Biały lion w mojej wersji to ciasto na jasnym biszkopcie przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady oraz kawy inki, pomiędzy którą znajduje się wkładka kajmakowa z jagłami ekspandowanymi lub ryżem preparowanym. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana oraz posiekane orzeszki ziemne. W oryginalnym przepisie znalezionym w internecie ciasto przełożone było kremem śmietankowym z białą czekoladą, jednak dla mnie ta masa(...)kawy inki świetnie komponuje się z miękką i słodką warstwą kajmaku z ryżem preparowanym. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia bita śmietana i chrupiące orzeszki. Ciasto jest dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Pyszne zestawienie smaków! P.S. Jeśli ciasto nie będzie przeznaczone dla dzieci, to kawę inkę można zastąpić tradycyjną kawą rozpuszczalną. Składniki
Kuchnia MagdaLenyjest niebiańsko puszysta i mięciutka i delikatna, a galaretka świetnie dopełnia smak. Gwarantuję ,że będzie niezapomnianym smakołykiem dzieci jak i starszych. Serdecznie polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SKŁADNIKI NA CIASTO: 5 średnich jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej tortowej 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI NA KREM: 250 ml śmietany 36% 2 łyżki(...)DODATKOWO: 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Przygotowujemy biszkopt. w tym celu oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas miksując. Ciasto miksujemy na puszystą pianę. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy olej. Wyłączamy mikser. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta. Teraz całość
Olcia gotuje!jest ciasto przy którym się nie na męczycie, nie zajmie Wam wiele czasu, a smakuje doskonale. Idealne na teraz kiedy za oknem jeszcze jest zimno, kawałek takiego czekoladowego ciasta z delikatna masą serową, naprawdę wywołuje uśmiech na twarzy :) Składniki na blaszkę 20 x 20 cm Ciasto czekoladowe: 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 70 % kakao(...)sera twarogowego kremowego np. Mój Ulubiony 70 g cukru 1 jajko kl M esencja waniliowa bądź pomarańczowa Dodatkowo: 100 g borówek amerykańskich dowolna polewa Ciasto czekoladowe 1. W garnku roztapiamy czekoladę z masłem i cukrem. 2. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka, dodajemy mąkę i całość miksujemy bądź roztrzepujemy trzepaczką aby nie było grudek. Masa Mascarpone
Gotowanie...to proste !dnia też daje radę. Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, składników nie ma dużo, a jego smak i zapach jest rewelacyjny. Serdecznie polecam wypróbować przepis! ODRYWANY CHLEBEK PRZEPIS Składniki Ciasto 320 g mąki pszennej 150 ml mleka 2 żółtka 50 g masła 5 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Masło czosnkowo-ziołowe 50 g masła(...)mozzarella Przygotowanie 1. Do letniego mleka dodać suche drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. 2. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, sól oraz rozczyn. Wyrobić ciasto za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę
Alle Dobre!gusta wszystkich domowników. Zrobiłam więc połowę z marmoladą różaną, a połowę z kremem ajerkoniakowym. Które były lepsze? Nie potrafię stwierdzić, bo oba rodzaje bardzo mi smakowały. Jeśli chodzi o ciasto na pączki to wymaga ono sporo cierpliwości i dość długiego wyrabiania. Pozostaje dosyć luźne, ale takie właśnie powinno być. Ja na koniec, przed odstawieniem do wyrośnięcia, oprószam je odrobiną mąki(...)termometr kuchenny. Pączki z marmoladą szykuję od razu, przed smażeniem, natomiast te z kremem ajerkoniakowym smażę, i dopiero potem nadziewam kremem. Tutaj przydaje się odpowiednia tylka do nadziewania pączków. Ciasto: 550 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 8 żółtek 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 230 ml mleka 100 g masła 2 łyżki spirytusu Nadzienie: marmolada różana LUB krem
Smaki Na Talerzuszkodzi, zróbcie je sobie po prostu w dogodnym momencie, myślę, że dla tego smaku warto je zrobić w każdy możliwy dzień. Ciasteczka koperty z marmoladą przygotowane są z ciasta krucho-drożdżowego. Są przepyszne. Wizualnie przedstawiają koperty z „listem miłosnym”, mam nadzieję, że Wy też to widzicie Ciasto warto dość cienko rozwałkować, bo rośnie w trakcie pieczenia. Nie polecam(...)starte lub posiekane masło oraz smalec, składniki rozcieramy między palcami. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki cukru oraz śmietanę z drożdżami. Składniki mieszamy łyżką do połączenia, po czym wyrabiamy gładkie ciasto (ja wygniatałam na blacie, początkowo ciasto jest dość kleiste, można podsypać niewielką ilością (!) mąki i wyrabiać, aż nabierze gładkiej konsystencji). Ciasto odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 1 godzinę. Następnie ciasto
Smaki Na TalerzuCałość dobrze wyrabiamy, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż masło dobrze połączy się z ciastem *** *** Miskę z ciasta przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę *** *** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę na podsypanej mąką stolnicy *** *** Ciasto dzielimy(...)części z których formujemy kulki *** *** Każdą kulkę spłaszczamy i w środku układamy po 2-3 odsączone z soku wisienki *** *** Ciasto z wisienkami zaklejamy tworząc okrągłe pączki *** *** Układamy na podsypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu *** *** Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut (im dłużej tym lepiej) *** *** Rozgrzewamy olej i partiami smażymy pączki. Uwaga, olej nie może być
