Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową to klasyk, bez którego jeszcze 20-30 lat temu nie mogło obejść się żadne wesele, urodziny czy imieniny cioci. Makowiec upieczony jest na 12 jajkach, za to nie ma w nim mąki, a jedynie odrobina bułki tartej. Dzięki temu jest wilgotny, zwarty i ładnie się kroi. Masa kawowa to utarte masło i jajka ubite na parze, a do tego zaparzona kawa rozpuszczalna. Niegdyś, w czasach kryzysu, dodawano kawę fusiastą, przez co w kremie wyczuwalne były odrobinki gorzk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję