ciasto - 162322 przepisów (strona:1689/10822)

Koperty z marmoladą – ciasteczka walentynkowe 116

szkodzi, zróbcie je sobie po prostu w dogodnym momencie, myślę, że dla tego smaku warto je zrobić w każdy możliwy dzień. Ciasteczka koperty z marmoladą przygotowane są z ciasta krucho-drożdżowego. Są przepyszne. Wizualnie przedstawiają koperty z „listem miłosnym”, mam nadzieję, że Wy też to widzicie Ciasto warto dość cienko rozwałkować, bo rośnie w trakcie pieczenia. Nie polecam(...)starte lub posiekane masło oraz smalec, składniki rozcieramy między palcami. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki cukru oraz śmietanę z drożdżami. Składniki mieszamy łyżką do połączenia, po czym wyrabiamy gładkie ciasto (ja wygniatałam na blacie, początkowo ciasto jest dość kleiste, można podsypać niewielką ilością (!) mąki i wyrabiać, aż nabierze gładkiej konsystencji). Ciasto odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 1 godzinę. Następnie ciasto

Smaki Na Talerzu
Pączki jogurtowe z wiśniami 444

Całość dobrze wyrabiamy, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż masło dobrze połączy się z ciastem *** *** Miskę z ciasta przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę *** *** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę na podsypanej mąką stolnicy *** *** Ciasto dzielimy(...)części z których formujemy kulki *** *** Każdą kulkę spłaszczamy i w środku układamy po 2-3 odsączone z soku wisienki *** *** Ciasto z wisienkami zaklejamy tworząc okrągłe pączki *** *** Układamy na podsypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu *** *** Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut (im dłużej tym lepiej) *** *** Rozgrzewamy olej i partiami smażymy pączki. Uwaga, olej nie może być

Blog z Apetytem
Pączki z ziemniakami 226

może to wydawać się dziwne, ale nie różnią się one w smaku od tradycyjnych pączków drożdżowych. Nie chodzi tutaj o nadzienie ziemniaczane, lecz o dodatek ugotowanych ziemniaków do ciasta. Smak tych warzyw jest tu w ogóle niewyczuwalny, a ich dodatek sprawia, że pączki dłużej zachowują świeżość. Pączki z ziemniakami robi się w ten sam sposób i z tych samych składników(...)ugotowane ziemniaki), jak te tradycyjne. Robiąc ciasto na te słodkie wypieki, należy zwrócić uwagę na to, aby ziemniaki były dokładnie poduszone. Dlatego najlepiej robić to, jak są one jeszcze ciepłe. Natomiast jeżeli używamy ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia od obiadu to najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mięsa. Pączki z ziemniakami możemy nadziewać przed smażeniem, wówczas na każdy

Danka Pichci
Jabłecznik straciatella z galaretką i kawałkami czekolady. 54

Dzisiaj przepis na obłędnie pyszne ciasto z jabłkami. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony lekko kwaśnymi jabłkami. Na wierzchu krem z dodatkiem kawałków czekolady. Jak dla mnie połączenie idealne. Ciasto, które z pewnością posmakuje większości z Was. Do tego pięknie się prezentuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jabłecznik straciatella z galaretką i kawałkami czekolady. Składniki Składniki na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki(...)drugim dodajemy żółtka. Chwilę miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenie się składników. Wylewamy ciasto do formy (24×36) cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzony biszkopt

To co lubię - gotuję i polecam
Pączki na piwie 54

dłuższy czas pozostają świeże. Nawet 3 dnia smakuję wybornie. Przygotowanie pączków z piwem jest bardzo proste, składniki niewiele się różnią od klasycznej wersji pączków. Jednak w tym wypadku do ciasta dodajemy piwo. Ja użyłem klasycznego piwa typu lager, ale możecie dodać na przykład piwo pszeniczne. Jeśli szukacie innych przepisów na karnawał, to z całą pewnością zainteresują Was pączki bezglutenowe(...)drożdżowy powinien zacząć pracować. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich rozczyn, piwo, mąkę, cukier waniliowy. Całość wyrabiamy przy pomocy robota z hakiem, albo rękami. W trakcie wyrabiania do ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto zacznie być elastycznie. Wtedy ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto biszkoptowe z dżemem i bitą śmietanką 54

