas od zagotowania się wody.  Kalafior odcedzamy(...)studzimy.  Jajka mieszamy z mlekiem i panierujemy kawałki kalafiora w rozmąconych jajkach i bułce tartej.  Smażymy na gorącym oleju na złoto. Podajemy ciepłe  z ulubionym sosem. Smacznego.                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
BABKA MARMURKOWA 62

szklanka) cukru * 240 g (2 szklanki) mąki pszennej * 150 ml oleju * 1 łyżka kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel aromatu waniliowego * masło i odrobina bułki tartej do posmarowania formy Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier. Całość ucierać do uzyskania puszystej masy. Następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać do połączenia(...)końcu wlać olej i aromat waniliowy, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Do mniejszej części ciasta wsypać kakao, wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy wlewać ciasto na przemian, warstwa jasnego ciasta, warstwa ciemnego ciasta. Tak na zmianę do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babkę około 45-50 minut

Zrób to smacznie