Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki(...)smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki arbuzowej, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku). Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę
Ciastka - domowe słodkościRogaliki Kinder z ciasta francuskiego to bardzo smaczna przekąska, uwielbiania przez nasze pociechy. My z mężem również chętnie po nie sięgamy, szczególnie do filiżanki kawy. Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, sięgam po ciasto francuskie i przygotowuję to smakowite Kinder rogaliki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na francuskie rogaliki z Kinder czekoladą jest banalnie prosty, a przygotowanie rogalików zajmuje dosłownie(...)minut. W naszym domu zawsze leży ciasto francuskie oraz paczka Kinder czekolady i kiedy tylko nachodzi nas ochota, przygotowujemy te smakołyki. Rogaliki Kinder świetnie smakują z polewą z mlecznej czekolady, dlatego też wzbogaciłam je o jej dodatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. EKSPRESOWE ROGALIKI KINDER – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie Kinder czekolady
Przepiski.plkupicie w każdym sklepie. Świetnie sprawdzą się jako deser do popołudniowej kawy, można je również wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Są puszyste i mięciutkie, a ciasto w swoje strukturze przypomina ciasto francuskie. Do nadziania rogalików użyłam masła czekoladowego, ale równie dobrze może to być twarożek, marmolada czy budyń. Jak przygotować domowe rogaliki twarogowe? Z masła, twarogu(...)mąki i żółtka zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je, dzielimy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Rogaliki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Gotowe! Nawet osoby niezbyt obeznane z pieczeniem powinny sobie poradzić. Składniki na domowe rogaliki twarogowe (8-10 sztuk): Ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 (1,5 szklanki) 250 g twarogu półtłustego
e-PrzepisyKulinarneBrownie czekoladowe to kultowe ciasto, uwielbiane przez wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki ulubionej kawy i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Konsystencja brownie jest dosyć zwarta a samo ciasto mocno czekoladowe. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przed podaniem zazwyczaj podgrzewam je w mikrofali. Jak przygotować domowe brownie(...)podczas wlewania masę delikatnie mieszamy trzepaczką. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy do połączenia składników. Polewę wykładamy na ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Brownie pochodzi
Przepiski.plJesień jabłkami stoi i nie wyobrażam sobie, by mogło o tej porze roku zabraknąć pachnącej cynamonem, kruchej szarlotki. Takiej najprostszej, bez zbędnych dodatków tylko ciasto, jabłka i cynamon i naprawdę nic więcej nie potrzeba. Owszem uwielbiam kombinować z kremami i różnymi rodzajami ciasta, które później lepiej lub gorzej komponują się z jabłkami, ale o tej porze roku klasyczna szarlotka(...)taki mój comfort food i na taką dziś zapraszam. Ciasto (blaszka 23x33): 1/2 kg (3 i 1/4 szklanki) mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 100 g (1/2 szklanki) cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany Z podanych składników (ważne by śmietana i masło były zimne, prosto z lodówki) zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników
Cynamonowe szczęścieDzisiaj przepis na szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Składniki jakich możecie użyć do przygotowania tej przekąski są dowolne. U mnie ciasto francuskie z dodatkiem cukinii, pomidorów i mozzarelli. Do tego ulubione zioła, sól, kilkanaście minut w piekarniku i mamy szybką i smaczną przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szybka przekąska z ciasta francuskiego Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pomidora i mozzareli. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 minut, do czasu, aż się ładnie przyrumienią. Artykuł Szybka przekąska z ciasta francuskiego. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamCiasteczka amoniaczki to rewelacyjna przekąska, którą pamiętam z czasów dzieciństwa. Głównym składnikiem tych ciasteczek, jak sama nazwa mówi, jest amoniak. Dzięki niemu ciasto ładnie wyrasta, a ciasteczka są pulchniutkie i chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Amoniaczki to ciasteczka, które można przygotować na co dzień, ale także na święta. Wówczas polecam do ich wykrawania użyć świątecznych foremek. Przepisów na ciasteczka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać zimne, posiekane masło, cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Całość zagnieść na kruche ciasto, rozcierając do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia składników. Z otrzymanego ciasta uformować kulkę. Ciasto lekko rozwałkować. Na stolnicy wysypać pozostały cukier, położyć na nim ciasto
Przepiski.plgęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka 2 łyżki oliwy z oliwek Z wyżej wymienionych składników powinno wyjść około 11 bułeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto(...)przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy przez kilka minut. Następnie z ciasta robimy długi wałek, dzielimy go na mniejsze kawałki i formujemy bułeczki. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu bułeczki jogurtowe przekładamy
Przepiski.plciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 3,4 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl cukru 1 jajko 1 żółtko 0,5 kostki margaryny palmy lub 125 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 1 kilogram kwaśnych jabłek 0.5 szkl cukru. 1 łyżeczka cynamonu 0,5 szkl bułki tartej 1 białko Jabłka obieramy i kroimy na nierówne kawałki , odstawiamy(...)Składniki na ciasto mieszamy i wygniatamy ciasto. Tortownicę o śr ok 22-23 cm wykładamy papierem, a jeśli jest teflonowa to nie trzeba niczym wykładać. Połowę ciasta rozkładamy na dnie i podpiekamy ok 14 min w temp 180 st. W tym czasie do jabłek dodajemy rozbełtane białko posypujemy cukrem, bułką tartą i cynamonem i mieszamy ręcznie lub łyżką
Gotowanie jest łatwerazem pragnę Wam zaproponować pyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem, galaretką z owocami leśnymi i pysznym musem czekoladowym. Do ciasta zgrabnie przemyciłam jogurt naturalny i miód, które jeszcze bardziej dodają mu smaku. Całość świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej, dodać wodę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Do połowy szklanki wlać wodę, dodać
Passions hobbies lifeTruskawkowiec to hit sezonu truskawkowego! Obłędnie pyszne i bardzo proste ciasto z truskawkami . Truskawkowiec składa się z trzech warstw: pianki śmietanowo – truskawkowej, masy jogurtowej oraz galaretki truskawkowej. Połączenie smaków jest wprost idealne, a deser nie jest za słodki. Ciasto jest mega smaczne, idealne na upały, ponieważ jest to deser bez pieczenia . Truskawkowiec to lekki, orzeźwiający i delikatny deser, który(...)wprost rozpływa się w ustach. Pokochałam to ciasto od pierwszego kęsa i na pewno jeszcze nie raz wrócę do przepisu na truskawkowiec – bez pieczenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na truskawkowiec – bez pieczenia: pianka śmietanowo – truskawkowa 500 g truskawek 330 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe masa jogurtowa 400 g gęstego jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa
Gotuj z PrezesemSzarlotka królewska czyli szarlotka z bitą śmietaną to jedno z lepszych ciast z jabłkami jakie miałam okazję zrobić. Puszysty biszkopt, solidna warstwa jabłek oraz bita śmietana to połączenie, które smakuje każdemu. Szarlotka królewska to przepyszne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Smaki są idealnie zrównoważone – lekko kwaśne jabłka przełamuje słodycz bitej śmietany. Szarlotka z bitą śmietaną pięknie się(...)prezentuje, super smakuje i jest bardzo łatwa do przygotowania. Szarlotka królewska to ciasto, które możemy szykować przez cały rok, świetnie sprawdzi się na każdą okazję np. święta, urodziny czy po prostu do popołudniowej kawy. Może i Ty skorzystasz z przepisu na pyszną, domową szarlotkę z bitą śmietaną i przygotujesz ją przy najbliżej możliwej okazji? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na szarlotkę
Gotuj z Prezesem