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto. Wystarczy upiec biszkopty, ubić śmietankę, zrobić polewę i przełożyć. Ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo pyszne, mięciutkie biszkopty, domowy dżem wiśniowy i puszysta śmietanka, do tego lekko gorzka polewa. Idealne połączenie. Do tego ładnie wygląda. Lekko wilgotne i nie zapychające. Zróbcie takie.           Potrzebujemy:    Na biszkopty(...)cukru 6 łyżek masła lub margaryny gorąca woda ( opcjonalnie ) Dodatkowo:  słoiczek dżemu wiśniowego ( u mnie domowy ) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku   Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki, kakao

Izabelawkuchni
Ciasto szpinakowe według Eli 48

CIASTO: Szpinak mrożony rozdrobniony - 450 g mąka pszenna - 2 szklanki jajka - 3 szt cukier - 1 i 1/3 szkl olej - 1 i 1/3 szkl proszek do pieczenia - 3 łyżeczki MASA:   śmietana 36% - 500 ml cukier puder - 3 łyżki serek mascarpone - 250g DODATKOWO: dżem z owocami wiśni Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając(...)mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Teraz dodajemy rozmrożony i odsączony szpinak i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180stC  i pieczemy 40-50 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części. MASA: Śmietanę wlać do wysokiej

Camilla w kuchni
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką i śmietaną 65

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką i śmietaną, to pyszny klasyk, który zawsze się sprawdzi. Połączenie czekoladowego biszkoptu z galaretką z brzoskwiniami i śmietaną tworzy pyszne i zarazem proste ciasto. Przepis wrzucam na prośbę koleżanek z pracy ;-) Cieszę się, że smakowało. Co prawda ja piekłam dwie blaszki ciasta, a raczej upiekłam jeden biszkopt z 8 jajek i go przekroiłam. Dzięki temu zaoszczędziłam(...)ostudzenia, a ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Do kubka dolać przegotowanej wody, wymieszać i nasączyć cały biszkopt. Brzoskwinie pokroić w kostkę i ułożyć równomiernie na biszkopcie. Boki ciasta zabezpieczyć folią aluminiową, tak aby galaretka nie uciekła po bokach (można również biszkopt przełożyć do formy). Na wierzch ciasta wyłożyć tężejącą galaretkę i włożyć do lodówki do stężenia

Passions hobbies life
Miodownik z herbatnikami 57

Miodownik to ciasto, którego nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Jego smak zna chyba każdy. Króluje na stołach zazwyczaj w okresie świątecznym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je też później. W dzisiejszym przepisie lekka modyfikacja tego , na który przepisy pojawił się na blogu przed kilkoma laty.     MIODOWNIK Z HERBATNIKAMI   Składniki: ciasto:  3 szkl mąki(...)mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru dodatkowo: słoik powideł 1 masa krówkowa 200 g herbatników czekoladowych lub zwykłych orzechy do dekoracji   Przygotowanie:  ciasto: Miód podgrzewamy z cukrem i masłem, aby się lekko rozpuściły. Studzimy. Mąkę i sodę mieszamy razem, dodajemy jajka oraz ostudzoną mieszankę miodową. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną

Bon appetit mon amie
Babeczki z budyniem 279

Babeczki z budyniem to mój sprawdzony pomysł na spotkania ze znajomymi oraz niejedno przyjęcie. Takie babeczki świetnie sprawdzą się na urodzinach, imieninach czy przyjęciu sylwestrowym. Podstawową babeczek jest kruche ciasto. Przepis na kruche spody do babeczek jest bardzo prosty, a przygotowanie i pieczenie bardzo szybkie. Przygotowane spody możemy wypełnić dowolnymi dodatkami. Może to być krem budyniowy, bita śmietana, owoce(...)coś co uwielbiają dzieciaki – galaretka. Spora ilość masła w cieście sprawa, że babeczki nie pękają i się nie rozpadają. Są idealne na jeden czy dwa kęsy. Babeczki możemy przygotować każdą porą roku, jednak wybitnie smakują przygotowane latem, kiedy dostępne są sezonowe owoce. Tak przygotowane babeczki nie tylko wyśmienicie smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. Na moim blogu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik piernikowy z wiśniami 59

Sernik piernikowy z wiśniami. Pyszny i prosty sernik. Sernik piernikowy z wiśniami Sernik piernikowy to niewątpliwie bardzo świąteczne ciasto. Niemniej jednak u nas powtarza się kilka razy w roku właśnie przez ten cały świąteczny aromat. Jest proste do zrobienia i niewątpliwie bardzo podzielne. Dodatkowo śmiało można sernik piernikowy przechowywać długo w lodówce lub brać na wynos.  Świetnie się kroi(...)blachę o wymiarach 24x34 cm. I jako, że blaszka której użyłam jest większa, podwoiłam składniki. Sernik piernikowy z wiśniami Sernik piernikowy z wiśniami Składniki na sernik piernikowy.  Kruche ciasto czekoladowe : - 200 g mąki pszennej typ 650 -15 g kakao - 5 g przyprawy do piernika  - 75 g cukru  - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 150 g masła - 1 żółtko Spód

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe chlebki naan 71

dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski przekładamy mąkę, jogurt naturalny, roztopione masło oraz sól. Dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, za pomocą dłoni lub robota. Z ciasta formujemy kuleczkę, miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto wyjmujemy(...)misy, przekładamy na stolnice i dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy placuszki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Patelnię (nieprzywierającą) rozgrzewamy i kolejno smażymy placuszki pod przykryciem przez kilka minut z obu stron. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe chlebki naan pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Ciasto ucierane z jabłkami 60

spisuję je dla siebie i dla Was, szczególnie zaś dziękuję za te 100 000 wyświetleń w grudniu. Ciekawa jestem czego Wam brakuje na moim blogu? Jeśli są jakieś ciasta, desery, dania które chcielibyście bym dla Was przygotowała to piszcie śmiało w komentarzach.  Tymczasem zapraszam na proste, pyszne i tanie ciasto ucierane z jabłkami.  Ciasto  (na blaszkę 25x35(...)żółtek 220ml mleka Miękkie masło ucieramy z cukrami na najwyższych obrotach miksera ok 3-4 minut. Następnie nie przestając ucierać dodajemy kolejno żółtka. Gdy żółtka się połączą z ciastem wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Ja robiłam to na 4 razy (trochę mąki, trochę mleka i gdy się połączy znów). Ciasto przekładamy do blaszki (25x35

Cynamonowe szczęście
Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym 50

Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym Dziś zapraszam Cię na obłędne świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym. Wystarczy tylko do zwykłego ciasta marchewkowego dodać kilka składników i mamy taki mini torcik, który z pewnością uda się przygotować każdemu. W cieście jest mielona skórka pomarańczowa i przyprawa do piernika, a dzięki temu, że żółtka są ubite wraz(...)cukrem na puszystą masę, ciasto jest wilgotne i delikatne. Do tego cynamonowy krem, którym jest przełożone ciasto i robi się pysznie i świątecznie. To ciasto spokojnie można zrobić dwa czy trzy dni wcześniej i potem przechowywać w chłodnym miejscu. W związku z tym smaki fajnie się przegryzą i bez wątpienia wszyscy współbiesiadnicy będą zachwyceni tym deserem. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny tort piernikowy. 55

Okres przedświąteczny to  okres wzmożonego wypiekania. Są to ciasteczka, pierniczki, ciasta na przedświąteczne spotkania z przyjaciółmi i znajomymi no i oczywiście  wypieki typowo świąteczne. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o przepis na biszkopt piernikowy postanowiłam opisać jak zrobić  takie ciasto z dodatkiem luźnych powideł lub gęstego musu owocowego. Pamiętajcie jednak o tym, że jeśli wasz mus będzie(...)zbyt rzadki, to  trzeba dodać trochę więcej  mąki.  Ciasto nie może być zbyt luźne. Świąteczny tort piernikowy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (około) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka musu owocowego 1/2 szklanki  cukru brązowego 2 łyżki miodu (opcjonalnie) 2 duże jaja 4 łyżki oleju słonecznikowego szczypta soli

Gotuj Sam!