przyprawy i dobre ciasto do uszek. Składniki na farsz do uszek: 30 g suszonych borowików lub innych grzybów 1 mała cebula 2 łyżeczki masła 1 pełna łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku Składniki n a ciasto do uszek: około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko szczypta soli gorąca, przegotowana woda Uszka z grzybami – przepis(...)szklimy na maśle. Gdy cebula będzie już szklista dodajemy do niej grzyby. Smażymy wszystko jeszcze z 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem. Pod koniec farsz zagęszczamy bułką tartą. Wszystko mieszamy i zestawiamy z ognia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na uszka powinno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zabezpieczyć drzewko. Stąd pomysł na kolejne drożdżówki, ale tym razem w innym kształcie i w wersji bardziej rozgrzewającej w porównaniu z tymi sprzed 4 lat . Składniki (na 16 bułek): Mus owocowy 4 pigwy 10 owoców pigwowca japońskiego 4 cm imbiru 250 ml wody 5 łyżek cukru Ciasto 42 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka mielonego kardamonu(...)drożdży. Pół kilograma mąki wymieszać ze szczyptą soli i resztą cukru w dużej misce. Do suchych składników dodać 3/4 jajek rozbełtanych widelcem. Resztę jajek zostawić na potem do posmarowania bułek. Do masy dodać namnożone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodać masło z kardamonem i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Powinno mieć gładką konsystencję i powinno odchodzić od rąk
Weekendy w domu i ogrodzieDomowe pieczywo- kto go nie uwielbia? Od kiedy zaczęłam piec chlebek, pokusiłam się również o bułki i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez samorobnego pieczywa. Dzisiaj dla odmiany z piekarnika wyszły bułeczki kukurydziane. Charakterystyczny żółty kol Artykuł Bułki kukurydziane z serem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!właśnie w Filadelfii skąd pochodzi ten przysmak jadłam go po raz pierwszy. Soczysta, pyszna wołowina i roztopiony ciągnący się ser z dodatkiem korniszonów i przypraw podane w chrupiącej bułce na zawsze zapadły w mojej pamięci. Philly cheesesteak to burger inny niż wszystkie! Takiego smaku się nie zapomina. Niedawno zatęskniłam za tym smakiem. Dlatego też zrobiłam moją wersję philly cheesesteak. Wyszło(...)posypane sezamem. Dopiero po przekrojeniu odkrywamy czym nafaszerowany jest ten burger. To danie idealnie sprawdzi się na obiad albo ciepłą kolację. Jeśli znudziły Ci się już zwykłe burgery w bułce albo grillowany stek z warzywami to przygotuj burgery w tej wersji. Philly cheesesteak to burger inny niż wszystkie. Jeśli go spróbujesz to gwarantuję Ci, że miło zaskoczysz siebie i zrobisz
Gotujemywdomu.plkomentarzy na naszym Facebook lub pod postem. Pyszne roladki z piersi kurczaka Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plastry szynki wędzonej 4 niewielkie kawałki żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól i pieprz masło klarowane folia spożywcza Pyszne roladki z piersi kurczaka Wykonanie: 1. Mięso przecinamy wzdłuż na pół, a następnie każdy element rozbijamy na cienki płat. 2. Oprószamy solą(...)cukierek” i wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby mięso się zależało. 4. Na patelni rozgrzewamy masło. Odwinięte z folii roladki obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy wolno na gorącym maśle na złoty kolor. Smacznego! Artykuł Pyszne roladki z piersi kurczaka pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieplasterki ananasa kilka większych pieczarek 1 łyżka kwaśnej śmietany pół średniej cebuli kawałek sera żółtego u mnie ok 70-100 gram sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka bułka tarta do panierowania kotletów jajka do panierowania u mnie 3 sztuki olej do smażenia opcjonalnie trochę mąki pszennej do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie(...)się zeszkli dorzucamy pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. gdy pieczarki się usmażą dodajemy do nich śmietanę, mieszamy i ściągamy z ognia. kotlety panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z obydwu stron na rumiano. w międzyczasie trzemy ser na tarce o drobnych bądź większych oczkach, wg upodobania. Plastry ananasa kroimy
