pierwsze są niemal na każdą okazję. Tylko za każdym razem nieco inny ;) Biorąc pod uwagę że borówki w tym roku nieźle obrodziły, postanowiłam wykorzystać je właśnie do tego ciasta. Sprawdziły się super. Słodkie, kruche ciasto, kremowa konsystencja sernika i kwaskowate owoce. Zdecydowanie najlepsze połączenie! Składniki na blaszkę o wym. 23x38 Ciasto: 500g mąki tortowej orkiszowej 12g proszku do pieczenia 220g(...)mielonego lub dobrej jakości z wiaderka 200g masła 2 budynie śmietankowe 200g drobnego cukru 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: ok 400g borówek cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier, żółtka oraz ocet. Wszystko siekamy i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wałkujemy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Ciasto kruche kakaowe: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 lub 1,5 łyżki kakao Mus śliwkowy: 0,5 kg śliwek 1 łyżka cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki żelatyny 1 słoik powideł śliwkowych (280g) Beza cytrynowa: 4 białka(...)szklanki cukru 2 opakowania budyniu o smaku cytrynowym Przygotowanie: Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej
Ciastka - domowe słodkościKochani, dziś mam dla Was kolejne, proste i pyszne ciasto, które przygotujecie błyskawicznie w domu. Ciasto leśne mieszane widelcem to idealna propozycja na małe co nieco dla rodziców i dla dzieci Oczywiście bez dodatku cukru i słodzików, a słodkie dzięki dodanym owocom. Uwielbiam takie rozwiązania! Ta propozycja z powodzeniem może zagościć także w menu osób z insulinoopornością ze względu(...)aromat waniliowy, jajka oraz mrożone owoce leśne. Później wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj także mąkę, sodę oczyszczoną i płatki owsiane. Ponownie wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec wylej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut. Smacznego! Zosia w akcji! Już po kolorach wiadomo
Natka Pietruszkioraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i dekorujemy według uznania
Kuchnia MagdaLenyNiedawno podawałam Wam przepis na najszybsze, najprostsze ciasto z jabłkami. Ostatnio upiekłam jego wersję z malinami, zrobiłam szybka sesję i dziś publikuję przepis, może ktoś z Was skorzysta z niego przy weekendzie 😊 Ciasto jest tak łatwe i bezproblemowe, że gdy tylko najdzie Was ochota, ze spokojem zrobicie je do popołudniowej kawy lub herbaty. Maliny(...)śmiało możecie zastąpić innymi owocami, jeśli nie macie ich akurat w domu. Przy minimalnej ilości pracy i podstawowych składnikach powstaje przepyszne, lekko biszkoptowe, mięciutkie i pachnące ciasto... Ogromnie Wam polecam ten wypiek jako niezawodny i awaryjny przepis na wypadek niezapowiedzianych gości lub, kiedy w ciągu dnia, zapragniecie zjeść szybko jakieś dobre ciacho
Słodko-Słony Świat IlonyDomowe hot-dogi Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: parówki – ok 10-12 sztuk ketchup 1 jajko *** Do miski wlewamy 250ml ciepłego mleka, wkruszamy drożdże i mieszamy *** *** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier(...)jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy *** *** Ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt trochę dłuższy niż parówka *** *** Ciasto
Blog z ApetytemCiasto drożdżowe jak wiecie kocham miłością bezgraniczną ( tak samo jak serniki ). Gości u mnie na stole kilka razy w miesiącu, w przeróżnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na ostro, słono czy wytrawnie. Nie może zabraknąć też takiego z sezonowymi owocami! Dziś, w ramach kolejnej już współpracy z firmą BIELMAR , producentem znanej od lat PALMY , przygotowałam dla Was przepis(...)owoców. CIEKAWOSTKA! Ps. Wiecie, że w Krakowie te malutkie czarne owoce nazywamy borówkami? Tak dokładnie te, na które wszyscy inni mówią jagody! Wspaniale komponują się z delikatnym i puszystym ciastem. PALMA sprawdza się idealnie do drożdżowych ciast! Przetestowałam wielokrotnie! Spróbujcie i Wy! Smacznego! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 300 g * świeże drożdże – 15 g * mleko ciepłe – 150 ml * jajko
Ostra na Słodkoborówkami w takiej fajnie wyglądającej wersji z kakaowym spodem i złocistą kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i naprawdę smakuje przepysznie. Sernik z borówkami to po prostu obowiązkowe ciasto w lecie. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche: 150 g mąki ryżowej 100 g mąki jaglanej 60 g mąki kukurydzianej szczypta soli 5 łyżek ksylitolu(...)kakao Masa serowa: 600 g twarogu 2 jajka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Dodatkowo: ok. 400 g borówek Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz
Healthy food explorerCiasto Prince Polo z brzoskwiniami robiłam kiedyś bardzo często. Smakowało mi to połączenie delikatnego biszkoptu i śmietanowej masy z dodatkami. Postanowiłam ponownie wykorzystać ten przepis. Ciasto, choć zawiera w sobie czekoladę, wafelki i brzoskwinie, nie jest przesłodzone. Jak dla mnie jest takie „w punkt”. Najbardziej smakuje mi w tym samym dniu lub na drugi dzień po upieczeniu, kiedy(...)zmniejszamy i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę (masa będzie dosyć gęsta). Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Stopniowo, w 2-3 turach, dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Studzimy. Do garnka wlewamy 2 szkl. wody oraz 1 szkl. zalewy
Smaki Na TalerzuDrożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)budyniem. Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy czy piknik. PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM Porcja na około 35 sztuk. Ciasto drożdżowe 550 g mąki pszennej typu 450 2 jajka rozmiar L 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 2% 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli Nadzienie 2 budynie czekoladowe bez cukru
Alle Dobre!jagodami które sama zbierałam w lesie. Satysfakcja jeszcze większa jak pojedzie się do lasu i zbierze wiaderko jagód. Znikają w oka mgnieniu jeszcze ciepłe. ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 250 ml mleka 5 dkg drożdży szczypta cukru 1/2 szklanki cukru 80 g masła roztopionego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżeczki pasty waniliowej nadzienie(...)budyń waniliowy 3 łyżki cukru pudru 300 g jagód pozostałe: 1 jajko 1 łyżka mleka lukier: cukier puder plus gorąca woda perełki z cukru Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję połowę mleka letniego, i mąki tyle żeby rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około 3 łyżki, szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe
wesoła kuchniaLekkie malinowe ciasto na kakaowym biszkopcie z bitą śmietanką z mascarpone, herbatnikami i biszkoptami. Na wierzch ciasta można upiec drugi biszkopt dzięki czemu ciasto będzie o wiele wyższe lub wylać galaretkę. W każdej wersji jest przepyszne. Składniki blaszka 23 /33: Biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)rozpuszczenia. Następnie dodać po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać w dwóch turach do masy biszkoptowej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st, C przez 30 min. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z wierzchu biszkopta łupkę
kulinarne odsłony patiPyszne, domowe bułeczki drożdżowe z cynamonem to idealny wypiek do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty. Ciasto wychodzi sprężyste, miękkie i puszyste. Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny, możesz dodać do niego dowolne owoce, najlepiej sezonowe, posmarować dżemem lub twarogiem. Takie bułeczki z dodatkiem słodkiego twarożku z rodzynkami będzie świetnym deserem dla całej rodziny. Bułeczki cynamonowe SKŁADNIKI: 4 szklanki(...)mnie pojemność 250 ml. Dodaję większą szczyptę soli, wbijam 2 całe jajka, wlewam wyrośnięty rozczyn oraz wystudzone i roztopione masło. Mieszam wszystko łyżką do połączenia po czym wyrabiam ciasto dłońmi. Jeśli za bardzo się klei, podsypuję je lekko mąką. Ciasto wyrabiam rękoma przez 10 minut. Odstawiam je na pełną godzinę w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką (lub ręcznikiem papierowym
Zasmakuj Kuchniprzekąskę do pracy/szkoły ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Na ok. 20 drożdżówek ZACZYN: 1/5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 50 g drożdży ( u mnie mrożone) CIASTO: 650 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 pełna szklanka mleka BUDYŃ: 1 budyń śmietankowy (40g) 3-4 łyżki cukru 500 ml mleka(...)dodaj cukier i mąkę. Wszystko razem dokładnie rozmieszaj i odstaw na ok. 10-15 min; 2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj zaczyn, cukier jajka i mleko. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5-7 min; 3. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej i sprężystej masy ( ok. 10-15 min). Po tym czasie przykryj
Prosty przepis napowideł Cukier puder do posypania Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, jajko, żółtka, masło i wodę i całość zagniatam. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj jeszcze wody. Konsystencja zagniecionego ciasta jest zbita i zwarta. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 5 mm – potrzeba do tego trochę siły, bo ciasto jest twardawe. Następnie(...)kroję ciasto na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układam dużą łyżkę dżemu, zwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rulony piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Kiedy przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Kruche rulony gotowe. Smacznego Artykuł Kruche rulony pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment