ciasto - 160969 przepisów (strona:1715/10732)

Ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone 122

Pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i mascarpone idealnie sprawdzi się jako deser w piękny słoneczny dzień. Kremowe warstwy z serka mascarpone świetnie pasują do soczystych truskawek zanurzonych w chłodnej galaretce. Lato u mnie rozpoczyna się wraz z sezonem na truskawki i wtedy najczęściej robię ciasta bez pieczenia. Tym razem powstało ciasto z serka mascarpone, który jest delikatnie kremowy(...)połączeniu z truskawkami i galaretką. Prościej już chyba się nie da, chociaż niecierpliwi mogą masami napełnić pucharki i podać jako deser, bez długiego czekania na całkowite stężenie. Przygotowując to ciasto, należy uzbroić się w cierpliwość w momencie pilnowania galaretek dodawanych do masy serowej, aby zbyt mocno nie stężały. Moment, w którym galaretka przykleja się już do łyżeczki, odpowiedni jest

Kuchcik gotuje
Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą 88

szparagami i szynką dojrzewającą Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą   Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 2 czubate łyżki śmietany 18%  sól  pieprz szczypta chili 1/2 pęczka zielonych szparagów plastry dojrzewającej szynki  oliwa z oliwek  2 łyżki mleka świeże(...)zioła     Wykonanie Formę wyklejamy ciastem, nakłuwamy je widelcem.  Jajko mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na ciasto. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy na cieście, malujemy je oliwą. Brzegi ciasta malujemy mlekiem.  Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, aż ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Piernik błyskawiczny 75

lepszych przepisów na piernik świąteczny. Bardzo aromatyczny ze zwartym, wilgotnym miąższem i pysznym przełożeniem. Przekładamy go marcepanem i domowej roboty konfiturą ze śliwe k z dodatkiem cynamonu i imbiru. Ciasto na piernik przygotowuje się błyskawicznie. Gotowy do zjedzenia jest od razu po upieczeniu, nie wymaga leżakowania, to wariant last minute. Wystarczy, że upieczecie go w wigilię lub dzień wcześniej(...)Zostawiam Wam wolną rękę w komponowaniu własnej przyprawy korzennej 🙂 Smacznego! Print Piernik błyskawiczny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny, błyskawiczny piernik na święta! Course Ciasta Cuisine Polska Prep Time 12 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 2 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 130 g masła 2 średnie jaka 100 g cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki czekoladowe ze śliwkami 73

Czas czytania: 2 min Muffinki czekoladowe ze śliwkami! Jest to ciasto, o którym śmiało, można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe, że nawet małe dziecko sobie z nimi poradzi! Tutaj nie trzeba specjalnych umiejętności cukierniczych, żeby przygotować piękny i co ważne bardzo smaczny deser. Przygotowanie ciasta na muffiny sprowadza się do wymieszania składników sypkich(...)jednej misce. Oraz połączenia składników płynnych w drugiej misce, a następnie wymieszania ich w jednolite ciasto. To cała praca, jaką trzeba wykonać, aby przygotować ciasto. Teraz pozostaje pieczenie, a po około 35 minutach można rozkoszować się ich smakiem! Dzisiejsze muffinki z czekoladą i śliwkami są właściwie podwójnie czekoladowe, bo oprócz kakaa w środku znajdują się tam też kosteczki pysznej czekolady

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z żurawiną 70

Czas czytania: 2 min Brownie z żurawiną, ale nie z suszoną żurawiną, a z żurawiną świeżą! Pomysł na to ciasto wyszedł przypadkowo, miałam ochotę na wilgotne słodkie brownie, ale nie takie, które jadłam już wielokrotnie, chciałam spróbować czegoś nowego. Pomysł przyszedł w sklepie, gdzie zobaczyłam piękną czerwoną, świeżutką żurawinę, pomyślałam, że może warto spróbować takiego połączenia. Jak wyszedł eksperyment? Muszę(...)żurawina jeszcze nieprzetworzona jest dość sucha, twarda i kwaśna, ale podczas pieczenia zupełnie się zmienia. Mięknie i łagodnieje w smaku, robi się po prostu pyszna. Brownie, można zaliczyć do ciast last minute, przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, więc niespodziewani goście nas już nie zaskoczą 😉 Print Brownie z żurawiną .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Brownie ze świeżą

