Jeśli wybieracie się w najbliższy weekend na jagody lub chociaż do warzywniaka, koniecznie kupcie litr jagód. Ciasto jest pyszne, robi się je szybko. Idealny deser na zbliżający się upalny weekend. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jagodowo-jogurtowe Składniki Składniki na ciasto: 3 jajka 0,5 szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 50 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)jagód (świeże lub mrożone) 50 g żelatyny ¾ szklanki cukru pudru Składniki na masę jagodową: 2 szklanki jagód ½ szklanki cukru pudru 60 ml soku, np. jabłkowego 20 g żelatyny Instrukcje Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo), dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie cały czas miksując powoli dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Ciasto truskawkowo-orzechowe, jak dla mnie połączenie truskawek i orzechów było zaskakujące, a okazało się bardzo trafione. Ciasto zniknęło w oka mgnieniu. Koniecznie spróbujcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto truskawkowo-orzechowe Składniki 200 g mąki 100 g zmielonych orzechów laskowych 150 g cukru 200 g miękkiego masła 7 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajek oddzielamy białka od żółtek, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a na koniec całe jajko. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 25 X 30 cm. Pieczemy około 35 minut
To co lubię - gotuję i polecambyłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy do dekoracji. Do reszty gotowej masy dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać. Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego. Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi oraz koperkiem. Przygotowanie ciasta: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 roztrzepane jajko Kilka łyżeczek płatków migdałowych Oba ciasta(...)okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26cm i odciąć dwa koła. Każde z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Jedno upiec w całości drugie ( spód ciasta), które będzie na górze , przed pieczeniem przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze 200stopni do zezłocenia się ciasta około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić
W garach u GosiZapach ostatnich jesiennych śliwek skusił mnie do zrobienia jeszcze jednego ciasta ze świeżymi owocami. Do tego ciasta równie dobrze nadają się śliwki mrożone więc nawet zimą możecie cieszyć się ich smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze śliwkami Składniki 4 duże jajka ¾ szklanki cukru (ja dałam pół) 130 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki(...)pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny. Artykuł Ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamWracam po dłużej przerwie, urlop :) i zapraszam na owocowe ciasto. Jeśli macie jeszcze dostęp do truskawek to możecie użyć ich do tego ciasta, ale z innymi owocami będzie smakowało równie dobrze. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z owocami Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 15 min Łączny czas 3 godz Składniki 4 jajka 150 g mąki 60 g rozpuszczonego(...)przez sitko. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka jedno po drugim i chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem i ubijamy na wolnych obrotach miksera, dodajemy roztopione masło. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu jeszcze gorące przekładamy (razem z papierem) do podłużnej keksówki o wymiarach
To co lubię - gotuję i polecamCiasto z kremem orzechowym, które zaskoczyło mnie swoim smakiem. Pozytywnie. Drugiego dnia jest zdecydowanie lepsze, trzeba jednak pamiętać żeby wyjąć je z lodówki przynajmniej 15 minut przed zjedzeniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto kakaowe z kremem orzechowym Porcje 20 Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)Przelewamy do miski, dodajemy zmielone orzechy, mleko i miód. Całość chwilę miksujemy, dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki i kiedy lekko zgęstnieje smarujemy ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy bitą śmietaną. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (cukier puder wg uznania). Artykuł Ciasto kakaowe z kremem orzechowym pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamPyszny delikatny torcik malinowo-czekoladowy. Idealny na upały, a także na małe uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Delikatny torcik malinowy Składniki Składniki na ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g kakao 120 g drobnego cukru pół szklanki maślanki pół szklanki świeżo zaparzonej kawy 1 duże jajko 60 ml oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)kawę. Chwilę miksujemy. Masę przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 35 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto wyrównujemy na wierzchu i kroimy na dwie części. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. Podgrzewamy chwilę w mikrofali lub zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy
To co lubię - gotuję i polecamłyżek masła Składniki na masę orzechową: 350 g zmielonych orzechów włoskich 150 g masła 120 g cukru 4 łyżki kremówki 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych Instrukcje CIASTO: Jajka miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy masło chwilę miksujemy, a następnie przesianą mąkę z sodą, oraz przyprawę na przemian z olejem. Dodajemy miód i zimną herbatę, miksujemy(...)Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być. Ciasto dzielimy na trzy części. Blachę o wymiarach 23 X34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 1 część, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C z termoobiegiem i pieczemy około 25-30minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odkładamy do wystudzenia, pieczemy pozostałe dwie części. MASA: Masło rozpuszczamy w garnku
To co lubię - gotuję i polecamrównież na Wielkanoc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z ananasem Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz 20 min Łączny czas 1 godz 40 min Składniki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g masła 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru pudru Składniki na masę twarogową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego (z wiaderka(...)mleka 1 duża puszka ananasów Składniki na bezę: 6 białek 180 g drobnego cukru 160 g wiórków kokosowych 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Instrukcje Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Formę o wymiarach 21 X 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, na tarce ścieramy ciasto. Wkładamy do piekarnika
To co lubię - gotuję i polecamWłaśnie dzisiaj spadł pierwszy śnieg, w taką pogodę tylko filiżanka gorącej kawy i kawałek pysznego ciasta jest w stanie poprawić mi nastrój. Kto się przyłączy? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Porzeczkowiec Składniki Składniki na biszkopt jasny: 120 g – (3/4 szklanki) mąki tortowej 3 jajka 100 g (8 łyżek) cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na biszkopt ciemny(...)czas miksując studzimy krem. Masło ubijamy na puch i do tak ubitego partiami (łyżka po łyżce) dodajemy wcześniej ubite jajka na parze. Cały czas ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Ciasto: Ciasto jasne i ciemne kroimy na pół. Ciemne ciasto smarujemy dżemem, na wierzch wykładamy część kremu, przykrywamy jasnym biszkoptem i ponownie smarujemy dżemem i kremem. Postępujemy tak, aż zużyjemy wszystkie
To co lubię - gotuję i polecamMini pizze na cieście francuskim z pomidorami, parówkami, mozzarellą i ziołami, to świetna przekąska nie tylko dla gości, ale również dla rodziny. U mnie sprawdziła się jako przekąska pomiędzy posiłkami, bo takie mini pizze są smaczne nie tylko na gorąco, ale również na zimno. W związku z tym, że mam na ogródku świeże oregano, to własnie takie wykorzystałam, ale możecie(...)powodzeniem zastąpić suszonym. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 100 g koncentratu pomidorowego 6 parówek 2 duże pomidory 1 kulka mozzarelli w zalewie zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Oba ciasta francuskie rozwinąć, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami prowansalskimi i oregano. Następnie ciasto podzielić na średniej wielkości prostokąty
Passions hobbies lifeciasto jest w moim ulubionym kolorze Już dawno miałam ochotę go upiec. Smerfetka w oryginalnej wersji ma zatopione kawałki galaretki w niebieskiej masie, ja natomiast zatopiłam w nim słomki ptysiowe od firmy Brześć . Ciasto wygląda pięknie i smakuje wybornie. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości ciastem Smerfetka będzie to tego idealna! Smerfetka Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru opakowanie cukru(...)łyżce cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
PatiGotujeOwocowo-kokosowe ciasto (deser) bez pieczenia Dziś zapraszam Was na coś pysznego do kawy lub herbaty. Owocowo-kokosowe ciasto bez pieczenia przygotujecie w kilka minut, potem już tylko trzeba poczekać aż dobrze się schłodzi i można już zjadać je ze smakiem. Takie ciasta powstają u mnie pod wpływem chwili. Minimalna ilość składników, proste sprawdzone połączenia smaków i gotowe. Polecam(...)słoiczek jagód leśnych w żelu 190 g (jeśli nie macie można użyć dobre jakości dżemu) pół opakowania ciastek francuskich Brześć groszek ptysiowy Brześć na wierzch cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Dno formy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Pół opakowania ciastek francuskich kruszymy w dłoniach i wykładamy nimi dno. Skrapiamy całość sokiem z limonki. Pół mleka
Słodkie okruszkiFrancji i oryginalnie pieczona jest w foremce z kominkiem (ja wybrałam foremkę bez kominka) i zalewana syropem z dodatkiem alkoholu. Ponieważ u mnie w domu nie znajdę amatorów ciasta z alkoholem, to przygotowałam własną wersję babki ponczowej Savarin z syropem pomarańczowym. Świetna drożdżowa babka nasączona pomarańczami jest lekka, zaskakująca i warta wypróbowania. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (wykorzystałam(...)przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wsypuję do miski, dodaję pozostały cukier, pozostałe mleko, jajka, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto mieszam i wyrabiam, aż zacznie puszczać bąbelki. Następnie przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Foremkę do babki (średnica 26 cm) smaruję masłem i wykładam do niej ciasto. Foremkę
Słodki sentymentKochani, upały nam ostatnio nastały ; ) I wiem, że nie chce Wam się odpalać piekarników- powiem szczerze- mnie też nie :O Dlatego dziś przybywam z rozwiązaniem jak mieć ciast(k)o i zjeść ciast(k)o bez użycia piekarnika. Ciasto bez pieczenia? A jasne że tak! „Słomka” to przekładaniec idealny na upały: krem bez dodatku masła, spód krucho- owocowy
Domowe ciasta