ciasto - 160969 przepisów (strona:1708/10732)

TORT Z GRUSZKAMI I KREMEM WANILIOWYM 95

Rewelacyjny  biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką.  Dekoracja to suszone gruszki naturalnie barwione  pestką awokado. Ciasto biszkoptowe : mąka pszenna 110 g 4 jajka cukier 120 g kakao 3 łyżki jabłka suszone 25 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Mus gruszkowy : gruszki 800 g woda 60-80 ml 1 galaretka(...)goździków Krem śmietankowy : śmietana 30 % 400 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier puder 1/2 łyżki śmietan-fix 18 g Do ozdoby : kolorowe suszone gruszki    Tortownica 21 cm. Ciasto biszkoptowe. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Jabłka drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie

Smaczne moje
GÓRA LODOWA 75

cukrem do białości. Mąkę mieszamy z kawą , kakao i ew. proszkiem. Do ubitych jajek po łyżce dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, lekko blaszką uderzamy w stół, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Biszkopt pieczemy w 175-180 C około 20-30 minut. Studzimy, obracając ciasto do góry dnem. W tym czasie robimy mocny(...)napar kawy na poncz i masę karpatkową wg. opakowania, wszystko studzimy. Tę samą umytą blaszkę wykładamy przezroczystą folią tak aby sporo wystawały brzegi. Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na pół, jedną połowę wkładamy do blaszki i polewamy ponczem.   Połowę masy karpatkowej rozprowadzamy po cieście, przykrywamy drugą połową ciasta, ponczujemy i wykładamy drugą połowę masy.   Biszkopty pionowo wbijamy

Smaczne moje
BAŁAGANIARZ ( ciasto z jabłkami ) 72

Świetne, proste i smaczne ciasto z jabłkami. Najlepszy jest kontrast pomiędzy kwasowością  jabłek a słodyczą ciasta.    Ciasto: mąka pszenna 250 g 1 bardzo małe jajko cukier 55 g 1 łyżeczka cukru waniliowego chłodne masło lub margaryna 125 g 2-3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie : jabłka kwaskowe(...)łyżka cynamonu 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej cukier puder do posypania mąka ryżowa lub bułka tarta    Tłuszcz kroimy w kostkę. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy. Tortownicę

Smaczne moje
Kawowe sernikobrownie 105

czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można wykonać rozetki z bitej śmietany(...)Dedykowane jest również osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami. Smak gorzkiej czekolady ze spodu brownie oraz polewy czekoladowej przeplata się z lekką goryczką kawy z masy sernikowej. Słodycz ciasta można dopasować pod własne gusta, dodając odpowiednią ilość cukru pudru.   Sernikobrownie nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Potrzebujemy około 15 min. na masę brownie i drugie

Kuchnia MagdaLeny
Pomysł na ciasto w 10 minut 53

Pomysł na ciasto w 10 minut? Zapraszam na brownie z orzechami brazylijskimi i białą czekoladą . To ciasto, które przygotowuje w sytuacji awaryjnej – gdy goście będą za chwilę, a ja nie mam czym ich poczęstować, albo, gdy mam ochotę na coś słodkiego i absolutnie nie mogę długo czekać, ani się za dużo nad tym ciastem namęczyć. Co jeśli nie macie(...)mogą sprawdzić się tutaj migdały albo orzechy laskowe. Jedyne czego nie róbcie to nie rezygnujcie z białej czekolady. Jeśli zamienicie ją na jakąś inną to już będzie zupełnie inne ciasto Pomysł na ciasto w 10 minut Brownie z orzechami brazylijskimi i białą czekoladą Składniki: 150 g białej czekolady 80 g masła 50 g drobnego cukru 2 jajka 200 g mąki

365 dni dookoła kuchni
Chleb orkiszowy 73

dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Mąkę pszenną i 5 szklanek mąki orkiszowej umieszczam w misce, dodaję olej, resztę mleka, sól i wodę i wyrabiam ciasto (wyrabiałam mikserem). Dodaję w 3 partiach pozostałe 1,5 szklanki mąki orkiszowej i dalej wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam ciasto chlebowe na 60 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu(...)czasie formuję z ciasta chleb, kształt dowolny (uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ograniczyłam nasmarowanym olejem rantem z tortownicy). Ponownie przykrywam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem smaruję chleb łyżką mąką rozrobioną w odrobinie letniej wody (konsystencja papki), chleb można też ponacinać. Chleb orkiszowy piekę przez 60 minut

Słodki sentyment
Babeczki jogurtowo-jabłkowe 91

Babeczki jogurtowo-jabłkowe Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubionych. Są wilgotne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Dziś zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z jabłkami. Po prostu niebo w ustach!     Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego(...)masła DODATKOWO: 1 jabłko     *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę

Blog z Apetytem
Ciasto serowo-kawowe z musem śliwkowym 88

Ciasto na biszkopcie, z masą serową i musem śliwkowym, ukryte pod warstwą masy kawowej... Biszkopt z masą sernikową i warstwą musu śliwkowego został wykonany w mniejszej tortownicy, a następnie przeniesiony do tortownicy większej i zalany kremową masą kawową. Ciasto dość pracochłonne, ale za to pysznie smakuje i świetnie się prezentuje. Masa serowa to sernik gotowany w garnku. Przygotowany został(...)śliwkowy to gotowane śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła ciasta. Ciasto nie jest przesłodzone i z wielką przyjemnością się po nie sięga. Delikatny biszkopt, do tego słodki i aksamitny sernik przełamany lekko kwaśnym musem śliwkowym

Kuchnia MagdaLeny
CINNAMON ROLLS CZYLI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 76

drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). W między czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu(...)używając 450 ml mleka zamiast 500ml). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 max 2 cm. Całe ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem, posypać na posmarowane masło. Ciasto zawinąć w rulonik. Pokroić w poprzek na plasterki grubości około 2-2,5 cm. Tak przygotowane ruloniki ułożyć w blaszce

Zrób to smacznie
Sernik z powidłami śliwkowymi 82

weekend rodzinka upominała się o coś słodkiego a ja zaczęłam tęsknić już za czym lekkim, puszystym a jednocześnie wilgotnym. Wszystkie te warunki spełnia właśnie jedno z moich ulubionych ciast – sernik. Tym razem powstał w wersji z powidłami śliwkowymi. Choć nie do końca byłam przekonana do takiego połączenia – efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Sernik wyszedł przepyszny. Składniki: Ciasto(...)śliwki węgierki, które kupicie tutaj Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Całość siekamy nożem aż składniki lekko się połączą. Dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, pieczemy

Fascynacje Ani
Ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi 103

Banalnie proste do przygotowanie, aromatyczne i bardzo smaczne ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi . Robi się je w mgnieniu oka Nie trzeba nic ubijać, wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę i upiec. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, a dzięki skórce pomarańczowej pięknie pachnie w całym mieszkaniu… Składniki: 5 jabłek 2 szklanki mąki 4 jajka 1/2 szklanki płynnego(...)wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką → Próżniak

Oryginalny smak
Francuskie hot dogi 124

podane parówki w cieście francuskim są przepyszną przekąską, którą można przygotować bardzo szybko. Sprawdzą się również na drugie śniadanie, czy też kolację. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakują rewelacyjnie. Sama nazwa "francuskie hot dogi" nawiązuje raczej do wykorzystanego w przepisie ciasta francuskiego. Spotkałam się również z takimi hot dagami w zajazdach i pubach. Nie wiem jednak, czy mają one cokolwiek(...)wspólnego z Francją.  Na 10 sztuk. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 80 g koncentratu pomidorowego 10 parówek 1 jajko zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie ciasto przeciąć na pół pionowo tworząc dwa długie kawałki

Passions hobbies life
Ciasto z jabłkami 64

Moja ulubiona pora na wieczorne wypieki właśnie wystartowała. Co za tym idzie, dobroci w postaci jabłek z naszego sadu zamieniają się w słodkie i ciepłe przyjemności. Dziś ciasto za całymi jabłkami :)     Potrzebna tortownica o średnicy ok 21 cm    Składniki: 4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki 130 g miękkiego masła 3 jajka(...)posypania Przygotowanie: Do miski włóż masło, jajka, cukier, whisky, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli - wszystko wymieszaj na gładką masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego).    Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Na górę ułóż ćwiartki jabłek, wcześniej nacięte  (jednak uważaj, aby ich nie przeciąć do końca). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 180C

Niezły Młynek
Rolada biszkoptowa z bananami 77

Przepis na pyszne delikatne ciasto z kremem budyniowym i serkiem mascarpone oraz z bananami, które idealnie współgrają z waniliowym smakiem masy i puszystym biszkoptem.   Składniki: Biszkopt (na blaszkę piekarnikową 43×33) 5 jajek 125 g cukru 125 g mąki 2 łyżki oleju Masa 400 ml mleka 4 żółtka 80 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g skrobi(...)puszystą masę, która zwiększy swoją objętość dwu, trzykrotnie. Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera. Wlej olej i ponownie krótko zmiksuj. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 160°C do suchego patyczka. W czasie pieczenia się biszkoptu przygotuj czystą ściereczkę

Słodki Blog