ciasto - 160969 przepisów (strona:1696/10732)

Parówki mumie. Przekąska na halloween. 64

Halloween już całkiem blisko. wielu z was obchodzi to święto w domu więc to dla Was jest ta propozycja. Znana ale warta przypomnienia. Zapraszam!  Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego parówki ok 8 sztuk majonez czarna oliwki na oczy zioła do obsypania parówek ( bazylia, słodka papryka, majeranek) 2 łyżki oliwy jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie; Ciasto wyjąć z lodówki. Parówki(...)posmarować olejem, następnie obsypać ulubionymi ziołami. Ciasto pokroić na cienkie paseczki o grubości około 1,5 cm. Każdą parówkę owinąć na około ciastem, zostawiając przerwy. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć do blachy wyłożonej papierem. Piec do czasu zrumienienia ciasta. Po lekkim przestudzeniu zrobić oczy z majonezu i kawałków czarnej oliwki.  Podawać z  ulubionym sosem.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik piernikowy 268

Sernik piernikowy. Pyszny, z korzenną, pomarańczową nutą, bardzo aromatyczny. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę. Na święta sprawdzi się wyśmienicie. ardzo prosty i szybki w przygotowaniu, bez zagniatania ciasta. Polecam serdecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruszonkę: 3szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml) 1 szklanka cukru 200 gram margaryny lub masła 3 żółtka 1 łyżka kakao(...)masła 4 żółtka 6 białek 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika,żółtka, proszek do pieczenia oraz rozdronioną margarynę. Mieszamy i wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka. przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/mas

Blog kulinarny S9.PL
Szarlotka z bitą śmietaną 328

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka to najlepsze ciasto, jakie znam. Chociaż istnieje wiele różnych przepisów na idealną szarlotkę, jestem pewna, że każda smakuje równie dobrze. Na moim blogu znajdziecie przepisy na szalotkę w różnych wersjach, jak na przykład: Szarlotka sypana Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka bez pieczenia Szarlotka z keksówki Tym razem przygotowałam szarlotkę z bitą(...)śmietaną na biszkopcie. Jest delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek musu jabłkowego sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i słodkie. Szarlotkę przygotowuje najczęściej jesienią, kiedy w naszym kraju jest sezon jabłkowy. Wówczas szarlotka smakuje najlepiej. W ciągu roku czasem również pojawia się w naszym domu, bo każdy ją uwielbia. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną szarlotkę

Przepiski.pl
Keto brownie warzywne (Paleo, LowCarb) 63

Keto brownie warzywne – keto deser w zdrowszym wydaniu Dzisiaj zapraszam Was na keto ciasto . Jedno z moich ulubionych. 🙂 I chyba nie tylko moje, bo jest to niekwestionowany deserowy hit wszech czasów. Panie i Panowie – oto keto brownie warzywne! Jeśli zastanawiacie się dlaczego tak ogólnikowo (warzywne), to spieszę z wyjaśnieniami. Otóż brownie ze zdjęć zostało zrobione przez moją mamę(...)powodu nie stosujecie czekolady i kakao (np. AIP ), to proponuję zmienić ją na czysty tłuszcz kakaowy , a zamiast kakao dać karob . Zwiększy to lekko udział węglowodanów, ale za to ciasto będzie „ czyste „. Brownie warzywne na bazie buraka Mąka kokosowa Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej , której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno

Modern Cave Girl
Sernik z makiem 88

Dziś jedno z moich ulubionych ciast, czyli sernik. Ale nie taki zwykły, klasyczny, tylko trochę urozmaicony, a mianowicie sernik w połączeniu z masą makową. Trochę taki seromakowiec, ale z przewagą sernika. Ciasto powstało jak to się mówi "na spontanie". Miałam ogromną ochotę na jakieś dobre ciasto i po szybkim przeglądzie lodówki i spiżarni, wybór padł na sernik z makiem. Zrobiłam(...)kruchych ciastkach z marmoladą i polałam czekoladą. Dla mnie takie ciasto to strzał w dziesiątkę, przynajmniej o tej porze roku i przy takiej pogodzie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g kruchych ciastek z marmoladą (można użyć innych ulubionych) 1,25kg sera (u mnie 1kg z wiaderka i 250g sera białego w kostce) 6 jaj 100g masła 1szkl. cukru

