ciasto - 160969 przepisów (strona:1702/10732)

Ciastka jajka sadzone. Wielkanocne ciasteczka z dżemem morelowym. 59

upiec korpusy na babeczki ., zrobić pyszne Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami czy przygotować ekspresowe mazurki . Składniki na ok. 24 złożone ciastka jajka sadzone . Wielkanocne ciasteczka z dżemem morelowym: Ciasto kruche na ciasteczka: 1 szklanka mąki pszennej* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru pudru* 100 g masła, zimnego pokrojonego w kosteczkę 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)szklanka ma pojemność 250 ml do wykończenia i dekoracji: dżem morelowy cukier puder Sposób przygotowania ciastek jajka sadzone . Wielkanocne ciasteczka z dżemem : Przygotować ciasto kruche: Suche składniki ciasta mieszamy, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Cienko wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik Izaura 70

Uwierzycie, że przy takim zamiłowaniu do pieczenia, ciasto Izaura jadłam po raz pierwszy? Teraz już mnie nie dziwi, jak wielu ma ono zwolenników. Jest pyszne! Idealne dla fanów murzynka i sernika, bo w jednym wypieku mamy oba te specjały. Ten murzynek z masą serową jest przepyszny i zachowuje świeżość przez kilka dni. To idealny wypiek na święta czy inne uroczystości(...)rodzinne. Część z kakaowej masy odlałam sobie na polewę, ale wylałam ją tylko na połowę ciasta – po części dlatego, że mój sernik nie był równy jak stół i część zlała się w powstałe w nim zagłębienia (można zobaczyć to na zdjęciu), a po części sama nie byłam pewna, czy nie zepsuje mi ona efektu finalnego, więc specjalnie połowę ominęłam

Smaki Na Talerzu
Keks 83

Keks to bardzo tradycyjne ciasto, które swoją historią sięga starożytnego Rzymu. Przez lata przepisy oczywiście zmieniano i modyfikowano, dostosowując do panujących warunków i dostępnych składników. W tej chwili jest to przeważnie ciasto biszkoptowe lub babkowe z mieszanką bakalii, pieczone w prostokątnej wąskiej formie keksówce. Można je dodatkowo polać lukrem. Przyznam się szczerze, że keksa piekłam pierwszy raz, nie licząc jakiegoś(...)jednego przypadku z dzieciństwa. Keks to ciasto, które z reguły przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc. Jako, że Wielkanoc wypada za kilka dni, to postanowiłam upiec właśnie keks. Bardzo lubię bakalie i różnego rodzaju babki, więc dla mnie jest to bardzo dobre połączenie. Przyznam, że wyszedł bardzo smaczny, więc dzielę się z wami przepisem. Oto on: (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Rustykalne mazurki z sezamem, bratkami i masą krówkową 95

Mazurek to ciasto, które zawsze gości na moim wielkanocnym stole. Za każdym razem staram się żeby był inny. Tym razem mam propozycję na mazurki rustykalne, zamiast jednego dużego polecam cztery mniejsze. Do ciasta dodałam sezamu, przez to ciasto ma trochę inny smak, ale następnym razem dodam więcej. Mazurki pięknie udekorowałam przez to pięknie się prezentują. Słodkie i bardzo pyszne. Polecam(...)Upieczcie i dajcie znać czy smakowały :)     Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy kilka czekoladowych malutkich jajek 40 dag masy krówkowej o smaku słony karmel od  HELIO kwiaty bratków 2 łyżki płatków

Izabelawkuchni
Babka Zebra 65

Jedno z ciast mojego dzieciństwa przechodzi u nas w domu absolutny renesans. Wszystko za sprawą Asi, która w ubiegłym roku, jeszcze w przedszkolu jadła takie ciasto na podwieczorek. Od tamtej pory na pytanie: jakie ciasto chcesz na święta? Odpowiedź jest jedna: ZEBRA! Nie wiem, czy to wynika tylko ze smaku, czy także z faktu, że pozwalam jej naprzemiennie wlewać(...)białą i czekoladową masę, a ona obserwuje tworzące się artystyczne wzorki. Wiem natomiast, że już za kilka dni kolejny raz będziemy wspólnie piekły babkę-zebrę.  Przepis na to ciasto pochodzi z ksiażeczki "Przepisy czytelników" Poradnika Domowego. Seria wydawana była w latach 90. i faktycznie było tam wiele udanych receptur. Moja mama kolekcjonowała te książeczki i robiła z nich wiele

