łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone – idealne na przekąskę. No i zdrowo zjeść rybkę od czasu do czasu Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie łososia wędzonego 2 jajka 250 g śmietany 4 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz Przygotowanie: Koperek myjemy i drobno siekamy. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz(...)koperek. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wielkości dopasowanej do foremek jakie posiadacie. Każdą foremkę wykładamy ciastem francuskim. Ciasto powino siegać jej brzegów lub wystawać poza nie. Do każdej wyłożonej ciastem foremki wkładamy kawałek wędzonego łososia (ja całe opakowanie 150 g rozkaładam na tyle babeczek ile mam czyli zwykle ok 12 – mam małe foremki), posypujemy go najlepiej świeżo zmielonym
Kulinarna Patilogiałyżeczki proszku do pieczenia 12 i 1/2 dag gorzkiej czekolady lub ciemnego kakao- dałam pół na pół 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki zmielonych goździków powidła śliwkowe- do przełożenia ciasta Przygotowanie: Do cukru dodać miękkie masło- utrzeć Do masy dodawać po jednym żółtku i ponownie ucierać Mąkę zmieszać z utartą czekoladą i kakao, proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem- dodawać(...)masy- ucierać Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do powstałej masy Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 60 min.Sprawdzić ciasto patyczkiem- musi być suchy Po przestudzeniu przekroić i posmarować najlepiej powidłami śliwkowymi Polać polewą czekoladową. Składniki na polewę: 100 ml śmietany 30% 90 ml gorzkiej dobrej czekolady Rozpuścić w rondelku ciągle
Proste PotrawyPrzygotuj pyszną babkę nawet jeśli nie masz piekarnika w domu. Wystarczy foremkę z ciastem włożyć do garnka i upiec ciasto jak w tradycyjnym piekarniku. Multicooker czyli jeden garnek, a wiele możliwości. Jest to urządzenie 11 w 1 daje możliwość przygotowywania potraw na różne sposoby takie jak: Gotowanie pod ciśnieniem Wolne gotowanie Gotowanie na parze Smażenie jak na patelni Podgrzewanie(...)mleko, olej, jajka i mieszamy. Do mokrych produktów wsypujemy partiami suche i mieszamy do połączenia składników. Wystarczy wymieszać łyżką. Na koniec dodać powidła lub dżem i wymieszać. Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Instant Pot uruchamiamy na funkcji "bake" ustawiamy czas 50 minut oraz temperaturę 180 stopni. Po ok. 2 minutach garnek jest
Kulinarne przygodyPrzepis na Mazurek Czterowarstwowy siostry Anastazji. Cztery różne placki przełożone masą jabłkową i udekorowane polewa czekoladową. Idealny na Święta Wielkanocne. Polecam. Przepis pochodzi z książki ,,103 ciasta siostry Anastazji'' Książka w promocyjnej cenie dostępna TUTAJ Jak zrobić taki czterowarstwowy mazurek pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco(...)stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy orzechowej i wymieszać szpatułką. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 *C przez 30 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystudzenia. 2. Placek 2. Placek
RITA food channelpuszysta babka cytrynowa wielkanocna . Za tydzień Wielkanoc więc najwyższa pora na wybranie przepisu na Menu na Wielkanoc . Na Wielkanoc oprócz całej masy faszerowanych jajek , pasztetów , nie może zabraknąć ciast. Obowiązkowymi wypiekami w wielu polskich domach są mazurki , serniki i babki wielkanocne . z całej gamy babeczek, bab i babek wielkanocnych. Dzisiejsza propozycja to pachnąca cytrynami babka, która jest ciastem idealnie pasującym(...)Wielkanoc i nie tylko, wielokrotnie piekłam ją jako zwykłe ciasto do kawy. Taka babka cytrynową może być pieczona przez cały rok, a nie tylko od święta. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Obok mazurka i sernika, ta babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny często pojawia się u mnie na wielkanocnym stole zamiennie z innymi babkami. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy żółtka, masło, cukier puder i sól. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta(...)formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy. Nadzienie: Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Wsypujemy do kielicha blendera i mocno mielimy na gładką pastę. Następnie przekładamy do miseczki
Oryginalny smakzapasy, by cieszyć się słodkimi świętami :) Z kodem: deliciousplace20 zrobisz zakupy w sklepie www.kajmak.com.pl z 20% zniżką. Rabat ważny jest od dzisiaj przez cały tydzień :) Składniki (6-8 porcji): Ciasto: 150 g. mąki pszennej tortowej 100 g. mąki krupczatki 60 g. zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Krem z kaszy(...)płatki migdałów do ozdoby Obie mąki wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem i solą. Dodaj kosteczki masła i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i śmietanę, wymieszaj i zagnieć krótko gładkie ciasto. Podziel je na pół i włóż do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wym. około 21/25 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i wylep nim dokładnie
Delicious PlaceSerniczek – ciasto deserowe, którego głównym składnikiem jest biały ser. Dziś proponuję wam pyszny serniczek z przepisu mojej mamy. Smaczny na kruchym cieście z dodatkiem rodzynek i niesamowicie pyszną masą serową, która wręcz rozpływa się w ustach. Zawsze się udaje, a goście proszą o przepis. Jeżeli nie macie pomysłu na serniczek to zachęcam do skorzystania z mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Sernik z rodzynkami – składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki tortowej 200 g masła 1 cale jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg twarogu 3 krotnie mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru pół kostki masła budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 garście
Olcia gotuje!brutalna, że nie dziwię się już, że bułeczki są tak słodkie. Potrzeba podwójnej dawki słodkości, żeby ją jakoś przetrawić :) Przepis na rumuńskie Mucenici: Składniki : na 8 sztuk na ciasto: 20 g świeżych drożdży lub paczuszka suchych 150 g cukru, ja daje 4 stołowe łyżki 125 ml ciepłego mleka 125 ml ciepłej wody 80 g masła 1 jajko szczypta soli(...)Masło rozpuścić i troszkę ostudzić. Dodać do rozczynu. 3. Dodać jajko, szczyptę soli i resztę mąki i dobrze zagnieść. Nakryć ściereczką i zostawić, żeby dobrze wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić. Następnie podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować długi paseczek. Połączyć w kółko, a następnie przełożyć tak, aby powstała ósemka. Robię dwa rodzaje ósemek: proste
dolcevitainmykitchenPyszne ciasto w formie babki z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich Składniki: 2 spore jabłka 2 szklanki mąki (ok. 340 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1 szklanka orzechów włoskich garść rodzynek szczypta cynamonu forma keksowa 28 cm Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie(...)mniejsze kawałki. Całe jajka razem z cukrem ubijamy do napuszenia . Dodajemy sodę, cynamon i proszek do pieczenia miksujemy , następnie wlewamy olej i dosypujemy mąkę wszystko ponownie dokładnie miksujemy . Ciasto będzie dosyć gęste. Do ciasta dodajemy jabłka, orzechy i rodzynki - mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180°C . Pieczemy około 1 godziny
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMasz ochotę na gofry, ale nie chce Ci się „kręcić” ciasta? Jest na to sposób. Zapraszam na przepis na oszukane gofry! Oszukane gofry to szybsza wersja tradycyjnych gofrów, które można przygotować z ciasta francuskiego. Podane z ulubionymi dodatkami smakują równie dobrze i ciężko będzie je odróżnić od tych klasycznych. Oszukane gofry to świetna przekąska na wieczór, jak również(...)wizytę gości. Szybko się je robi i nie są skomplikowane w wykonaniu. OSZUKANE GOFRY – PRZEPIS Składniki płat ciasta francuskiego ulubione dodatki Przygotowanie 1. Gofrownicę dobrze rozgrzać. 2. Ciasta francuskie rozwinąć na stolnicy i pokroić na mniejsze prostokąty. 3. Pokrojone kawałki ciasta przełożyć do gofrownicy i piec przez około 10-12 minut. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z bitą
Alle Dobre!Dzisiaj przepis na pyszną i łatwa do zrobienia bakę marchewkową. Idealna na Wielkanoc lub na każdą okazje, jako pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta babka na pewno Wam posmakuje. Składniki: 300 g marchewki 400 g maki pszennej 150 g masła 80 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki(...)rozpuszczone i schłodzone masło i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać. W osobnej miseczce rozmieszać sodę i ocet i dodać do miski z jajkami. Następnie do miski przesiać mąkę i ciasto dobrze wymieszać łyżką. Na koniec do ciasta dodać stratą marchew. Ciasto ponownie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy z kominkiem. Formę uprzednio wysmarować masłem. Babkę piec
Pani M - kuchnia smakowitaciasto marzyło mi się już od kilku dobrych lat. Przed Bożym Narodzeniem postanowiłam je zrobić. Upiekłam. A potem raczyłam się nim na słodkie śniadanie każdego świątecznego poranka. Wręcz wybornie smakowało maczane w mocnej, aromatycznej kawie! Upieczcie je sobie i poczujcie, jak cudownie smakuje! Co jest potrzebne? ciasto 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 50 g masła(...)cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Gdy masa jest gotowa, wrzucamy przepołowioną żurawinę. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę. Chwilę czekamy, aż przestygnie. Dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i całość pokrywamy kruszonką, rozcierając ją w palcach. Posypujemy migdałami. Kilka połówek żurawiny możemy także wyłożyć na kruszonkę. Pieczemy w 180C
Raj dla Podniebieniadomu. Ja chyba z nadejściem tych chłodów mam zdecydowanie większą ochotę na dania ostre, niż na słodkości. Dziś na bloga wskakuje kolejny super przepis mojej mamy! Pyszne, półkruche ( genialne!) ciasto pokryte jabłkami z galaretką i lekką, puszystą pianką straciatella tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Idealne ciasto nie tylko na jesień! My dodałyśmy do niego galaretkę pomarańczową(...)cukier puder – 4-5 łyżek * czekolada gorzka – 100 g * żelatyna sypka – 5 łyżeczek * woda – 80 ml DODATKOWO: * galaretka pomarańczowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: 170 g miękkiego masła ucieramy z cukrem, dodajemy 3 żółtka i 1 białko – cały czas ucieramy. Dodajemy przesiane obie maki , miksujemy na wolnych obrotach. Wyciągamy ( klei się! ) na blachę wyłożoną
Ostra na Słodko