bułki - 33426 przepisów (strona:532/2229)

Pszenne bułeczki z daktylami 183

Bułki idealne na pyszne śniadanie, dla mnie najlepsze z samym masłem, ale smakują reż polane miodem lub konfiturą składniki: 150 g daktyli 420 g mąki pszennej ( ok 3 szkl) 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Daktyle zalać 200 ml gorącej wody i zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody(...)zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec

Z Marcepanem
Big Woyda 142

dodatek to rozwiązanie jest zdrowe, ma swoje zastosowanie dla każdego, w tym dla wegetarian i wegan oraz jest oparte na diecie rozdzielnej... Warzywny Big Woyda w Twoim domu... :) Składniki: bułka żytnio-pszenno-owsiana (Przepis:  Bułki żytnio-pszenno-owsiane ) masło kapusta pekińska  pomidor pieczarka papryka czerwona sól i pieprz ulubiony sos lub majonez, ketchup lub sos czosnkowy Agnieszki (Przepis

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Szybka przekąska – pieczarki w panierce 360

Składniki: pieczarki jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Pieczarki oczyszczam. Do rondelka wlewam olej, podgrzewam. Pieczarki moczę w posolonym jajku, bułce i wrzucam na olej. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Artykuł Szybka przekąska – pieczarki w panierce pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pszenne bułeczki z daktylami 206

Bułki idealne na pyszne śniadanie, dla mnie najlepsze z samym masłem, ale smakują reż polane miodem lub konfiturą składniki: 150 g daktyli 420 g mąki pszennej ( ok 3 szkl) 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Daktyle zalać 200 ml gorącej wody i zostawić na kilka minut, następnie zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody(...)zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec

Z Marcepanem
BUŁKI - BEZGLUTENOWE I NISKOWĘGLOWODANOWE NA SERKU WIEJSKIM 302

miękkie także z zewnątrz, i właśnie nad brakiem chrupiącej skórki w takich wypiekach ubolewam 😡 najbardziej.  Ale mimo tego, jak się kilka tygodni nie je pieczywa, kanapka z takiej bułki smakuje rewelacyjnie 😉 Składniki: 200 g serka wiejskiego 12 g roztopionego masła 40 g łupin babki jajowatej 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka siemienia lnianego 2 całe jaja 1 płaska łyżeczka proszku(...)lekko zwilżonymi dłońmi formujemy 4 bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na około 35 minut. Wartość makroskładników  dla jednej bułki: B: 9,0 T: 18,0 W: 2,25 Kcal

Walijskie Pichcenie
Pasztet sojowy z daktylami 180

miękka. Składniki: 1 szklanka suchej soi 10 suszonych daktyli średnia marchew 2 cebule 5 pieczarek 2 jajka łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody pozostałej po moczeniu daktyli 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra wędzona Przygotowanie Soję zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie soję odcedzamy, płuczemy na sicie, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok 2 godz(...)marchew i cebulę podsmażamy na maśle. Odcedzoną soję i podsmażone warzywa miksujemy blenderem na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, wodę pozostałą po ich moczeniu, sos sojowy, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godzinę w temp 200 C. [caption id="attachment_7142" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Szybka przekąska – Domowa bagietka z masłem czosnkowym 266

Jeśli potrzebujecie pomysłu na fajną przekąskę polecam Wam domową bagietkę z masłem czosnkowym. Taka przekąska jest idealna na spotkanie ze znajomymi, albo na wieczór spędzany przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety grzybowe 193

Dorotka .U mnie co prawda zamiast sosu jogurtowego był inny sosik, ale tu kombinacja z sosem może być według własnego gustu. 1 kg surowych opieniek 1 cebulka 10 dkg bułki tartej + do panierowania 20 dkg ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków sól,pieprz , wegeta, majeranek olej do smażenia Opieńki przebrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie [około 10 minut].Odcedzić i zmielić(...)mięsa o grubym sicie.Ugotowane ziemniaki też zmielić lub przecisnąć przez praskę.Do grzybów dodać ostudzone i przeciśnięte ziemniaki, cebulkę oraz przyprawy.Wszystko razem wyrobić i formować kotlety ,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.Podawać z dowolnym sosem

