Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową to klasyk, bez którego jeszcze 20-30 lat temu nie mogło obejść się żadne wesele, urodziny czy imieniny cioci. Makowiec upieczony jest na 12 jajkach, za to nie ma w nim mąki, a jedynie odrobina bułki tartej. Dzięki temu jest wilgotny, zwarty i ładnie się kroi. Masa kawowa to utarte masło i jajka ubite na parze, a do tego zaparzona kawa rozpuszczalna. Niegdyś, w czasach kryzysu, dodawano kawę fusiastą, przez co w kremie wyczuwalne były odrobinki gorzk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.