Cześć, dziś chcę Was zaprosić na pyszne i bardzo łatwe ciasto bez pieczenia-napoleonkę z malinami na herbatnikach. ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, każdy sobie z nim poradzi. Smakuje rewelacyjnie, jest idealne na gorące, letnie dni. Zapraszam Zapraszam Was również na film i mój kanał YouTube :) SKŁADNIKI *blaszka 24x24cm MASA BUDYNIOWA -750ml mleka -200g masła(...)odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dajemy 300g malin, mieszamy i odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretka ma zacząć lekko gęstnieć. Taką galaretkę z malinami wykładamy na ostudzone ciasto. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest stabilne, kremowe-pyszne. Bardzo polecam, jest niezwykle łatwe, można je zrobić z innymi owocami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDomowe mini hot-dogi możemy także zabrać ze sobą do pracy, czy na wspólny wypad poza miasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Domowe Mini Hot-Dogi z Serem Ciasto: 600 g mąki pszennej typu 450 250 g mleka 50 g masła 2 jajka 15 g drożdży suchych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 35 krótkich parówek (u mnie Głodniaki(...)dużej misce umieścić ciepłe (NIE GORĄCE) mleko, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na kilka minut do wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodać mąkę, sól, masło, jajka i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na bardzo cienki placek. Ciasto pokroić na paski o szerokości
Przepiski.plblacie i pilnowałam, aby ważyła i liczyła wszystkie użyte do zrobienia jagodzianek składniki. Po kilku dolewaniach mleka lub dosypywania mąki uzyskała odpowiednią konsystencję, a ja proporcje. Muszę powiedzieć, że ciasto na jagodzianki mojej Mamy jest nieco luźniejsze od naszego, ale jest to plus dla tych, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w robieniu drożdżówek. Jest ono bowiem bardzo miękkie(...)drożdżowe bułeczki np. z borówkami. Udostępnij Jagodzianki z kruszonką – składniki Rozczyn: 50 g świeżych drożdży 200 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Drożdżowe ciasto: 700 g mąki 3 żółtka 1 jajko 150 g cukru 100 ml mleka 70 g masła Owoce: 500 g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego Kruszonka
niecodziennikparyszybko, można zrobić wersję z bitą śmietaną lub budyniem. U nas budyń, bo dzieci bardzo chciały :-) Tarta znika ekspresowo. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Forma: 26 cm Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Nadzienie: 2 budynie po 40 g każdy bez cukru 600 ml mleka 2 % 3 łyżki cukru(...)owoce u mnie maliny 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i posiekane masło. Całość siekamy nożem, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 3. Formę na tartę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, musimy go rozwałkować i wyłożyć nim formę
kruche babeczkiciastka powstały z pozostałych po przygotowaniu baklavy kawałków ciasta filo. Są chrupiące, orzechowe i w smaku bardzo przypominają baklawę. Orzechowe cygaretki z ciasta filo Składniki (na 8 sztuk): 8 płatów ciasta filo/yufka (lub obcięte paski ciasta po przygotowaniu baklawy) 70g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich 1 białko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao szczypta cynamonu 50g masła syrop(...)łyżki miodu 3 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny posiekane orzechy do posypania Orzechy zmielić. Białko ubić z cukrem na miękką pianę, wymieszać z cynamonem, kakao i orzechami. Płat ciasta filo posmarować roztopionym masłem, ułożyć na nim kolejny, znów posmarować masłem. Tym sposobem przygotować 4 płaty. Pokroić w poprzek na paski ok 10cm szerokości (u mnie 4 paski). Na każdy
Obiad gotowyKruche ciasto w połączeniu z budyniem i orzeźwiającymi brzoskwiniami to świetny pomysł na deser na letnie popołudnie przy kawie. Wszystkim bardzo smakuje i każdy prosi o dokładkę :) Ciasto kruche: 4 szkl mąki 3 jajka 20 dag cukru 1 cukier waniliowy kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 1l mleka 2 budynie śmietankowe 4 duże brzoskwinie cukier puder do posypania(...)Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta zawinąć w folię i też schłodzić. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wylać na ciasto. Brzoskwinie pokroić
Smakołyki AsiCiasto drożdżowe od zawsze jest jednym z moich ulubionych ciast. Kiedy chodziłam do szkoły pyszne drożdżówki można było dostać w pobliskim sklepie. Nic jednak nie pobije smaku własnych drożdżowych wypieków. Kremowy ser, kruszonka i to pyszne pulchne ciasto. Spróbujcie :) Składniki (9 sztuk): 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 60g roztopionego masła szczypta soli 1całe jajko + 1 żółtko(...)białkiem należy posmarować wyrośnięte już ciasto) 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 łyżki cukru Nadzienie: 200g twarogu półtłustego 15 g masła temperatura pokojowa 40 g cukru żółtko Kruszonka: 30g roztopionego masła 1/3 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy (16g) 2 łyżki cukru + białko do posmarowania Przygotowanie: Jak zawsze drożdżówki