Blog kulinarny S9.PLCytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z łososia 4 łyżki sosu sojowego pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu rozmaryn 1/2 cytryny fasolka szparagowa bułka tarta 2 łyżki masła Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów Łosoś w sojowej marynacie z fasolką – przepis Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym(...)minut w temperaturze 170 st. C. Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy w niej ugotowaną fasolkę. Łosoś w sojowej marynacie z fasolką Smacznego! Artykuł Łosoś w sojowej marynacie z fasolką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanką o pojemności 250 ml 250 gram margaryny lub masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru Pozostałe składniki: 2 kg jabłek opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki bułki tartej 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta cynamon i cukier do jabłek wg uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku(...)jedną rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. następnie wykładamy i rozprowadzamy jabłka. Przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem i po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem, gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół
Blog kulinarny S9.PLDrożdżówki z serem należą do moich ulubionych. Od dawna miałam na nie ochotę, ale wciąż nam było nie po drodze. W sezonie letnim do bułek drożdżowych lubię dodawać owoce. Postanowiłam połączyć oba te smaki w jedno. A że mamy sezon na brzoskwinie, to drożdżówek użyłam właśnie tych owoców 😋 Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej typ 630 szczypta soli(...)prostokąta ponacinać radełkiem tak, jak pokazuje zdjęcie. Ser z brzoskwiniami przykryć ponacinanym ciastem, podkładając końcówkę pod spód, by się nie odkleiła podczas pieczenia. Każdą z uformowanych w ten sposób bułek podzielić na dwie mniejsze. Bułeczki przełożyć na papier do pieczenia. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Białko rozbełtać z małym jajkiem i taką miksturą posmarować bułeczki. Resztę można wykorzystać
Weekendy w domu i ogrodziecukinie – 250g ricotty – 170g tuńczyka w oliwie – 100ml mleka – 3 jajka – 1 cebula – 50g parmezanu, tartego – 1 kromka chleba – 2 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej (lub bezglutenowej) – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż na pół i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, studzimy. Kromkę chleba rwiemy na kawałki(...)chleb, ricottę, tuńczyka i jajka, mieszamy. Do masy dodajemy parmezan, doprawiamy i mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy wydrążone cukinie. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchy posypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w 250 stopniach. Po upieczeniu cukinie odkładamy na 5 minut i podajemy. Smacznego! Artykuł Cukinia faszerowana tuńczykiem i ricottą FIT pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strongpush({}); Składniki: 11-12 usmażonych naleśników 1 duży por 5 jaj pół puszki kukurydzy ok 150 gram sera żółtego w kawałku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku bułka tarta jajka do panierowania, ja zużyłam 5 olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupiny, smażymy naleśniki i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia(...)Mieszamy z majonezem aż wszystkie składniki farszu się z sobą połączą, łyżkę farszu rozsmarowujemy na naleśniku a następnie zawijamy tworząc krokieta., krokiety panierujemy obtaczając je w roztrzepanym jajku i bułce tartej, gotowe krokiety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron, możemy podawać same lub z ketchupem czy sosem czosnkowym, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLnaprawdę bardzo smaczne i trzeba się pilnować, by nie zjeść zbyt dużo 😊😋 Składniki : kromki czerstwego pieczywa mozzarella (najlepiej w bloku) jajko (wystarcza na 6 kromek chleba pieczonego w keksówce) bułka tarta olej do smażenia Na kromce chleba ułożyć plastry mozzarelli gruba na 2-3 mm. Przykryć drugą kromką chleba. Tak przygotowany zestaw/carrozza obtaczać w rozbełtanym jajku, a potem w bułce
Weekendy w domu i ogrodziesmakują podane z ulubioną kaszą lub ugotowanymi ziemniakami i domową surówką. Pożywny obiad dla całej rodziny :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 duża cebula 2 większe ząbki czosnku 2 papryki u mnie jedna czerwona i jedna żółta 4 liście laurowe 5-6 ziaren angielskich 4 czubate(...)ostra papryka, czosnek granulowany olej lub oliwa do smażenia mąka pszenna do obtoczenia pulpetów i zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do mięsa mielonego. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. W dłoniach formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące
Blog kulinarny S9.PL