Kokosowe bułki bez glutenu i nabiału

 

Składniki na 9 średniej wielkości bułek: 

  • 200g ciepłej wody,
  • 80g wiórków kokosowych,
  • 50g łupiny (nasiennej) babki jajowatej*,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka octu najlepiej jabłkowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli.

*polecam wybierać jasną łupinę, niektóre mają niezbyt apetyczny ciemny kolor.

Wykonanie: 

  1. Wiórki zalewam ciepłą wodą i odstawiam na kilka minut. Następnie blenduję.
  2. Dodaję jajka oraz ocet i mieszam. Dodaję sypkie składniki. Dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.
  3. Z ciasta formuję 9 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby bułki nie przypiekły się za bardzo).

Smacznego!

Bułki przechowuję w chłodnym miejscu (maksymalnie 3 dni).

Makro w jednej bułce:

  • tłuszcze: ok. 8,4g
  • białka: ok. 3,8g
  • węglowodany:  ok. 1,2g
  • kcal ok. 102

 

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

2 myśli w temacie “Kokosowe bułki bez glutenu i nabiału

Dodaj komentarz