Moje domowe kucharzenie
Makówki Śląskie 275

masła 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru** 100 g rodzynek 80 g płatków migdałowych (bądź posiekanych) 80 g orzechów włoskich 80 g orzechów laskowych wiórki kokosowe do ozdoby * wek = bułka paryska (francuska) , można też użyć pokrojone bułki pszenne lub chałkę **Jeśli wolicie mniej słodkie rzeczy można całkowicie zrezygnować z cukru, najlepiej dosłodzić wedle własnego upodobania. Przygotowanie: Mleko zagotować z cukrem

My sweet a life
Casserole z kurczakiem 204

plus. :) Składniki: gotowane mięso drobiowe (najlepiej cała pierś)  2 puszki pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki czerwonego wina 2 kule mozarelli bułka tarta oregano cukier pieprz, sól Wykonanie: Pokrój drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, aż zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, wino oraz wszystkie przyprawy. Odparuj(...)zgęstnieje. W tym czasie porwij mięso na kawałki, dodaj do całości i wymieszaj. Ułóż całość w naczyniu do zapiekania. Pokrój mozarellę w plastry, ułóż plastry na mięsie. Posyp całość bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg). Piecz casserole przez około 20 minut. Wierzch powinien w tym czasie ładnie się zarumienić, a mięso skwierczeć. Smacznego

Garniec Magalie
Sznycel z kurczaka 182

Kurczaka możemy podawać z dodatkami wedle naszego uznania, np: z surówką, frytkami, ziemniakami czy ziemniakami pieczonymi. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka Szczypta soli czosnkowej Sposób przygotowania: Do małej miseczki wrzucamy przyprawy(...)marynatą. Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wbijamy do miseczki, które należy rozbełtać z mlekiem. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż skórka się zarumieni. Artykuł Sznycel z kurczaka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Bułeczki dyniowe z bakaliami 183

gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 70g cukru pudru 15g drożdży 30g masła 3 łyżki domowego cukru waniliowego 150g bakalii cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym - w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże(...)bułeczki drożdżowe z czekoladą ) - uformowane bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-60 minut) - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 25-30 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone bułeczki ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem - przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Leniwe dyniowe 160

puree. Składniki na 2 porcje: 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka) 100 g puree z dynii 1 jajko 80 g mąki+1 łyżka mączki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła cukier/ksylitol Wykonanie: ser wymieszać widelcem z dyniowym puree bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki, następnie krótko wymieszać, tylko(...)kluseczki ukladaj na podsypce z mąki gotować w dużej ilości osolonej wody. W kilka minut po wypłynięciu wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie na małej patelni roztopić masło, dodać  bułkę tarta i podgrzewać do spienienia gotowe kluski polać masłem z buleczką i posypać cukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nowojorska kanapka a’la reuben 170

kostkę) 250 g sera tartego edamskiego 250 g sera śmietankowego sos worcestershire 100 ml śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżka keczupu chilli, pieprz i sól bułki Przepis – nowojorska kanapka a’la reuben Zaczynamy od pokrojenia w kostkę naszą wędlinę wołową. Wrzucamy ją do półmiska i kolejno dodajemy ser śmietankowy, śmietanę, majonez, musztardę, keczup. Dodajemy(...)wrzucamy do naczynia – u mnie są to kokilki. Kokilki, bądź całe szkło pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Gotowe! Powstały farsz możemy włożyć w bułkę lub podawać z krakersami. Możemy go też przechowywać do czterech dni w lodówce. Koszt: 35 zł (porcja dla 4 osób) Przygotowanie: 40 minut Produkty na kanapkę Gotowa kanapka Gotowa kanapka

Kuchennyviral.pl
Struklji - rolowane pierogi z serem 233

mąki (u mnie orkiszowa jasna) (1 szklanka + 2 łyżki) 0,5 szklanki wody 1 łyżka oleju nadzienie: 250 g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyzki masła cukier/ksylitol Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć w folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło(...)wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypc dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę, a boki związać nicią lub sznurkiem w dużym garnku zagotować osoloną wodę i umieścić zawiązaną roladę. Gotować 20-25 minut ostrożnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!