ciasto - 160969 przepisów (strona:1718/10732)

Ciasto Ryżowe Pomarańczowe 121

Cześć! No to kolejny eksperyment z serii : „czy można zrobić ciasto z..” ? : ) Można. Temat przewodni: ryż i przepis p. Wachowicz ( tutaj ). To ciacho z pewnością przypomni Wam w smaku popularny deser ryżowy z misiem ; ) , a także ku mojemu zadowoleniu- sernik.  Taka forma ryżowej mlecznej zapiekanki sprawdzi się na pewno , gdy macie ochotę na  bardzo mleczne i zdrowe ciacho(...)zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut ( do ścięcia się środka, jednak nie będzie on zupełnie sztywny , stężeje po ostudzeniu) Kroimy po całkowitym ostudzeniu. P.s Ciasto najpierw bardzo wyrasta, a potem wyraźnie opada, nie jest to jednak błąd, ale jego natura, gdyż nie dodajemy w ogóle proszku do pieczenia : ) Smacznego

Domowe ciasta
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI + FILMIK 96

Sernik na półkruchym cieście z dodatkiem brzoskwiń jest smaczny, efektowny i łatwy w przygotowaniu. Polecam przepis.  SKŁADNIKI NA CIASTO : 250 g margaryny  5 łyżek cukru pudru  4 żółtka 450 g mąki tortowej  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Zagniatamy ciasto z podanych składników, gdyby nie chciało się zagnieść dodajemy odrobinę śmietany. Następnie dzielimy je na większą i mniejszą część. Mniejszą odkładamy do lodówki.  Blaszkę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy większą część ciasta.  SER - Pianę ubijamy i odkładamy na bok, następnie do misy robota wkładamy masło i cukier, chwilę ucieramy. Wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe cynamonki 85

przepyszna drożdżówka którą możemy kroić lub rwać :). Smakuje wyśmienicie, w mig znika ze stołu :). U mnie polana prostym lukrem jogurtowym skradła serca domowników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram maki pszennej 45 gram świeżych drożdży 50 gram cukru + 1 łyżeczka 60 gram masła 1 jajko 250 ml ciepłego mleka szczypta soli Pozostałe składniki: 2 czubate łyżki roztopionego masła(...)drożdże podrosną, do dużej miski przesypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn drożdży, rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Kruche ciasto z truskawkami 72

Bardzo mnie to cieszy, choć w tym roku obiecałam sobie, że nie będę robiła zapraw. Dziś wariacja z przepisu http://www.kochamczekolade.pl/2015/10/08/kruche-ciasto-z-owocami-i-budyniowa-pianka/ Czy lepszy jest oryginał? Oceńcie sami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki 4 łyżki cukru 250 gramów masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka budyniowa 5 białek 1/4 szklanki cukru pudru 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego(...)waniliowego 2 opakowania cukru pudru 0,5 szklanki oleju 400 gramów truskawek ew. cukier puder na lukier   Sposób wykonania: Ciasto. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 20 X 20 cm i podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym

Kocham Czekoladę
Rumowe ciasto z truskawkami i kokosem. 77

serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak pomarańczowego Frugo) Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj galaretkę: dwa opakowania galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, pilnując, aby prawie stężała, ale była jeszcze na tyle płynna, żeby(...)móc przelać ją na ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Następnie, wciąż miksując, dodaj żółtka i wodę. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj je z ciastem łyżką . Przelej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw do rozgrzanego

Kocham Czekoladę
Karmelowe LOVE 75

Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa(...)temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch   Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. 2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną

Kocham Czekoladę
Ciasto ucierane z masą serową i owocami 98

Ciasto ucierane z masą serową i owocami to przepis który znalazłam przeglądając stare gazety i który chciałam wypróbować :). Bardzo smaczne i dość proste w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 gram masła lub margaryny 7 jajek 380 gram cukru 250 gram mąki pszennej 135 gram mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku(...)proszkiem do pieczenia, sypkie składniki stopniowo przesypujemy cały czas miksując do masy maślanej, na spodzie blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy i rozsmarowujemy ciasto, twaróg ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do niego pozostałą mąkę ziemniaczaną, wbijamy resztę jajek oraz dodajemy mleko. Miksujemy całość na gładką masę, masę serową rozsmarowujemy po cieście

Blog kulinarny S9.PL
Szybkie ciasto jogurtowe z malinami 149

Dziś bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i po prostu pyszne ciasto jogurtowe. To ciasto naprawdę samo się robi, wystarczy kilka składników, jedna miska, łyżka i ulubione dodaki np. w postaci owoców. Dobrze sprawdzą się i świeże i mrożone. Ciasto można tez przygotować bez żadnych dodatków albo np. polać roztopioną czekoladą. To chyba jeden z najpopularniejszych przepisów na ciasto jogurtowe(...)skorzystałam z przepis ze strony Kwestia Smaku, ale nieco pozmieniałam składniki i proporcje. Cukier zastąpiłam erytrytolem i dałam go nieco mniej. Dodałam też mrożonych malin, które świetnie tutaj pasowały. Ciasto najlepiej robić w małej tortownicy (średnica 24 cm), ja robiłam w bardzo małej kwadratowej foremce, więc jeśli chce się większą porcje to polecam podwoić ilość składników. Składniki  (forma

