ciasto - 162322 przepisów (strona:1724/10822)

Babka marchewkowo – pomarańczowa 85

się Wielkanoc , a mianowicie babka marchewkowo – pomarańczowa z polewą z białej czekolady z dodatkiem soku z pomarańczy. Aromatyczna, pyszna, w cudnym żółto – pomarańczowym kolorze. Jeśli lubicie wilgotne ciasta, to ta babka jest dla Was idealna. Obok przepysznych mazurków , na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Tylko… niezbyt długo, bo zniknie w mgnieniu oka Składniki: Babka marchewkowo – pomarańczowa(...)Jajka ubić z cukrem (do białości) . Dodać przesianą mąkę, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i startą marchewkę. Zmiksować. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa

Oryginalny smak
Wielkanocna baba marchewkowa 152

Wielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni.  Składniki:   150 g cukru brązowego  150 ml oleju  350 g mąki  łyżeczka proszki do pieczenia   sok z połowy(...)masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj  do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą  ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut  ostudź ciasto  Polewa

Niezły Młynek
Tarta bananowa z migdałami 130

Najpopularniejszymi ciastami, które zazwyczaj znajdują się na wielkanocnych stołach są mazurek lub babka. Ja w tym roku postanowiłam pójść w trochę inną stronę - czasy mamy nienormalne, więc i święta będą inne niż zawsze. A skoro tak, to i słodkości będą troszkę inne - ja w tym roku postawiłam na banany 😀 A kto mi zabroni wprowadzić trochę tropików na świąteczny stół 😄 Banany(...)podobna do kisielu). 2. Mąkę wsyp do malaksera, dodaj mielone migdały, twarde masło pokrojone na mniejsze kawałki i zawartość kubka, w którym pęczniało siemię lniane. 3. W malakserze wyrób ciasto (możesz też zrobić to ręcznie jeśli wolisz). 4. Przygotowanym ciastem wylep silikonową formę do tarty (lub zwykłą wyłożoną papierem do pieczenia) i wstaw do lodówki na 20 minut. 5. Nagrzej

Z notatnika dietetyka
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową 113

ulubionej konfitury Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia. Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta(...)które musi się wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Powierzchnię ciasta posmaruj konfiturą i zawiń w roladę. Następnie obie rolady pokrój na plasterki o grubości około 2 – 3 cm. Ślimaczki

Moja pasja smaku
Babka drożdżowa zaparzana 84

punkt obowiązkowy na Wielkanoc – baba drożdżowa. Tym razem będzie to babka drożdżowa zaparzana z super delikatnego ciasta. Babka jest naprawdę pyszna. Prawdziwa gratka dla miłośników babek drożdżowych. Składniki: 2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej) 4 dag drożdży 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 5 żółtek Skórka otarta z cytryny 150 g masła Z 3 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robię(...)Masło roztapiam. Żółtka ucieram z cukrem. Gdy zaparzona mąka przestygnie, dodaję ją razem z wyrośniętymi drożdżami, skórką z cytryny i masą żółtkową do pozostałej mąki i wyrabiam łyżką ciasto. Następnie stopniowo dodaję rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiam ciasto, które będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 20-30 minut. Wyrośnięte

Słodki sentyment
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 119

minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami 114

mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 78

olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić do momentu, aż połączą się w jedną, zwartą kulkę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec

moj przepis na
Zakręcone kiełbaski 150

Jajko- do posmarowania Musztarda- opcjonalnie Mąkę wsypujemy do szklanej miski, na górę dajemy ser i przez 1,5 min rozpuszczamy w mikrofali. Mieszamy razem do całkowitego połączenia się składników. Ciasto umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkujemy na pożądaną grubość. Ciasto kroimy w równe paski na szerokość 1-1,5 cm. Obwijamy każdą kiełbaskę paskiem ciasta i smarujemy(...)górę rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy 20min lub do zbrązowienia ciasta. Po upieczeniu wystudzamy je aby ciasto stwardniało. – Nie polecam parówek-wysychają. – Można wcześniej podpiec kiełbaski aby były bardziej rumiane. -Wbite w końcówki ciasta wykałaczki utrzymają je w miejscu. -Ciasto szybko wysycha i robi się łamliwe. Smacznego Makro w 100g 343kcl

serzmiesem
Ciastka owsiane 142

przygotowania: Jestem wielbicielem ciastek owsianych. Uwielbiam je przygotowywać, wypiekać i jeść. To taki jeden z mniej wymagających przepisów, który zapewni wiele satysfakcji szczególnie tym osobom, które nie potrafią piec ciast. Zacznijmy zatem, i koniecznie sprawdź przepis na ciastka owsiane. Kostkę masła włóż do rondelka, gotuj na małym ogniu, aż się rozpuści. Odstaw garnek na bok, aby masło mogło ostygnąć(...)masło, z dwoma jajkami, miodem lub cukrem trzcinowym. Następnie do drugiej miski dodaj trzy szklanki płatków owsianych i dwie szklanki pokrojonych orzechów. Połącz składniki z dwóch misek i wyrabiaj ciasto. Konsystencja powinna być lepka i zbita. Do urobienia ciasta możesz użyć robota, lub wyrób je ręcznie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kleksy z ciasta, które już za chwilę

ugotuj-przepis.pl
Torcik kokosowy z brzoskwiniami BEZ PIECZENIA 132

wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonych brzoskwiń, lekko je docisnąć, brzoskwinie układać po okręgu, patrz FILM . Na brzoskwinie wyłożyć taką samą ilość kremu co na biszkopty, wyrównać. 7. Na ciasto w blaszce wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Na biszkopty wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe brzoskwinie, lekko je docisnąć. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać(...)Następnie na wierzchu ciasta przy pomocy łyżeczki zrobić nierówności, wgłębienia. Odłożone dwie połówki brzoskwiń pokroić na kawałeczki i udekorować nimi wierzch ciasta. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc. 9. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Brzeg torcika można wygładzić nożem, patrz FILM . Torcik przed podaniem udekorować cukrowymi jajeczkami. Smacznego

Mała Cukierenka
Ciasto bananowe 113

Puszyste ciasto bananowe – bananowiec. Przepis na pyszne ciasto bananowe które zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu. Całość pokryta słodką polewą czekoladową. Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 260 g mąki ( 2 szklanki) 140 g margaryny 170 g cukru ( ok 3/4 szklanki ) 2 jajka 4 banany(...)ucieramy na jednolitą gładką masę. 3. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do utartej wcześniej masy. 4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z resztą składników. 5. Wyrobione ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C  przez 50 minut lub do suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy

karolgotuje
Podówjnie kremowa kostka orzechowa 236

Dziś coś ekstra, pyszne, efektowne warstwowe ciasto orzechowe z dwoma kremami - waniliowym i czekoladowym na kruchym spodzie. Zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Kruche ciasto:  1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 1 jajo Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 15 minut(...)złoty kolor.  Ciasto orzechowe:  6 białek 1/2 szklanki cukru 100 g mielonych orzechów (użyłam włoskich, ale mogą być migdały lub orzechy laskowe) 2 łyżki oleju szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści a piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki

Cynamonowe szczęście
Fougasse - francuskie pieczywo na drożdżach 93

drobnej soli - 350 g wody - olej do natłuszczenia misy Mąkę wysp do misy, dodaj pokruszone drożdże i palcami wcieraj je w mąkę. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Ciasto wyrabiałam robotem przez 5 minut potem zostawiłam w misie na kwadrans i ponownie wyrabiałam robotem 10 minut. Miskę wysmaruj olejem przełóż ciasto, przykryj folią i odstaw na godzinę do półtorej(...)piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy lub szamot jeśli masz. Nagrzej piekarnik wraz z kamieniem do 230 stopni C. Ciasto podziel na 4 części, delikatnie rozwałkuj, nożykiem nacinaj ciasto do uzyskania formy liścia. Od razu palcami oddzielaj ciasto. Liście Fougasse za pomocą dużej packi (ja używam do tego deski z której zsuwam ciasto na gorący kamień w piekarniku) przenieś

SMYKWKUCHNI
Słonecznikowiec z pianką krówkową 90

roku nie będzie przepisu na mazurka, ale nie martwcie się, mam dla Was równie smaczną propozycję na ciasto z masą. Co prawda jest to biszkopt, a nie kruche cisto jak w przypadku mazurka, ale jest przepyszne! Słonecznikowiec z pianką krówkową podbił moje serce! Połączenie czekoladowego biszkoptu, prażonego słonecznika na maśle z cukru oraz pianki z masą krówkowa to niewątpliwie kompozycja(...)idealna Wszystkich tych, który oczywiście dodatkowo szukają klasycznych przepisów na Wielkanocne pyszności zapraszam TUTAJ . Słonecznikowiec z pianką krówkową Składniki: Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) 3 kopiata łyżki mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie budyniu czekoladowego Pianka krówkowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 400 g masy krówkowej (u mnie

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania