ciasto - 160969 przepisów (strona:1694/10732)

Ciasto Wuzetka 44

słynny i pyszny wypiek z okresu PRL-u. Przepis pochodzi z mojej mamy starego zeszytu. Mięciutkie i kakaowe ciasto po prostu rozpływa się w ustach! Do tego przełożenie z lepkiego kremu z bitej śmietany i pyszna kakaowa polewa sprawia, że Wuzetka jest wyśmienita! Idealnie nadająca się na każdą okazję, a w tym zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do spróbowania(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przyrządzenia ciasta Wuzetka zalecam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm Ciasto Wuzetka – składniki: jajka – 7 sztuk cukier – 1 szklanka kakao – 2/3 szklanki śmietana 30% – 200 ml mąka pszenna – 2/3 szklanki czekolada deserowa – 2 tabliczki powidła śliwkowe – 260 g śmietana 36% – 1 litr śmietan

Olcia gotuje!
Ciasteczka cytrynowe z pistacjami 53

Ciasteczka cytrynowe to było takie ekspresowe objawienie. Zobaczyłam je na instagramie i praktycznie od razu zabrałam się do roboty. Bazą ciasteczek jest ciasto kruche. Ale nie trzeba wykrawać z niego różnych kształtów. Ciasto „uklepujemy” w foremce, a potem na ciepło kroimy w kwadraty (lub inne kształty). Przyznaje, że jeszcze tak kruchego nie szykowałam, a okazało się(...)wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką od cytryny. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Gdy ciasto zbyt mocno się klei do miksera zagniatamy chwilę dłonią (można podsypać odrobiną mąki) i przekładamy do foremki. Rękami ugniatamy ciasto równo w całej foremce. Na końcu docisnęłam ciasto szklanką, żeby było równe. Foremkę wkładamy

Relaxtime
Placek morelowy 58

najprostszy na świecie przepis na pyszny placek morelowy. To ciasto jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też bardzo proste. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy kucharz, nawet ten początkujący. Takie ciasto możemy przygotować praktycznie zawsze kiedy mamy na to ochotę, wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Do przygotowania tego placka potrzebne nam będą następujące składniki 18 g świeżych(...)szczyptę soli, wymieszajmy. Do sypkich składników dodajmy resztę ciepłego mleka, 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, żółtka, skórkę otartą z połówki cytryny i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie morele oczyśćmy, wypestkujmy, pokrójmy na połówki lub osączmy z zalewy. Natomiast resztę masła, mąki i cukru drobnego zagniećmy z płatkami migdałów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik kajmakowy na kruchym cieście z ciasteczkami i orzechami 62

kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia, pomimo tego, że często go piekę w tym dniu smakuje wyjątkowo. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowy sernik, sernik na kruchym cieście z kajmakową masą, pięknie udekorowany ciasteczkami i orzechami laskowymi. Słodki i obłędny.     Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru(...)Dodatkowo: 20 dag masy krówkowej kajmak od HELIO 80 g orzechów laskowych prażonych od  HELIO 1 łyżka kaszy manny    Wykonanie pyszne sernika:   1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Izabelawkuchni
Sernik Izaura 83

sernikiem. Ja już nawet nie pamiętam kiedy go jadłam, tak dawno to było ;) Chodził za mną i chodził, aż w końcu go upiekłam. Rodzinka jak zwykle zachwycona ;)  Ciasto kakaowe: 200 g masła/margaryny 1 szkl cukru 5 łyżek wody 3 łyżki kakao 4 jajka 2 szkl maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera z wiaderka(...)szkl cukru 4 jajka 100 g miękkiego masła 1 op. budyniu waniliowego kilka kropel ekstraktu waniliowego Polewa: 2 gorzkie czekolady 1 szkl śmietanki 30% Ciasto kakaowe: Do rondla przełożyć masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewać, cały czas mieszając aż składniki się połączą. Odstawić do ostudzenia. Dodać żółtka, zmiksować. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić

Smakołyki Asi
pyszne mocno śliwkowe ciasto ucierane... 93

miękki tłuszcz, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek ( duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę ) skórką(...)dołu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru - bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane, ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makowiec japoński 8161

cudowny smak. Ten przepis na makowiec japoński jest naprawdę bardzo prosty. Może i wygląda nieco skomplikowanie, ale przygotowałam dla Was również filmik, na którym zobaczycie dokładnie etapy przygotowania tego ciasta. Dodatkowo poniżej znajdziecie listę kroków, które przybliżą Wam jak przygotować makowiec japoński w swoim domu. Jestem pewna, że ten makowiec z jabłkami posmakuje Wam, ale także zachwyci Waszych gości(...)nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół. Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło oraz mleko. Gotową polewę wykładamy na przestygnięte ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec japoński Makowiec japoński, zwany również jako makowiec z jabłkami to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. Makowiec ten jest przygotowany na bazie sypkiego

Przepiski.pl
Biszkopt z kremem orzechowym 54

lubiłam ale jak widać wszystko się może z wiekiem zmienić Obecnie jej uwielbiam ale w wersji nie pieczonej. Czyli nieprzetworzonej. Stąd pomysł na stworzenie prostego i szybkiego ciasta. Podstawą jest biszkopt genueński czyli taki w którym ubijamy całe jajka. Wykorzystywałam go już kilkakrotnie między innymi w cieście z czekoladą i bananami . Chyba wolę miksować całe jajka niż białka i żółtka(...)osobno. Biszkopt nasączyłam kawą. Uważam, że był to strzał w dziesiątkę. Dalej jest krem z masłem orzechowym, orzechy i polewa czekoladowa. Fajne, proste i szybkie ciasto które smakiem przypomina mi jakiś batonik. Ale nie do końca umiem powiedzieć który Biszkopt z kremem orzechowym przepis na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: 2 jajka 6 łyżek cukru 6 płaskich łyżek mąki

Relaxtime
Tarta limonkowa 81

zestaw barmański. Trochę mnie to zniechęciło do konkursów na przyszłość. Mój czas i zainwestowane pieniądze tym razem się "nie zwróciły" ;-) No ale tak to już jest z konkursami. SKŁADNIKI Ciasto: 240 g mąki pszennej tortowej 70 g cukru pudru trzcinowego Diamant szczypta soli 1 jajko 135 g zimnego masła skórka starta z jednej limonki Masa limonkowa: 3 jajka 3 limonki(...)budynie waniliowe bez cukru 100 g cukru trzcinowego Diamant Dekoracja: świeże owoce (np. melon, kiwi) opcjonalnie 1 limonka WYKONANIE Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać jajko, skórkę startą z limonki i posiekane nożem masło. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować i wylepić nim formę o średnicy

Passions hobbies life
Kruche ciasteczka serowe 1251

tylko 3 składniki-twaróg, mąka oraz masło. Dodatkowo potrzebować będziemy także kilka łyżeczek cukru, do oprószenia ciasteczek. Ciastka serowe można przygotować przy pomocy robota i w nim wyrobić ciasto, a jeśli go nie posiadacie, możecie je wyrobić ręcznie. Ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko, przez długi czas zachowują swoją świeżość i cudowny smak. Jestem pewna, że posmakują każdemu(...)PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA SEROWE Składniki 250 g mąki pszennej 250 g masła 250 g twarogu półtłustego cukier do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ciasto wyrabiamy przy pomocy robota lub ręcznie. Gotowe ciasto oprószamy mąką, by się nie kleiło, formujemy w kuleczkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie czasu

Przepiski.pl