ciasto - 160969 przepisów (strona:1692/10732)

JABŁKOWA POKUSA – CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 72

domu. Ja chyba z nadejściem tych chłodów mam zdecydowanie większą ochotę na dania ostre, niż na słodkości. Dziś na bloga wskakuje kolejny super przepis mojej mamy! Pyszne, półkruche ( genialne!) ciasto pokryte jabłkami z galaretką i lekką, puszystą pianką straciatella tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Idealne ciasto nie tylko na jesień! My dodałyśmy do niego galaretkę pomarańczową(...)cukier puder – 4-5 łyżek * czekolada gorzka – 100 g * żelatyna sypka – 5 łyżeczek * woda – 80 ml DODATKOWO: * galaretka pomarańczowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: 170 g miękkiego masła ucieramy z cukrem, dodajemy 3 żółtka i 1 białko – cały czas ucieramy. Dodajemy przesiane obie maki , miksujemy na wolnych obrotach. Wyciągamy ( klei się! ) na blachę wyłożoną

Ostra na Słodko
Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci 138

Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci Delikatne, mięciutkie i mega kruche domowe rogaliki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!       Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 200g zimnego masła – 1 kostka 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: Cukier puder do posypania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto(...)przekładamy do miski, masło kroimy w dużą kostkę *** *** Wszystko zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części *** *** Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem waniliowym *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części

Blog z Apetytem
Babka marmurkowa 75

Babka marmurkowa to niesamowicie pyszne, puszyste i wilgotne w smaku ciasto. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, a ciasto przez długi czas zachowuje swoją świeżość. Babka marmurkowa to nie tylko wyśmienity smak, ale również super wygląd. Ten przepis jest idealny na ciasto Wielkanocne. Szybki, prosty i smaczny. Przepis na ciasto: Wielkanocna babka Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do tego przepisu dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego należy je wyjąć minimum 1 godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Do przygotowania tej babki potrzebna nam też będzie forma do babki z kominem. Babka marmurkowa [PRZEPIS] Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Obie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogaliki krucho-drożdżowe 82

Rogaliki krucho-drożdżowe Proste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż ciasto urośnie jak w przypadku tradycyjnych rogali drożdżowych, więc są wprost ekspresowe w wykonaniu. Rogaliki wychodzą idealnie kruche i puszyste zarazem. Nie są za duże, więc świetnie sprawdzą się na przyjęciu(...)mąkę, dodajemy suche drożdże, mieszamy *** *** Do mąki dodajemy cukry, ciepłe masło z mlekiem, oraz wbijamy jajka i żółtko. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładką masę – można użyć robota *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na szerszej

Blog z Apetytem
Churros 49

Churros to tradycyjne hiszpańskie ciastka w kształcie pręcików, smażone na głębokim tłuszczu. Churros są delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Przygotowane są z prostego ciasta parzonego, które wyciska się za pomocą rękawa cukierniczego wprost na gorący olej. Ciastka churros to tylko kilka tanich i łatwo dostępnych składników. Podasz je posypane cukrem pudrem z pyszną i kremową polewą czekoladową(...)drobnym cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Churros to smakołyk idealny na Tłusty Czwartek oraz wszelakie rodzinne spotkania przy kawie. Jeśli chcesz nadać churros nieco innej odsłony, dodaj do ciasta płaską łyżeczkę cynamonu lub prawdziwego kakao. Churros będzie jeszcze pyszniejsze.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na hiszpańskie churros. Churros SKŁADNIKI: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki cukru

Zasmakuj Kuchni
Oponki dla leniwych 47

Pyszne i szybkie w przygotowaniu oponki dla leniwych, przygotowane z ciasta francuskiego. Idealny pomysł na szybki deser, który sprawdzi się nie tylko w tłusty czwartek. Do zrobienia tych smacznych oponek potrzebujesz jedynie 2 składników; opakowania ciasta francuskiego i cukru pudru do posypania. Ich zrobienie to nie więcej niż 15 minut! Jeśli uwielbiasz oponki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie(...)Sprawdź go i zrób super smaczne oponki z ciasta francuskiego już dziś! OPONKI DLA LENIWYCH – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego cukier puder do posypania Przygotowanie 1. Płat ciasta francuskiego rozwijamy na blacie. 2. Za pomocą szklanki lub kubka wycinamy kółka. Następnie w każdym kółku wycinamy mniejsze kółeczko za pomocą kieliszka. 3. Oponki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Alle Dobre!
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem 47

deseru jest czasochłonne i pracochłonne, to… Tylko Ci się wydaje! Dzisiaj chcę Ci pokazać jak przy użyciu kilku łatwo dostępnych składników możesz ukręcić w kilka chwil niesamowicie dobre ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem . Szybki deser z ciasta francuskiego Ten ekspresowy wypiek zaskoczy Ciebie oraz każdego poczęstowanego swoim wspaniałym smakiem oraz prostotą wykonania. Masz dwie lewe ręce do roboty(...)się nie martw, tutaj naprawdę nie ma co zepsuć. Przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami jest dziecinnie prosty . Moje ciastka miały być udekorowane lukrem, ale… nie miałem w mieszkaniu ani grama cukru… Postanowiłem oblać je roślinnym jogurtem naturalnym. Była to naprawdę świetna decyzja! Nadało to gotowemu deserowi „świeżości”. Kupne ciasto francuskie jest bardzo wygodne w codziennym

Blendman
Chrupiące faworki / chrust 54

krok po kroku Wykonanie: Do miski przesiać make, dodać szczyptę soli oraz masło i za pomaca noża posiekać składniki. Następnie doodad cukier, wódkę oraz żółtka. Całość wyrobić na gładkie ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ilość zużytej śmietany zależeć będzie od jakości mąki, do swojego ciasta dodałam tylko 50g śmietany. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką kuchenna i odstawić na około godzinę(...)godzinie ciasto wyłożyć na stolnice i obić je wałkiem do ciasta przez około 5 minut. Dziki temu ciasto ładnie się napowietrzy i podczas smażenia, powstawiać będą chrupiące bąbelki. W międzyczasie rozpuścić smalec i rozgrzać go do temperatury 170 st. C. Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, a następnie na prostokąty o długości około

Pani M - kuchnia smakowita
Walentynkowy serniczek na zimno 57

kremu czekoladowego (użyłam nutelli) Masa serowa: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka) 250 ml śmietanki 30% 50 ml mleka 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Wierzch ciasta: 1 bezbarwna galaretka 1 galaretka truskawkowa 0,5 kg mrożonych (lub świeżych) malin lub truskawek 2 łyżki cukru     *** Płatki miksujemy w robocie na mniejsze kawałki *** *** Do zmielonych płatków(...)przygotowujemy według opisu na opakowaniu (dla lepszego stężenia można dać o pół szklanki mniej wody). Studzimy i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretka bardzo delikatnie zalewamy wierzch ciasta, najlepiej galaretkę wylewać po łyżce *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby wszystkie warstwy dobrze stężały *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie

Blog z Apetytem