Składniki na 8 średniej wielkości bułek: 250g jogurtu naturalnego, 55g łupiny (nasiennej) babki jajowatej*, 10g maku (ok. 2 łyżek) 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. *polecam wybierać jasną łupinę, niektóre mają niezbyt apetyczny ciemny kolor. Wykonanie: Jajka lekko ubijam, dodaję jogurt. Mieszam dokładnie. Dodaję sypkie składniki. Dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 8 kulek. Układam na blasze wyłożonej pa... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...