Składniki na 9 średniej wielkości bułek: 200g ciepłej wody, 80g wiórków kokosowych, 50g łupiny (nasiennej) babki jajowatej*, 4 jajka, 1 łyżka octu najlepiej jabłkowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli. *polecam wybierać jasną łupinę, niektóre mają niezbyt apetyczny ciemny kolor. Wykonanie: Wiórki zalewam ciepłą wodą i odstawiam na kilka minut. Następnie blenduję. Dodaję jajka oraz ocet i mieszam. Dodaję sypkie składniki. Dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęczn... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...