każdego to sprawa indywidualna. Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie(...)waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę
W kuchni Karmel-itkiKolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku(...)ricotty 2 jajka sól z pieprzem Kamis gałka muszkatołowa Kamis olej lub masło do smażenia Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić
Monia miesza i gotujeMiodownik to ciasto, które mocno kojarzy mi się ze świętami. Te kruche miodowe blaty, które po przełożeniu kremem lub marmoladą miękną i nabierają smaku są uzależniające. Składniki: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 żółtko 150 g masła 2 łyżki miodu Krem grysikowy: 700 ml mleka 100 g cukru 130 g kaszy(...)ozdoby (opcjonalnie) Miodowe blaty można upiec dzień wcześniej. Mąkę łączymy z cukrem, sodą i dodajemy pokrojone masło. Chwilę siekamy na blacie, dodajemy jajko, żółtko i miód. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 równe części. Z każdego kawałka ciasta robimy kulkę i wszystkie wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pierwszą kulkę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki (najlepiej rozwałkowywać
Delicious Placemiędzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy wszystko rękami lub robotem planetarny, na haku, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – około 8-10 minut w rękach, 6-8 w robocie. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę(...)godzinie wyrastania ciasta, wyciągamy je z miski i ponownie zagniatamy w rękach na stolnicy podsypanej mąką, około 5 minut lub w robocie – 3 minuty. Ciasto na stolnicy spłaszczamy i wałkiem rozwałkowujemy na duży i cienki prostokąt – około 45×60 centymetrów. Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie masę makową. Zawijamy ciasto po dłuższym brzegu na ciasny wałek. Ostrym nożem przecinamy
Smaczna Stronacytrynowej 2 jajka Do przełożenia konfitura, u mnie domowa konfitura z aronii opcjonalnie 1 łyżka rumu Dotarcia do celu: 1 żółtko jaja 2 łyżki zimnego mleka 1 szczotka do ciasta z silikonu Również: Dodatkowa mąka do edycji Przygotowanie krok po kroku Piernik Linz na dużą blachę : Wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem cynamonowym i mieszanką przypraw do piernika(...)cytryny. Dodaj pokrojone zimne masło do mieszanki mąki i zmiksowane jajka z cukrem. Teraz szybko zagnieć wszystkie składniki rękami lub hakiem robota. Jeśli wszystkie składniki dobrze się połączą, to ciasto ok, przełóż do worka i trzymaj w lodówce przez 1 godzinę. Konfiturę wymieszaj łyżką, ewentualnie delikatnie podgrzej i przetrzyj przez sito i wymieszaj z 1 łyżką rumu. Dużą blachę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne ciacho siostry Anastazji, tym razem ,,Gargamel''. Nie wiem skąd nazwa tego ciasta, ale wyszło całkiem smaczne:) Piernikowe blaty, wkładka bakaliowa oraz krem budyniowy. W oryginalnym przepisie masa zrobiona jest z masła utartego z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną. Jednak jakoś do mnie nie przemawiał ten smak i wolałam zastąpić go budyniowym kremem. Składniki blaszka 25/35: Ciasto piernikowe(...)jaja, 25 dag bakalii, masa: 20 dag masła, 5 łyżek cukru, 2 budynie śmietankowe, 500 ml mleka, Ponadto: 0,5 szklanki czarnej, posłodzonej herbaty do nasączenia. Sposób przygotowania: Ciasto piernikowe: Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku oraz pozostałe składniki. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta piernikowego. Ciasto rozłożyć na dwie blachy
kulinarne odsłony patiKruche ciastka korzenne idealne na Boże Narodzenie Te korzenne ciastka mogą zastąpić tradycyjne pierniki . To przepyszne ciasteczka z ciasta kruchego - bardzo delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie pachnące przyprawami korzennymi - cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem z nutą kakao . Ciasteczka z tego przepisu możemy wykrawać kieliszkiem, foremkami lub za pomocą pieczątek i stworzyć piękne świąteczne dekoracje. Składniki na kruche(...)łyżeczka skórki otartej z pomarańczy lub esencji pomarańczowej 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 szczypta soli Jak zrobić kruche ciastka korzenne Wszystkie składniki powinny być zimne i zarabiamy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i przyprawę korzenną i kakao, siekamy jeszcze raz i z grudek robimy
KorniszonkiCiasta na święta PIERNIKI i PIERNICZKI Przepisy na pierniczki, pierniki oraz wypieki z przyprawami korzennymi SERNIKI Sernik – przepisy na serniki MAKOWCE Makowiec i przepisy na ciasta i dania z makiem CIASTA Z KREMEM Ciasta z kremem – przepisy CIASTA BEZ PIECZENIA Ciasta bez pieczenia – zbiór przepisów Artykuł Ciasta na święta pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeCześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszne ciasto z jabłkami, kremem i słodkim słonecznikiem. Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą okazję. Nie jest trudne choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Bardzo polecam. Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek(...)galaretka cytrynowa BISZKOPT Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy suche składniki czyli mąkę, kakao i proszek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min Studzimy i kroimy na dwa spody JABŁKA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik w czekoladowym cieście z brzoskwiniami. Prosty, szybki do zrobienia i zawsze się udaje:) Składniki (blaszka 25/35): Ciasto kruche: 200 g masła, 5 żółtek, 3 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, szczypta soli, masa serowa: 1 kg sera z wiaderka (piątnica), 2 jajka + 5 białek(...)masła (miękkiego), 1 budyń waniliowy, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń, Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół i jedną część włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie
kulinarne odsłony patiProsty i szybki przepis na pyszne ciasteczka twarogowe – to idealna przekąska dla miłośników kruchych ciasteczek i nie tylko. Dodany do ciasta twaróg sprawia, że ciasteczka mają fajny smak i ciekawą teksturę. Jednocześnie są sycące i pełnowartościowe, ponieważ zawierają dużo białka. Przepis na kruche ciasteczka twarogowe jest niesamowicie prosty a same ciasteczka szybkie do zrobienia. Posmakują zarówno dorosłym(...)mąki pszennej 250 g twarogu chudego 250 g masła cukier do posypania Wykonanie Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz twaróg. Całość wyrabiamy na ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, oprószamy mąką, by się nie kleiło i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Alle Dobre!Elegancki przekładaniec z makiem, jabłkami, orzechami i kremem czekoladowym. Ciasto doskonale się kroi i jest bardzo podzielne. Składniki blaszka 25/35: Ciasto makowe: 150 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru pudru, 8 jajek ( żółtka i białka oddzielnie), 4 łyżki miodu, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 300 g suchego maku, 50 g rodzynek, aromat waniliowy, biszkopt orzechowy: 6 jajek(...)mlecznej czekolady, 200 g miękkiego masła, warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek, 1 galaretka pomarańczowa, cukier do smaku, ponadto: wiórki czekolady mlecznej i gorzkiej do ozdoby, Sposób przygotowania: Ciasto makowe: Mak zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut. Następnie odcedzić mak na sitku i odstawić do ostygnięcia. Ugotowany mak dwukrotnie zmielić w maszynce. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem przez
kulinarne odsłony paticiasto z pewnością umili jesienne szarości, spójrzcie tylko na jego słoneczny kolor, czy już od samego patrzenia nie robi się jakoś tak cieplej na serduchu. Do tego jest miękkie i puszyste, a bardzo prosty krem na bazie masy kajmakowej i serka mascarpone oraz prażone płatki migdałowe nadają mu dodatkowego smaku. Takie ciasto przygotujecie bardzo szybko i prosto, dlatego zachęcam(...)wypróbowania przepisu. Ciasto marchewkowe: 2 szkl startej marchewki 2 szkl mąki pszennej 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Krem kajmakowy: 250 g serka mascarpone 500 g gotowej masy kajmakowej ok 50 g płatków migdałowych Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na białą puszystą pianę
Cynamonowe szczęściemąki 100-120 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy aby uzyskać konsystencję grudek lub na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część posypujemy dno tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), jeśli zagniatamy na konsystencję gładką to ciasto ścieramy na tarce i podpiekamy(...)wielkości jabłka 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. Gotowe wykładamy równomiernie na masie serowej. Wierzch sernika posypujemy kruszonką lub startym ciastem. Całość pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 70 – 80 min., aż kruszonka będzie upieczona
Domowy Smak Jedzenia