Tarta z brokułem i pomidorami to danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację na ciepło czy jako przekąska na imprezie. Kruche ciasto, delikatny brokuł, soczyste pomidory i kremowy farsz z ricotty tworzą pyszne połączenie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jest pełna smaku, aromatyczna i sycąca, a do tego bez mięsa. Można ją przygotować z łatwo dostępnych składników(...)tylko brać się do roboty! Tarta z brokułem i pomidorami – pyszne i łatwe danie! Składniki na tartę z brokułem i pomidorami: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej typ 500 (niecała szklanka) 100 g mąki kukurydzianej (niecała szklanka) 180 g masła (zimnego) 1 jajko rozmiar L 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g ricotty 2 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku
e-PrzepisyKulinarneSezon na truskawki to mój ulubiony okres, gdyż uwielbiam różnego rodzaju wypieki i desery z truskawkami w każdej postaci. Artykuł Kruche ciasto z truskawkami i bezą pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plwielbicieli mięsa, samych warzyw i tych, którzy uwielbiaja zamykać smaki w słoiku na szare miesiące. Długo wracało do mnie to pytanie, aż w końcu pomyślałam, że to właśnie z ciastem drożdżowym lubię pracować najbardziej :) Elastyczne, mięciutkie, pełne troskliwych bąbelków nadających pulchność i dające tak wiele możliwości doboru smaków i formy. Zapraszam więc na drożdżowe powitanie Czerwca i bułeczki z rabarbarem(...)pączki kwiatów, które rozwiną się pięknie w cieple naszego wnętrza :) Ale nie taki kształt ważny, co puszystość bułeczek pełna soczystych, rabarbarowych kawałeczków, które przeplatają się z mięciutkim ciastem. Na wierzchu chrupiące migdałowe płatki, które pysznie komponują się z rabarbarową owocowością, a miłośnicy większej słodkości mogą całość posypać cukrem brązowym lub perlistym przed pieczeniem lub oblać bułeczki lukrem po wystygnięciu :) Smakują
Kuchnia w Słońcu Skąpanatorcik truskawkowo-migdałowy to genialny pomysł na sezon truskawkowy . Torcik ma kilka smacznych warstw i struktur. To rewelacyjny deser na ciepłe dni. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kruche ciasto: 125 g (1 niepełna szklanka) mąki tortowej 1 żółtko 14 g (1 łyżka) cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 90 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam w kulkę(...)zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na średnicę 24 cm i wykładam na dno tortownicy (dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Ciasto piekę 18-20 minut w 180 stopniach, aż lekko się zarumieni. Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję warstwę migdałową. Składniki na warstwę migdałową: 3 białka
Słodki sentymentJogurtowiec z mrożonymi owocami Czasami tak bywa, że w domu są tylko mrożone owoce, a mamy ochotę zrobić coś pysznego. Żaden problem, to ciasto jogurtowe można zrobić właśnie z mrożonymi owocami. Przy tym jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a wychodzi wilgotne, delikatne i przepyszne. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki(...)mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 100ml oleju KRUSZONKA: 100g mąki 5 łyżek cukru 60 g masła DODATKOWO: 3/4 szklanki mrożonych owoców typu jagody, borówki, maliny, porzeczki, wiśnie *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą
Blog z Apetytemdużej miski przełóż mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbij jajka, dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą robota kuchennego przez kilka minut. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość(...)czasie na patelnię wlej olej, tak aby było go około 1,5 cm na dnie i rozgrzej go. Do ciasta wsyp rabarbar i wymieszaj. Ciasto drożdżowe nakładaj na patelnię łyżką namoczoną wcześniej w oleju, formując płaskie placki. Smaż je na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty z jednej strony pod przykryciem. Następnie zdejmuj pokrywkę, przewróć je na drugą
e-PrzepisyKulinarneszparagi Przygotowana francuska tarta z zielonymi szparagami idealnie wpisuje się w miesiąc maj, jest idealnym połączeniem kilku przepisów: Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej . , tarta ze szparagami i Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem . Bardzo polecam też Szparagowe cordon bleu Jak przygotować francuską tartę ze szparagami. Tarta ze szparagami i szynką potrzebujemy : 1 op. ciasta francuskiego 1 pęczek(...)zielone szparagi 1op. sera mozzarella szynka szwarcwaldzka (tyle plastrów ile szparagów) pomidorki koktajlowe płatki migdałów np. sól z chili w młynku Jak przygotować najlepszą tartę ze szparagami z ciasta francuskiego? Gotowe ciasto francuskie rozwijamy, zaginany brzegi, ozdabiamy widelcem, nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem, podpiekamy ok. 10 minut w 200 stopniach C. W międzyczasie przygotowujemy szparagi, odłamujemy końcówki, nie obieramy, tylko płuczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajówkę raczyłam moich bliskich ciastem ucieranym z rabarbarem. Jakie ono było dobre - delikatne, maślane, mięciutkie ciasto z zanurzonymi w nim kwaskowatymi kawałkami rabarbaru i słodką bezą z dodatkiem płatków migdałów - po prostu kwintesencja wiosennego domowego ciasta w najlepszym wydaniu. Tak wiem powiecie znów ten rabarbar, ale trzeba korzystać póki taki świeży, pyszny i soczysty, obiecuję, że już niebawem(...)pojawią się nowe przepisy na ciasta z truskawkami , ale póki co moje dopiero kwitną w najlepsze, więc potrzebują jeszcze dłuższej chwili by można je było zbierać. A teraz już nie rozpisuję się więcej tylko zapraszam na przepis: Składniki: 1 masło (200 g) 1 szklanka cukru 2 jaja 3 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki
Cynamonowe szczęściechrupiącym wierzchem jest doskonałym wyborem na śniadanie, deser lub podwieczorek. Rytualna drożdżówka Kiedy ja wgryzam się w puszystą i świeżo upieczoną drożdżówkę, doświadczam prawdziwej rozkoszy. Pachnąca nuta drożdżowego ciasta w połączeniu z maślaną kruszonką lub soczystymi kawałkami owoców sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowym doznaniem. Znam osoby, które uwielbiają drożdżówki i jedzą je niemal codziennie. Jest też kilka wyjątków(...)zmysły! Lato to raj dla smakoszy owoców, takich jak ja. W tym okresie owoce smakują najlepiej. Można je jeść prosto z krzaczka, jak kolorowe porzeczki, albo upiec z nich ciasto. Kilka lat temu hitem lata stały się w mojej rodzinie drożdżówki z porzeczkami. Wraz z nadejściem upalnych dni, porzeczki zaczynaja szybko dojrzewać. Te słodko kwaśne owoce stanowiły kwintesencję letnich smaków
codojedzeniaBiszkopt, masa truflowa, budyń bananowy z galaretką, a na wierzchu plasterki bananów zatopione w galaretce. Co powiecie na takie ciasto? Jeżeli lubisz ciasta z bananami, polecam Ci wypróbować ciasto „Truflowy bananowiec”. Biszkopt: pieczemy dwa takie biszkopty (uwaga! Jeśli zechcesz od razu upiec biszkopt z 6 jajek i przekroić go po upieczeniu na pół, użyj więcej cukru oraz mąki(...)chwilę. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując chwilę, aż żółtko wkręci się w masę. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-15 minut. W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt. Masa truflowa: Trufle
Smaki Na TalerzuPrzepis na wilgotne, pulchne ciasto pełne rabarbaru. Moja rodzina uważa, że takie proste ciasta często są najlepsze. SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24) 3 jajka 130 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (opakowanie 16 g) szczypta soli 230 ml maślanki (prawie cała szklanka) 100 ml oleju 320 g mąki (2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)solą na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wlej cienką strużką maślankę, a następnie olej. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem i dodaj w kilku turach do ciasta. Mieszaj za pomocą szpatułki lub trzepaczki (nie mikserem), tylko do połączenia składników, nie dłużej bo ciasto wyjdzie twarde. Na cieście poukładaj rabarbar i posyp równomiernie brązowym cukrem. Piecz w piekarniku
Słodki Blogwsypywać cukier . Nie przerywać ubijania. Następnie dodać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy, mieszać delikatnie. 3/4 ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać górę. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Rozłożyć fantazyjnie na jasnym cieście. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić(...)ubijać i powoli wsypywać cukier, mieszać jeszcze 1 minutę, obroty 3.5 mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy z białek, wymieszać kopystką. ciasto podzielić 3/4 – 1/4 do tej mniejszej części dodać kakao i delikatnie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier. Ciasto położyć na lnianym ręczniku kuchennym i zwinąć
Kuchnia Pokoleńciacho skradło moje serce❤️ idealne połączenie smaków. Upiekłam to ciasto na święta a moje dzieci codziennie pytają kiedy go znowu upieczemy, bo jest najlepsze na świecie 😊 koniecznie spróbujcie❤️ ciacho składa się z biszkoptu, kremu na basie kajmaku z kawą i bezami, pianki śmietankowej i musu truskawkowego. Składniki blaszka 23/33: Biszkopt: Jajka 4 szt, Cukier 3/4 szklanki, Mąka pszenna(...)cytryny do smaku, Cukier waniliowy do smaku, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć łupkę powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną
kulinarne odsłony patiMagda No jak Wielkanoc to babka musi być, nie ma lepszej okazji na to cudowne ciasto. W tym roku baba marchewkowa – decyzja dzieciaków, bezapelacyjna. Wilgotna i słodka dzięki marchewkom, z nutą aromatycznych przypraw, z orzechami i rodzynkami, a na wierzchu przepyszna polewa z kremowego serka. Czego chcieć więcej? No chyba tylko drugiego kawałka. Składniki (na formę na babę(...)przemian z olejem dodajemy suche składniki – trochę oleju cienkim strumykiem i około 1/3 suchych składników – delikatnie miksujemy do połączenia i wykończenia składników. Na sam koniec do ciasta dodajemy esencję waniliową, marchewkę, orzechy oraz rodzynki odsączone z herbaty i już za pomocą szpatułki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut
Smaczna Stronadodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy kształt jaja, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta(...)lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy. Nadzienie: Do miseczki przekładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami. Smacznego
Oryginalny smak