Blog z Apetytemmoże to wydawać się dziwne, ale nie różnią się one w smaku od tradycyjnych pączków drożdżowych. Nie chodzi tutaj o nadzienie ziemniaczane, lecz o dodatek ugotowanych ziemniaków do ciasta. Smak tych warzyw jest tu w ogóle niewyczuwalny, a ich dodatek sprawia, że pączki dłużej zachowują świeżość. Pączki z ziemniakami robi się w ten sam sposób i z tych samych składników(...)ugotowane ziemniaki), jak te tradycyjne. Robiąc ciasto na te słodkie wypieki, należy zwrócić uwagę na to, aby ziemniaki były dokładnie poduszone. Dlatego najlepiej robić to, jak są one jeszcze ciepłe. Natomiast jeżeli używamy ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia od obiadu to najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mięsa. Pączki z ziemniakami możemy nadziewać przed smażeniem, wówczas na każdy
Danka PichciDzisiaj przepis na obłędnie pyszne ciasto z jabłkami. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony lekko kwaśnymi jabłkami. Na wierzchu krem z dodatkiem kawałków czekolady. Jak dla mnie połączenie idealne. Ciasto, które z pewnością posmakuje większości z Was. Do tego pięknie się prezentuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jabłecznik straciatella z galaretką i kawałkami czekolady. Składniki Składniki na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki(...)drugim dodajemy żółtka. Chwilę miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenie się składników. Wylewamy ciasto do formy (24×36) cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzony biszkopt
To co lubię - gotuję i polecamdłuższy czas pozostają świeże. Nawet 3 dnia smakuję wybornie. Przygotowanie pączków z piwem jest bardzo proste, składniki niewiele się różnią od klasycznej wersji pączków. Jednak w tym wypadku do ciasta dodajemy piwo. Ja użyłem klasycznego piwa typu lager, ale możecie dodać na przykład piwo pszeniczne. Jeśli szukacie innych przepisów na karnawał, to z całą pewnością zainteresują Was pączki bezglutenowe(...)drożdżowy powinien zacząć pracować. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich rozczyn, piwo, mąkę, cukier waniliowy. Całość wyrabiamy przy pomocy robota z hakiem, albo rękami. W trakcie wyrabiania do ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto zacznie być elastycznie. Wtedy ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto. Wystarczy upiec biszkopty, ubić śmietankę, zrobić polewę i przełożyć. Ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo pyszne, mięciutkie biszkopty, domowy dżem wiśniowy i puszysta śmietanka, do tego lekko gorzka polewa. Idealne połączenie. Do tego ładnie wygląda. Lekko wilgotne i nie zapychające. Zróbcie takie. Potrzebujemy: Na biszkopty(...)cukru 6 łyżek masła lub margaryny gorąca woda ( opcjonalnie ) Dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego ( u mnie domowy ) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki, kakao
IzabelawkuchniCIASTO: Szpinak mrożony rozdrobniony - 450 g mąka pszenna - 2 szklanki jajka - 3 szt cukier - 1 i 1/3 szkl olej - 1 i 1/3 szkl proszek do pieczenia - 3 łyżeczki MASA: śmietana 36% - 500 ml cukier puder - 3 łyżki serek mascarpone - 250g DODATKOWO: dżem z owocami wiśni Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając(...)mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Teraz dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180stC i pieczemy 40-50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części. MASA: Śmietanę wlać do wysokiej
Camilla w kuchniCiasto brzoskwiniowe z galaretką i śmietaną, to pyszny klasyk, który zawsze się sprawdzi. Połączenie czekoladowego biszkoptu z galaretką z brzoskwiniami i śmietaną tworzy pyszne i zarazem proste ciasto. Przepis wrzucam na prośbę koleżanek z pracy ;-) Cieszę się, że smakowało. Co prawda ja piekłam dwie blaszki ciasta, a raczej upiekłam jeden biszkopt z 8 jajek i go przekroiłam. Dzięki temu zaoszczędziłam(...)ostudzenia, a ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Do kubka dolać przegotowanej wody, wymieszać i nasączyć cały biszkopt. Brzoskwinie pokroić w kostkę i ułożyć równomiernie na biszkopcie. Boki ciasta zabezpieczyć folią aluminiową, tak aby galaretka nie uciekła po bokach (można również biszkopt przełożyć do formy). Na wierzch ciasta wyłożyć tężejącą galaretkę i włożyć do lodówki do stężenia
Passions hobbies lifeMiodownik to ciasto, którego nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Jego smak zna chyba każdy. Króluje na stołach zazwyczaj w okresie świątecznym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je też później. W dzisiejszym przepisie lekka modyfikacja tego , na który przepisy pojawił się na blogu przed kilkoma laty. MIODOWNIK Z HERBATNIKAMI Składniki: ciasto: 3 szkl mąki(...)mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru dodatkowo: słoik powideł 1 masa krówkowa 200 g herbatników czekoladowych lub zwykłych orzechy do dekoracji Przygotowanie: ciasto: Miód podgrzewamy z cukrem i masłem, aby się lekko rozpuściły. Studzimy. Mąkę i sodę mieszamy razem, dodajemy jajka oraz ostudzoną mieszankę miodową. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną
Bon appetit mon amie