Ile domostw, tyle tradycyjnych wielkanocnych potraw. Bardzo często na stołach wielkanocnych pojawiają się potrawy z jajek. Ma to swoje źródło w symbolice, bo jajko jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzającego się życia, znanym w wielu kulturach, także w tradycji chrześcijańskiej. I tu pojawia się moja propozycja potrawy, która bardzo dobrze odnajdzie się na wielkanocnym stole, choć tradycyjną potrawą wielkanocną nie jest. Jajko po szkocko, czyli ugotowane na twardo jajko otoczone warstwą mielone... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...