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka piaskowa pomarańczowa 117

Czas czytania: 3 min Jednym z najpopularniejszych ciast wypiekanych na Wielkanoc są różnego rodzaju babki. Dziś chciałabym zaproponować Wam bardzo prosty przepis na babkę piaskową o smaku pomarańczy. Mimo, że przepis jest przepisem bardzo łatwym, to zdarza się, że zamiast puszystej i lekkiej babki wychodzi zakalec . Najczęściej dzieje się tak z powodu zbyt niskiej temperatury składników na ciasto . Najważniejszą sprawą(...)Smacznego! Print Babka piaskowa pomarańczowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty przepis na pyszną babkę piaskową o smaku pomarańczy. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe Prep Time 20 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 190 g drobnego cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini babeczki śmietankowe 77

świetnym dodatkiem do Wielkanocnego koszyczka ze święconką i dekoracją świątecznego stołu. Przepis jest bardzo prosty nawet dziecko, będzie w stanie samodzielnie je przygotować. [feast_advanced_jump_to] Składniki na ciasto 1 duże jajko 3 łyżki oleju 5 łyżek mleka 3 łyżek budyniu śmietankowego proszek 7 łyżek mąki pszennej(...)przez około 20 minut. Jeśli użyjecie większej foremki to wydłużcie trochę czas pieczenie, przed wyjęciem z piekarnika babeczki sprawdźcie patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy bez śladów ciasta to znaczy, że są gotowe. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek. Babeczkom mogą urosnąć czubki, oczywiście nierówności można ściąć nożem, aby po wyjęciu z foremek równo stały. Z cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Łaciate 96

Ciasto łaciate jest bardzo efektowne i proste w przygotowaniu. To puszysty biszkopt przełożony masą galaretkowo-czekoladową z dodatkiem serka homogenizowanego. Tanie i łatwo dostępne składniki. Ciasto idealne do popołudniowej kawy/herbaty jak i na różne święta czy okazje :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 6 jaj L 240 gram mąki pszennej tortowej 200 gram cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)pozostałej połowy dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto naprzemiennie raz białe a raz czekoladowe. Na koniec możemy przeciągnąć wykałaczką lub widelcem na szerokość i długość blaszki. Gotowy biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół

Blog kulinarny S9.PL
Focaccia 83

Sprawdzony i uniwersalny przepis na ciasto na focaccię, z której przygotujesz także pyszną, jedną i dużą pizzę. Focaccię podaję z oliwą (także smakową, np. czosnkową lub ostrą z chili) jako przystawkę lub przekąskę. Pasuje do deski serów, pomidorków, lekkich sałatek. To także świetny dodatek do potraw z warzyw lub śniadań jako płaski chlebek. Smakuje na ciepło i zimno. Focaccia Focaccię(...)mąki pszennej 220 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy 8 g suchych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli oliwa z oliwek do wysmarowania miski na ciasto, formy do pieczenia oraz do polania focacci – ok. 5 łyżek Dodatkowo: płaska łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 gałązka świeżego oraz kilka pomidorków koktajlowych. Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie

