Jajka po szkocku z sosem tatarskim

Jajka po szkocku z sosem tatarskim

Jajka po szkocku z sosem tatarskim

Ile domostw, tyle tradycyjnych wielkanocnych potraw. Bardzo często na stołach wielkanocnych pojawiają się potrawy z jajek. Ma to swoje źródło w symbolice, bo jajko jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzającego się życia, znanym w wielu kulturach, także w tradycji chrześcijańskiej. I tu pojawia się moja propozycja potrawy, która bardzo dobrze odnajdzie się na wielkanocnym stole, choć tradycyjną potrawą wielkanocną nie jest. Jajko po szkocko, czyli ugotowane na twardo jajko otoczone warstwą mielone... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.