ChilliJemytyle mam i nic więcej mi do szczęcia nie potrzeba. Przywiozłam ze sobą 4 kg borówek i od razu pomyślałam o najprostszej ich oprawie, czyli o cieście drożdżowym, a że Misiek wygłodzony to zrobiłam je na dużej blaszce. ps. Na dniach, jak ochłonę to opiszę Wam moje Wakacje dokładniej. składniki na dużą prostokątną blachę o wymiarach(...)drożdże z łyżką cukru i odczekaj ze 20 minut az się obudzą. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj miękki olej kokosowy, cukier i zaczym drożdżowy. Zagnieć gładnie ciasto i odstaw do wyrastania (1-2 godziny), aż podwoi swoją objętość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (ławiej wyjąć całe ciasto po upieczeniu) lub posmaruj oleje i delikatnie oprusz mąką. Wyrośnięte ciasto rozłóż
greenscarfszybka w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, zaś jej cudowny smak ucieszy Wasze podniebienia na długo. Tarta z borówkami to idealne ciasto w sezonie borówkowym, kiedy mamy dostęp do świeżych i smacznych borówek. Oczywiście możemy ją przygotować także z mrożonych owoców. Koniecznie wypróbujcie nasz sprawdzony i smaczny przepis na domową tartę z borówkami(...)która z pewnością Wam posmakuje. Smacznego! Tarta z Borówkami – Przepis Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 70 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 0,5 sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (adsbygoogle
Przepiski.plDziś znow ciasto, ale tym razem już z owocami. Pora zacząć sezon borówkowy, a może jagodowy? :) W moich okolicach mówi się borówki, więc dla mnie zawsze to będą borówki. A jagody kojarzą mi się również z tymi owocami, tyle że z rosnącymi w lasach... ;) W każdym razie ciasto wyjdzie pyszne z każdym rodzajem świeżych owoców, można uzyć dowolnych ulubionych(...)wymieszać kilka rodzai. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie, puszyste i nie zawiera dużo kalorii. Robiłam je dość małej formie, więc jeśli mamy większą wtedy zdecydowanie należy użyć większej ilości składników. Składniki (forma 18 x 18 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże
Healthy food explorerSkładniki: (blaszka 25/35) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki Masło 100 g Cukier szklanka Żółtka 2 Kakao 2 łyżki pełne Proszek do pieczenia łyżeczka Masa serowa: Twaróg półtłusty lub chudy mielony 5 kostek po 250 g Cukier puder 200 g Masło 100 g Żółtka 2 Białka 4 Mąka ziemniaczana łyżka Przygotowanie: Do miski Przekładamy wszystkie składniki(...)ciasto. Mieszamy, ciasto będzie taką sypką kruszonką i taka powinna być. Odłożyć dwie garści do osobnej miseczki i odkładamy na bok. Pozostałe ciasto wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( u mnie 25x35 cm). Ciasto dociskamy do dna blaszki, aż ładnie się połączy. Spód ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut
Kulinarne przygodygalaretka, pyszny i puszysty krem, a na to krucha beza. Przepis jest trochę czasochłonny, ale bardzo prosty jeżeli się go trzymacie. Składniki na klasyczną tortownicę. Aby zrobić ciasto w dużej formie prostokątnej robimy wszystko z 1,5 porcji: Kruche ciasto: 150 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej, można użyć jasnej pszennej lub próbować z pełnoziarnistą) 80 g zimnego masła(...)erytrolu/ksylitolu/cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masło siekamy z mąką i proszkiem na stolnicy. Wszystkie składniki zagniatamy w kulkę. Wkładamy do lodówki na 1h. Po upływie czasu wyciągamy ciasto, wałkujemy na wielkość blaszki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto do tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Galaretka porzeczkowa: 500 g porzeczek
Czarnawisienkafioletowe zęby oraz język po zjedzeniu — niebo w gębie! Takie jagodzianki mają jednak jedną wadę — znikają w mgnieniu oka, dlatego zaleca się robić ich od razu więcej. Składniki Ciasto 450 g mąki pszennej + łyżka 20 g świeżych drożdży 50 g cukru + łyżka jajko 60 g masła 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo nadzienie: 600 g jagód 5 łyżek cukru(...)lekko ciepłe), wkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie szykujemy pozostałe składniki ciasta. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól. Mieszamy wszystko trzepaczką i napowietrzamy mąkę. Masło rozpuszczamy. Jajko roztrzepujemy. Kiedy drożdże zaczęły już wyraźnie rosnąć, możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. Zaczyn
Analiza SmakuPyszne ciasto drożdżowe z kruszonką wg przepisu mojej mamy. U nas dziś z dodatkiem sezonowych świeżych wiśni :). Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe do popicia z zimnym mlekiem… Mniam!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej składniki na ciasto: 3/4 szklanki ciepłego mleka ( zawsze używam szklanki(...)mlekiem, do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, mleko z tłuszczem i rozczyn drożdży. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką do wstępnego połączenia się składników a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie ok 8-10 minut.,w razie potrzeby możemy podsypać więcej mąki., wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto
Blog kulinarny S9.PL