Zasmakuj Kuchni
Orzechowa delicja bez pieczenia 100

Orzechowa delicja bez pieczenia to ciasto, do zrobienia którego zbierałam się od kilku tygodni. I w końcu się udało. Ciasto to w oryginale nazywa się kostką orzechowo - kakaową i przepis znalazłam tu:  https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kostka-orzechowo-kakaowa-na-zimno . Ja jednak zmieniłam nazwę i kilka szczegółów w przepisie. W każdym razie ciasto, które powstało jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo(...)smaku. Ma przyjemną nutę owocową, dzięki warstwie dżemu z galaretką. Polewa czekoladowa jest idealnym dopełnieniem dla orzechowo - owocowych smaków. Dlatego kojarzy mi się z ciastkami delicjami. Do tego ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 70szt. kakaowych herbatników 2szkl. zmielonych orzechów włoskich 2szkl. mleka (500ml) 4 czubate łyżki cukru pudru 2 budynie

Waniliowe Improwizacje
CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ I CYTRYNOWĄ PIANKĄ – bez pieczenia! 96

Trochę wstyd się przyznać, ale ostatnio to mama piecze większość ciast dla mnie ( tak, tak! ). Dziś znów coś dla Was przygotowała! Tym razem mamy dla Was przepyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Herbatnikowy, kruchy spód pokryty truskawkową masą i lekką, orzeźwiającą, cytrynową pianką. Do tego cieniutka warstwa galaretki.   Ciasto łatwe, szybkie, no i oczywiście pyszne! Jedno z pyszniejszych truskawkowych ciast(...)płynną, ale już tężejącą ) galaretkę i dokładnie miksujemy. Wylewamy na masę truskawkową, odstawiamy do chłodzenia ( całkowitego tężenia ). DODATKOWO: galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia, zalewamy schłodzone ciasto. Chłodzimy ponownie. Smacznego! Zobaczcie też inne truskawkowe przepisy na blogu

Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką 152

Sezon na truskawki rozpoczyna się na dobre więc czas na ciasto z truskawkami. To ciasto z cyklu tych prostych, które zawsze się udają. Wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi mielonych migdałów- zarówno do ciasta jak i do kruszonki. Proste ale wielkie ciasto. Smak obłędny. Ciasto z truskawkami pod migdałową kruszonką Składniki Ciasto: 150 g miękkiego masła 50 g oleju(...)proszkiem do pieczenia i drożdżami oraz zmielonymi migdałami, wsypać to do masy i miksować, aż wszystko dokładnie się połączy. Masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec 40-50 minut. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal

Smaczny zeszyt
Szybkie ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 85

Sezon na truskawki w pełni, czas więc na szybkie ciasto z truskawkami. Tym razem ucierane, puszyste i wilgotne, posypane na górze kruszonką. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na blaszkę 21×21) 4 jajka pół szklanki cukru (110 g) 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki oleju (100 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki(...)Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę. Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do ciasta, miksuj krótko tylko do uzyskania gładkiego ciasta. Kruszonka: wszystkie składniki połącz za pomocą dłoni do uzyskania okruchów. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, Na wierzchu poukładaj truskawki

Słodki Blog
sypane ciasto śliwkowe, łatwe i smaczne... 132

mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, kasza manna 1 ,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, kakao do wierzchu ciasta 2 łyżki, śliwki 1 kg, margaryna zimna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy(...)wysypać część suchej mieszanki. Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek (do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto) , posypać częścią suchej mieszanki, na wierzch pozostałe śliwki ułożyć. Do reszty mieszanki suchej wsypać kakao i dobrze wymieszać, wszystko posypać na śliwki, łyżką delikatnie wygładzić wierzch, poukładać na wierzchu pokrojoną zimną margarynę. Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto a la mleczna kanapka z kremem śmietankowym 592

cukier oraz żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy olej i mleko, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm – miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35-40 min.) Upieczony biszkopt(...)opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny trochę ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny wykonanie: Śmietankę miksujemy z serkiem mascarpone wanilią oraz cukrem pudrem na puszysty zwarty krem. Opcjonalnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. wykonanie ciasta: Pierwszy blat biszkopta nasączamy ponczem i wykładamy cały krem, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość schładzamy w lodówce. składniki na polewę czekoladową

Domowy Smak Jedzenia