Waniliowe Improwizacje
Torcik Malinowa Chmurka 108

Bardzo znane ciasto z malinami. W końcu zrobiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, galaretki z malinami, śmietanki i bezy. Podane w formie torcika wygląda bardzo efektownie.  Tortownica 24 cm: Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110 g masła Warstwa malinowa: 3 galaretki malinowe(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 garść płatków migdałowych Spód: Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy ze sobą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzonym ciastem wygniatamy spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Tortownica o wymiarach 24 cm. Wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Ciasto musi być

VioletoweKucharzenie
Sernik bananowy. 58

Sernik bananowy. Gładki, kremowy i pełen bananowego smaku. Taki właśnie jest ten sernik . Sernik , który łączy w sobie dwie ulubione przez nas rzeczy – słodkiego banana i pyszny twaróg . Ciasta o smaku banana są przepyszne i idealnie słodkie. Więc nie traćmy więcej czasu, musimy wykonać ten sernik jak najszybciej, by cieszyć się smakiem bananów i aksamitnego twarogu. Idealny sernik na każda(...)połączenia się składników. Dodajemy puree z bananów i kontynuujemy mieszanie na niskich obrotach. Dodajemy pojedynczo jajka. W razie potrzeby zeskrobujemy masę z brzegów miski. Masę serowa wylewamy na spód ciasta. Tortownicę umieszczamy w większej blaszce do pieczenia i wlewamy wodę do polowy wysokości tortownicy. Piekarnik nastawiamy na 150°C i pieczemy ciasto przez 1 godzinę i 30 minut. Wyłączamy piekarnika

Zdrowy Styl Joanny
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 49

Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką wyjdzie na pewno każdemu. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko wszystko wymieszać, przelać do blachy, ułożyć śliwki , posypać kruszonką i gotowe. Jest puszyste, miękkie, delikatne i cudownie pachnie. Sezon śliwkowy w pełni, a że bardzo lubię te owoce, to staram się je wykorzystać na każdy możliwy sposób. A Wy lubicie śliwki(...)nich przyrządzacie? Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na blachę 24 x 26 cm: * 300 g masła * 200 g cukru * 6 jajek * 300 g mąki pszennej * 60 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * 500 g śliwek * cukier puder+ kilka kropel wody do zrobienia lukru

Zrób to smacznie
Polska pizza domowa. Przepis na placek drożdżowy z serem i dodatkami 105

grubym i puszystym cieście, z dużą ilością dodatków, niektórzy lubią ją bardziej niż włoski oryginał, my nazywamy ją domową pizzą po polsku. Jak zwykle zrobiliśmy wielką blachę i ani się obejrzeliśmy, zostały same okruszki. Przepis na polską pizzę domową Składniki: Na ciasto Szklanka lekko ciepłej wody, 40 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka soli(...)około 15 minut, aby drożdże “ruszyły”. Do miski wsyp mąkę, sól, wlej oliwę i pozostałą wodę, wymieszaj, następnie przełóż na blat lub stolnicę i wyrób gładkie ciasto – należy je ugniatać około 10 minut. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką. Ciasto włóż do miski, przykryj, odstaw na minimum 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie cebulę

Kulinarna Polska
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z żurawiną i orzechową kruszonką 85

Pyszne jesienne ciasto, z dodatkiem puree dyniowego, któremu zawdzięcza swój piękny kolor oraz skórki z pomarańczy, której to z kolei zawdzięcza bogaty aromat i smak :). Całość wspaniale uzupełnia suszona żurawina oraz orzechowa kruszonka z dodatkiem cynamonu ( nie rezygnujcie z niej, jest taka pyyyszna :) ). Ciasto jest miękkie i bardzo wilgotne, długo utrzymuje świeżość. W wykonaniu jest bardzo proste i szybkie. Idealny(...)dyniowego puree. Resztę można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić i wykorzystać w przyszłości do innych przepisów ( dla ułatwienia polecam podzielić puree na mniejsze porcje ). Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego 350 g puree z dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Opowieści z piekarnika
Matnakash – płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo 78

drożdżach . Moja wersja pieczywa jest drożdżowa, a przepis pochodzi przepis stąd Hub Pages . Dzięki recepturom na pieczywo z różnych zakątków świata możemy poczuć się jak na kulinarnych wakacjach. Składniki CIASTO 500 g mąki chlebowej typ 750 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 350 ml wody 2-3 łyżki oliwy GLAZURA 30 g mąki(...)umieszczamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość. Pozostałą mąkę, sól i cukier wsypujemy do innej większej miski i dodajemy zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto wyrabiamy, porcjami dolewamy pozostałe 100 ml ciepłej wody. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ponownie przykrywamy ciasto i jeszcze raz pozwalamy

Tajemnice Smaku