ciasto - 162322 przepisów (strona:1712/10822)

Ciasto na pizze 84

Zdradzę Wam przepis na najlepsze ciasto na pizze. Mówię, serio! Kocham pizze i ostatnio byłam podekscytowana festiwalem pizzy w San Lorenzo. Wracam do domu, a mój mężczyzna mówi, że on zrobi mi najlepszą pizze w mieście i tak się się stało.  4 porcje Składniki:  15 g drożdży  1 łyżeczka cukru 1 kg mąki 3 łyżki oliwy(...)wody ( w zależności od konsystencji ciasta) płaska łyżeczka soli Przygotowanie:  Drożdże wyrabiamy z cukrem i łyżeczką wody, następnie dodajemy po dwie łyżki mąki i wody, cały czasy wyrabiamy ciasto.  Dodajemy składniki kolejno, aby ciasto było elastyczne. Na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto i dodajemy dopiero sól i znowu ciasto wyrabiamy. Dzielimy je na 4 równe kulki na pizze

Niezły Młynek
Ciasto marchewkowe z orzechami i imbirem 114

Dzień dobry❤️ Pamiętacie o dniu Babci 👵🏻 i Dziadka 👴🏻, jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na prezent to upieczcie pyszne ciasto🍰 i ten czas spędzicie razem na pysznej herbacie lub kawie. A jak nie macie pomysłu na coś słodkiego, to podsyłam przepis na 💥ciasto  marchwiowo 🥕 orzechowe 🌰💥 ⭐️Składniki⭐️ Ciasto:  75 g orzechów włoskich, łuskanych  400 g marchewki, pokrojonej na kawałki(...)imbiru zmiel na drobno w malakserze  ✅w dużej misce umieść zmielone wcześniej orzechy, imbir i marchew oraz dodaj pozostałe składniki  ✅wszystko wymieszaj starannie na jednolitą masę  ✅ciasto przełóż to formy wyłożonej papierem pergaminowym wymiary 28 cm x 20 cm  ✅ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut  ✅Krem: Śmietanę ubijamy na sztywną pianę

Niezły Młynek
Truskawkowe ciasto na szybko 100

Dziś przepis na szybkie ciasto ❤️ szczególnie przydatne na niezapowiedzianych gości. Każdy owoc się nada, lecz użyłam truskawek 🍓 Składniki:   85 g masła 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru szczypta soli duże jajko 120 ml mleka 10 g cukru wanilinowego 450 g umytych i pokrojonych truskawek (mogą być inne owoce) Przygotowanie : tortownicę wyłóż papierem(...)osobnej misce masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy jajko i mleko, cały czas mieszamy. mieszkając dodajemy suche składniki i łączymy na gładka masę. przelewamy polowe ciasta do tortownicy, układamy na ciasto połowę truskawek, kolejną porcją ciasta przykrywamy truskawki i na górze układamy warstwę truskawek. ciasto pieczemy w temperaturze 160 C przez 10 minut, następnie zwiększamy temperaturę

Niezły Młynek
Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym 71

Print Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym Recipe by Aleksandra Course: Przystawki Difficulty: średnia Liczba porcji 6 porcje Czas przygotowania 50 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Tarta z botwinką wegańskie ciasto francuskie 1 pęczek botwinki garść rukoli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie do wchłonięcia(...)dodaj liście. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez minutę. Można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, żeby zagęścić botwinkę. Buraczki pozostawiamy do ostudzenia. Włączamy piekarnik na 185 °C. Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie, dzielimy na 3-4 równe części. Układamy na wierzchu wystudzoną botwinkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy 5-10 minut

Heca w kuchni
Ciasto kruche z porzeczkami i pianką budyniową 104

Pyszne ciasto kruche połączone z lekką pianką budyniową i kwaśnymi porzeczkami. Jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje. Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce,ja robiłam je również  z truskawkami i jagodami . Jednak najbardziej mojej rodzince smakuje z porzeczką.  Gwarantuję ,że zniknie ze stołu migiem :-) Przepis na małą blaszkę,jednak ciasto wychodzi dość wysokie. Ciasto kruche(...)szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. ⅓ części ciasto wkładamy do zamrażarki,resztę równo wałkujemy i rozkładamy na blaszce. Podpiekamy ok.15-20 minut w 180⁰C. Studzimy. Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie śmietankowe ½ szklanki oleju Oraz   0,5 kg owoców Białka

Przepisy mojej mamy
Groszkowy piegusek 79

Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem.    Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g mąka pszenna 100 g masło lub margaryna 250 g drobny cukier 240 g 4 jajka mleko 250 ml proszek do pieczenia 2 łyżeczki suchy mak 1 szklanka Krem : śmietana 18 % 300g cukier puder(...)otrzymania gładkiej jasnej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę

Smaczne moje
SERO - CIASTO 109

Ciasto łyżką mieszane, do tego ser z rukolą. Pyszne i szybkie ciasto.   Ciasto : mąka pszenna 300 g cukier 80 g 2 jajka proszek do pieczenia 17 g olej 8 łyżek mleko 250 ml cukier waniliowy 10 g kakao 30 g Ser : ser twarogowy półtłusty 500 g cukier drobny 100 g cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka 1 jajko budyń waniliowy(...)olej 1,5-2 łyżki szczypta soli rukola ok. 30-40 g cukier puder do posypania    Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Łyżką dobrze roztrzepać jajka z oboma cukrami, potem dodać mleko,wymieszać. Do masy jajecznej dosypać mąkę, wszystko dobrze wymieszać łyżką. Na koniec wlać olej

Smaczne moje
TORT Z GRUSZKAMI I KREMEM WANILIOWYM 105

Rewelacyjny  biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką.  Dekoracja to suszone gruszki naturalnie barwione  pestką awokado. Ciasto biszkoptowe : mąka pszenna 110 g 4 jajka cukier 120 g kakao 3 łyżki jabłka suszone 25 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Mus gruszkowy : gruszki 800 g woda 60-80 ml 1 galaretka(...)goździków Krem śmietankowy : śmietana 30 % 400 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier puder 1/2 łyżki śmietan-fix 18 g Do ozdoby : kolorowe suszone gruszki    Tortownica 21 cm. Ciasto biszkoptowe. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Jabłka drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie

Smaczne moje
GÓRA LODOWA 85

cukrem do białości. Mąkę mieszamy z kawą , kakao i ew. proszkiem. Do ubitych jajek po łyżce dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, lekko blaszką uderzamy w stół, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Biszkopt pieczemy w 175-180 C około 20-30 minut. Studzimy, obracając ciasto do góry dnem. W tym czasie robimy mocny(...)napar kawy na poncz i masę karpatkową wg. opakowania, wszystko studzimy. Tę samą umytą blaszkę wykładamy przezroczystą folią tak aby sporo wystawały brzegi. Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na pół, jedną połowę wkładamy do blaszki i polewamy ponczem.   Połowę masy karpatkowej rozprowadzamy po cieście, przykrywamy drugą połową ciasta, ponczujemy i wykładamy drugą połowę masy.   Biszkopty pionowo wbijamy

Smaczne moje
BAŁAGANIARZ ( ciasto z jabłkami ) 82

Świetne, proste i smaczne ciasto z jabłkami. Najlepszy jest kontrast pomiędzy kwasowością  jabłek a słodyczą ciasta.    Ciasto: mąka pszenna 250 g 1 bardzo małe jajko cukier 55 g 1 łyżeczka cukru waniliowego chłodne masło lub margaryna 125 g 2-3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie : jabłka kwaskowe(...)łyżka cynamonu 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej cukier puder do posypania mąka ryżowa lub bułka tarta    Tłuszcz kroimy w kostkę. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy. Tortownicę

Smaczne moje
Kawowe sernikobrownie 123

czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można wykonać rozetki z bitej śmietany(...)Dedykowane jest również osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami. Smak gorzkiej czekolady ze spodu brownie oraz polewy czekoladowej przeplata się z lekką goryczką kawy z masy sernikowej. Słodycz ciasta można dopasować pod własne gusta, dodając odpowiednią ilość cukru pudru.   Sernikobrownie nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Potrzebujemy około 15 min. na masę brownie i drugie

Kuchnia MagdaLeny
Pomysł na ciasto w 10 minut 67

Pomysł na ciasto w 10 minut? Zapraszam na brownie z orzechami brazylijskimi i białą czekoladą . To ciasto, które przygotowuje w sytuacji awaryjnej – gdy goście będą za chwilę, a ja nie mam czym ich poczęstować, albo, gdy mam ochotę na coś słodkiego i absolutnie nie mogę długo czekać, ani się za dużo nad tym ciastem namęczyć. Co jeśli nie macie(...)mogą sprawdzić się tutaj migdały albo orzechy laskowe. Jedyne czego nie róbcie to nie rezygnujcie z białej czekolady. Jeśli zamienicie ją na jakąś inną to już będzie zupełnie inne ciasto Pomysł na ciasto w 10 minut Brownie z orzechami brazylijskimi i białą czekoladą Składniki: 150 g białej czekolady 80 g masła 50 g drobnego cukru 2 jajka 200 g mąki

365 dni dookoła kuchni
Chleb orkiszowy 89

dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Mąkę pszenną i 5 szklanek mąki orkiszowej umieszczam w misce, dodaję olej, resztę mleka, sól i wodę i wyrabiam ciasto (wyrabiałam mikserem). Dodaję w 3 partiach pozostałe 1,5 szklanki mąki orkiszowej i dalej wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam ciasto chlebowe na 60 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu(...)czasie formuję z ciasta chleb, kształt dowolny (uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ograniczyłam nasmarowanym olejem rantem z tortownicy). Ponownie przykrywam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem smaruję chleb łyżką mąką rozrobioną w odrobinie letniej wody (konsystencja papki), chleb można też ponacinać. Chleb orkiszowy piekę przez 60 minut

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania