Bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie

Zakwas wykorzystuje się głównie do pieczenia chleba. Bułki też wychodzą bardzo dobrze, ale lepiej nie przechowywać ich długo, bo mogą być zbyt zapychające ;) Przepis pochodzi z grupy "Chleb, bułeczki - sami pieczemy" od Macieja Dunin-Borkowskiego. Składniki: 150 g aktywnego zakwasu 200 g mąki pszennej "zwykłej" np. typ 500, 550 200 g mąki pszennej "razowej/pełnoziarnistej" typ 1850 lub 2000 230 g wody 5 g soli szklanka wody na wrzątek Ciasto zagniatamy około 10 min do elastycznej kuli. Zostawiamy w temperaturze pok... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni bez szafek

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.