ciasto - 162322 przepisów (strona:1718/10822)

łatwe ucierane ciasto ze śliwkami... 133

spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mikserem nie za długo połączyć składniki na dość gęste ciasto. Dwie formy keksówki silikonowe 20 cm, ciasto po równo wyłożyć do form, gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach(...)ciasto wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru - bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada bezowa 157

zrobić jak po zrobieniu kruchego ciasta zostają białka? Bezę :D Ale przecież Pavlovą już umiem, wieniec też już był, to pora na roladę bezową. Dla mnie to ciasto jest stanowczo za słodkie, więc pewnie powtórka będzie nieprędko. Ale jeśli ktoś lubi bezy i takie słodkie ciasta to wcale nie taki diabeł straszny i udało się zawinąć przy pierwszym podejściu. Takie(...)ciasto świetnie pasuje do gorzkiej kawy, bo swoją słodyczą równoważy jej smak.  Beza: 4 białka 230 g cukru 1 łyżeczka octu (winnego / jabłkowego / ryżowego) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno uważając, żeby ich nie przebić. Jak już masa nie wypada z misy to możemy dolać ocet i nadal miksować. Następnie łączymy cukier

Emskie Smaki
Pyszne jagodzianki z cynamonem i muscovado 98

ochotę na jagodzianki z cynamonem i muscovado? Piekłam już wiele jagodzianek ale jeszcze nigdy z muscovado cukrem. Wybrałam jasny muscovado. Ciasto drożdżowe jest nieco ciemniejsze Często dodaję do jagód cynamon lub kardamon. Przyprawy podnoszą smak jagód. słodkie bułeczki są bardzo aromatyczne. Jakoś w tym roku jest mało słońca, bo jagody są dosyć kwaśne i jakieś takie bez smaku, choć niby(...)obejrzeć to lasy. Szwedzi też lubią jagody i bardzo chętnie je zbierają. Spotkaliśmy mnóstwo ludzi po drodze. Jagód wystarczy dla wszystkich. Co prawda nie pieką jagodzianek ale inne ciasta jak proste ciasto z jagodami i kardamonową kruszonką lub drożdżowe ślimaczki z jagodami . U nas królują jednak tradycyjne jagodzianki, słodka bułeczka, która w środku kryje jagodowy raj. Upiekłam jagodzianki nieco większe

codojedzenia
Ciasto „Miętusek” 100

Miętusek” to pyszne i bardzo ładnie prezentujące się ciasto. Jak sama nazwa wskazuje jedna z mas (budyniowa) ma miętowy posmak, a wszystko to dzięki rozpuszczonym landrynkom. Druga masa to pianka śmietanowa z dodatkiem agrestowej galaretki. Bardzo orzeźwiająca i smaczna. Wierzch można posypać tartą czekoladą, ja wykorzystałam zmielone okruchy ciasta. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej(...)gęstej, lśniącej piany dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej z wodą. Na koniec, w 2-3 partiach, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24x24cm lub 21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Wierzch przestudzonego ciasta można skroić (samą „skórkę

Smaki Na Talerzu
Deep Dish Pizza, czyli pizza po amerykańsku 144

duża cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki passaty pomidorowej łyżeczka oregano łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól+ pieprz kulka sera mozzarella   Przygotowanie: Ciasto na pizzę zaczynamy robić o d rozczynu droż dży, które wkła damy do kubeczka i zasypujemy cukrem. Roz drabniamy je i zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wo dy i łyżeczką mąki(...)czasie przesiewamy mąkę z solą. Kie dy droż dże wyrosną do dajemy je do mąk wraz z oliwą oraz wo dą i wyrabiamy mikserem (ja lubię wyrabiać ciasto droż dżowe ręcznie ok 15minut). Ciasto powinno nie być klejące i nie przywierać do dłoni. Formujemy kulę, po dsypujemy delikatnie mąka i przykrywamy ściereczką do po dwojenia objętości. Rozwałkujemy ciasto na okrąg