Healthy food explorer
Rogaliki francuskie z serem 105

prosty do zrobienia poczęstunek na deser dla niezapowiedzianych gości. Łatwość przygotowania i pyszny końcowy efekt na pewno zachęca do ich zrobienia. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby wypieków z ciasta francuskiego. Samodzielne zrobienie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i najczęściej korzystam z takiego, które można kupić w sklepie. W lodówce staram się mieć choćby jeden rulonik ciasta, aby szybko móc(...)zrobić coś słodkiego. Do ciasta francuskiego pasują różne dodatki np. marmolada, jabłko, ser biały, czekolada, a nawet sam cukier trzcinowy. Tym razem rogaliki zrobiłam z białym serem i posypałam cukrem trzcinowym. Ciasta francuskiego nie należy zbyt ciasno zwijać ani nakładać zbyt dużo soczystych dodatków, gdyż po upieczeniu będzie wilgotne i niechrupiące. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki

Kuchcik gotuje
Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) 87

ciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z cynamonem, czekoladą, kajmakiem lub po prostu dżemem. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant – 530-550g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml kefiru – 4 łyżki cukru(...)jajka (1 jajko do ciasta, drugie- do posmarowania bułeczek) – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 1/2 łyżeczki soli – nadzienie wg uznania Kefir podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać sól, cukier, olej, jajko i drożdże. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej ciasto będzie bardzo zbite. Miskę posmarować

Smaki Armine
Serowe ciasto z jagodami kamczackimi 85

Pyszne ciasto serowe z jagodami. Można użyć świeżych jak i mrożonych owoców. U mnie akurat mrożone, muszę przygotować zamrażalnik na świeże owoce. Przygotowałam je po prostu z tego co miałam. Nie ukrywam, że wyszło pyszne. Wilgotne i takie w sam raz. Idealne na szybki podwieczorek. Polecam :) Potrzebujemy: 2 jajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sera białego tłustego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 75 ml oleju 125 ml mleka pół szklanki jagód kamczackich świeżych lub mrożonych Wykonanie pysznego ciasta: 1. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, wlewamy olej, wkruszamy ser i chwilkę miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy. Na koniec wsypujemy jagody kamczackie i dokładnie

Izabelawkuchni
Francuskie ślimaczki z salami i serem 89

Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami, serem żółtym i cebulą. Szybkie przekąski zaledwie z 5 składników gotowe w 30 minut! Smakują jak pizza i są naprawdę pyszne.Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąski imprezowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować je w wersji mniejszej - tak jak moje - zwijając ciasto wzdłuż krótszego boku(...)wersji większej, czyli zwijając ciasto wzdłuż boku dłuższego. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2-3 łyżki ketchupu ok. 50 g salami w plasterkach (1/2 opakowania) ok. 75 g sera żółtego w plasterkach (1/2 opakowania) 1 mała cebula majeranek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy ketchupem. Na całym cieście rozkładamy plasterki salami. Następnie wykładamy

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami 70

dużej miski. Dodać cukier, sól i wkruszyć drożdże. Wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko (temperatura mleka nie powinna być większa, niż 40 stopni), dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto przez około 7-10 minut. Następnie, cały czas wyrabiając, na dwa razy dodać miękkie masło. Wyrabiać do momentu, aż masło całkowicie się połączy z ciastem. Gotowe ciasto włożyć(...)miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków, uformować kuleczki, przykryć je folią spożywczą i odstawić na kolejne 15 minut. W tym czasie żurawinę drobno posiekać. Wypoczęte ciasto rozwałkować na kształt cienkiego prostokąta, posypać żurawiną i zawinąć w roladę. Ostrym nożem przeciąć

Smaki Armine
Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą 101

Pyszna i błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na wieczór filmowy. To szybki i prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po przygotowaniu. 1 op. ciasta francuskiego XL 1 cebula 250-300 g pieczarek(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, dodajemy cebulę oraz pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na 6 kwadratów. Na każdym kawałku, po ukosie, rozkładamy porcję tartej mozzarelli oraz pieczarek. Zwijamy przeciwległe końce ciasta, lekko do siebie dociskając. Koperty z ciasta francuskiego układamy

Smaki Na Talerzu
CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ 83

Uwielbiam ciasta,które nie tylko dobrze smakują , lubię gdy przyciągają wzrok i można je jeść oczami. Cztery smaki ma w sobie to wszystko o czym wspominam.    Powiecie,że jest pracochłonne,ale ono tylko tak wygląda. Robi się je bardzo szybko,a jeszcze szybciej znika ze stołu.    Polecam,z pewnością będziecie zachwyceni. Ciasto: ( blacha(...)szklanki wiórków kokosowych  Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka,oliwę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.  Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mak, do trzeciej kokos,do czwartej kisiel czerwony ( ja nie dodałam nic bo mam tylko jeden sprawdzony kisiel,który daje kolor

Niespełnione zdolności kulinarne