Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem. Można przygotować z niej leczo, placki, zupę, pasztet, tartę, zgrillować lub zapiec w piekarniku, zrobić przetwory i dżem, a nawet upiec ciasto! Taki cukiniowy chlebek jest niesamowicie mięciutki i wilgotny.Na moim profilu na instagramie możecie zobaczyć filmik z z przygotowania tego ciasta. Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta: Brownie z bakaliami Lava(...)cake, czyli czekoladowy fondant Bajaderki w czekoladzie Ciasto cukiniowo-czekoladowe Tort czekoladowo-miętowy Fasolowe brownie Babka orzechowo-czekoladowa Bananowo-czekoladowe muffinki Orzechowo-kakaowe muffinki Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Chlebek cukiniowo-czekoladowy Składniki: 250g cukinii 100ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju 2 jaja 2/3 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Obiad gotowyWielbię zapach drożdży i puszystość drożdżówki, dlatego moje ulubione jagodzianki to te, które mają dużo ciasta i… mało jagód. Zdaję sobie sprawę, że jestem w mniejszości. Ostatnio jadłam jednak „solidnie nadziane” jagodzianki tak pyszne, że postanowiłam zrobić takie w domu. Ich tajemnicą jest bardzo elastyczne, maślane ciasto – pomieści mnóstwo nadzienia i nie pęknie podczas nadziewania(...)ciastek – jeśli to Wam nie przeszkadza, to na pewno smakowo się udadzą. Ja przygotowałam z tej porcji 12 sztuk – jeśli chcecie zrobić giganty – można rozdzielić ciasto na 10 porcji. Elastyczne ciasto drożdżowe na jagodzianki z dużą ilością jagód (12 sztuk): 400 g mąki pszennej typ 550 (2 i 3/4 szklanki) 45 g żółtek (ok. 3 małe sztuki
Poezja smakudałam wiśniową, cytrynową i kiwi) 3 razy po 2/3 szklanki wody (3 x 180 ml) Dodatkowo: 200 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 ml wody poncz do ciasta: woda wymieszana z sokiem z cytryny Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną(...)pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Pianka: Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie (w odstępach
e-PrzepisyKulinarneSzybkie ciasto na maślance – wymieszaj i piecz Lubicie szybkie wypieki? Ja uwielbiam. Dziś polecam Wam proste ciasto na maślance . Wystarczy wymieszać składniki i można piec. Prosto, szybko i pysznie. Taki placek na maślance można też śmiało zabrać ze sobą w plener. Na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej Kto się skusi? P.s. Takie ciasto z maślanką można śmiało wzbogacić(...)dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wszystko mieszamy widelcem do połączenia. Masę wylewamy do przygotowanej formy – u mnie 24×24 wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze obserwujemy ciasto i sprawdzamy je patyczkiem. Po wystudzeniu oprószamy
Słodkie okruszkiproste w wykonaniu. Pyszny deser w zaledwie 15 minut! Składniki: * wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyjąć z lodówki na około godzinę przed robieniem ciasta 0,5 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 2 jajka 160g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 16g szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder(...)posypania *** Przygotowujemy ciasto na racuchy. Do miski przekładamy mielony ser, wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, cukry i sól *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i układamy ciasto – około 2 łyżki ciasta na każdego racuszka *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni
Blog z Apetytembyło dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym! Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem, soczystymi truskawkami i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie! Dosłownie! Ciasto jest fantastyczne, a kwaśny smak rabarbaru, truskawki i słodka beza to duet idealny! Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie! Koniecznie spróbujcie! Czekam na zdjęcia Waszych wypieków! SKŁADNIKI: ( tortownica 28 cm ) CIASTO(...)łyżka OWOCE: * truskawki – 200 g * rabarbar – ok. 500 g BEZA: * białko – 4 szt * cukier – 200 g * mąka ziemniaczana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy, wylepiamy tortownicę, nakłuwamy. Podpiekamy ok. 20 minut w 190 góra/dół. OWOCE: Umyte owoce kroimy – rabarbar na drobną kostkę, truskawki na plastry. Wykładamy na podpieczony i posypany
Ostra na SłodkoCiebie stary przepis na Mannowiec Czekoladowy Stefania bez pieczenia, który z pewnością wzbudzi radość i wspomnienia. Aby stworzyć to pyszne i ekonomiczne ciasto w kilka chwil potrzebujesz kilku prostych składników. Ciasto jest bez jajek, nie trzeba go piec, robi się szybko , łatwo i bez użycia miksera . Bazą ciasta są herbatniki pomiędzy którymi znajduje się krem kakaowo(...)grysikowy , o delikatnym, acz głebokim smaku. Górę ciasta otula polewa czekoladowa posypana wiórkami kokosowymi. Ten mannowiec czekoladowy jest wyjątkowym połączeniem tradycji, prostoty i absolutnie obłędnej czekoladowej przyjemności. Spróbuj go zrobić i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach! Przepis na Mannowiec Czekoladowy SKŁADNIKI: *na foremkę:25x25cm herbatniki (około 36 szt.) mleko (1 litr) kasza manna (200 g) masło
Rita creativecieśnie naleśnikowym to pyszna przekąska nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych, każdy się nimi zachwyca. Naprawdę warto wypróbować ten szybki przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka w cieście naleśnikowym są bardzo szybkie i tanie w przygotowaniu. Można je szykować przez cały rok, gdyż w naszym kraju jabłek pod dostatkiem! Są ekspresowe w przygotowaniu, ale jeszcze szybciej znikają z talerzy(...)podwójną porcję, bo jak każdy zacznie łapać, to ekspresowo znikają. Moim zdaniem najlepiej smakują z cukrem pudrem. Wam również polecam taką wersję. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki 150 g mąki pszennej 100 ml mleka 50 ml wody 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka cukier puder olej
Przepiski.plpodwieczorek. Kruchy maślany spód, nadzienie migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto i zatopione w nim gruszki gotowane w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Czego chcieć więcej…? Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów 140 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Masa migdałowa: 200 g zmielonych migdałów 180 g miękkiego masła(...)szklanka wody 2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 gwiazdki anyżu 4 ziarenka czarnego pieprzu 4 goździki Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, cukier puder, żółtka i zmielone migdały. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować
Oryginalny smakDeser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis charakteryzuje się delikatnym, jogurtowym kremem, który świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Dodatkowo, dzięki kakaowym herbatnikom na spodzie, deser ma chrupiącą strukturę, która stanowi świetny kontrast dla gładkiego kremu. Deser z wiśniami i kremem jogurtowym to tzw. monodeser, czyli deser(...)jogurtowym to idealna alternatywa dla tradycyjnego, ciężkiego sernika, szczególnie w ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś orzeźwiającego i lekkiego. Sprawdź również inne przepisy na desery bez pieczenia inspirowane znanymi ciastami: malinowa chmurka góra lodowa 3 bit Przepis na deser z wiśniami Deser z wiśniami w pucharku Via Gusto Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia
Via Gustociasto zna chyba każdy. Przyszedł czas bym i ja pokazała swoją wersję kokosowej kostki. Oprócz wiórek na polewie czekoladowej, dodaję je także do masy na ciasto. Składniki (40-45 małych kostek): 220 g. masła 4 jajka 130 g. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 60 g. wiórków kokosowych 260 g. mąki pszennej Polewa: 100 ml. mleka(...)śmietanki 30% 4 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 80 g. masła Oraz: 160 g. wiórków kokosowych Ciasto: Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mąkę przesiej do miski z solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodawaj po 1 żółtku i cały czas miksuj
Delicious PlaceDziś będzie coś ekstra pysznego i bardzo efektownego. Ciasto Pani Dulska - to 2 cienkie makowe blaty, oraz orzechowy biszkopt przełożone warstwą jabłek z galaretką oraz czekoladowym kremem budyniowym. Tego ciasta nie przygotujecie w 5 minut, ale jeśli macie ochotę na coś ekstra warto mu poświęcić czas i uwagę. Przepis podpatrzyłam na blogu Trzeci Talerz, jednak nieco zmodyfikowałam i tą moją(...)wersję Wam tutaj podaję. Ciasto makowe: ok 850 g gotowej masy makowej 4 łyżki mąki pszennej 150 g masła (może być margaryna) 8 jajek 1 łyżka kakao szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę, kakao i masę makową, mieszamy do połączenia
Cynamonowe szczęścieDrożdżówka cynamonowa do rwania Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia... Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też urodzinach. 👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓ Odkąd Agnieszka wprowadziła(...)się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie równa się "0". Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania. Link do filmu z przepisem Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania? - Przepis na ciasto domowe
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kormanice, gmina Fredropol, powiat przemyski Przepis, który dzisiaj Wam proponuję, to mazurek kokosowo-czekoladowy. Składa się on z dwóch kruchych ciast o lekkim posmaku cytryny, upieczonych z masą kokosową, a przełożony jest masą na bazie białek, masła i kakao. Ciasto łączy w sobie kilka smaków, które harmonijnie współgrają. Mazurek najlepszy jest na drugi dzień(...)kiedy ciasto zmięknie i warstwy się połączą. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kormanicach pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”. Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 g masła 3 żółtka 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru starta skórka z cytryny Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych
Trzeci talerz