ChilliJemy
Czereśniowa tarta z bezą 86

Tarta czereśniowa czemu nie. Z masą serową, bezą i dużo czereśni. Do kawy w sam raz. Zrobiłam w obręczy do tortu ale można zrobić w formie do tarty dużej. Ciasto kruche: 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 160 g masła 160 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany gęstej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka(...)łyżki cukru 50 ml wody 1 cytryna   masa serowo jogurtowa: 1 jajko 1 łyżka budyniu śmietankowego 200 g serka śmietankowego 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek. Całość kroję jeszcze nożem. Ciasto zagniatam rękoma bardzo krótko. Wstawiam na 15 minut

wesoła kuchnia
Kakaowa kostka z porzeczkami 126

Dawno nie było ciasta, zatem zapraszam na domową kakaową kostkę z czerwonymi porzeczkami zebranymi z własnego ogrodu. Ciasto na tyle domowe, że do jego przygotowania wykorzystałam domową galaretkę na bazie własnoręcznie robionego syropu porzeczkowego  - lecz spokojnie możecie wykorzystać gotowe opakowania galaretek, jak również zrobić ciasto z dowolnymi owocami. Do przygotowania biszkoptu wykorzystałam przepis ze strony Moje Wypieki(...)opadnie i pozostanie płaski. Biszkopt wystudzić w formie. Ostrym nożem przeciąć biszkopt na dwa blaty. Spód wraz z papierem do pieczenia umieścić ponownie w formie. Domowa galaretka na wierzch ciasta:  przygotować litr soku porzeczkowego - użyłam domowego syropu porzeczkowego, rozcieńczając go wodą. Do 250 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać - prawie aż do zagotowania - pozostałą część

Kocham..lubię..gotuję..
Tort czekoladowo - malinowy 103

dosyć szybki do zrobienia. Nie za słodki i bardzo fajnie się kroi. Przepis z najsłodszego bloga w sieci:  https://www.mojewypieki.com z małymi zmianami. Składniki (tortownica 26 cm): ciasto czekoladowe: jajka 6 szt, mleko 300 ml, olej 250 ml, cukier waniliowy 16 g, cukier 450 g, kakao 140 g, soda 3/4 łyżeczki, proszek do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki, mąka(...)cytryny 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżeczki rozpuszczone w 1,5 łyżki zimnej wody, żelatyna 4,5 łyżeczki, dodatkowo: maliny ok 400 g, Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, olej, cukier zwykły oraz cukier waniliowy i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać suche składniki, dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia(nie mikserem), możemy to zrobić

kulinarne odsłony pati
Ciasto Kruchy paluszek 108

Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z ciasteczkiem :), czyli kruchy paluszek. To połączenie lekkiej masy śmietanowej z pysznymi ciasteczkami i galaretką. Idealne dla miłośników lekko chrupiących wypieków !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 130 gram margaryny lub masła 1 płaska(...)smaki galaretek są dowolne, można zastąpić innymi) 2 galaretki cytrynowe ok 450 gram kruchych ciasteczek paluszków ( ja użyłam półtorej opakowania ciasteczek Bonitki z biedronki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówki z borówkami i malinami 120

ręką. U mnie wyszły drożdżówki z borówkami i malinami. Połączenie przepyszne. Lekko kwaskowe maliny i słodkie borówki. Bułeczki drożdżowe robiłam przy okazji codziennych obowiązków. Nie są pracochłonne a ciasto jest bardzo wdzięczne w pracy. Ładnie wyrasta, nie klei się do rąk, łatwo formować i zlepiać bułeczki. Bułeczki wyszły pulchne, delikatne i mięciutkie. Powiem szczerze, że doskonałe również kolejnego dnia(...)jakimś cudem przetrwało kilka sztuk na następny dzień. Nie wiem czy to przez lukier, czy też ciasto jest tak genialne, ale ani trochę się nie zeschły. Ja przechowuję takie bułeczki przykryte lnianą ściereczką. Przyznam się bez bicia, że ja wielką fanką malin nie jestem. Jakoś mnie nie porywa ich smak. Za to w tych bułeczkach są rewelacyjne. Szczerze, to musiałabym

