ciasto - 160969 przepisów (strona:1700/10732)

Ciasto z rabarbarem 88

szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany -u mnie kremowka 1/2 szklanki oleju łyżeczki proszku do pieczenia- zapomnialam i nie dalam szczypta sol i Beza : 3 białka pozostałe z ciasta 1/2 szklanki cukru 1 budyń Wykonanie Wszystkie składniki ciasta wymieszać do połączenia. Podzielić ciasto na 2/3 i 1/3. Blaszkę wyłożyć papierem i wyłożyć większą część ciasta na dno. Rabarbar obrany(...)pocięty na kawałki wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i cukrem Dodać budyń i wymieszać dokładnie. Na rabarbar wyłożyć pianę ,a następnie reszte ciasta. Piec w 170stopni około 50 minut -do suchego patyczka. U mnie blaszka 36x25 bo z podwójnej porcji piekłam i nie żałuje bo pyszne link do ciasta

mojej kuchni
Tort kawowy z kajmakiem 56

właściwie tort kawowy z kajmakiem i czekoladą – bo to jest pełnia smaków tego tortu Bardzo fajne połączenie smaków, delikatna dekoracja i tort urodzinowy gotowy. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 2 jajka 5 łyżek musu jabłkowego 1 szklanka oleju 1 ¼ szklanki śmietanki 18% Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie(...)składniki umieszczam w misce i mieszam tylko do połączenia składników, ciasto nie musi być gładkie. Dno tortownicy (średnica 18 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto do tortownicy. Piekę ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¼ szklanki gorącej wody ¾ szklanki letniej wody Kawę rozpuszczam

Słodki sentyment
Drożdżówki z rabarbarem/truskawkami 65

jego wykorzystanie. Jeśli jednak za nim nie przepadasz,możesz użyć np. truskawek. Na te sezonowe jeszcze czekamy więc dzisiaj użyłam mrożonych. Tradycyjne okrągłe drożdżówki nadziane owocami i obsypane kruszonką. Ciasto początkowo wydaje się kleiste, ale po wyrośnięciu jest idealne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dr ożdżówki z owocami – Składniki(...)mleku. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 10 części

Do Garów!
Potrugalskie empanadas – kruche pierożki z kaczką 61

BULION Z KACZKI 1 l wody 2 kacze udka smażone skórki z kaczki pozostałe po wytapianiu tłuszczu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 liść laurowy sól pieprz CIASTO 300 g pszennej mąki typ 500 1  łyżeczka soli 100 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka kaczego tłuszczu 100 g bulionu z kaczki sól pieprz NADZIENIE(...)godziny lub do miękkości mięsa. Wyjmujemy kacze uda i marchewkę, studzimy. Mięso oddzielamy od kości i rozrywamy widelcem na włókna. Marchewkę kroimy w kostkę, bulion rezerwujemy do ciasta i nadzienia. CIASTO Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i masło, oliwę z oliwek i tłuszcz z kaczki. Wlewamy  około 100 ml bulionu z kaczki, szybko mieszamy i wyrabiamy ciasto

Tajemnice Smaku
Babeczki jogurtowe z rabarbarem 60

dodatek kruszonki i rabarbaru wspaniale dopełnia je w smaku. Przygotowanie tych pyszności jest szybkie i proste, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)osuszamy i kroimy w małą kosteczkę *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej oraz jogurt i całość mieszamy ręcznie *** *** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia

Blog z Apetytem
Ekspresowe ciasto z polewą czekoladową 56

Ekspresowe ciasto z polewą czekoladową. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Z podstawowych składników które zwykle posiadamy w swoich domach. Idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego do codziennej kawy czy herbaty :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 6 jaj L 1 szklanka oleju ( składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej(...)podwoją swoją objętość, na puszystą masę. Do masy jajecznej cały czas miksując dodajemy olej. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia wraz z mąką. Całość krótko miksujemy do połączenia się składników. ciasto przelałam do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy śmiało użyć trochę mniejszej blaszki, ciasto będzie po prostu wyższe. gotowe ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto leśny mech z mandarynkami 140

Już dawno planowałam upiec to ciasto ale ciągle coś schodziło mi i wreszcie jest . A wystarczy mieć w domu takie podstawowe składniki ciasto 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450g 1 szklanka cukru kryształu 5 jajek 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki toruńskiej 2 łyzeczki proszku do pieczenia przygotowanie cukier utrzeć z jajkami dodać olej.Wcześniej rozmrozić szpinak i odcisnąć ,oraz zmiksować(...)400ml śmietany 36 procentowej 3 łyżki cukru pudru przygotowanie masy śmietanę ubić z cukrem dodać serek i mamy gotową masę potrzebujemy 1 puszkę mandarynek masę wymieszać z mandarynkami . Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy ,ciasto podzielić na 2 części ,1 część musi być cieńsza żeby było tylko tyle żeby posypać górę ciasta .Na drugą część ciasta tą grubszą dajemy masę

Moje Wyroby
Drożdżówki z rabarbarem/truskawkami 56

jego wykorzystanie. Jeśli jednak za nim nie przepadasz,możesz użyć np. truskawek. Na te sezonowe jeszcze czekamy więc dzisiaj użyłam mrożonych. Tradycyjne okrągłe drożdżówki nadziane owocami i obsypane kruszonką. Ciasto początkowo wydaje się kleiste, ale po wyrośnięciu jest idealne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dr ożdżówki z owocami – Składniki(...)mleku. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 10 części

Do Garów!
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 80

Zawsze, kiedy u mnie w domu pojawia się rabarbar, mam ochotę na pyszne ciasto z jego udziałem. Tak też powstała ta rolada, bardzo delikatna z nieco kwaskowym nadzieniem. W smaku rewelacyjna. Przepis jest na blachę o wymiarach 36 x 28 cm Co potrzeba na ciasto: 120 g mąki pszennej tortowej typ 450, 120 g cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu(...)rolady. Rozprowadzamy rabarbar równomiernie. W misce mikserem ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym do połączenia składników i spienienia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie mikserem. Tak przygotowane ciasto wylewamy na rabarbar, delikatnie rozprowadzamy. Ciasta nie ma dużo, ale powinno pokryć rabarbar bardzo cienką warstwą. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰ C, pieczemy 30-35 minut na funkcji

Bułka z Chlebem
Rogaliki tygryski 78

oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy *** *** Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie(...)wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części *** *** Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i smarujemy roztopionym masłem *** *** Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta układamy pełną łyżeczkę kremu czekoladowego *** *** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Szarlotka z żurawiną i pianką 107

dobra. A żurawina trafiła tu w sumie przypadkowo. Zostało mi trochę i chciałam ją w końcu wykorzystać, to dorzuciłam do uprażonych jabłek. Połączenie bardzo dobre😋 Składniki (blaszka 27x34cm): Kruche ciasto: 4 żółtka 250g masła/margaryny 3 szklanki mąki (dałam pół krupczatki i pół torowej pszennej) 2-3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe(...)szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Zimne masło/margarynę posiekać z mąką. Następnie dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść ciasto. Odciąć 1/3 ciasta i włożyć ją do zamrażarki. Pozostałą większą częścią ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki. 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny

Kuchnia domowa Ani
Polewa czekoladowa 115

Domowa polewa czekoladowa jest pyszną dekoracją do ciast i deserów. Poznaj moje 3 sprawdzone przepisy na udaną polewę czekoladową. Wykorzystasz je w zależności od posiadanych składników. Polewy czekoladowe są bardzo proste w wykonaniu. Poprawnie wykonana polewa czekoladowa jest aksamitnie gęsta, jednolita i błyszcząca. Smak i wygląd zależy przede wszystkim od jakości użytego kakao lub czekolady. Używam dobrego kakao lub gorzkiej(...)czekolady. Do wielu ciast i deserów dodaję na wierzch polewę czekoladową. Aby uporządkować i przede wszystkim nie dublować w każdym przepisie polewy czekoladowej, zebrałam w tym miejscu 3 metody, z których na co dzień korzystam w zależności od posiadanych składników. Zrobienie polewy zajmie dosłownie chwilę i zapewne uda się każdemu. Koniecznie wypróbuj któryś z poniższych przepisów na aksamitną polewę czekoladową

Ania gotuje
Ciasto Cycki Murzynki 102

Kochani są takie ciasta, o których poprawności czy słuszności nazw się nie dyskutuje ; ) Zwłaszcza , gdy są tak smaczne jak Cycki Murzynki : ) A jest to bogaty przekładaniec z pysznym kremem, przygotowanym na bazie aż 6 żółtek i mocy alkoholu ( która w połączeniu z tego typu kremem daje smak ajerkoniaku , bądź adwokata- jak kto woli: ) ). Słodkość wprowadza także ciacho makowo- kokosowe(...)mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek 210 g cukru 100 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki

Domowe ciasta
Jabłka w cieście 50

Pyszne i szybkie w przygotowaniu jabłka w cieście to super pomysł na ciepłe drugie śniadanie, podwieczorek.lub deser posypany cukrem pudrem. Bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Idealne na ciepło lub zimno, dla całej rodziny. Przygotujesz je w kilka chwil z prostego ciasta naleśnikowego. Składniki zazwyczaj wszyscy mamy pod ręką, bowiem są to łatwo dostępne produkty. Zapraszam po sprawdzony(...)najlepszy przepis na jabłka w cieście. Jabłka w cieście SKŁADNIKI: 2 duże jabłka 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto. Mieszam mikserem lub rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto odstawiam na 20 minut, by odpoczęło. Jabłka myję, wydrążam środek za pomocą specjalnego urządzenia. Przed samym smażeniem

Zasmakuj Kuchni
Sernik oreo 72

Sernik oreo to ciasto dedykowane zarówno małym, jak i dużym łakomczuchom. Ten rewelacyjny, biało-czarny deser smakuje naprawdę wyśmienicie. Muszę Wam przyznać, że serniki to moja słabość, mogłabym je jeść i jeść w każdej wersji. Uwielbiam masę serową z dodatkiem ciasteczek, herbatników i innych słodkości. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie sernika oreo, o który już dawno prosiły mnie(...)pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie ciągle ubijając, dodajemy twaróg. Pod koniec wlewamy żelatynę. Ciasteczka oreo kruszymy i dodajemy do przygotowanej masy, mieszamy. (Zostawiamy kilka pokruszonych ciasteczek do dekoracji wierzchu ciasta). Gotową masę rozprowadzamy na herbatnikach. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Sernik oreo pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!