Kulinarne Inspiracje
Mazurek pistacjowy 119

dodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta(...)formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy. Nadzienie: Pistacje wsypujemy do kielicha blendera i mocno mielimy na gładką pastę. Następnie przekładamy do miseczki i dodajemy serek mascarpone

Oryginalny smak
Mazurek malinowy 108

Delikatne i kruchuteńkie ciasto w połączeniu z puszystym kremem malinowym to deser idealny na wielkanocny stół. Z podanych proporcji wyjdzie nam dwa pyszne mazurki.  Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g masła w temp. pokojowej 50 g cukru pudru jajko Krem malinowy: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy słoik(...)dżemu malinowego 1/2 szkl płatków migdałowych 2 łyżki wiórków kokosowych czekoladowe jajeczka Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec

Smakołyki Asi
Razowa tarta rustykalna – galette z rabarbarem FIT 57

Wydaje mi się, że prościej się już nie da! Pełnoziarnisty spód, erytrol zamiast cukru, minimum składników, a maksimum smaku. W dodatku nie potrzebujecie żadnej formy na ciasto. Parę chwil w kuchni i w trymiga uzyskujemy idealny deser z cudownym rabarbarem, którego coraz więcej w pobliskich warzywniakach. Banalny spód, który nie wymaga chłodzenia, a którego wałkowanie nie sprawia trudności, to coś(...)ziemniaczanej, która sprawia, że rabarbar zawieszony jest w delikatnym kisielu ze swojego soku. Poezja! Nie czekajcie dłużej, tylko zapiszcie ten przepis i wykorzystajcie go jeszcze w tym tygodniu! Całe ciasto ma ok. 1649kcal. Przy podziale na 10 kawałków, jeden ma około 165kcal, B: 4,1g, T: 9,3g, W: 16,1g. Składniki na ciasto o średnicy 24cm: – 4 łodygi rabarbaru

Be Fit Be Strong
Babka drożdżowa z orzechami 87

Babka jest wyjątkowo delikatna, ciasto wilgotne i długo zachowuje świeżość. Nadzienie orzechowe w połączeniu z białą czekoladą i migdałami tworzy połączenie doskonałe. Babka będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant kilka kropel aromatu waniliowego 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru jajko 60 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 260g zmielonych orzechów(...)kilka kropel aromatu waniliowego 7 łyżek cukru pudru 200 g śmietanki 30% Dekoracja: biała czekolada płatki migdałów migdały w czekoladzie Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, ciepłe mleko i bardzo miękkie masło (ja dałam na wpół rozpuszczone) i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok godzinę.  Nadzienie: wszystkie składniki

Smakołyki Asi
KREMOWY BRZOSKWINIOWIEC 75

Składniki: Ciasto brzoskwiniowe: 1 puszka brzoskwiń (820 g) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 175 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa brzoskwiniowa 2 opakowania budyniu o smaku brzoskwiniowym 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy o smaku pomarańczowym Dodatkowo: posypka waflowa koloru czerwonego posypka waflowa żółtego(...)koloru Przygotowanie: Ciasto brzoskwiniowe - brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę, następnie zblendować. Do pulpy brzoskwiniowej dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i pozostawić na kilka minut, w ten sposób cukier się rozpuści. W między czasie przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Do pulpy brzoskwiniowej dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i za pomocą

Ciastka - domowe słodkości
Babeczki leśny mech 81

Dziś mam dla was przepis na cudowne babeczki "leśny mech". Popularne ciasto z dodatkiem szpinaku jest przepyszne, ale tym razem postanowiłam zrobić babeczki. W mojej wersji są one bardziej fit od tych tradycyjnych - cukier zastąpiłam ksylitolem, użyłam mąki orkiszowej, nierafinowanego oleju kokosowego oraz mleka kokosowego light. Takie babeczki doskonale prezentują się na talerzu, można je podać na każdej imprezie(...)smakują rewelacyjnie z kokosowym kremem. Krem to połączenie śmietanki kokosowej, powstałej z mocno schłodzonego mleka kokosowego typu light (można takie znaleźć w Lidlu) oraz serka mascarpone. Krem w cieście leśny mech które robiłam jakiś czas temu, był tylko z mleka kokosowego, więc nie zawierał laktozy, można taki sam również przygotować do tych babeczek, jednak dodatek mascarpone sprawia, że całość lepiej

Healthy food explorer
Ciasto kokosowo kakaowe bez jajek i tłuszczu 1182

Rewelacyjne w smaku ciasto kokosowo-kakaowe. Bez jajek i tłuszczu. Błyskawiczne w wykonaniu, wystarczy wymieszać składniki, nie potrzeba nawet miksera, wylać na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. Uda się każdemu. Doskonałe na co dzień, od święta, czy dla niespodziewanych gości. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 22 cm lub mniejszą ) - 115 g wiórków kokosowych - 190 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku(...)Wykonanie Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cukier i wiórki kokosowe, całość dokładnie mieszam, wlewam mleko i znów dokładnie mieszam łyżką, do połączenia składników. 3/4 ciasta wylewam na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam na jasne tworząc zygzaki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Leśny mech 70

Dzisiaj polecam leśny mech. SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE: 3 jajka ¾ szklanki cukru (szklanka 250 ml) łyżeczka cukru wanilinowego 2 szklanki maki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 250 g świeżego szpinaku SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ: 2 galaretki malinowe 700 ml wody 400 g malin świeżych lub mrożonych SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE: 500 ml śmietanki kremówki(...)połączenia. Wlewamy do formy (tortownicy ok 28 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 -35 minut. Do lekkiego zarumienienia lub tzw. Suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ciasta. Wodę zagotować i rozpuścić w niej dwie galaretki, odstawić do lekkiego stężenia. Przygotowanie kremu Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje upłynnić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy

Pomysłowa kuchnia
Rogale śniadaniowe 60

już kolejny przepis na domowe pieczywo , który znajdziecie na moim blogu. Tym razem mam dla Wam przepis na puszyste , miękkie rogale śniadaniowe przygotowane na bazie ciasta drożdżowego. Do przygotowania rogali śniadaniowych potrzebujecie mąkę pszenną, drożdże, mleko, masło, odrobinę soli oraz cukru. Wszystkie składniki należy dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia a następnie formować rogale. Rogale śniadaniowe sprawdzą się rewelacyjnie podane(...)całości, po czym odstawić miskę na 10 minut, aby drożdże nieco wyrosły. Do dużej miski przesiać mąkę, wlać pozostałe mleko, sól, płynne masło oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać przez 6-8 minut. Po wyrobieniu ciasta miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut . Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką

MeCooks
Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem 57

Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem. A raczej ślimaczki. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. Doskonałe na deser oraz na pierwsze, czy drugie śniadanie. Do kawy, herbaty, albo szklanki mleka. Do ich wykonania możesz użyć ulubionego dżemu lub powideł. Oczywiście najlepiej będą smakować z domowymi przetworami. A do tego są banalnie proste w przygotowaniu! Składniki: opakowanie ciasta(...)francuskiego ulubiony dżem ewentualnie cynamon lub świeża wanilia, rodzynki, orzechy i cukier trzcinowy Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem – przepis Jeśli Twoje ciasto francuskie jest mrożone, wyciągnij je z zamrażarki odpowiednio wcześnie. Kiedy naturalnie się odmrozi, rozwiń je na blacie i po prostu posmaruj dżemem. Jeżeli lubisz aromat cynamonu, posyp go odrobinę na wierzchu dżemu. Możesz też dodać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!