Mieszam w Garnku
brzoskwiniowe wydmy siostry Anastazji 110

Głosów:  0    Average:  0 /5] składniki na ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 100 g orzechów krojonych 100 g orzechów mielonych 100 g rodzynek 50 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wymieszane bakalie z kakao oraz(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x35cm. wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 40 min. w 170 st. C składniki na krem: syrop z 1 puszki brzoskwiń 2 budynie waniliowe cukier do smaku 250 g masła w temperaturze pokojowej woda wykonanie: Do syropu z brzoskwiń dolewamy tyle wody aby uzyskać w sumie

Domowy Smak Jedzenia
Sernik Izaura 130

Sernik Izaura to przepyszny klasyk bardzo popularny w latach 80-tych . Sprawdzony przepis który dostałam od koleżanki. Wyśmienite połączenie czekoladowego ciasta z masą serową i polewą. Mniam.. ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto czekoladowe: 200 gram margaryny/masła 1,5 szklanki cukru 350 gram ( wszystkie składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml) 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej(...)margaryny Składniki na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub ok 84 gram masła 4 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowanie ciasta czekoladowego: do rondelka przekładamy margarynę, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao i cukier wanilinowy. Nastawiamy na gaz i gotujemy mieszając aż margaryna się roztopi i wszystkie składniki się z sobą połączą

Blog kulinarny S9.PL
Gofry na maślance i zakwasie chlebowym 95

kompost, jednak można nie wyrzucać zakwasu i sprytnie go wykorzystać. Co robić z nadwyżkami zakwasu?  Wcześniej polecałam Wam placuszki z zakwasu , tym razem będą to gofry. Na przygotowanie ciasta na te gofry potrzebujemy trochę czasu. Jeżeli chcemy gofry na śniadanie, zaczynamy przygotowania wieczorem. W przypadku gofrów na kolację, ciasto robimy bardzo rano. Składniki 330 ml maślanki 70 g masła(...)łyżeczka sody do podania – owoce, cukier puder, jogurt, dżem… Wykonanie Wieczór przed Masło rozpuszczamy i studzimy.  W misce mieszamy maślankę, stopione masło, zakwas, cukier i mąkę. Ciasto powinno przypominać konsystencję ciasta naleśnikowego, więc w razie konieczności dodajmy odrobinę wody lub mąki. Konsystencja zależy od hydracji zakwasu i od gęstości maślanki. Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy

Tajemnice Smaku
CIASTO CZEKOLADOWO- SEROWE Z MALINAMI 81

znajdę ciekawe przepisy w swoich starych zapiskach. Pamiętam, że już jako dziecko lubiłam zbierać przeróżne przepisy i wszystko zapisywać, zresztą zeszyt ten mam do dziś :) Tym razem padło na ciasto czekoladowo-serowe, które wzbogaciłam malinami w syropie. Przepyszne ciasto, które można przygotować z każdym ulubionymi owocami, tak samo owoce można pominąć. Chwila mieszania, godzinka pieczenia i gotowe :) Zapraszam(...)mój kanał na  YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta krok po kroku -->  kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na  Instagramie  -->  kliknij tutaj Składniki na ciasto czekoladowe: *  200 g masła * 100 g cukru * 3 jajka * 200 g gorzkiej czekolady * 130 g mąki pszennej Składniki na masę serową: * 500 g twarogu

Zrób to smacznie
Tarta z owocami leśnymi 121

Tarta z jagodami i poziomkami to doskonałe połączenie kruchego ciasta, serka mascarpone i leśnych owoców. Czas przygotowania:   1 godzina Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  średnie SKŁADNIKI NA TARTĘ: 250 g mąki tortowej 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM(...)serka mascarpone 2.5 łyżki cukru pudru poziomki, jagody 1. Mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz masło ugniatamy. W międzyczasie dodajemy wodę oraz żółtko i wyrabiamy jednolitą masę. Wyrobione ciasto zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Blat lub stolnicę przesypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt formy. Tak rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek. Formę smarujemy masłem

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania