ciasto - 160969 przepisów (strona:1693/10732)

Pizza z mascarpone 69

Składniki 2 prostokątne: Ciasto – 400 g mąki orkiszowej lub pszennej najlepiej typ 00 – 30 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy(...)ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej

I LOVE LIFE
Rolada bez pieczenia 57

pudru 200 g ulubionego dżemu Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada. Przygotowanie: Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy(...)wafelek). Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm. Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie. Roladę zawijam zaczynając od boku z dżemem. Pomagam sobie folią, to znaczy – podnoszę ciasto razem z folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą

Słodki sentyment
Piernik przekładany bez miodu 78

Piernik to jedno z bardziej popularnych ciast w okresie bożonarodzeniowym, a szkoda że tylko wtedy, bo jest przepyszny. Dzisiaj przychodzę do Was z piernikiem przygotowanym przeze mnie kilka dni temu, ot tak spontanicznie : ) Pogoda za oknem zachęca do odpalenia piekarnika i zapełnienia domu pięknym zapachem domowego wypieku. Ten piernik przygotowujecie bardzo szybko, bez użycia miksera, mięciutki będzie od razu(...)zawiera miodu. Pycha, zwłaszcza przełożony porzeczkowym dżemem, spowity deserową polewą. Składniki na ciasto: 1 szklanka cukru 4 jaja 200 g gęstego kefiru 50 g rozpuszczonego masła 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych goździków ½ łyżeczki kardamonu Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawami. Dodajemy jaja, kefir oraz roztopione masło

Domowe ciasta
Napoleonka na herbatnikach 76

Napoleonka bez pieczenia to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie znam. Do jej przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a sam czas przygotowania jest naprawdę bardzo krótki.  Przepis na napoleonkę na herbatnikach jest bardzo prosty. Poradzą z nim sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę w kuchni. Wystarczy wyłożyć blaszkę herbatnikami, przełożyć je kremem maślano-budyniowym a ten znów przykryć(...)bazie budyniu i masła, który można również przygotować bardzo sprawnie i szybko.  Poniżej znajdziecie całą instrukcję na przygotowanie tego smacznego deseru. Moim zdaniem napoleonka na herbatnikach to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję i posmakuje każdemu. Zapraszam na przepis.  PRZEPIS NA NAPOLEONKĘ NA HERBATNIKACH Składniki 3 budynie śmietankowe 1200 ml mleka 200 g masła 2/3 szklanki cukru

Alle Dobre!
Faworki 58

smażenia nie chłonęły tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić domowe faworki? Otóż przepis jest banalnie prosty. Jeśli tylko odpowiednio dobierzemy proporcje składników, nasze faworki wyjdą wyśmienite. Co do samego ciasta, możemy wyrobić je ręcznie lub za pomocą robota. Do samego smażenia faworków możemy wybrać zarówno olej, jak i smalec. Należy odpowiednio dobrać temperaturę tłuszczu, by nie była zbyt niska(...)litry oleju do smażenia cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja zrobiłam to przy użyciu robota, ale możecie także zrobić to ręcznie. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na cienki placek a drugą owijamy w folię spożywczą

Przepiski.pl
Strudel jabłkowy na niedzielę 56

Witam po długiej przerwie! Dużo się u mnie dzieje. W końcu znalazłam czas na upieczenie jakiegoś ciasta. Strudel z jabłkami na niedzielę to prosty i smaczny deser. Jest to ciasto z filo. Wiecie co to jest filo? Filo to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i oleju. Filo najczęściej używają Grecy i Turcy do wypieku baklawy, ale i też(...)wytrawnych wypieków. Ja jednak upiekłam strudel jabłkowy z rodzynkami. Lubię baklawę, ale wolę lekko kwaśny strudel, który najczęściej podaję z waniliowymi lodami. Na szczęście filo ciasto można kupić gotowe, co zaoszczędza mnóstwo czasu. Zrobienie tak cienkiego ciasta jest bardzo pracochłonne, ale też wymaga wprawy. Macie ochotę na strudel jabłkowy, to po prostu kupcie gotowy filo i soczyste, kwaśne jabłka

codojedzenia
CIASTO Z ŻURAWINĄ I SOKIEM JABŁKOWYM 54

ciasto marzyło mi się już od kilku dobrych lat. Przed Bożym Narodzeniem postanowiłam je zrobić. Upiekłam. A potem raczyłam się nim na słodkie śniadanie każdego świątecznego poranka. Wręcz wybornie smakowało maczane w mocnej, aromatycznej kawie! Upieczcie je sobie i poczujcie, jak cudownie smakuje! Co jest potrzebne? ciasto 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 50 g masła(...)cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Gdy masa jest gotowa, wrzucamy przepołowioną żurawinę. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę. Chwilę czekamy, aż przestygnie. Dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i całość pokrywamy kruszonką, rozcierając ją w palcach. Posypujemy migdałami. Kilka połówek żurawiny możemy także wyłożyć na kruszonkę. Pieczemy w 180C

Raj dla Podniebienia
Sernik na kruchym cieście z powidłem i bakaliami 52

Obłędny w smaku sernik. Kruche ciasto, powidło śliwkowe własnoręcznej roboty, bakalie i masa serowa. Delikatny, pyszny, najlepszy. Na podwieczorek, poczęstunek, na wszystkie święta i okazje. Sernik to ciasto które nigdy się nie nudzi. Zawsze smakuje. Ciągle wymyślam nowe wersje. I za każdym razem jest pysznie. Upieczcie taki sernik i dajcie znać czy smakowało.     Potrzebujemy:   Na ciasto(...)mleka każdy )  Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 szklanka rodzynek pół szklanki pestek słonecznika 10 dag płatków migdałowych mąka pszenna do posypania stolnicy   Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce, a następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około

Izabelawkuchni